Eindelijk: de tram tussen Nieuwegein, IJsselstein en Utrecht rijdt weer Eindelijk: de tram tussen Nieuwegein, IJsselstein en Utrecht rijdt weer

Eindelijk: de tram tussen Nieuwegein, IJsselstein en Utrecht rijdt weer

Eindelijk: de tram tussen Nieuwegein, IJsselstein en Utrecht rijdt weer
Archieffoto
Reizigers kunnen vanaf zaterdag 9 juli weer met de tram van en naar Nieuwegein en IJsselstein. De werkzaamheden aan de trambaan zijn voltooid. Dit betekent dat er geen tramvervangende bussen meer rijden op dit traject. 

Reizigers kunnen vanaf zaterdag 9 juli weer met de tram van en naar Nieuwegein en IJsselstein. De werkzaamheden aan de trambaan zijn voltooid. Dit betekent dat er geen tramvervangende bussen meer rijden op dit traject. 

Ook is het vanaf maandag mogelijk om zonder overstap door te rijden van Nieuwegein naar Utrecht Science Park. De trams rijden doordeweeks vanuit Nieuwegein en IJsselstein na halte Utrecht Jaarbeursplein door naar Utrecht CS Centrumzijde en het Science Park, en andersom. In de avond en in het weekend rijdt de tram tot Utrecht CS Centrumzijde.

Het centrum van Nieuwegein heeft een nieuwe trambaan gekregen met een lengte van 500 meter. Daarop aansluitend is een moderne tramhalte gebouwd, in lijn met de ontwikkeling van het nieuwe stadshart van Nieuwegein. Dit OV-knooppunt heet voortaan Nieuwegein City.

Vanwege de werkzaamheden kon er gedurende enkele maanden geen tram rijden tussen Nieuwegein en Utrecht. Aannemer Dura Vermeer was sinds het voorjaar van 2022 bezig met de sloop en herinrichting van de trambaan. In de periode daarna werkte de aannemer zeven dagen per week, overdag en ’s avonds, aan het testen van de systemen.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. André Veenbrink

  Ik heb de indruk dat het de tram steeds vijf minuten kost om van Centrumzijde naar Jaarbeursplein te komen. Dat lukt me te voet ook wel in die tijd.

 2. Herman

  Hopelijk nu nstoringsvrij……
  Na bijna 40 jaar in een lompe tram zonder elektronica op een goed baanlichaam zonder al te veel storingen zijn we daaraan gewend.
  De nieuwe computertram en matig onderhoud zorgt voor veel te veel storingen.

 3. Katja

  Voor hoelang ?

 4. André Veenbrink

  Net zoals een half jaar geleden loopt de tram regelmatig vertraging op van een minuut of vier. Het begint er vaak al mee dat de tram in Nieuwegein-Zuid twee minuten te laat vertrekt terwijl er daar genoeg tijd is. Op zondag en ‘s avonds is er in Utrecht niet veel tijd om om te keren, dus daar vertrekt ie daarna ook twee minuten te laat.
  Als de trams in de toekomst doordeweeks 16x per uur naar Science Park moeten gaan rijden, dan ben ik bang dat de boel snel in de soep loopt. De helft van die trams komt dan met eventuele vertraging uit Nieuwegein en IJsselstein. Andere trams richting Science Park zullen moeten wachten of voorkruipen. In geval van nood omkeren richting Nieuwegein bij Centrumzijde is vrijwel onmogelijk zonder extra vertragingen bij andere trams te veroorzaken: de tram moet eerst een stuk richting Vaartsche Rijn rijden en dan over de wissels weer terug. Een vertraagde tram vanuit Nieuwegein zal dus bij Jaarbeursplein moeten keren (ligt die wissel er nog?).
  Het is een bekend verschijnsel bij het aan elkaar plakken van ov-lijnen dat de problemen met vertragingen langer doorwerken. Kijk maar eens naar buslijn 202 tussen Amersfoort en Vianen. Vroeger was het gedeelte tussen Science Park en Vianen een aparte buslijn, nu krijgen we de vertragingen van het andere deel er gratis bij.
  Er is maar één oplossing volgens mij: laat alle trams uit Nieuwegein en IJsselstein aan de Centrumzijde over een wissel vóór de bushaltes naar links rijden en laat ze dan gewoon weer omkeren.
  Vanuit IJsselstein en Nieuwegein naar Science Park via Utrecht CS is immers een gigantische omweg waar maar weinigen behoefte aan zullen hebben.

 5. Pee

  Zal wel weer van korte duur zijn.

 6. Koel Hoofd

  Nieuwegein doorslag-Uithof WKZ
  auto 18-26min
  fietsen 45 min
  tram 45 min
  lopen 2u41min
  Met dank aan google maps

 7. Herman

  @Koel hoofd, vanuit ijsselstein zelfde beeld
  De (inmiddels opgeheven) rechtstreekse bus in 25 minuten. En dan durven ze dit hoogwaardig OV te noemen……..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).