Het elektriciteitsnetwerk ten noorden van het centraal station is vol. Netbeheerder Stedin laat dit weten aan de gemeente Utrecht. Wegens vertraagde werkzaamheden kan dit tot 2034 duren. Dit betekent dat de wachtlijst voor grootverbruikers in het verzorgingsgebied van deze twee stations van kracht blijft en mogelijk langer wordt.
In vaktermen heeft Stedin bij de elektriciteitsstations Utrecht Lage Weide en Utrecht Merwedekanaal congestie afgekondigd. Dat betekent dat het elektriciteitsnetwerk hier vol is. Deze stations voorzien alles ten noorden van het Centraal Station, de Merwedekanaalzone en Kanaleneiland van stroom. Eerder werd net congestie afgekondigd voor elektriciteitsstation Oudenrijn.
De gemeente zegt zich grote zorgen te maken over de ontwikkeling. Door de congestie moet onder andere de nieuwbouw van het Beurs Kwartier bij de Jaarbeurs langer wachten op een stroomaansluiting. Ook de groei van de bedrijvigheid op Lage Weide en het plaatsen van snellaad-infrastructuur wordt belemmerd.
Oplossing
Het uitbreiden van de hoogspanningsstations Utrecht Merwedekanaal en Utrecht Lage Weide én de bouw van het nieuwe station Utrecht Noord moeten de knelpunten op het regionale net uiteindelijk oplossen. Stedin verwacht de uitbreidingen van deze stations stapsgewijs tussen 2029 en 2034 op te leveren.
De financiële consequenties van de drukte op het stroomnet brengt de gemeente naar buiten in de voorjaarsnota.
21 Reacties
ReagerenNetcongestie nu ook in noord, Utrecht zuid heeft al eerder dat probleem.
Volgende stap is code rood,
daarna volgt het zwart van licht uit.
Dat had allemaal niet gehoeven…
Utrecht heeft recht op beter bestuur.
Dat gaat nog leuk worden mocht je als particulier een zwaardere aansluiting, zeg 3×35, willen aanvragen bij Stedin.
Ik vermoed dat er een wachtlijst gaat komen.
2 jaar geleden adviseerde mijn aannemer om maar vast een dergelijke aansluiting te nemen omdat hij er van uit ging dat dit al snel niet meer zou gaan lukken.
Blij dat ik geluisterd heb.
Dan moeten we gewoon wat minder elektriciteit gaan verbruiken. We zijn allemaal een beetje verwent geworden, we kunnen toch prima overleven met wat minder
Of we krijgen black outs. Of er moeten her en der dieselaggregaten geplaatst worden. Of allebei.
Dit kan toch zeker geen verrassing zijn? De netbeheerders waarschuwen hier al jaren voor.
Ons elektriciteitsnet is gebaseerd op verwarmen, koken en warm water op gas.
Daar komen nu o.a. zonnepanelen(parken), EV-laadpalen, warmtepompen en windmolens voor de energietransitie bij en een enorme toename van elektriciteitsverbruik door allerlei elektrische apparaten.
De enorme bevolkingsgroei doet er nog een schep bovenop (meer woningen, industrie en bedrijven).
Je hoeft er niet voor geleerd te hebben om te snappen dat dit niet gaat werken en dat het de problemen gaat opleveren die je nu ziet. En als je het niet snapt, zijn er natuurlijk de experts die je erop wijzen.
Regeren = vooruitzien en luisteren naar de experts die je waarschuwen. Het is veel bestuurders niet gegeven, omdat zij niet verder kijken dan hun neus/wens lang is. Het algemeen belang staat hierdoor onder grote druk en dat is zorgelijk.
Beetje jammer dat dit artikel zo beperkt is. Het gaat – zoals het kaartje al laat zien – om het noorden van de gemeente Utrecht, maar net zo goed om (delen van) de gemeenten De Bilt, Stichtse Vecht en Woerden. Voor het zuiden van de gemeente Utrecht was overigens al eerder netcongestie afgekondigd.
En om te benadrukken, het gaat hier niet om kleinverbruik. Wat niet betekent dat daar geen problemen zijn, maar dit onderzoek naar deze twee stations betreft echt de grootverbruikers. Kleinverbruikers kunnen vanaf volgend jaar ook congestie ondervinden, maar daarvan ligt het probleem bij de landelijke netbeheerder TenneT. Het gaat dan om het zogenaamde FGU-gebied (Flevoland, Gelderland, Utrecht).
Dus we gaan nog even niet van het gas af? Of zijn de onherroepelijke offertes om de gasleidingen uit de grond te trekken al de deur uit?
Even geduld tot het leven van de Utrechtse stadsduiven aangenamer is gemaakt en de olifantenpaadjes zijn aangepakt, daarna gaat uw gemeente de netcongestie aanpakken en kunt u als ondernemer weer een stroomaansluiting aanvragen. First things first.
