Elektrische borden om fietsers af te laten stappen op Vismarkt in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Elektrische borden om fietsers af te laten stappen op Vismarkt in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Elektrische borden om fietsers af te laten stappen op Vismarkt in Utrecht

Elektrische borden om fietsers af te laten stappen op Vismarkt in Utrecht
Foto is gemaakt tijdens het laatste weekend toen er nog wel gefietst mocht worden op de Vismarkt.
De gemeente gaat elektrische borden plaatsen om fietsers te vragen af te stappen in het voetgangersgebied in Utrecht. Het gaat om een proef van twee weken waarbij gekeken wordt of fietsers op de Vismarkt zo meer gestimuleerd worden om verder te lopen als het heel druk is.

De gemeente gaat elektrische borden plaatsen om fietsers te vragen af te stappen in het voetgangersgebied in Utrecht. Het gaat om een proef van twee weken waarbij gekeken wordt of fietsers op de Vismarkt zo meer gestimuleerd worden om verder te lopen als het heel druk is.

De proef gaat donderdag van start. Op de Vismarkt worden telcamera’s en LED-schermen geplaatst. Als de camera’s registreren dat het erg druk is, kan er via de schermen aan fietsers gevraagd worden af te stappen en lopend verder te gaan. De gemeente hoopt zo bij te dragen aan ‘een prettig en veilig voetgangersgebied’.

Bij de proef wordt gebruikt gemaakt van techniek en software die nog in ontwikkeling zijn. De proef moet uitwijzen of deze techniek vaker kan worden toegepast. De ervaringen en uitkomsten van de proef worden meegenomen in de evaluatie van de gemeente van de uitbreiding van het voetgangersgebied die eind 2018 plaatsvindt.

Fietsverbod

Op de Vismarkt mag doordeweeks gewoon gefietst worden, alleen op zaterdag en zondag tussen 10.00 en 18.00 uur geldt er een fietsverbod. Deze regel werd vorig jaar ingevoerd nadat er eerder plannen lagen om het fietsverbod veel ruimer in te voeren. Sommige bewoners en ondernemers geven aan last te hebben van de drukte met voetgangers en fietsers.

De gemeente is in bredere zin bezig met maatregelen om het verblijf in de binnenstad voor voetgangers en fietsers te verbeteren. Zo worden er ook extra stallingsmogelijkheden gemaakt en worden wegen opnieuw bestraat.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Danny

  Misschien is het een idee om te starten met aangeven dat je daar niet mag fietsen? Ik kom er vrijwel dagelijks, maar er staan inmiddels zo veel borden, paaltjes en teksten, dat het overzicht totaal verdwenen is.

 2. H

  Te bizar voor woorden! Simpelweg elk weekend handhaven en bekeuringen uitschrijven! Dan wil ik wel eens zien hoeveel fietsers daar door blijven fietsen. Meer dan met zo’n elektronisch bord en zeker een stuk goedkoper!

 3. Piet

  Wat zou je zeggen om er een keer een BOA/agent op zaterdag neer te zetten. Iedereen blijft er gewoon doorfietsen op de zaterdag.

 4. Hans

  Er staat nu een of andere onduidelijke markering op de weg met ‘Win win’ en fietsbanden en voetstapjes in een andere richting, wat je totaal niet snapt als je er langsfietst…

 5. BdV

  Ik ben het volledig met Danny eens, voordat je hebt gelezen wat wanneer wel en niet mag, ben je er allang voorbij.

 6. Harry

  Gewoon fysiek afsluiten voor fietsers. En een poosje strak handhaven. Besef dat de fietsen de afgelopen jaren krachtiger en sneller zijn gworden. Dus ongeschikt om deze verkeersstromen te combineren.
  Halfbakken oplossingen kosten bakken met geld wat beter besteed kan worden.

 7. Cor Nelis

  Hahaha, de Gemeente gaat fietsers VRAGEN om af te stappen… En denken ze nu echt dat daar gehoor aan gegeven wordt? Het is het een of het ander, je mag er wel of niet fietsen, maar vragen? Wie heeft dat in vredesnaam verzonnen??

 8. BramD

  Citaat: “De gemeente is in bredere zin bezig met maatregelen om het verblijf in de binnenstad voor voetgangers en fietsers te verbeteren. Zo worden er ook extra stallingsmogelijkheden gemaakt en worden wegen opnieuw bestraat.”

  Wat verbetert er hiermee voor voetgangers?

 9. Herman

  Slimme anno 2028 oplossing, altijd duidelijk wat de bedoeling is.

 10. Cico

  Ik heb geen tijd om borden te lezen op de Vismarkt, anders rij ik weer een voetganger aan

 11. Guus

  Heel goed plan en daarna een proef van twee weken met elektrische borden om voetgangers te laten fietsen

 12. Peet

  Ik vind het eigenlijk wel een goed idee. Het zal opvallen en spreekt de fietser ook persoonlijker / directer aan op hun gedrag. Bovendien is er dan een duidelijke aanleiding.

 13. Frits

  Lachwekkende handhaving,,

 14. katja

  Bij de Lijnmarkt is ook zo’n bord, totaal onbegrijpelijk.

