Emotionele oproep bezorgde vader na poging aanranding in Utrechts zwembad | De Utrechtse Internet Courant Emotionele oproep bezorgde vader na poging aanranding in Utrechts zwembad | De Utrechtse Internet Courant

Emotionele oproep bezorgde vader na poging aanranding in Utrechts zwembad

Emotionele oproep bezorgde vader na poging aanranding in Utrechts zwembad
Een Utrechtse vader heeft deze week een noodkreet op Facebook geplaatst nadat hij getuige was van twee pogingen tot aanranding door Marokkaanse jongeren in zwembad De Kwakel op Paranadreef in Overvecht. De overtreders zijn naar aanleiding van het bericht opgespoord.

Een Utrechtse vader heeft deze week een noodkreet op Facebook geplaatst nadat hij getuige was van twee pogingen tot aanranding door Marokkaanse jongeren in zwembad De Kwakel op Paranadreef in Overvecht. De overtreders zijn naar aanleiding van het bericht opgespoord.

De bezorgde Albert Mulder was met zijn vrouw en zoontje in het zwembad, waar het hem direct al opviel dat er een grote groep vervelende jeugd aanwezig was. Hij werd daar tevens voor gewaarschuwd door een bevriende badmeester. De meerderheid van deze groep was volgens Mulder van Marokkaanse afkomst.

Als Mulder met zijn gezin gaat omkleden hoort hij het naast zich misgaan: “Een meisje van 12/13, wordt door DRIE jongens van 15/16 omringd met de vraag of ze er ‘even aan mogen zitten’. Duidelijk was door het wijzen, dat ze haar borsten bedoelden. Ik keek de grootste kwaad aan en al snel gaf hij zijn maatjes aan dat het beter was om weg te gaan.” Daar bleef het echter niet bij, want even later werd een ander jong meisje op dezelfde manier benaderd door een andere jongen. Mulder springt wederom tussenbeide, maar krijgt daarna de indruk dat het meisje het gedrag van deze jongens gewend is.

Te weinig ouders

Mulder legt het probleem bij de vrijheid van de Marokkaanse jongeren die veel in het zwembad komen. Hij zegt dat er te weinig ouders aanwezig zijn in het zwembad en roept ouders van meisjes op hun kinderen niet alleen naar het zwembad te laten gaan.

“Vaders ga met je kinderen af en toe mee, in zo’n zwembad horen er 10 á 15 vaders in het bad te liggen die niet toestaan dat die klote jochies aan jullie kids zitten of een zwembad terroriseren. Het is niet de jongens hun schuld dat ze zich misdragen. Hun vaders kijken niet naar ze om, dat schijnt normaal te zijn onder de Marokkanen in Nederland. Maar als zij niks doen, doen wij dan ook niks???”

Reactie gemeente

De gemeente Utrecht laat in een reactie weten het gedrag volstrekt onaanvaardbaar te vinden en heeft de politie ingeschakeld. De jongens die zich misdroegen zijn opgespoord en hebben ontzegging van de toegang tot het bad gekregen.

“Wij zijn als gemeente altijd blij met meldingen van overlast door alerte bezoekers. Onze zwembadmedewerkers zijn getraind op het houden van toezicht, niet alleen in en rond het bad zelf, maar ook buiten en bij de kleedruimtes. Zij treden corrigerend op bij wangedrag. Sancties kunnen bestaan uit verwijdering tot een ontzegging van een week tot zelfs meerdere jaren”, zo laat de gemeente weten. Het aantal ontzeggingen in Utrechtse zwembaden is daarentegen relatief laag; deze zomer drie in De Krommerijn en De Kwakel samen. “Ook de politie is bij deze aanpak betrokken. Zeker bij groepen gaat het erom mensen uit de anonimiteit te halen. Om die reden geldt in de zwembaden ook een ID-plicht.”

Mulder benadrukt geen racistisch verhaal op Facebook te hebben geplaatst, maar wil juist oproepen tot verantwoordelijkheid en tegengas voor Marokkaanse jeugd die te veel vrijheid krijgt. “We kunnen toch niet laten gebeuren dat onze kinderen wennen aan dit soort situaties? Daar krijg je aso kinderen van. Dat worden kinderen die bij een bijeenkomst tegen of voor een asielzoekerscentrum, het volgende roepen als iemand voor een AZC is: er moet een ‘piemel in’.”

Het Facebookbericht is inmiddels duizenden keren gedeeld. Zwembad De Kwakel valt onder de gemeente.

28 Reacties

Reageren
 1. waldorff

  maar dit is toch (helaas) common knowledge? ben al heel lang jaar nier meer in de hommel / kwakel geweest, maar dit speelde 10 jaar geleden ook al hoor…

 2. Teunis

  Wat dat betreft is het gezinszwemmen een uitkomst: geen pubers zonder ouders. Maar dat betekent wel dat je kind dus niet alleen naar het zwembad kan…

 3. Kuch

  Grappige reactie van de gemeente, die de problemen niet wil erkennen.

