Einde van Utrechtse speeltuinsoap; toestellen verdwijnen en verderop komt een nieuwe speelplek Einde van Utrechtse speeltuinsoap; toestellen verdwijnen en verderop komt een nieuwe speelplek

Einde van Utrechtse speeltuinsoap; toestellen verdwijnen en verderop komt een nieuwe speelplek

Einde van Utrechtse speeltuinsoap; toestellen verdwijnen en verderop komt een nieuwe speelplek
Speeltuin Lauwerhof in Utrecht
Er lijkt een einde te komen aan de soap die zich afspeelde rondom het speeltuintje aan de Lauwerhof in Utrecht. Ondanks een bemiddelingstraject is het niet gelukt de neuzen van de voor- en tegenstanders dezelfde kant op te krijgen. Beide kampen vinden daarom dat de gemeente nu maar een besluit moet nemen en dat is inmiddels gedaan. Een aantal speeltoestellen verdwijnen en ergens anders in de binnenstad wordt een nieuwe speeltuin aangelegd.

Er lijkt een einde te komen aan de soap die zich afspeelde rondom het speeltuintje aan de Lauwerhof in Utrecht. Ondanks een bemiddelingstraject is het niet gelukt de neuzen van de voor- en tegenstanders dezelfde kant op te krijgen. Beide kampen vinden daarom dat de gemeente nu maar een besluit moet nemen en dat is inmiddels gedaan. Een aantal speeltoestellen verdwijnen en ergens anders in de binnenstad wordt een nieuwe speeltuin aangelegd.

Het conflict tussen de voor- en tegenstanders is inmiddels uitgemond in een ware speeltuinsoap die in 2018 begon. Bewoners van de Lauwerhof hebben destijds opgeroepen om de bestaande speeltuin op te knappen. In 2020 is dit gedaan en is het hof opnieuw ingericht en zijn er extra speeltoestellen geplaatst. Vrijwel direct daarna lieten andere omwonenden weten overlast te ervaren.

Blokkade

Vanaf dat moment is op verschillende manieren geprobeerd de overlast te beperken, maar dit heeft uiteindelijk niet voor een oplossing gezorgd. Ondertussen werd het er niet gezelliger op in de omgeving. In december 2020 heeft de gemeente voorgesteld Buurtbemiddeling van stichting U Centraal in te zetten, maar hier zijn de bewoners niet op ingegaan.

In juni 2021 ontvingen de omwonenden een bericht van de wethouder waarin onder meer te lezen was dat na een ‘zorgvuldige overweging’ besloten was het merendeel van de speeltoestellen te verplaatsen. In april 2022 kregen de bewoners te horen dat de werkzaamheden zouden startten, maar een deel stak daar een stokje voor door de toegang tot het hof te blokkeren.

Erg verdeeld

Aan het eind van 2022 besloten de omwonden toch om samen met een bemiddelaar om tafel te gaan zitten. “In het eerste gesprek bleek dat sommige mensen elkaar voor het eerst zagen en spraken”, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

In het tweede gesprek zijn mogelijke oplossingen besproken, maar hieruit bleek dat de meningen ‘erg verdeeld’ waren. Bij het laatste gesprek waren alleen degenen aanwezig tussen wie de verhoudingen het meest verstoord waren. Dit heeft niet tot een oplossing van het probleem geleid, maar het heeft er wel voor gezorgd dat deze mensen weer ‘on speaking terms’ zijn.

Oplossing

De bewoners waren het er ook over eens dat de gemeente maar een oplossing moest verzinnen. Er is besloten een aantal speeltoestellen weg te halen en groen toe te voegen. “Door geen hoge speelobjecten te plaatsen waar kinderen in kunnen klimmen verbeteren we de situatie voor de omwonenden op het gebied van privacy en leefbaarheid.”

Daarnaast is ook besloten om op een andere plek in het noorden van de Utrechtse binnenstad een nieuwe speelplek aan te leggen. Hierdoor neemt volgens de gemeente de druk op de Lauwerhof af. Waar deze nieuwe speelplek komt is nog niet bekend.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoner

  Nou, was dat nou zo moeilijk?!?!