 15. Marc

  Onderschrift van de foto had er niet bij gehoeven. Zo ziet het er nog steeds uit op zaterdag. In de 1 a 2 minuten die je nodig hebt om van de Servetstraat naar het Wed te lopen word je ongeveer acht keer uit je schoenen gereden door een fietser.

 16. Driekus

  @ BramD

  Dat werkt als volgt. Men neme een stuk Gracht dat mooi strak bestraat is. Ergens op het Stadskantoor besluit een ambtenaar dat het anders moet en laat dat stuk Gracht opengooien en opnieuw bestraten.
  Maar dan wel op een waardeloze manier.
  Gevolg: de gladde bestrating is veranderd in een hobbelpad. Gewenst resultaat: fietsers die dit stuk Gracht mijden en dus ontstaat meer ruimte voor de voetgangers.
  Locus delictus: Oudegracht tussen Vollers- en Geertebrug.

 17. BramD

  @Driekus: dank u wel voor deze uitleg.
  Waarschijnlijk is dat ook wat er gebeurt op de singels. Daar blijft men bezig om de bestrating te ‘verbeteren’.

  (vrij naar Bob den Uyl:) Utrechts wegen zijn duister en zelden aangenaam 🙂

 18. Anne

  Niet op zaterdag en zondag. Duidelijk!
  Maar doordeweeks??
  Er zijn ook nog heel wat mensen die niet goed (meer) kunnen lopen, en die met de fiets nog best goed bij de winkels daar kunnen komen.
  En dan heb ik het niet over ‘racefietsers’….
  De bus is geen optie. Afstanden zijn te groot.

 19. TK

  Ik heb me hier ook wel eens schuldig aan gemaakt, maar eigenlijk is het te zot voor woorden dat je daar uberhaubt mag fietsen. Dus namens de fietser: geen halfbakken oplossingen die niemand snapt, dan maar gewoon helemaal afsluiten!

 20. Harry

  Wat een milieu- en lichtvervuiling trouwens zo’n elektrisch bord! Dat staat vast niet in het collegeakkoord.

 21. Peter

  Wat een sof op zaterdag en zondag, er is niemand op de fiets die afstapt want het is volkomen onduidelijk dat dat moet.
  Er staan borden met “fietsen toegestaan” en dan volgt een uitleg wanneer wel en niet,
  Dat ziet toch niemand die hier langs fietst.
  Er hebben een aantal zaterdagen wat vrijwilligers gestaan met een foldertje en dat was het, mislukte poging.

 22. Piet

  Als ik zie hoeveel reacties op dit onderwerp zijn zou inmiddels iedereen in Utrecht het toch moeten weten MUV zaterdag en zondag. Dus dat je te snel langs fietst en zegt dat het niet duidelijk is heeft oogkleppen op en wil alleen op de wereld zijn omdat hij/zij zichzelf belangrijker vind dan de ander.

 23. Frits

  @Piet,
  Geloof me, niet iedereen volgt het lokale nieuws. Ik weet van het fietsverbod. Zelfs als ik het weet moet ik heel goed speuren naar het bordje bij het Wed waarop het staat aangegeven. Dat bordje hebben ze helemaal weggestopt aan de linkerkant van de rijbaan. Het duurde lang voordat ik het bordje had ontdekt. Het is aldaar vaak druk en wat onoverzichtelijk, er is iets op de grond gekalkt over “win win”, er staat waarschijnlijk een auto illegaal geparkeerd zogenaamd te “laden en lossen”. Ja, dat je het bordje dan over het hoofd ziet, kan ik me voorstellen.

  Ergens dit voorjaar is het verbod ingevoerd. Men heeft toen gewoon het onderbordje “fietsers toegestaan” en daaronder een rits tekst over laden en lossen, vervangen door “fietsers toegestaan m.u.v. zaterdag en zondag 10.00-18.00 uur” met daaronder dezelfde riedel over laden en lossen. Iemand die al jaren het bordje met “fietsers toegestaan” is gepasseerd, valt het echt niet op dat er een regeltje aan toe is gevoegd. Wie gaat er elke keer zo’n bord bestuderen?

 24. bee

  volgens mij is het nog steeds een weg die daar loopt dus horen die voetgangers uit te kijken want ze lopen midden op de weg.

 25. Piet

  @ Frits als je niet op de borden kan letten omdat het te druk is behoor je als weggebruiker je aan te passen aan de situatie. Met andere woorden afstappen of omrijden.

 26. H

  @ bee, deze weg behoort tot het voetgangersgebied! De hele week en de gemeente heeft daarbij gesteld, dat fietsers op het weekend na, zijn toegestaan! Toegestaan betekent in dit geval zoiets van: je mag er fietsen, maar je bent geen hoofdgebruiker, dus moet je als fietser rekening houden met alle voetgangers! Ook al kijken deze niet uit, dat maakt niet uit, want zij hoeven ook niet op fietsers te letten. Het is namelijk een voetgangersgebied. Niet alleen in het weekend, maar ook de rest van de week!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).