  Raar dat men afhankelijk is van meldingen. Men handelt alsof dit een incident is en spreekt verontwaardiging uit en komt nu in actie.

  Over dat goed opgeleide personeel. Dat staat vaak wat afwezig te hangen of is doelloos rondjes aan het lopen. Anders dan wanneer mensen van zwemverenigingen toezicht houden, zoals bijvoorbeeld in de herfst, winter en lente bij Krommerijn. Ik zeg maar wat.

  Het personeel hoort te weten van de al jaren bestaande problemen en het is raar dat een vader wel dingen ziet en hoort die het personeel niet ziet en hoort. Dan is er iets mis. Of men moet actiever hier op toezien of men moet meer badmeesters/ toezichthouders aannemen bij de gemeente. Overigens zou een beter aannamebeleid ook helpen. wat beter gemotiveerde mensen en mensen die pro-actiever, gastvriendelijk handelen.

 4. Justin

  Ik heb al vaker situaties meegemaakt die vroegen om interventie maar waar iedereen deed alsof zijn of haar neus bloedde. Ook in de trein komt dat vaak voor. Dan zeg ik er wat van, maar dan gaat men gewoon door want ik ben toch de enige die er wat van zegt. En op die momenten kan ik zo kwaad worden dat ik mezelf moet tegenhouden om niet gewelddadig te worden. Er moet echt iets gebeuren aan dat wegkijken wat de gemiddelde Nederlander zo graag doet.

 5. Henk

  Mag ik even ‘vloeken in de kerk’? Ik vind het lange relaas van de ‘oververhitte’ (-schrijft hij zelf-) Albert op facebook ietwat overdreven..
  Hij heeft het over twee (pogingen tot?) ‘aanrandingen’ van jonge meisjes door jonge jongetjes. Die ‘aanrandingen’ bleven, al dan niet door kordaat ingrijpen door Albert, verbaal (‘even ergens aan mogen zitten’).

  Misschien schatte Albert de leeftijden van de meisjes wel te jong in en die van de jongetjes te oud.. Hoe gedroeg u zichzelf in het zwembad op die leeftijd? Wanneer ontaarden praatjes maken en beetje plagen in strafbaar gedrag?

  Ja, er gebeuren soms totaal onaanvaardbare dingen in zwembaden. Uiteraard dient men daar op te treden tegen grote groepen irritante jochies. Maar wat moeten dan de te handhaven regels worden? Kinderen onder de 16 of 18 uitsluitend onder ouderbegeleiding toelaten? Meisjes en jongens in verschillende tijdsblokken toelaten?

  Advies: evalueren, rustig wikken en wegen en het hoofd koel houden.

 6. MJPD

  Zeer herkenbare situatie die Justin hier schetst. Hoofdoorzaak is natuurlijk op de eerste plaats de aso-mentaliteit van sommige individuen/bevolkingsgroepen, maar dit wordt versterkt omdat er geen correctie vanuit de samenleving hierop plaatsvindt.

  Heb vaak meegemaakt dat ik overlastgevende treinreizigers verzocht om hun gedrag aan te passen en dat dit escaleerde. Wat mij altijd opviel: de overige treincoupégenoten zijn dan opeens heel erg druk met het staren naar hun smartphone/tablet, dezelfde apparaten waarop de dagelijkse kost aan online gemopper en geklaag over dit soort misstanden valt te lezen… Als je pech hebt belandt je ook nog eens op als lollig filmpje op YouTube of andere “social media” sites.

  Het verbaast me dat, gelet op de ID-plicht, zwembad De Kwakel dit probleem niet eenvoudig in de kiem kan smoren. Het lijkt me toch niet al te moeilijk om met dit middel notoire overlastgevers de toegang te ontzeggen.

 7. MJPD

  @Henk, “Hoe gedroeg u zichzelf in het zwembad op die leeftijd?”

  Nou, ik weet niet hou u zich gedroeg maar toen ik 16 was viel ik geen meisjes van 12/13 lastig met seksueel getinte opmerkingen. Ik ga er vanuit dat deze Albert de leeftijd goed heeft ingeschat. U doet een aanname, want u was er niet bij.

  Naast wegkijkers zijn mensen zoals u, die werkelijk álles weten te bagatelliseren, liefst online onder een pseudoniem want dat is lekker anoniem, de oorzaak van dit probleem.

  “Advies: evalueren, rustig wikken en wegen en het hoofd koel houden.”
  Oftewel, lekker thee blijven drinken en de kop in het zand steken?

