Elke week kleine cadeautjes in weggeefwinkel Mooi4Nix: ‘Mensen hebben zo veel om weg te geven’ | De Utrechtse Internet Courant Elke week kleine cadeautjes in weggeefwinkel Mooi4Nix: ‘Mensen hebben zo veel om weg te geven’ | De Utrechtse Internet Courant

Elke week kleine cadeautjes in weggeefwinkel Mooi4Nix: ‘Mensen hebben zo veel om weg te geven’

Elke week kleine cadeautjes in weggeefwinkel Mooi4Nix: ‘Mensen hebben zo veel om weg te geven’
Ans helpt een klant in de weggeefwinkel. Foto's Floris van Bodegraven / DUIC
Heeft u een idee voor uw buurt, wijk of de stad? En zijn er meer mensen enthousiast? Denk dan eens aan het Initiatievenfonds. Honderden Utrechters kregen hiermee al de kans iets moois neer te zetten. In deze uitgave aandacht voor de weggeefwinkel Mooi4Nix in buurtcentrum de Weide Wereld in Vleuten.

Heeft u een idee voor uw buurt, wijk of de stad? En zijn er meer mensen enthousiast? Denk dan eens aan het Initiatievenfonds. Honderden Utrechters kregen hiermee al de kans iets moois neer te zetten. In deze uitgave aandacht voor de weggeefwinkel Mooi4Nix in buurtcentrum de Weide Wereld in Vleuten.

Er heerst een gezellige drukte in het vergaderzaaltje van buurtcentrum de Weide Wereld in Vleuten. Meisjes van een jaar of vijf graaien enthousiast in de bakken met sjaaltjes, een oudere vrouw past een jas voor een manshoge spiegel. Een ander kind met een carnavaleske zonnebril op haar hoofd paradeert trots door de ruimte. Aan een tafeltje keuvelen de bewoners van een woongroep uit de buurt over koetjes en kalfjes. De zonnewering legt een roze gloed over het geheel.

Ans Klunder ziet tevreden toe op het tafereel. Ze houdt van de drukte, van het mensen helpen. “Ik hou van het winkelidee”, zegt ze. “Dat heb ik al sinds ik een bijbaantje had in de Zeeman.” De textielsuper is nauwelijks te vergelijken met dit zaaltje in Vleuten, maar het belangrijkste verschil is dat hier niemand hoeft af te rekenen.

Dat vindt Ans het mooiste aan de weggeefwinkel. “Het is gewoon leuk dat er af en toe iets voor niets kan”, vertelt ze. “Dat voelt dan als een klein cadeautje, vooral als je weinig te besteden hebt.” Ze spreekt uit ervaring. Nadat het IT-bedrijf waar ze als secretaresse werkte failliet ging, raakte ze in de bijstand. Ze merkte hoe dat je leven verandert, en hoe waardevol het is als je af en toe iets gratis kunt krijgen, iets dat je je niet zou kunnen veroorloven als je het zou moeten kopen.

Ze begon na haar ontslag de leegte op te vullen met vrijwilligerswerk en kwam zo bij de weggeefwinkel in Rivierenwijk terecht. Dat bracht haar op het idee om in Vleuten, waar ze sinds 2006 met haar kinderen woont, zelf zo’n winkel op te zetten. “Ik gun dat gevoel, van gelukkig kunnen zijn ondanks dat je in de bijstand zit, ook aan anderen.”

Die nieuwe weggeefwinkel moest wel degelijk worden opgezet, vond ze. “In Rivierenwijk werden alle spullen opgesteld in IKEA-tassen. Het hoeft niet perfect te zijn, maar wel aantrekkelijk”, zegt Ans kordaat. Dus: een goede ruimte, opslagkasten, kledingrekken, bakken en tafels.

De vrijwilligers van weggeefwinkel Mooi4Nix. l.n.r.: Annemarie, Pieternel, Ada, Ans, Marja, Babette (stagiaire), Gemma.

Ze verzamelde een groep toegewijde vrijwilligers om haar heen. Leden uit haar koor, maar ook wijkbewoners wilden graag meewerken. In overleg met het buurtcentrum De Weide Wereld werd een ruimte geregeld: de weggeefwinkel zou twee jaar lang op vrijdagmiddag van de multifunctionele vergaderzaal gebruik kunnen maken. Sociaal makelaar Ank van Engelen wees haar op het initiatievenfonds van de gemeente Utrecht. Na contact met het wijkbureau Vleuten stelde ze een plan van aanpak – “dat had ik nog nooit gedaan” – en een begroting op, waarna ze online een aanvraag deed voor het initiatievenfonds.

Samen met een interieurbouwer ontwierp ze een vijftal hoge kasten, betaald door het fonds, waarin Ans en haar mede-vrijwilligers de gedoneerde spullen konden opbergen. Ook kreeg Ans geld voor een drietal kledingrekken, plastic verzamelbakken, winkelmandjes en naambordjes. In mei werd de weggeefwinkel middels een fleurige high-tea geopend.

Inmiddels kunnen de vrijwilligers de toestroom van spullen, kleding en elektronica bijna niet meer aan. Door de beperkte opslagruimte moet Ans soms mensen doorverwijzen naar de container van Stichting Emmaüs aan de Mostperenlaan. Met pijn in haar hart, bekent ze, als een vrouw een zak met kinderkleding komt brengen. “Dan moeten mensen er straks toch voor betalen, in plaats van gratis meenemen. En dat terwijl mensen zo veel hebben om te geven.”

De meeste bezoekers van de weggeefwinkel komen nu uit Parkwijk, Maarssen en Utrecht. De vrijwilligers hopen dat meer Vleutenaren de weg naar de weggeefwinkel weten te vinden. Want er is veel verborgen armoede, volgens Ans. Desalniettemin is ze blij met wat ze bereikt heeft. Na vijftien jaar bijstand stuurt ze nu zelf een team vrijwilligers aan. “Zonder het initiatievenfonds had ik het niet gedaan.”


Samen koken met buurtbewoners. Het groenperk in de straat opknappen. Een hardloopwedstrijd organiseren in de wijk. Mensen zetten zich op allerlei manieren in. Voor en met elkaar, in de buurt, wijk of stad. De gemeente Utrecht waardeert dit soort initiatieven en helpt met een bijdrage uit het Initiatievenfonds.

Vraag ook een bijdrage uit het Initiatievenfonds om uw plan uit te voeren!

Kijk op www.utrecht.nl/initiatievenfonds voor het aanvraagformulier en de voorwaarden.

Heeft u vragen over het Initiatievenfonds? Neem dan contact op met een sociaal makelaar in uw wijk of een medewerker van uw wijkbureau. E-mail: wijken@utrecht.nl. Telefoon: 14030

Dit artikel komt tot stand in samenwerking met de gemeente.


geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).