Beeldbepalende elementen van panden Van Sijpesteijnkade behouden | De Utrechtse Internet Courant Beeldbepalende elementen van panden Van Sijpesteijnkade behouden | De Utrechtse Internet Courant

Beeldbepalende elementen van panden Van Sijpesteijnkade behouden

Beeldbepalende elementen van panden Van Sijpesteijnkade behouden
Er wordt hard gewerkt aan een aantal nieuwe gebouwen aan de Van Sijpesteijnkade en daarvoor zullen ook de overgebleven oude panden op het rijtje gesloopt moeten worden. Enkele beeldbepalende elementen van de gebouwen komen terug in de nieuwe panden.

Er wordt hard gewerkt aan een aantal nieuwe gebouwen aan de Van Sijpesteijnkade en daarvoor zullen ook de overgebleven oude panden op het rijtje gesloopt moeten worden. Enkele beeldbepalende elementen van de gebouwen komen terug in de nieuwe panden.

Aan de Van Sijpesteijnkade komen verschillende nieuwe panden. Zo bereikte woontoren Syp vorig jaar al het hoogste punt. Het gebouw, dat bestaat uit 29 verdiepingen, is 90 meter hoog en krijgt 266 huurwoningen. Het noordelijke gedeelte van het Forum, het verhoogde plein dat begint bij de Moreelsebrug, eindigt straks ook bij de Van Sijpesteijnkade.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Toekomstbeeld Van Sijpesteijnkade

Voor de bouw van de nieuwe voorzieningen moest een oud rijtje woningen gesloopt worden. Er is echter één pand dat zal blijven staan: het rijksmonument op huisnummer 25 wordt onderdeel van de woontoren. De andere panden die er nu nog staan worden op zijn vroegst begin maart gesloopt. De exacte datum is nog niet bekend. Dat hangt af van het verwijderen van asbest en de realisatie van een nieuwe bouwkeet. De bouwvakkers zitten nu namelijk in een van de huidige panden aan de Van Sijpesteijnkade.

Voordat de panden gesloopt gaan worden is er wel gekeken welke elementen er mogelijk kunnen terugkomen in de nieuwbouw. Wethouder Victor Everhardt laat aan de gemeenteraad weten dat in ieder geval een aantal ‘beeldbepalende’ elementen terugkomen, zoals de twee dier-elementen in de gevel van de begane grond en het ijzeren ornament op de topgevel. Ook de glas-in-loodraampjes zullen binnen in de nieuwe panden weer een functie krijgen. De architect zal hiervoor met een voorstel komen.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
  1. Hugo Aylva

    Jammer dat ze niet de gehele voorgevel van de panden kunnen opnemen in de nieuwbouwplannen.

  2. Rens

    Zonde! Ik had ze graag opgenomen zien worden in de bouwplannen op gelijke wijze als het monument onder de Syp.

  3. Keesje

    Sloopwoede onder druk van de wereld van het grote geld, naar wiens pijpen de gemeente danst. Zoveel mogelijk geld vangen voor dezelfde vierkante meters is het devies. Overigens hadden ze gewoon de gevels overeind kunnen laten staan en de achterkant kunnen slopen en zo de gevels vrij simpel in de gebouwen kunnen opnemen. Een nogal beproefde methode.

    Maar ja, waar geen wil is (gemeente, vastgoed) is geen weg.

  4. G.H.

    Oh gruwel, daar staat nog een historisch trapgeveltje, bah! Snel slopen en een karakterloos doosje ervoor terugzetten.

  5. Herman

    Deze gevels zijn eigenlijk absoluut niet bijzonder met uitzondering van het behouden deel. De waarde is vooral emotioneel, het is nog een stukje uit de “oude” situatie, maar dat betekent niet dat het ook bijzonder is.

