Er is nog hoop voor de oversteek op het toekomstige Lombokplein en - park in Utrecht Er is nog hoop voor de oversteek op het toekomstige Lombokplein en - park in Utrecht

Er is nog hoop voor de oversteek op het toekomstige Lombokplein en – park in Utrecht

Er is nog hoop voor de oversteek op het toekomstige Lombokplein en – park in Utrecht
Een impressie van het Lombokplein, met het park en de Leidse Rijn
Er is nog hoop voor het Lombokpark in Utrecht. De gemeente Utrecht, de provincie Utrecht en een team provinciale veiligheidsadviseurs hebben opnieuw gekeken naar de toekomstige inrichting van het Lombokplein. Eerder ontstond er een impasse omdat er onenigheid was over de weg die van en naar het Park Plaza Hotel loopt en die de komst van een park wellicht onmogelijk maakt.

Er is nog hoop voor het Lombokpark in Utrecht. De gemeente Utrecht, de provincie Utrecht en een team provinciale veiligheidsadviseurs hebben opnieuw gekeken naar de toekomstige inrichting van het Lombokplein. Eerder ontstond er een impasse omdat er onenigheid was over de weg die van en naar het Park Plaza Hotel loopt en die de komst van een park wellicht onmogelijk maakt.

Het Lombokplein krijgt een nieuwe inrichting, maar over een gedeelte van het plein wordt nog flink gesproken. Dit heeft alles te maken met een kruising van de tram/busbaan en een weg die naar het Park Plaza Hotel loopt. In het originele plan was deze kruising gelijkvloers, waarmee men ruimte bespaart dat gebruikt zou worden voor het Lombokpark.

Die kruising blijkt echter een heikel punt. De zogenoemde Safety Board van de Provincie Utrecht liet eerder dit jaar weten dat die kruising niet veilig was en dat er een ongelijkvloerse kruising moet komen. Zo’n kruising neemt veel meer ruimte in beslag die door het toekomstige Lombokpark zou gaan lopen.

Dit tot schrik van omwonenden en de gemeente Utrecht, want ook het college van B&W ziet gewoon het liefste een gelijkvloerse kruising. Omwonenden keken juist uit naar de komst van het park. Ontwikkelgroep Lombok Centraal betitelde de kans dat er mogelijk een ongelijkvloerse kruising zou komen een ‘onacceptabele aanslag op de voorgenomen kwaliteitsverbetering’.

Impasse doorbreken

Er was dus een impasse; omwonenden en de gemeente zien het liefst een gelijkvloerse kruising maar de Safety Board van de Provincie Utrecht gaf een negatief advies. Om niet te veel vertraging op te lopen waren er begin dit jaar al een aantal varianten uitgewerkt, met zowel een gelijk- als ongelijkvloerse kruising.

Ook werd er besloten om onder begeleiding van een onafhankelijke externe procesbegeleider het proces te evalueren en te onderzoeken welke scenario’s mogelijk zijn om uit deze impasse te komen. Nu dit proces een tijdje loopt blijkt dat er nog steeds gewerkt wordt aan een plan om een ongelijkvloerse kruising mogelijk te maken. Zo’n plan zou weer aan de Safety Board moeten worden voorgelegd. Volgend jaar moet daar meer duidelijk over worden.

9 Reacties

Reageren
 1. Rivierenwijk

  Lekker voorsorteren op de volgende soap.

 2. Don

  Zijn er binnenkort soms verkiezingen …. ah in maart de provinciale staten dat verklaart eea. Nu weer even mooi weer spelen en na maart kunnen we allemaal weer de bietenbrug op.

 3. Wim

  Wat is nou de nieuwswaarde van dit stukkie?

 4. Koel Hoofd

  @Wim
  Dat de gemeente weer eens iets wil wat niet kan maar toch jaren heel druk mee gaat zijn om toch de zin door te drijven.
  Zoiets als die tram of de roltrappen of moreelsefietsbrug maar dan anders.

 5. Edwin

  Park Plaza Hotel snapt vast wel dat parkeren voor de deur niet meer van deze tijd is. Op nu 5 minuten lopen zit de parkeergarage van de Kop van Lombok. Met een herinrichting kan de wandeltijd nog korter worden, dat zal vast al wel in het plan staan.

 6. ikke

  3x raden:
  dure grond, mooi excuus; door de ongelijkvloerse kruising wordt park te klein / onmogelijk.
  Dan toch maar volbouwen en vooral goed hoog!
  Zie je die “vervelende Moskee” (excuus, cynisch bedoeld) meteen ook niet meer vanaf het spoor.

 7. Herman

  “Safety board”, wat is dat nu weer?
  Klinkt als.duur, externe adviseurs e.d.

 8. Wart

  @Edwin, helemaal eens. In het programma van eisen wordt dat ook beschreven: ‘De gebouwen zijn ook in de nieuwe situatie goed bereikbaar voor voetgangers en voor nooddiensten. Parkeren voor auto’s en fiets kan worden verplaatst, maar blijft mogelijk in de omgeving.’

  Ik hoop dat de gemeente niet een hele weg door het park aan gaat leggen voor alleen bevoorrading en nooddiensten..

 9. Charlie C.hui

  Enige hoop is het weghalen van die raketinstallatie met omroepgeluiden die oorverdovend zijn……… a: het ziet er niet uit: b; het is te dominant : c de kleuren doen zeer aan je ogen ‘s nachts vanuit je raam d: er hadden daar sociale huurwoningen kunnen staan ! Aan goede, goed geisoleerde (geluid) sociale huurwoningen is ongeveer een tekort van 80 procent (netjes uitgerekend door wetenschappers) in onze stad waar alleen al meer dan 400.000 woningzoekneden voor zijn van binnen én buiten de stad… dus laten we dat tegen de grond rammen en hier fatsoenlijke appartementen voor max 2 personen van 40 jaar en ouder, met of zonder handicap / werkend/ niet werken, maar zonder sociale problematieken zoals overlastgevers met een redelijk balkon van 10m2 en huisregels tegen herrie en overlast plaatsen? dank u !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).