 8. Doortje

  Is ontzegging van de toegang de oplossing? Waar moeten die jongens dan naar toe, welk gedrag levert dat op? Is het ook mogelijk met ze in gesprek te gaan, uit te leggen waarom dit gedrag niet acceptabel is en een herkansing onder voorwaarden te geven ?

 9. Bert Jansen

  Henk, jammer dat je de boel weer bagatelliseerd.
  Eindelijk durft er iemand een wezelijk probleem van een specifieke groep (Marokaanse jongeren) te benoemen en dan kom jij weer met een reactie van ” het valt allemaal best mee” en ” dit doen toch alle jongeren”.
  Waarom niet meteen helemaal uitpakken!
  Schrijf even dat je het “discriminerend” en “racistisch” vind.
  Dan kunnen we weer onze ogen sluiten.

 10. Ben

  In de Marokkaanse wereld zijn de ouders de mening toegedaan dat buitenshuis de overheid verantwoordelijk is voor het handhaven van orde en regel.
  Het moet de ouders, goedschiks of kwaadschiks, duidelijk gemaakt worden dat zij ook buitenshuis verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun kinderen en dat zij aansprakelijk gesteld zullen worden voor de schade die hun kroost, met name de jongens, hebben toegebracht.

 11. Willem Goede

  Volgens mij heeft Henk wel degelijk een punt en bagatelliseert hij niet. Het feit dat het hier Marokkaanse jongens zou betreffen, geeft menig reaguurder een excuus lekker los te gaan.
  Nogmaals: dit gedrag komt onder alle jongeren voor.
  @MJPD: grappig dat je reaguurders verwijt onder pseudoniem te reageren. Ik ga er maar even van uit dat MJPD niet je echte naam is…

 12. Jan Vanel

  Het hoort natuurlijk niet maar laten we niet hypocriet zijn, dit gebeurde in de jaren ’60 en ’70 natuurlijk ook…

 13. Objectivist

  Een ontzegging…. Voor het sexueel intimideren van een zeer jong meisje, die dat schokkend genoeg zelfs heel normaal lijkt te vinden. Het is toch te triest voor woorden dat er binnen een moderne rechtsstaat geen oplossing bestaat die jonge meisjes adequaat beschermt tegen de dierlijke driften van puberende barbaartjes met een middeleeuws normen en waardenstelsel.

  Die jochies dien je naast de ontzegging tot het zwembad in een inrichting te stoppen alwaar de ziekelijke waan dat het lijf van een ander tot het eigen bezit gerekend mag worden uit de vertroebelde geestjes wordt verdreven.

  De totale impotentie jegens het oprukkende tribale Derde-Wereld barbarisme in Nederland is verbijsterend. Wolven zullen schaapjes blijven verobberen, totdat die wolven duidelijk wordt gemaakt dat dat hele vervelende gevolgen zal hebben. Ze vertellen dat ze in het zwembad geen schaapjes mogen opeten, zal alleen bereiken dat ze elders schaapjes zullen consumeren.

  Schandelijk hoe dit al decennia oogluikend wordt toegestaan!

 14. Berend

  Walgelijke praktijken. Goed dat het onder de aandacht wordt gebracht.

 15. Haagse Directe

  1987. Ik was 11 en had een abonnement op het golfslagbad in Scheveningen. Ik en mijn vriendin werden schaamteloos zonder te vragen in ons kruis gegrepen door Marokkaanse jongens van 2 koppen kleiner die we niet ouder schatten dan 8. We gaan later het land overnemen riepen ze, nadat we de aanranding meldden bij de leiding en zij verwijderd werden uit het zwembad. We zijn 30 jaar verder en mijn dochter van 12 krijgt met hetzelfde gespuis te maken. Ik heb haar geleerd wanneer het toegestaan is iemand keihard op z’n bek te slaan.

 16. Janny

  Dit probleem is zeker niet van vandaag! Zeker 12/13 jaar geleden ging mijn man met onze 2 dochters in de leeftijd van van 9 en 12 jaar op zondagmorgen zwemmen in de Kwakel. Ook toen werd het zwembad geterroriseerd door Marokkaanse jongeren die zich zeer opdringend en vervelend gedroegen. Mijn man stapte naar de badmeester of hij hier iets aan kon doen en de reactie van de badmeester was toen ” meneer U moet hier niet met uw dochters komen zwemmen !”
  De oplossing kan zijn geen losse kaartjes meer verkopen maar alleen met een abonnement toegang tot het zwemband! Dan weet je precies wie er binnen komen.

 17. Trol

  Er is een oplossing voor dit probleem,in 2017 zijn er verkiezingen, ik zou zeggen overweg eens een stem uit te brengen, tenslotte het plebs wat er nu zit maakt er een zooitje van.