  6. ACTK

    @Herman, goede analyse waarschijnlijk! Aanvullend: daarom is het nou juist zo bijzonder, en bijzonder jammer dat er voor emotionele waarden geen plaats meer is en we de emotionele binding met onze stad plat slaan om er kale kille emotieloze dozen voor terug te zetten… Dit is hoe je een stad maakt waar de bevolking haar binding mee dreigt te verliezen. Een bevolking die de binding verliest en de emotie niet meer voelt gaat slecht zorgen voor haar omgeving. Dit, op dit moment, is een gevolg van de vorige kaalslag. We zijn gaan rekenen… Gestopt met voelen… Verwachten van anderen hun emoties bij hun stad opzij te zetten. We willen alleen nog een modern decor maken in plaats van een thuis…

    Elke 30 jaar een nieuw behangetje in de stad…

  7. Sjaan

    De menselijke maat vs. de megalomane maat, ‘mooi’ in 1 beeld gevat.

  8. Count

    Eens met Herman. Al decennia een lelijke slecht onderhouden bende in een grauwe bruine bende eromheen. Goed om te zien dat het gemoderniseerd wordt met behoud van het enige mooie stukje gevel dat er stond.

  9. Kees

    @ Herman

    Misschien hebben de gevels niet per sé een monumentale waarde an zich, maar wel als rijtje, omdat ze het laatste stukje oorspronkelijk stationsgebied zijn dat niet onder de capitale fout (mislukking) van het jaren-zeventig-project gesloopt zijn. Het was een mooi grachtje daar altijd (mits in een net onderhouden staat). Lokale cultuurhistorie.

    Daarnaast zijn deze op historische schaal minder belangrijke gevels nog steeds beter te behappen dan veel van wat er de laatste 25 jaar gebouwd is. Overigens zijn het dezelfde gevels die je in Oudwijk, Witte Vrrouwen e.d. massaal ziet en je ziet dat ze daar in goed onderhouden staat heel veel meerwaarde hebben. Net als alle historische stationsgebieden door het land heen. Het past goed bij elkaar. Je had de gevels kunnen laten staan en daarmee de plint van de hoogbouw kunnen vullen. Was goed in te passen geweest door goede architecten. Leuk, verschillende tijden/ periodes door elkaar heen, organisch, precies zoals een stad verandert.

  10. Don

    @Herman kun jij me uitleggen wat er dan bijzonder is aan de flats die er nu neergezet zijn. De Neude flat is ook ooit nieuw en bijzonder geweest maar is nu een gruwel in de historische binnenstad.

  11. katja

    Alleen elementen behouden, bijvoorbeeld een baksteen of raamkozijn ?

  12. BM

    @Don
    Dat is ook maar een mening en eentje die lang niet iedereen deelt.
    b.v https://www.arjandenboer.nl/2014/ode-aan-de-neudeflat/

  13. Herman

    @Don, die nieuwe gebouwen zijn ook absoluut niet bijzonder, maar dat zeg ik toch ook niet? Ik denk dat de nieuwe gebouwen daar ook geen eeuwen zullen staan.

    Maar ik laat geen traan om de troep die nu gesloopt gaat worden, de nieuwe gebouwen zijn toch echt beter dan dat, dat is overigens niet zo moeilijk. En de locatie is ver weg van de binnenstad, dus zoveel kwaad kan het daar niet.

    De Neude flat, tja aan die blunder worden we dagelijks geconfronteerd, kreng is zelf opgeknapt en deze flat staat helaas wel midden in de historisch binnenstad. Dus slopen dat ding en desnoods herbouwen ergens rond stadskantoor.

  14. mark

    Nieuw is daar gewoon prima. Het integreren (echt wie heeft dat bedacht???) is een grotere gruwel dan laten staan of volledig weghalen en vervangen. Ik vind de hoogbouw ook niet bijzonder (kan veel experimentele, dan deze 13 in dozijn flats), maar het rare stukje dat het was, zal ik niet missen. Het wordt een soort van één geheel. De focus op andere oude gedeeltes is belangrijker. Ik vind het gedoe om dit stukje echt krampachtig vasthouden aan vroeger was alles beter. Beter zorgen we dat zoals ik zei andere “historische plekken” wel behouden blijven en nieuwbouw niet voor een stuiver (stationshal) wordt neergezet en daar meer aandacht aan besteedt wordt. Bij alle nieuwe panden (Tivoli en stadskantoor daargelaten) heb ik het idee dat er een gesubsidieerde blinde architect aan het werk is gezet of wordt er gesierd in middelmaat.

