Eneco start volgend jaar met grootschalige werkzaamheden aan het warmtenet in Utrecht Eneco start volgend jaar met grootschalige werkzaamheden aan het warmtenet in Utrecht

Eneco start volgend jaar met grootschalige werkzaamheden aan het warmtenet in Utrecht

Eneco start volgend jaar met grootschalige werkzaamheden aan het warmtenet in Utrecht
Archiefbeeld
Energiemaatschappij Eneco gaat in het najaar van 2022 in Utrecht beginnen met grootschalige werkzaamheden aan het warmtenet. Het werk is opgedeeld in vier fases en moet begin 2025 worden afgerond.

Energiemaatschappij Eneco gaat in het najaar van 2022 in Utrecht beginnen met grootschalige werkzaamheden aan het warmtenet. Het werk is opgedeeld in vier fases en moet begin 2025 worden afgerond.

De hoofdtransportleidingen van het warmtenet moeten in een deel van Utrecht worden vervangen omdat ze aan het einde van de levensduur zouden zijn. Deze leidingen lopen onder het Werkspoorkwartier, Julianaparklaan, Sweder van Zuylenweg, Adriaan van Bergenstraat, Jacob Cabeliaustraat en Einsteindreef. Op het kaartje hieronder is te zien waar de leidingen precies lopen, en ook wanneer ze worden aangepakt.

Zo start de eerste fase (ook wel LOT1 genoemd) in oktober 2022. Precies een jaar later start fase twee, in oktober 2024 begint Eneco aan de derde fase en weer een jaar later start de vierde en laatste fase. De meeste werkzaamheden worden volgens de energiemaatschappij tussen oktober en mei uitgevoerd, en de bestaande leiding blijft tijdens het werk in gebruik.

Tekst loopt door onder afbeelding

Bron: Eneco

Een woordvoerder van Eneco zegt dat omwonenden voor aanvang van de werkzaamheden op de hoogte gebracht worden over wat er precies gaat gebeuren en eventuele overlast.

Twee buizen

De hoofdtransportleiding bestaat volgens de woordvoerder van Eneco uit twee buizen. Het gaat om een aanvoerleiding, waardoor warm water naar bijvoorbeeld woningen wordt getransporteerd, en een afvoerleiding, waardoor het water weer teruggaat naar de centrale waar het wordt opgewarmd. Tijdens de werkzaamheden wordt tegelijkertijd de capaciteit van de leidingen vergroot, waardoor meer water kan worden getransporteerd.

Het voorbereidende werk begint binnenkort. Dan worden er bijvoorbeeld proefsleuven gegraven en er wordt bodemonderzoek gedaan. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat er straks tijdens de grootschalige werkzaamheden verrassingen om de hoek komen kijken.

11 Reacties

Reageren
  1. Massegast

    Ik dacht altijd dat er alleen door de Marnixlaan een warmtepijp tussen de centrales en Overvecht liep, maar er is dus ook een Noordelijker verbinding via de Sweder van Zuylenweg etc. Jammer dat het niet meer met restwarmte uit de elektrische centrales gevoed wordt, maar nu praktisch alleen uit warmtecentrales (biomassa en aardgas). De ‘winst’ vanuit gecombineerde productie van elektriciteit en warmte is daarmee in Utrecht voorbij. Die Noordelijker verbinding biedt wel mogelijkheden om de wijken ten Noorden van de Marnixlaan op de stadsverwarming aan te sluiten. Deels is dat al zo. De verwarming van Overvecht met stadsverwarming, maar ook van Kanaleneiland, is te danken aan lange termijninzicht van de toenmalige directeur van de Pegus, Ir. Mijnlieff, waarnaar de hulpwarmtecentrale in Overvecht vernoemd is. Het is jammer dat Lunetten in de jaren 70 niet op de stadsverwarming is aangesloten. In diezelfde periode is het met de rijkeluisbuurt Rijnsweerd wel gebeurd. Net als met Leidsche Rijn in de jaren 90. Mocht er in de polder Rijnenburg gebouwd gaan worden, dan is aansluiting via de warmtepijp tussen Utrecht en Nieuwegein mogelijk. Rijnenburg kan vanaf het begin gasloos zijn. Ik neem aan dat de Merwedekanaalzone ook stadsverwarming krijgt. Een gasnet kan dan achterwege blijven, wat ook een stuk veiliger wonen is. Ge-otter met aardwarmte of ander Willy Wortelgedoe? Niet aan beginnen als er stadsverwarming mogelijk is.

  2. Binnenstadbewoner

    @ Massegast: op het eerste gezicht lijkt warmtenet heel voordelig zoals o.m. het voordeel dat je geen CV ketel met bijbehorend onderhoud in huis hebt staan en dat er een collectiviteitsvoordeel is. In de praktijk is warmtenet duur. Voor je warmte ben je aangewezen op monopolist Eneco en die kunnen vragen wat ze willen. Overstappen naar een andere aanbieder kan niet. M.i.v. 1 januari 2022 heeft Eneco alle voorschotten voor warmtenet maar liefst verdubbeld. Ongekend. Er zijn heel veel klachten over.

  3. RABE

    Afwachten dus maar wanneer de rekening komt en of je verplicht bent je huis te laten aansluiten op dat warmtenet. Met mijn combiketel heb ik verwarming en warm water als ik dat wil. Is dat met warmtenet ook zo?? Of zitten we bij de kleinste storing in de kou?? Ik heb graag enige duidelijkheid.

