Engelse buldog met hartafwijking geopereerd in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Engelse buldog met hartafwijking geopereerd in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Engelse buldog met hartafwijking geopereerd in Utrecht

Engelse buldog met hartafwijking geopereerd in Utrecht
Bron: Archief DUIC
Een Engelse buldog is eerder dit jaar in Utrecht geopereerd aan een aangeboren hartafwijking. Het is voor het eerst dat zo’n operatie in Nederland bij honden is uitgevoerd.

Een Engelse buldog is eerder dit jaar in Utrecht geopereerd aan een aangeboren hartafwijking. Het is voor het eerst dat zo’n operatie in Nederland bij honden is uitgevoerd.

De buldog werd geopereerd bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht (UU). Bij de hond is een kunststof vaatprothese geplaatst die een verbinding maakt tussen een aftakking van de grote lichaamsslagader en de longslagader. Aan de operatietafel stond naast dierenarts-chirurg Bart van Nimwegen ook een chirurg die opgeleid is om mensen te opereren.

“Dergelijke vaatchirurgie, plaatsing van vaatprothese zo dicht op het hart, wordt binnen de diergeneeskunde zelden uitgevoerd. […] Ik heb zelf wel ervaring in vaatchirurgie, maar voor het plaatsen van deze vaatprothese bij een hond word ik graag bijgestaan door een kundig chirurg met veel ervaring”, aldus Van Nimwegen.

Uithoudingsvermogen

Na de operatie is het uithoudingsvermogen van de hond toegenomen. Eerder kon het dier amper 25 meter rustig lopen zonder uitgeput te raken en blauw aan te lopen. Nu, ongeveer vier weken na de behandeling, kan de buldog al 4 kilometer wandelen zonder buiten adem te raken.

Bij baby’s met dezelfde aandoening wordt deze ingreep regelmatig uitgevoerd. Bij honden gebeurt dit zelden vanwege onder andere de hoge kosten en het gebrek aan expertise. De samenwerking tussen humane artsen, wetenschappers en dierenartsen heeft volgens de UU veel kennis opgeleverd.

6 Reacties

Reageren
 1. Kadoendra

  Op eerste Kerstdag in 2010 ben ik in contact gekomen met de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht.
  Mijn kat bleek ongeneeslijk ziek te zijn, maar ik heb daar niet alleen zeer veel professionaliteit ervaren maar ook heel veel menselijkheid.
  Voor mij is het al heel lang duidelijk dat elke goede arts niet zozeer bezig is met een mens of een dier, maar meer bezig is met respect voor alles wat leeft.

 2. wollie

  respect voor leven betekent ook: geen productie- en gezelschapsdieren fabriceren.

 3. Kadoendra

  @Wollie

  Ik geef je gelijk als jij het hebt over het fokken van bepaalde soorten ras dieren die hierdoor geboren worden met lichamelijke afwijkingen en complicaties.
  Dit is dus ook goed mogelijk bij de Engelse buldog uit het bovenstaande artikel, maar daar dit beestje er nu eenmaal is verdient het ook zorg.
  Mijn katje was een lapjes kat en het leuke aan lapjes katten is dat het net lijkt op een ras kat, maar uiteindelijk zijn het vuilnisbakkenras katjes.
  Hetzelfde geldt voor schildpad katjes die lijken ook op ras katten maar zijn ook van het vuilnisbakkenras en zowel lapjes katten als schildpad katjes zijn altijd vrouwtjes.

 4. Erwin

  Respect voor dieren betekent ook: geen dieren meer eten.

 5. Koel Hoofd

  Dat zal wel een gepeperde rekening opgeleverd hebben voor de eigenaar.
  Verzekering betaald tegenwoordig, of toch maar een persoonlijke lening bij de bank? Want artsen werken niet gratis, ook niet als het een medisch experiment is. En omdat het een huisdier betreft, zit er 21% BTW op. Een mensen arts is inderdaad goedkoper.

  Wat hier niet wordt verteld is dat deze ingreep noodzakelijk was omdat mensen heel bewust dieren met ernstige gebreken fokken omdat mensen dat leuk vinden en een dergelijk mismaakt diertje kopen. Deze dieren lijden dankzij menselijk handelen omdat mensen dat wensen. Dat dit hondje nu 4 km kan lopen zonder naar adem snakkend blauw aan te lopen, komt ook omdat een mens dat wenst. Wel alle lof daarvoor want dit beestje krijg nu een paar betere levensjaren.
  Want in de ‘bijsluiter’ van dit middelgrote ras staat dat de dagelijkse wandeling niet noodzakelijk is, en geschikt is voor huisvesting in appartementjes.

 6. Wim

  Een spuitje was ook goed geweest, ook met respect om het beest niet verder te laten leiden,en het geld gebruiken om mensen te genezen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).