  15. Jasper

    @Herman Helemaal mee eens, dat gezeur over dat treurige rijtje panden. Ik snap het sentiment wel, maar het ziet er nu echt allemaal niet meer uit. De fouten zijn in de jaren 60/70 al gemaakt.

  16. R.v.t.

    Ja de geveltjes aan de kade zin dan misschien karakterloos maar ze zin we emotioneler,maar ja goedkoper om te slopen dan ze in te bouwen in de nieuwbouw. jammer dat deze zielstoestand bij de bouw van HC er oo as. Dan was tenminste het karakteristiek e centraal station en het stationspostkantor behouden gebleven ipv.het lelijke niet karakteristiek HC.maar ja diertje was er nog absoluut geen aandacht voor de oude stad.een nieuwe betonnen koopdoos is er in iedere stad of dorp.juist als de gemeente toen niet voor het grote geld was gegaan ,had het zich op dit moment onderscheiden.ik ben geen expert, maar je maakt mij niet wijs dat als er meer aandacht voor de oude stad zou zijn geweest dan …..

  17. albert

    De sneeuwvlokkende stadsslopers zijn goed Bezig. Maak alles maar stuk. Zo’n typisch mooi stukje oud Utrecht moet ook weg. Het is een grote, grote, grote, grote schanden. Je zult maar een miljoen per jaar minder verdienen he.. Het is smerig volk . Het zijn smerige lui, projectontwikkelaars. bah.. Men had over de gebouwen heen kunnen bouwen, of de gebouwen kunnen integreren in een ombouw met een flat erboven. maar nee hoor, slopen die handel.. stel smerige cultuurbarbaren.

  18. albert

    Reaguurder herman is het expliciete voorbeeld wat er mis is , in onze moderne samenleving. Mensen zonder gevoel slopen steden, maar zij slopen vooral mensen’s harten.

  19. Marcel

    Als je deze foto bekijkt en die andere waar de vloer gestort wordt voor de nieuwe woontoren dan is het toch werkelijk janken? Nergens iets wat bijzonder is. Nergens een wow effect. Hier stopt werkelijk geen enkele bus met toeristen voor een mooie foto. Fantasie loze glaswanden. Gelukkig hoef ik er niet te wonen en ook niet te werken. Ben op het Vredenburg geboren en als je naar rechts kijkt zie je werkelijk niks moois. Functioneel? Zal wel.
    Zeuren over vroeger? Nee, maar wel jammer deze nalatenschap.

  20. Zonnewende

    +1 @Kees.

    Herman: Onder hetzelfde mom is inderdaad de stationswijk gesloopt. Daar spreekt iedereen schande van. En nu begaan we/ze gewoon weer eenzelfde fout!

  21. Robert van H.

    Mijn hemel wat een gezanik hier om die paar non-descripte pandjes op een achteraf stukje stad.

  22. w

    niet getreurd mensen want beeldbepalende elementen komen terug!
    (ik vermoed het onkruid want momenteel tegen de gevel groeit)

  23. Herman

    @Zonnewende, heb jij die oude stationswijk gekend?
    Dat was nou niet bepaald een mooie binnenkomer voor een grote stad. Alleen de Utrecht was echt bijzonder.
    Verder was het weinig verheffend en was je blij als je er doorheen was en richting Vredenburg/gracht kwam.

  24. Karin

    @ Herman

    Klinkt alsof je zelf de oude stationswijk niet gekend hebt. Wie ben jij trouwens om voor een ander te bepalen wat iemand anders mag vinden (zonder te twijfelen aan iemand?); iets wat ik nu op jou toepas. Blijf in de eerste plaats eens bij je eigen mening en maak van die mening niets universeels. Uw mening is slechts uw mening. Velen anderen hoeven die mening niet toegedaan te zijn.

    Denkt u daar anders over dan bent u een drammer en (bescheiden) tiran.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).