Er komen meer bomen op de Neude | De Utrechtse Internet Courant Er komen meer bomen op de Neude | De Utrechtse Internet Courant

Er komen meer bomen op de Neude

Er komen meer bomen op de Neude
De Neude. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
Er komen meer bomen op de Neude in Utrecht. Vanaf volgend jaar gaat de gemeente extra bomen aanplanten op het plein. Dat heeft de gemeenteraad unaniem besloten na een voorstel van de Partij voor de Dieren. 

Er komen meer bomen op de Neude in Utrecht. Vanaf volgend jaar gaat de gemeente extra bomen aanplanten op het plein. Dat heeft de gemeenteraad unaniem besloten na een voorstel van de Partij voor de Dieren. 

Op dit moment staan er 9 bomen op de Neude, terwijl dat in 2004 nog 25 bomen waren. In de afgelopen jaren zijn wel bomen verwijderd, onder andere door ziekte en aanrijding, maar zijn geen bomen teruggeplant.

“De Neude is op dit moment een behoorlijk inspiratieloze grijze vlakte. Wij zijn blij dat een ruime meerderheid van de gemeenteraad het met ons eens is dat hier meer bomen moeten komen. Dit draagt bij aan een gezelliger plein, betere klimaatadaptatie, een gezondere lucht en minder hittestress”, aldus PvdD-raadslid Anne Sasbrink.

Het streven is om uiteindelijk weer 25 bomen op de Neude te hebben staan, maar het aantal staat niet vast. “Het moet wel praktisch zijn”, vertelt Sasbrink. Er wordt bij het herplanten dus rekening gehouden met de activiteiten op en rondom de Neude.

Het terugplanten van de bomen begint zo snel mogelijk, maar uiterlijk in het jaar 2019-2020.

20 Reacties

Reageren
 1. Johan

  He he eindelijk. Nu nog al die andere plaatsen, langs de grachten en singels, waar bomen verdwenen zijn.

 2. Wim

  2019-2020?? NU!! Het plantseizoen is begonnen en loopt tot maart/april. Alle tijd dus om dit prima plan zsm te realiseren.

 3. Sjaak

  Utrechts is een stad en potverdorie toch geen bos?! Weg met die vieze bomen! De Neude is een plein!
  Italianen planten toch ook geen bomen op Piazza Navona in Rome, evenmin als de Spanjaarden op de Plaza Mayor in Madrid?!

 4. Ties

  Het Janskerkhof en Mariaplaats zijn in feite mooie pleinen met veel bomen. Kan best.
  Als bomen moeten wijken voor pleinen waarom dan kerken niet bijv.?

  Het Janskerkhof zonder kerk zou een echt prachtig ruimtelijk plein opleveren……..

  Misschien kunnen we een paar kerken naar Leidsche Rijn verhuizen? Daar moet nog wat cultuur heen begreep ik……..

 5. katja

  Bomen, hoera ! Er stonden vroeger ook bomen. Nu nog een bijbehorende fontein…met bovenop de “Haas”.

 6. Jasper

  Goed gedaan PvdD, meer bomen en @Sjaak ga jij daar toch lekker wonen.

 7. Sjaak

  @katja et al.: vroeger stonden er ook auto’s op de Neude, véél auto’s. Moeten die dan ook terugkomen..?!

 8. Massegast

  En geen wekenlange evenementen of festivals meer op de Neude, omheind door hoge schuttingen. Hou het plein open. Dat is in zo’n drukke, overvolle stad bepaald geen overbodige luxe. Maar ja, de gemeente speelt ondernemertje met de openbare ruimte, die eigenlijk, zoals het woord ‘openbaar’ al zegt, voor iedereen bedoeld is.

 9. Marcel

  Goede boom voor een plein? Dakplataan!! Is net een parasol. Vrees echter dat weer iemand het gaat doen zonder verstand van bomen.

 10. Erwin

  Zet die bomen maar dusdanig neer dat er geen beachbolleybaltoernooi, filmfestival, of wat voor evenement dan ook meer kan worden gehouden op de neude.

 11. Vincent Zonderland

  Er bestaan wel degelijk hele mooie pleinen met bomen. Wat dacht je van Place des Vosges in Parijs. Om er maar een te noemen.

 12. wollie

  @Sjaak, zodra auto’s bijdragen aan een gezelliger plein, betere klimaatadaptatie, een gezondere lucht en minder hittestress mogen er van mij best een paar op het plein

 13. Barend

  Sjaak, verbreed je horizon eens in plaats van op deze site elke keer dezelfde grijze plaat af te draaien en bezoek het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht eens. Verkozen tot het mooiste plein van Nederland.

 14. blm

  Ja dakplantaan dat zou prachtig zijn (een aantal), paar leuke bankjes eronder, heerlijk koele plek in de zomer, wat wind. En een fontein zou ook best passen. Dan is het een fijne verblijfsplek. Bravo PVDD!

 15. Willempie

  En ja hoor, daar is het gezeur over die fontein ook weer.
  Kon niet uitblijven.

 16. Louise

  Waarom dakplatanen? Zet er dan meteen gewone platanen neer. Die staan al her en der in de binnenstad en zijn een prachtig gezicht. Grote bomen dragen ook meer bij aan voorkoming van hittestress. Bovendien zijn het hele sterke bomen, geschikt voor een stadse omgeving.
  Voor de mensen die geen waarde hechten aan cultuurhistorisch erfgoed: kom maar op met die Domtoren en Domkerk naar Leidsche Rijn / Vleuten – De Meern. Is het Centrum meteen verlost van dat eeuwige trekgat van een Domplein……

 17. D.

  Goed gedaan PvdD! In een tijd dat gemeenten bewoners oproepen hun tuinen te onttegelen / vergroenen, is het mi raar dat de gemeente Utrecht juist het omgekeerde doet. Ik snap niet dat het zover had kunnen komen.
  Nb. Graag ook meer groen op Vredenburg, Viestraat en in het stationsgebied.

 18. bee

  partijen hebben de mond vol van milieu dit en milieu dat ,terwijl het er niet echt groener op word integendeel.
  alles word dicht betegeld .
  ik denk dat ze een andere definitie van groen bedoelen .

 19. Cico

  @Sjaak: sinds wanneer is Italie de maat? Dit is Nederland en we richten pleinen anders in, ook vanwege een ander klimaat.

  Ik zou het juist toejuichen om de Neude nog verder te vergroenen. Alle tegels in het midden eruit en maak er een groene verblijfplek van.

  Pleinen worden in Utrecht nog steeds beschouwd als een soort parking, doorgangsgebied en commercieel terrein voor terrassen en festivals. Daarom zijn er nauwelijks plekken om te zitten, geen fontein, geen mooie planten, geen sculptuur of ander vast meubilair.

  Minder verstening en meer groen zorgt voor betere afwatering en heeft allerlei voordelen zoals geluidsdemping, meer rustplekken in die verkeerschaos en het neemt hitte en stof op.

  Terrassen zijn er zat in de binnenstad en dienen alleen het belang van die ondernemer. Festivals houden op de Neude is sowieso twijfelachtig, gezien de enorm toegenomen verkeersdrukte dat leidt tot opstoppingen en gevaarlijke situaties.

 20. Marcel

  @louise
  Wel is een dakplataan gezien dan? Dat is net een parasol. Niet in de hoogte maar in de breedte dus. Fantasie gebruiken?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).