Energiefonds keert eerste subsidies uit: zonne-energie voor bewoners van Lombok | De Utrechtse Internet Courant Energiefonds keert eerste subsidies uit: zonne-energie voor bewoners van Lombok | De Utrechtse Internet Courant

Energiefonds keert eerste subsidies uit: zonne-energie voor bewoners van Lombok

Energiefonds keert eerste subsidies uit: zonne-energie voor bewoners van Lombok

Het Energiefonds Utrecht heeft tijdens zijn kick-off in de Jaarbeurs gisteren meteen de eerste subsidies uitgekeerd. Het Energiefonds is een non-profit organisatie en een initiatief van Gemeente Utrecht. Het fonds verleent krediet aan ondernemers die aan de slag willen met energiebesparing. Drie bedrijven ontvingen een subsidie variërend van 100.000 tot 125.000 euro. Een van hen was Robin Berg, initiatiefnemer van het vooruitstrevende LomboXnet.

Robin Berg begon 10 jaar geleden met het verzorgen van internet aansluitingen in de wijk Lombok. Zijn reden: een dekking bieden voor alle creatieve output uit de wijk. Het werk van journalisten, filmmakers en andere creatievelingen uit de wijk werd ondergebracht op een site, maar was door de trage internetverbinding van die tijd amper te bekijken. Het begon met draadloos internet, maar ondertussen zijn er 35 straten voorzien van een grasvezel aansluiting.

Na het aanbieden van internet, maakte Berg de logische stap om ook telefonie en televisie aan dit rijtje toe te voegen. Maar hier blijft het niet bij. Inmiddels is Berg op de daken van scholen in zowel Lombok als andere wijken in Utrecht begonnen met het plaatsen van zonnepanelen. Zowel de school als buurtbewoners die zijn aangesloten bij LomboXnet kunnen gebruik maken van deze zonne-energie. Tientallen huishoudens draaien straks op zonne-energie uit de buurt. ”Dat gebeurt nog nergens in de provincie Utrecht. Het is uniek”, aldus Berg in het AD/UN afgelopen voorjaar. Met de subsidiëring van het Energiefonds zal Berg tien nieuwe zonnecentrales neerzetten op scholen in Utrecht en nog veel meer buurtbewoners voorzien van schone energie.

 

Ook Solease en Klimaatroute hebben een subsidie gekregen.

1 Reactie

Reageren
  1. w.h. de groen

    Dit zijn de betere berichten en mijn complimenten voor DUIC.
    Goede informatieve site over ons Utrechtse.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).