 2. Knuppel

  @BB Ja, dat was moeilijk want die nieuwe locatie is nog niet gevonden. En dat zal ook niet zo makkelijk gaan. Als mede-binnenstadbewoner, waar ziet u mogelijkheden waar niet hetzelfde bezwaar gaat komen?

 3. Baliekluiver

  Zolang mensen denken dat je je kinderen bij iemand anders voor de deur mag laten gillen en en er zelf luidkeels doorheen mag gaan staan bellen zal dit probleem blijven bestaan!

 4. Nico

  Vrijwel direct daarna lieten andere omwonenden weten overlast te ervaren lees ik.
  Gokje, deze mensen zijn zelf nooit klein geweest en als ze dat waren leverden ze ook geen overlast en mits deze mensen kids hadden waren dat engeltjes die geen overlast gaven . Tja……………………………….Beetje zielige vertoning zeker omdat een deel van de klagers er pas kwam wonen toen de speeltuin er al was vermoedelijk.

 5. Herman

  Hopelijk ontwikkelt zich op de Lauwerhof een hangplek.

 6. Koos Kansloos

  ik wil alvast bezwaar maken tegen de nieuwe plek. Daar wonen ook mensen die in alle rust van de binnenstad willen genieten.

 7. Edo Hubrechts

  mooi zo. Kinderen moeten opgevoed worden. Vroeger was gillen bij wet verboden. Net als versterkte muziek, herrie maken in tuinen, op balkons etc… is in 1993 zijn deze specifieke omschrijvingen allemaal eruit gehaald en onder de noemer ‘verstoring openbare orde” getrokken, zodat domme dienders denken dat gillen, rammen, schreeuwen, stampen, gooien en smijten allemaal normaal is en niet onder burengerucht en verstoring van de openbare orde valt én alles wegredeneren omdat zij zichzelf ook zo aso gedragen. Daarom moeten die wetten weer uit de koelkast worden gehaald en opnieuw terug komen in het wetboek: Schreeuwen, gillen verbieden… klaar.

 8. Edo Hubrechts

  Nico: vroeger werd je geleed NIET te schreeuwen. Tot 1993 was dat bij wet verboden: terecht. Schreeuwen heeft alleen ten doel iets te verduidelijken in geval van nood, gevaar of urgentie.
  Dát horen ouders kinderen te leren. Maar ouders van na 1970 zijn zelf niet meer opgevoed, vandaar dat ze alles maar goed vinden, Oorzaak: Creches en andere kinderopvang, waar ze alles maar goed vonden en nooit durfden in te grijpen.

 9. Robbert

  En alles aangejaagd door een bewoner die zelf les op een basisschool geeft, te triest voor woorden dit.

 10. Marjo van Zoelen

  @Edo: hahahaha. Tell me you’re a boomer without telling me you’re a boomer.

 11. cas

  Edo heeft geen besef van de waarheid op een speelplaats. Niet voor niets zijn dat soort domme wetten geschrapt

 12. Koel Hoofd

  5 jaar heeft deze onzin geduurd…
  Dat is wanbestuur.

 13. Ricardo

  @Robbert: welke basisschool?

 14. Knuppel

  Reageerders over overlast van uitgaanspubliek (herrie, glas en plas) en druk verkeer in Nobelstraat: niet zeuren, wist je toen je er ging wonen, vroeger was alles luider.

  Reageerders over “overlast” van een speelplaatsje voor 3-jarigen: opdoeken ook al was de speelplaats er al toen je er ging wonen, vroeger was alles stiller, oorverdovend.

 15. stefan

  Helemaal eens met Edo.

 16. Marjo

  @Koel Hoofd: lekker alles bij het bestuur leggen, love je linkse inslag hier. 5 jaar lang heeft er een ouwe tang lopen zeveren over medebuurtbewoners die gewoon in de openbare ruimte recreëren. Wat mij betreft had dat best 10 of 20 jaar mogen worden, who cares, maar wat heeft wanbestuur daar nu weer mee te maken?

 17. Irene

  Tientallen keren hier geweest met mijn peuter-dochter en nog geen enkele keer een ander kindje/ouder hier gezien… Zonder zelf maar 1x aan de telefoon te hebben gezeten. Vraag me echt af welke overlast dit om gaat. Blijkbaar horen kinderen niet thuis in de binnenstad, dat moge wel duidelijk zijn. Want alternatieve speellocaties ken ik helaas niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).