Eneco vliegt vrijdagavond met propellervliegtuig boven Utrecht om warmtenet te inspecteren Eneco vliegt vrijdagavond met propellervliegtuig boven Utrecht om warmtenet te inspecteren

Eneco vliegt vrijdagavond met propellervliegtuig boven Utrecht om warmtenet te inspecteren

Eneco vliegt vrijdagavond met propellervliegtuig boven Utrecht om warmtenet te inspecteren
Het soort vliegtuig van Miramap waarmee de vluchten worden uitgevoerd.
Energiebedrijf Eneco gaat vrijdagavond vanaf zonsondergang inspectievluchten boven Utrecht en Nieuwegein uitvoeren. Doel daarvan is het in kaart brengen van de warmtenetten in de plaatsen. Zo moet duidelijk worden of er onregelmatigheden in het warmtenet zitten en of er onderhoud nodig is.

Energiebedrijf Eneco gaat vrijdagavond vanaf zonsondergang inspectievluchten boven Utrecht en Nieuwegein uitvoeren. Doel daarvan is het in kaart brengen van de warmtenetten in de plaatsen. Zo moet duidelijk worden of er onregelmatigheden in het warmtenet zitten en of er onderhoud nodig is.

De inspectie gebeurt met een klein propellervliegtuig van het bedrijf Miramap. In het vliegtuig is een infraroodcamera die de temperatuurverschillen tussen de warmteleidingen in de grond en de omgeving daaromheen in beeld brengt. Aan de hand van die beelden wordt beslist waar onderhoud nodig is.

Eneco zegt de vluchten pas kort van tevoren aan te kunnen kondigen, omdat de weersomstandigheden van grote invloed zijn. “Het scannen van de warmtenetten is alleen mogelijk als het droog, helder, koud en donker is. Dan levert de thermografische scan de beste beelden op”, laat Eneco weten.

De inspectievluchten worden uitgevoerd tussen zonsondergang en 23.00 uur ’s avonds. Er is gekozen voor een stiller type vliegtuig, maar de inspectievluchten kunnen toch zorgen voor ‘enige geluidsoverlast’. Het vliegtuig moet een tijd boven hetzelfde gebied heen en weer vliegen om het hele warmtenet te scannen. “Afhankelijk van de aanvliegroute en eventuele windrichting, kan het vliegtuig ook in de omringende gemeenten te horen zijn.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

6 Reacties

Reageren
 1. Tanja

  Te volgen op https://www.flightradar24.com/P68/2ac92e21

 2. Tom de Laat

  Wanneer stoppen we nu toch is met het warmtenetten in zijn huidige vorm. In Utrecht worden er gigantische hoeveelheden hout en gas verstookt om de warmte op te wekken. Ook fabrieken die de rest warmte leveren verduurzamen. Dus de duurzame input neemt af. En dan mijn grootste probleem. Een privaat bedrijf dat een monopolie heeft. Er moet constant gegraven worden om buizen aan te leggen, die hebben door de hoge door stroomsnelheid ook nog is een relatief korte levensduur. Al met al is het een bizar en kosten inefficiënt systeem.

 3. Katherine Sykes

  Fijn dat jullie dit melden!
  Ik heb een hekel aan al die pretvliegtuigjes die op elk mooi moment herrie maken boven de stad.
  Maar als het nut heeft vind ik dat niet erg.

 4. Pee

  @Tom de Laat
  Helemaal mee eens.

 5. Len

  Ik ben benieuwd hoeveel wietzoldertjes er als toevallige bijvangst worden gezien. Of is dat misschien wel mede de bedoeling.

 6. Adriaan

  @Tom: en nu graag je feitelijke onderbouwing, inclusief oplossing……

  Dat ‘private’ bedrijf was eens een volledig overheidsbedrijf en toen is besloten te privatiseren. Dat kun je de huidige ondernemeing niet verwijten.
  Het is de overheid geweest die besloot in bv Utrecht geen gasleidingen aan te leggen en de burger daarmee de keus te onthouden.

  Buiten de piekvraag om draait dat systeem op restwarmte van elektriciteitsproductie, waardoor daar het rendement van rond de 50% naar boven de 80% toeneemt.

  Dat de prijs die wordt berekend politiek is bepaald en niet op basis van werkelijke kosten, lijkt me twijfelachtig. Op basis van door een externe bepaalde kosten met kleine opslag voor risico lijkt reel. Dat is een nu lopende discussie.

  En gas, of CO2 als de ramp van de mensheid, van die onzingedachte moeten we ook eens van af en op zoek naar echt nieuwe energietechnieken, anders dan wind en PV.

  Bekijk deze Princeton pensionado professor eens en let goed op bij wat hij zegt over de grafieken rond warmte-uitstraling aarde en dus opwarming-potentieel: https://www.youtube.com/watch?v=PblYr-KjOVY&t=5s

  Of het gesprek er na:
  https://cafeweltschmerz.nl/videos/co2-is-een-zegen-marcel-crok-en-william-happer/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).