ProRail heeft de laatste jaren flink gewerkt aan spoorvernieuwing rond Utrecht Centraal. Afgelopen weekend werden de laatste grote werkzaamheden afgerond. De sporen zijn ontknoopt, vernieuwd en in rechte banen gelegd, waardoor treinen sneller het station in en uit kunnen rijden.
De laatste tien dagen is er nog veel treinuitval geweest vanwege de werkzaamheden. Maar volgens ProRail hebben de werkzaamheden de laatste maanden nu al tijdswinst opgeleverd. De punctualiteit is sinds juni verbeterd. Treinen kunnen nu op hogere snelheid het station in- en uitrijden. Waar dat vroeger op de meeste sporen 40 kilometer per uur was is dat nu meestal 80 kilometer per uur. Daardoor ontstaat ‘rijtijdwinst’ en kunnen treinen elkaar sneller opvolgen. Denk aan een halve minuut bij aankomst en vertrek.
Door de uitbreiding kunnen er nu jaarlijks honderd miljoen dagelijkse reizigers over Utrecht Centraal reizen. De afgelopen jaren zijn alle sporen rond Utrecht rechtgetrokken en zijn er van de ongeveer 190 wissels rondom Utrecht Centraal nog zestig over. Omdat de treinen nu een vast aankomst- en vertrekspoor hebben, slaan problemen niet meer over op andere trajecten. De emplacementen aan de noord- en zuidkant zijn compleet vernieuwd: sporen, bovenleidingen, seinen, beveiligingssystemen en kabels en leidingen.
ProRail maakte enkele foto overzichten die duidelijk illustreren wat er veranderd is.




4 Reacties
ReagerenGoed gedaan!!
Eindelijk, denk ik. Wat voor het autoverkeer al jaren aan de gang was. Uitbreiding van 4 baans wegen naar 6, 8 of meer, ging ondanks soms maatschappelijk protest (verlies aan natuur) gewoon door. Nu dan eindelijk het spoor aan de beurt. Zoal de foto laat zien is de impact op de omgeving veel minder dan bij die wegverbredingen en aanleg van kenorme klaverbladen.
Moge ProRail ook andere knelpunten in het spoor verder aanpakken. Wellicht dat de nieuwe baas daar bij kan helpen.
Je ziet vanuit deze hoek goed hoe het spoor ontward is. Als ze daarmee het gewenste effect krijgen zal het een hoop kopzorgen schelen, en zal er bij een kleine storing niet geheel Utrecht CS meer platliggen.
Je zal daar maar verkeersleider zijn om alles in goede banen te leiden, oke alles wordt computer gestuurd , maar de mens zal het toch moeten doen , heb veel vertrouwen in die mensen ,