 18. [email protected]

  Hans Janmaat heeft jaren gelden al gewaarschuwd voor dit probleem, dus nu niet zeuren mensen, eigen schuld, dikke bult of buik.

 19. hans

  In Rio gooien ze je tenminste voor 15 dagen in de cel als je aan vrouwen ongevraagd komt.

  Wordt tijd voor verkiezingen volgend jaar.

  Zelfs homo kiezen inmiddels links want ook zij hebben het recht om hand in hand te mogen lopen, toch.

 20. S. Van Wijk

  Dit speelde 20 jaar geleden ook al, en als je als meisje naar de badmeester ging mocht je niet zeuren want het was toch maar ‘plagen’ wat de jongens deden….

 21. D.Frankenhuis

  D. Frankenhuis
  05 augustus 2016 – 17:45
  De Braziliaanse politie heeft woensdag een Marokkaanse bokser opgepakt voor het aanranden van twee vrouwen. Het seksuele geweld vond plaats in het Olympische Dorp van Rio de Janeiro.

  Hassan Saada, die volgens de BBC morgen zijn eerste match had moeten uitvechten, zal op last van de rechter de komende 15 dagen in hechtenis blijven. Ondertussen onderzoeken politieagenten de aantijgingen tegen de Noord-Afrikaan.

  De bokser zou een van de dienstmeisjes tegen een muur hebben geduwd, wreef vervolgens met zij dij tegen haar aan en probeerde haar te zoenen. Een tweede werkster werd door het schaamhaarculturele sujet ongevraagd betast aan haar tiet. Tegenover deze vrouw maakte hij ook “obscene handgebaren”, aldus lokale media.

 22. Ronald

  Het sentiment begint te draaien, de mensen die menen dat het allemaal ongeveer net zo was als in de jaren ’70 worden steeds minder serieus genomen.

 23. Elsje van Ree

  Doet het er iets toe of het 20 jaar geleden ook al voorkwam? Ook toen gold:”Blijf met je handen van vrouwen en meisjes af”. En dat geldt nu nog steeds.

 24. Alien

  Goed begin, maar dit is een breder probleem. Het speelt op veel meer plekken en ook ‘Nederlandse’ jongeren (want Marokkaanse jongeren zijn veelal toch echt allang Nederlander) maar ook volwassen heren doen dit. Worstel je maar eens een drukke kroeg door als vrouw/meisje. Links en rechts word je ‘per ongeluk’ betast. Vanaf de opvoeding moet respect voor elkaars lichaam mee worden gegeven. En op volwassen leeftijd moeten we elkaar meer aanspreken hierop. Het begint bij bewustzijn. Fijn dat deze vader deze oproep heeft gedaan. Nu kunnen we ons bewustworden van de (grootte van) de uitdaging die we aan te gaan hebben met z’n allen.

 25. Zomer2016

  Beste mensen. Word zo verdrietig te lezen dat de schuld bij de Marokkaanse ouder word neergelegd. Dat is een verkeerd beeld! Ik als Marokkaanse ouder zou mn zoon wat aandoen als ik hoor dat hij zoiets uitvreet. Geloof me het zijn de puber jongens zelf want ik als 2e generatie geef mijn zoon fatsoenlijke normen en waarden mee. Dus ajb niet altijd wijzen naar de Marokaanse ouder. Dat soort jeugd die ontspoort mag van mij heel hard aangepakt worden. Had ook mijn dochter kunnen zijn die gewoon een zwembad moet kunnen bezoeken!

 26. Utrechter

  Misschien is het een idee als er grosso modo van elke bevolkingsgroep evenveel mannen als vrouwen binnen moeten zijn in het zwembad. Dan is het ook snel afgelopen.

 27. .

  Welkom in 2016 waar moord,drugs,verkrachting,pedofiele en andere verschrikkelijke zaken dagelijks door elke gemeenschap helaas worden uitgevoerd. Dit heeft niks met ras te maken maar met de manier van het tegenwoordige leven.

 28. Johan

  “Hij heeft het over twee (pogingen tot?) ‘aanrandingen’ van jonge meisjes door jonge jongetjes. Die ‘aanrandingen’ bleven, al dan niet door kordaat ingrijpen door Albert, verbaal (‘even ergens aan mogen zitten’).”

  En wat was er gebeurd zonder aanwezigheid van deze meneer? Waarom vinden dit soort dingen überhaupt plaats?
  Sorry, maar de massale “anekdotes” zowel on- als offline gekoppeld met persoonlijke ervaringen met het irritante machogedrag van jongens van de genoemde afkomst wijzen wel zeker op een structureel probleem.

  Het is trouwens niet eens relevant bij dit soort verwerpelijk gedrag wat de afkomst is, iedere jongen welke in een zwembad handtastelijk wordt tegen dames moet gewoon worden geweerd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).