Er komen 250 woningen voor HKU-studenten en starters nabij het Berlijnplein in Utrecht Er komen 250 woningen voor HKU-studenten en starters nabij het Berlijnplein in Utrecht

Er komen 250 woningen voor HKU-studenten en starters nabij het Berlijnplein in Utrecht

Er komen 250 woningen voor HKU-studenten en starters nabij het Berlijnplein in Utrecht
Een impressie van het gebouw met in de plint de atelierwoningen. Artist impression: KCAP
In de buurt van het Berlijnplein in Utrecht komen straks 250 woningen voor HKU-studenten en starters. Dit zogenoemde Home of the Artists (HOTA) is het resultaat van een samenwerking tussen HKU, SSH, gemeente Utrecht en CAzas Wonen.

In de buurt van het Berlijnplein in Utrecht komen straks 250 woningen voor HKU-studenten en starters. Dit zogenoemde Home of the Artists (HOTA) is het resultaat van een samenwerking tussen HKU, SSH, gemeente Utrecht en CAzas Wonen.

De bouw van het complex moet eind 2023 beginnen. Buren van de toekomstige bewoners zijn onder meer RAUM en De Vrijstaat en alle andere culturele ondernemers op het Berlijnplein. De bewoners van HOTA, waarvan een deel kunstenaar in wording is, kunnen straks hun creaties tentoonstellen in de atelierwoningen langs de Vilniusdijk.

“Leidsche Rijn Centrum groeit nog steeds en daarbij komt ook meer cultuur en creativiteit. HOTA is dan ook een welkome toevoeging aan de cultuur-as in deze wijk. De bewoners krijgen De Vrijstaat en RAUM als buren. Later volgt ook nog het Berlijnplein waar vijftig culturele organisaties in kunnen huisvesten. Daarmee is Leidsche Rijn Centrum het bruisende tweede stadshart van Utrecht”, zegt wethouder Eelco Eerenberg.

Kunstwerk

HOTA krijgt straks een binnentuin en in de punt van het gebouw komt DE BOEG, en ontmoetingsruimte waar de bewoners zelf de invulling van mogen bedenken. Op de plek waar het gebouw straks moet verrijzen staat nu een opmerkelijk bouwbord van oud-HKU-student Tessa van Vuren.

Tessa van Vuren. Foto: Rianne den Balvert

Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

8 Reacties

Reageren
 1. Zuilen030

  Wanneer komt er een complex voor bouwvakkers, supermarktmedewerkers, zorgpersoneel of kantinedames?

 2. Ricard

  @Zuilen030, zorgmedewerkers en andere kritische beroepen krijgen al voorrang bij verschillende projecten zoals bij de Veilinghaven.

 3. Jos

  @Zuilen030

  Daar zijn deze woningen, als mensen in deze beroepen starters op de woningmarkt zijn, dus ook heel nadrukkelijk voor bedoeld.

  Kap toch eens met die niet juiste verontwaardiging.

 4. Geenstijl@Utrecht

  Doe net of een kunstenaar bent en je hebt gesubsidieerde woonruimte met voorrang op andere woningzoekenden, dat is de stad Utrecht.

 5. Zuilen030

  @Jos, Richard; het gaat erom dat het je beroep niet de graadmeter moet zijn om een woning te krijgen, het moet gaan om inkomen en noodzaak.
  Voor diverse groepen wordt er nu voorrang verleend maar je zult maar schilder zijn en langer moeten wachten omdat je een niet kritisch beroep hebt.

 6. Feed

  Zuilen030: alsof schilders slecht zouden verdienen. Ik tikte bijna 50 euro per uur af!!

 7. cas

  @ Feed, maar een kunstenaar is wel het eerste wat we kunnen missen als het er op aan komt.

 8. Statler

  Waarom specifiek HKU studenten? Om de geplande “creatieve hotspots” in de toekomst gevuld te krijgen?
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).