Een paar jaar geleden kondigde de gemeente Utrecht al de klimaatnoodtoestand af, waarbij alles moest worden gedaan om verdere klimaatschade te voorkomen. Deze (reeds lang voorspelde) netcongestie draagt daar gelukkig uitstekend aan bij.
Alles tegelijk elektrificeren maar geen stroomnetweekuitbreidingen om dit te faciliteren. What could possibly go wrong, hè? LOL
Denkt u vooral nog even aan GroenLinks en D66 als u zo in 2026 in het donker en de kou zit en geniet van de uitkomst van doelbewust beleid.
Wat een onzin. Puur politiek geraaskal. Hoezo durven ze al over mogelijk of vooral over onmogelijkheden te spreken in 2034? Zet ajb het bestuur af of kies voor een andere netbeheerder zeg.
@ woutvr
Waarom zou je naar netwerkexperts luisteren die wel vooruitkijken en zoek gewoon een andere netbeheerder, zeg je? 🤣 🤣🤣
@Nina
Laat je geen rad voor ogen draaien.
2034: als ik het goed heb zijn we dan 9 jaar verder.
De wereld ziet er dan heel anders uit
En Stedin met zijn topbestuurders hopen dus stil te kunnen zitten?
Dus ja, ik zeg ga over naar een netbeheerder die wel met z’n tijd meegaat.
@misschutter: welke groenlinks / d66 regering heeft hier de vinger in gehad? Misschien moet je ook nog even regering Den Uyl 1973-1977 hiervan de schuld geven?
Het zijn de neoliberale regeringen Rutte geweest die hier qua versnelde wet en regelgeving steken hebben laten liggen.
Ook netbeheerders waren al eerder op de hoogte en hebben daar ook verzuimd.
@wour vr
Welke andere netbeheerder, bedoel je? Er is geen andere netbeheerder en die komt er ook niet.
De netbeheerder doet haar stinkende best, maar onze overheidsbestuurders kozen ervoor niet te luisteren naar de waarschuwingen van de netbeheerder. Nu is het net dus vol.
Wellicht dachten onze bestuurders ook wel dat je gewoon kon overstappen naar een andere netbeheerder, zoals jij. Net zoals ze denken dat ze het beter weten dan Eneco betreffende het uitrollen van een warmtenet. Wat een armoe.
Het is allang niet grappig meer dat we bestuurd worden door drammende onderbuikgevoelens van overheidsbestuurders die niet luisteren naar de waarschuwingen van experts. Het algemeen belang komt steeds verder in de knel hierdoor. Zeer zorgelijk.
Denk dat het goed voor Utrecht zou zijn als woutvr bij Stedin zou solliciteren, zo te lezen heeft hij er verstand van.
Voor jouw info, de gemeente Utrecht kan niet zomaar even een andere netbeheerders “nemen”.
Maar wellicht kunt u het even meenemen bij uw sollicitatie.
Ik zou hier graag en reactie van Stedin onder zien verschijnen. Die mensen zijn daar natuurlijk al jaren mee bezig… maar in Nederland moet het eerst knellen voordat er geld heen gaat om het op te lossen. Vervolgens staat iedereen (ook hier) al op zn achterste benen omdat het allemaal een probleem is (geworden), bestuurders niet deugen, het niet was zienaankomen…. etc etc
De plannen liggen er al lang. Maar het duurt gewoon lang om ze realiseren. Uitrollen/uitbreiden van een electriteits netwerk kost tijd. En vergeet ook vooral niet het tekort aan persooneel wat het daadwerkelijk moet doen aan/neerleggen.
@ Jan-Willem
Het probleem is dat overheidsbestuurders het beter denken te weten dan de hardwerkende experts bij bedrijven, omdat zij geen “nee” accepteren en vervolgens hun plannen koste wat kost erdoorheen drukken. Het is een grote armoe.
Ik snap niet waarom nieuwbouwprojecten in Nederland zo gruwelijk lang moeten duren tegenwoordig, vooral in de publieke sector. Hier in Soest hebben ze twee jaar nodig om een kruispunt aan te passen, met alle ellende van dien. Een nieuwe woonwijk met dure huizen ligt er schijnbaar in no time, die nieuwe centrales zullen toch niet zo heel ingewikkeld zijn?
Is dit alles niet het resultaat van jarenlange subsidies op elektrische voertuigen. Het werd nog net niet door de strot geduwd. Fantastisch al die duizenden laadpalen. We gaan écht met z’n allen de goede kant op en daar met z’n allen ook de prijs voor betalen! De politiek is razendsnel met het vergroenen bezig geweest, maar heeft niet nagedacht over de consequenties. Bedrijven kunnen niets meer en ook de woningbouw ligt straks volledig stil…..
Tijd voor energiebesparing vooral bij grootverbruikers, helaas daarover hoor je niets, de overheid blijft aarzelen.
@waldorff,
Deze regering doet precies wat u nodig vindt. Zij stelt voor om de rechten van burgers en bedrijven zó in te perken dat die infrastructuur drie, já 3, jaar sneller gebouwd wordt.
Nederland is een walhalla om iets tegen te houden. Negativiteit domineert.