Er komt definitief een foodmarkt in het oude postkantoor op de Neude | De Utrechtse Internet Courant Er komt definitief een foodmarkt in het oude postkantoor op de Neude | De Utrechtse Internet Courant

Er komt definitief een foodmarkt in het oude postkantoor op de Neude

Er komt definitief een foodmarkt in het oude postkantoor op de Neude
Het is zeker: er komt een foodmarkt in het souterrain van het oude postkantoor op de Neude. Dat bevestigt Daan Wentholt, woordvoerder van de projectontwikkelaar a.s.r vastgoed, aan DUIC.

Het is zeker: er komt een foodmarkt in het souterrain van het oude postkantoor op de Neude. Dat bevestigt Daan Wentholt, woordvoerder van de projectontwikkelaar a.s.r vastgoed, aan DUIC.

De ingang van de foodmarkt komt aan de zijde van de Potterstraat. Het zal een versmarkt worden van 2000 m2. Naast de foodmarkt was het al bekend dat er ook een fietsenstalling in het souterrain zal komen.

“We hadden al langer plannen om daar een foodmarkt-achtig concept te vestigen”, vertelt Daan Wentholt. “Nu zijn we echt bezig om de plannen daadwerkelijk uit te werken. We hebben nu één partij die daar mee bezig is.”

Foodmarkt van de Jumbo in Amsterdam
Foodmarkt van de Jumbo in Amsterdam

Het wordt een dagelijkse markt met verse producten. “Ik kan er nog niet teveel op vooruit lopen, maar het kan zijn dat het zoiets wordt als het foodmarkt concept van de Jumbo. Ik wil niet zeggen dat we met de Jumbo in gesprek zijn, maar om even een voorbeeld te geven. Zo’n foodmarkt is een supermarkt met allerlei verse producten wat je daar dan ook dan ter plekke kunt proeven.”

De partij waarmee a.s.r. vastgoed in gesprek is, is “geen typisch Utrechtse partij, maar wel een Nederlandse.” Zoals het er nu naar uit ziet moet de foodmarkt rond de jaarwisseling van 2017/2018 af zijn. Dan moet ook de bibliotheek in het pand zijn deuren openen voor boekenliefhebbers.

foodmarkt 2
Indeling van het souterrain. Bron: a.s.r. Nederland Vastgoed Maatschappij

Gekoppelde berichten

38 Reacties

Reageren
 1. Ronald

  Zou dat food lekkerder zijn dan gewoon voedsel?
  Ben benieuwd!

 2. Ellen Hazebroek

  Ehm, er zou toch een bibliotheek inkomen? Of ben ik nu helemaal de weg krijt?

 3. Erwin

  Goed bezig! Welkome toevoeging!

 4. Pim

  Lezen Ellen Hazebroek, lezen. Top idee. Blij mee en idd welkome toevoeging.

 5. Berend

  Had die ruimte niet beter voor de bibliotheek gebruikt kunnen worden? Bijvoorbeeld door extra studie- en werkplekken in te richten, waar nogal een tekort aan is in de binnenstad.

 6. Paul

  Die mevrouw fietst tegen het verkeer in 🙂

 7. Erwin

  @Berend het is al erg genoeg dat er een subsidie slurpende bibliotheek in komt.. Nu moet het enige (leuke) commercieel rendabele stuk daar ook voor wijken?

 8. Van Pimpelen

  … naar inzichten is de toegang aan de Potterstraat een verkrachting van de bestaande architectuur, en mijns inziens overbodig daar zowat iedereen de voormalige hoofdingang weet te vinden. Evenzo zou men zich kunnen afvragen of er genoeg parkeergelegenheid is voor klanten van dit Versverschijnsel, een discussie die met betrekking tot uitbreiding Bijenkorf nog gaande lijkt te zijn…
  [ik vraag me nog steeds af waarom de censor van DUIC mij niet voor het leven geblocked heeft.]

 9. herman

  Mooi!

  Kan de bieb lekker op de huidige plek blijven. Broese mag er ook nog 10 jaar zitten. Over 10 jaar wordt het laatste boek teruggebracht en kan de bieb definitief dicht.

  Per saldo is er zo weer veel belastinggeld bespaard.

 10. Geologic

  Offtopic: waarlijke kotsneigingen van anglicismes als foodmarkt. Werkt (vers)markt niet afdoende?

  Ontopic: buiten sluitingstijd zullen de muizen en andere ongedierte in de binnenstad erg blij zijn met een dergelijke markt in een gebouw. Dat is het voordeel van een markt buiten: na sluitingstijd is dat allemaal weg en kan een bezemwagen alle hoeken en gaten schoonvegen.

