Eis in hoger beroep Michael P: 28 jaar cel en tbs | De Utrechtse Internet Courant Eis in hoger beroep Michael P: 28 jaar cel en tbs | De Utrechtse Internet Courant

Eis in hoger beroep Michael P: 28 jaar cel en tbs

Eis in hoger beroep Michael P: 28 jaar cel en tbs
Het hoger beroep in de zaak Anne Faber is dinsdag begonnen. Michael P. is eerder door de rechtbank veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs voor de verkrachting van en moord op de Utrechtse Faber. P. wil strafvermindering omdat hij zou zijn mishandeld bij zijn aanhouding door agenten en hij vond de rechters vooringenomen. Woensdag gaat de rechtszaak verder en komen ook de advocaten aan het woord.

Het hoger beroep in de zaak Anne Faber is dinsdag begonnen. Michael P. is eerder door de rechtbank veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs voor de verkrachting van en moord op de Utrechtse Faber. P. wil strafvermindering omdat hij zou zijn mishandeld bij zijn aanhouding door agenten en hij vond de rechters vooringenomen. Woensdag gaat de rechtszaak verder en komen ook de advocaten aan het woord.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste dinsdag wederom 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de verkrachting van en de moord op Anne Faber. Daarnaast zou er nu wel genoeg bewijs zijn om moord te bewijzen. Michael P. kreeg zijn straf van de rechter voor gekwalificeerde doodslag, maar dat maakt voor de strafmaat niet uit: die is hetzelfde.

De advocaat-generaal (een officier van justitie in hoger beroep) eiste aan het eind van de zitting dinsdagmiddag dezelfde straf als P. eerder kreeg opgelegd. De advocaat-generaal zei erbij dat geen enkele straf passend zou zijn voor P. gezien het leed van de familie. Lees alle informatie over de zaak in het dossier.

Spreekrecht

P. kwam zelf uitgebreid aan het woord op de eerste dag van het hoger beroep en ook de ouders en broer van Anne Faber maakten gebruik van spreekrecht. Haar vriend liet een verklaring voorlezen via de advocaat, hij kon het niet opbrengen om in de rechtszaal aanwezig te zijn. P. noemde de verklaringen confronterend en pijnlijk.

De nabestaanden zeiden dat het hoger beroep ondraaglijk was. Ze zijn overtuigd van moord en dat hij zich bewust was van alles wat hij deed. Hij doet volgens de advocaat van de familie absurde en ongeloofwaardige verklaringen.

De vader van Faber zei onder meer dat de moordenaar van zijn dochter nooit meer vrij mocht komen. De moeder van Faber zei zelf levenslang te hebben en nooit meer gelukkig te zullen zijn. Ook de broer van Faber richtte het woord emotioneel tegen de rechters en vroeg hen P. nooit meer vrij te laten.

Het proces

Michael P. ontkende dat er sprake was van moord, maar het zou volgens hem gaan om gekwalificeerde doodslag. Dat zou betekenen dat hij Anne Faber om het leven bracht om de verkrachting te verdoezelen in plaats van een vooropgezet plan.

Hij sprak volgens meerdere rechtbankverslaggevers helderder dan tijdens zijn de rechtszaak in Utrecht waar hij zijn straf te horen kreeg. Zelf zei hij daarover dat hij destijds veel medicijnen had genomen.

Ook meldde hij nog steeds last van zijn schouder te hebben na te zijn aangepakt door agenten bij zijn arrestatie. Zo zou hij zijn backhand bij tennis niet meer kunnen gebruiken. Ook heeft hij ‘de hoop opgegeven op een eerlijk en onpartijdig proces’.

Verder klaagde hij over de duur van zijn straf. Hij rekende zelf uit pas met 67 weer op vrije voeten te komen en zei dan een eind aan zijn leven te willen maken.

28 jaar en tbs

De 27-jarige Michael P. werd op 17 juli veroordeeld tot 28 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord en verkrachting van Anne. Op 31 juli diende de advocaat van de verdachte hoger beroep in voor strafvermindering, onder meer omdat Michael P. mishandeld zou zijn bij zijn aanhouding.

De advocaat van P., Niels Dorrestein, maakte bekend dat er een hoger beroep zou komen, omdat ‘het politieoptreden in deze zaak niet in de haak is en een hogere rechter hier toch nog eens goed naar moet kijken’.

In de strafzaak bleek dat P. op hardhandige wijze was aangehouden en er niet op zijn zwijgrecht werd gewezen. Hij zou daarbij ook zijn bedreigd met een politiehond. P. liep een schouderbreuk op bij de arrestatie.

De rechter zei eerder in het vonnis dat er inderdaad fouten zijn gemaakt door de politie, maar dit zou geen invloed hebben gehad op het strafproces. Het werd daarom niet meegenomen in de strafoplegging. Het politieoptreden moet volgens de advocaat van de verdachte toch tot strafvermindering leiden.

Michael P. zat al een celstraf van elf jaar uit voor onder meer twee gruwelijke verkrachtingen en vijf afpersingen en was aan het terugkeren in de maatschappij. Woensdag gaat het hoger beroep verder en komen ook de advocaten van beide kanten met een reactie op de eis van de advocaat-generaal.

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).