Kunnen we eind komende week schaatsen op Utrechtse openlucht-ijsbanen? | De Utrechtse Internet Courant Kunnen we eind komende week schaatsen op Utrechtse openlucht-ijsbanen? | De Utrechtse Internet Courant

Kunnen we eind komende week schaatsen op Utrechtse openlucht-ijsbanen?

Kunnen we eind komende week schaatsen op Utrechtse openlucht-ijsbanen?
De komende nachten duikt het kwik ‘s nachts regelmatig onder de min vijf graden Celsius en dat betekent dat de schaatskoorts weer de kop op steekt. Maar kunnen we in de laatste stuiptrekkingen van de winter ook daadwerkelijk in en om Utrecht schaatsen? 

De komende nachten duikt het kwik ‘s nachts regelmatig onder de min vijf graden Celsius en dat betekent dat de schaatskoorts weer de kop op steekt. Maar kunnen we in de laatste stuiptrekkingen van de winter ook daadwerkelijk in en om Utrecht schaatsen? 

Op vaarten en sloten zal het nog wel even duren, maar Gerard Wolswijk van Stichting De Meernse IJsbaan is voorzichtig optimistisch. “Als het een nacht of drie achtereen tot zo’n zeven graden heeft gevroren, dan gaan we het testen”, zegt hij. De ijsbaan in het Kloosterpark bij de Meernse wijken Nijevelt en De Balije is op dit moment nog lang niet dichtgevroren: er is nauwelijks ijs te zien.

“Het water is nog te warm”, zegt Wolswijk. “En omdat de zon aansterkt, koelt het niet zo snel af. Daardoor smelt de onderkant van de ijslaag ook makkelijk.” Mogelijk dat het water komende week langzamerhand koud genoeg is, dan blijft ook overdag de temperatuur onder nul. De stichting hoopt dat de kou doorzet, zodat ze dit jaar langer dan één dag hun koek- en zopiekeet op het ijs kunnen zetten. “Vorig jaar hadden we voor één dag materialen ingekocht, dat is toen niet zo goed bevallen.”

Aankijken

Zelf hoopt hij dat vanaf donderdag het ijs dik genoeg is, maar hij benadrukt dat dat niet het standpunt is van de stichting. “Het blijft even aankijken”, zegt Gerard Wolswijk laconiek. “Zoals elke winter de laatste tijd.”

Extra spannend

Voor de vrijwilligers van IJsclub Siberia, beheerder van een nieuwe ijsbaan Park De Watertoren aan de Marnedreef in Overvecht, is de komende week helemaal spannend. Als de vorst deze week doorzet, is het voor hen de eerste keer sinds de oprichting van de club dat er geschaatst kan worden. De vrijwilligers hebben afgelopen week de laatste takken uit de ijsbaan gehaald en de kraan dichtgedraaid, en wachten nu vol spanning af.

“De baan ligt er nog maar twee jaar, en vorig jaar hebben we alleen een middagje even kunnen uitproberen”, zegt Robbert van Vliet, secretaris en ijsmeester van de ijsclub. Siberia heeft nu een halve centimeter ijs, en heeft dus nog zo’n zesenhalve centimeter nodig. De ijsclub hoopt dat er vanaf donderdag genoeg ijs ligt en is voorzichtig optimistisch. “Als die zeven centimeter er ligt, gaan we meteen van tien uur ‘s ochtends tot tien uur ‘s avonds open. Er is dan een koek- en zopietent, schaatsuitleen en lichtjes. De entree is gratis, alleen voor de chocomel moet je betalen”, zegt Van Vliet. “Maar of die ijsdikte er komt, is afwachten. Je weet het nooit, de laatste jaren.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).