  4. Massegast

    @Binnenstadbewoner — Dat die voorschotten hoger worden verbaast me niet. De energieprijzen zijn sky high gegaan in de afgelopen maanden. Ik heb zelf ook stadsverwarming en daar mee te maken. Maar krijg vaak nog wat geld terug bij de eindafrekening. Toch moet u de voordelen van geen eigen cv ketel (kosten van de energierekening aftrekken) en veiligheid niet uitvlakken. Veiligheid is niet alleen minder brandgevaar, maar ook geen kans op koolmonoxidevergiftiging. Het is niet voor niks dat de betere buurten (Maliebaan, Wilhelminapark, Rijnsweerd) in Utrecht, ook voor de oorlog, graag stadsverwarming wilden. En dan, energie is altijd duur. Het voelt zo vanzelfsprekend aan en dan moet je plotseling veel betalen. Mijn moeder was er vroeger trots op dat ze uit een arbeidersloon in september de kolenboer in één keer voor de hele wintervoorraad kon betalen. Welk gezin betaalt heden ten dage de energierekening, voor zeg 9 maanden, in één keer vooruit? Het land zou te klein zijn!

  5. eemke

    vreemd dat de werkzaamheden tussen oktober en mei worden uitgevoerd, dan heb je de warmte toch juist het meest nodig…

  6. Massegast

    @eemke — Er liggen 2 verbindingspijpen tussen de centrales aan het kanaal en Overvecht. Er wordt hier aan één pijp gewerkt. De andere pijp door de Marnixlaan levert de warmte aan Overvecht.
    @RABE — Een warmtenet levert warmte en warm tapwater (keuken, douche). En ja, bij een storing zit je in de kou, maar storingen in het warmtenet komen niet veel voor.

  7. bureaulesswatts.nl

    leest u binnenkort over warmtenetwerken in combinatie met biomassacentrales op de lessWatts Post

  8. G. Veldhuijzen

    De wijken die niet zijn aangesloten op het z.g. warmtenet kunnen zich gelukkig prijzen dat bij hen niet wordt bijgedragen aan de klimaatverandering. De aanleg van allerlei leidingen met isolatie en opwarming onderweg kost zoveel energie dat de balans negatief is voor zowel energieverbruik als uitstoot. Bij de berekening van dit alles wordt blijkbaar geen rekening gehouden met het productieproces van de leidingen en de sleuven die door allerlei kranen gegraven moeten worden. In de Utrechtse binnenstad zijn talloze voorbeelden aan te wijzen van leidingen die dwars door eeuwenoude muren en keldergewelven worden aangelegd. Deze methode van het verspreiden van warm water naar allerlei panden is zeer milieubelastend, allerlei aspecten rond de aanleg het leidingennet worden niet meegeteld. Bovendien is het voor de afnemer onevenredig duur doordat het abonnenement het grootste deel van de prijs bepaald en het verbruik niet. Kortzichtigheid veroorzaakt hierbij vele misverstanden.

  9. Binnenstadbewoner

    @ Massegast: onder de streep ben je met eigen cv ketel voordeliger uit dan met warmtenet. Je kunt je eigen energieboer uitzoeken i.p.v. dat je aan monopolist Eneco bent overgeleverd en bovendien eigen gasmeter die je individuele verbruik meet en veel doorzichtiger is dan wat Eneco zegt dat je hebt verbruikt/ moet betalen. Dan heb je met warmtenet in die lange pijpen een enorm warmte verlies. Reken maar dat de enorme rekening van het warmteverlies bij de eindgebruikers worden neergelegd. Kostenstructuur is zo heel ondoorzichtig.

    De huidige CV ketels zijn allemaal elektrisch / geen vuur meer en zijn veilig. Onderhoudskosten vallen reuze mee.

  10. Pee

    Stadsverwarming is onbetaalbaar en word nog veel onbetaalbaarder om de simpele reden dat er maar 1 leverancier is ,geen concurrentie dus.
    Dat sommigen het zo hoog op hebben met stadsverwarming begrijp ik niet die hebben zeker zelf nog geen stadsverwarming .
    Vooral de eindrekening is altijd zo geweldig .
    Bedragen over de duizend euro is geen uitzondering en vraag me niet hoe ze aan die bedragen komen, je gaat het gewoon moeten betalen.
    De landen om ons heen krijgen de burgers juist subsidie als ze zich aan het gasnetwerk laten aansluiten en bij ons word de boel afgesloten.
    Wat is er trouwens veiliger wonen aan als je geen gas meer hebt.
    Er gebeurt niets als je gas hebt of knallen er iedere week huizen de lucht in door gasexplosies of zo?

  11. Scherpschutter

    @RABE 14:00

    “Of zitten we bij de kleinste storing in de kou?? Ik heb graag enige duidelijkheid.”

    Om te zien wat de arme Utrechter te wachten staat met dit systeem, hoeft u alleen maar naar het O.V. te kijken. Ook dit systeem vormt één grote single point of failure (SPOF), met een totaal incapabele partij aan de bestuursknoppen die zich verschuilt achter een N.V met monopoliepositie….What could possibly go wrong?

    Zorg voor back-up. Energie is wel het laatste waarin je van een overheid afhankelijk wil zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).