 11. cameo

  Men is wat kort van geheugen of woont blijkbaar nog niet zo lang in het centrum.
  Dit soort initiatieven zijn al eerder geprobeerd. Onder de oude Galerie, later de Kwantum (blue building) 25 mtr verderop was in de kelder ook een enorme supermarkt die het uiteindelijk niet trok.
  Ook in het kelder van de V&D zat een supermarkt die een foodcourt werd (La Plaza) en daarna in no-time het loodje legde.
  Boon op de ganzenmarkt loopt ook al zo geweldig!
  Er is in de korte omtrek meer dan voldoende mogelijkheden om te voedsel in te slaan.
  Geweldig plan dus… alleen al die monsterlijke entree in dit monumentale pand is al te zot voor woorden!

  cameo

 12. Joris Louwes

  Wees dan ook consequent en noem het een ‘food market’ en zorg ervoor dat een aubergine dan ook eggplant heet en een courgette een zucchini.
  Vreselijk die angelsaksisering de laatste jaren.

 13. Abel de Almeida

  @ Herman, kan je niet lezen of lees allen het kop? BIBLIOTHEEK KOMT op de oude Postkantoor, daarbij is er ruimte in de souterrain voor de foodmarkt er komt ook een Fietsen staling in het souterrain. Alles lezen! 😉

 14. Ellen Hazebroek

  @Pim, toen ik het in eerste instantie las, stond dat van de Bibliotheek er nog niet bij hoor. Maar maakt niet uit verder.

 15. Arjan den Boer

  Om even wat misverstanden te voorkomen: de bibliotheek komt gewoon in het postkantoor. De ‘foodmarkt’ komt in ongeveer tweederde van de grote kelder onder het postkantoor. De rest van de kelder is voor de fietsenstalling. Aan de plaatjes te zien krijgt de foodmarkt een eigen ingang aan de Potterstraat.

 16. Frank

  Het is wel duidelijk hoe het zit met de meningen in Utrecht: Het is niet goed of het deugt niet.
  Wordt er eerst geroepen om de bibliotheek. Blijkt eerst dat die er misschien niet komt. Nou, dan graag een versmarkt in de grote hal. En nou komt de bibliotheek er alsnog in én er komt een versmarkt, is het weer niet goed.

  Ik vind het prachtig. Zowel winkels aan de Oudegrachtkant als een versmarkt aan de Potterstraatkant als een bibliotheek aan de Neudekant. Wat wil een mens nog meer?

  @herman: Je opmerking verraadt dat je erg slecht op de hoogte bent van de huidige rol en functie van de bibliotheek en de toekomstvisies die erover bestaan. Ik denk dat jij als het gaat om de bibliotheek nog steeds denkt in termen van een rij kasten gevuld met boeken en een bibliothecaris met een brilletje die jou wijst waar je je boekjes kunt vinden.

 17. Justin

  Zie al die Henkies hierboven die het artikel niet hebben gelezen, noch het artikel over de bibliotheek die eveneens in dat gebouw zal komen (inclusief studieplekken). Goed bezig, zo blijf je een echte Henkie!

 18. utrechtse vogel

  Vroeger mocht je niet eten en drinken in de bibliotheek. Tijden veranderen.

 19. Mvdh

  Aan de Neude zijde komt de bibliotheek, aan de zijde van de oudegracht- potterstraat de food markt.
  Niets mis mee lijkt mij..toegang via de hoodingang prima, maar een toegang via de potterstraat fleurt dat deel wel op. Noodzakelijk..? Lijkt mij wel. Ik hoop alleen dat de food markt de Marqt is en niet de hallo jumbo….. Een olifant moet je niet in een porseleinkast zetten

 20. Evert

  Het leek me juist zo’n mooie plek voor een bioscoop.

 21. Johan

  @van pimpelen: met “parkeergelegenheid” bedoel je een parkeerplaats voor je bolide? Pak de fiets als je verse groente gaat kopen…! 😉

 22. Johan

  Overigens, wat is er toch mis met de Nederlandse taal? Waarom moet dit een food market heten? Waarom niet gewoon groentemarkt, voedselmarkt of wat dan ook?!?!

 23. Rietje

  Hopelijk met veel producten uit de regio.
  Lekker, lokaal en verantwoord.
  Die grote reclameborden mogen wel weg. Levert vast veel geld op maar aan zo’n monumentaal pand ?

 24. RobDoes

  De vraag is of aan zo’n pand wel zoveel gesleuteld mag worden als een opening aan de Potterstraat. Volgens mij is het een rijksmonument.

 25. K. Majaco

  Begint Klepierre weer over het aantal parkeerplaatsen dat ASR erbij moet kopen, anders ook naar RVStaten en de boel maar oprekken. Doen ze nu ook bij De Planeet al. Eerst iedereen uit HC weg sturen , ja en dan met een sterke binnenstad wil niemand meer naar die betonkolos als HC.

 26. Otto

  Foodmarkt, foodmarket, food market..?

 27. Ton C. Kroon (BiebOpNeude)

  Voor hen die in verwarring zijn over òf een bieb, òf een foodmarkt. Het wordt èn èn… Dat kan ook makkelijk. De Facebookpagina BiebOpNeude plaatst het in perspectief. Lees er meer over via:
  https://www.facebook.com/BIEBopNEUDE/posts/1696595223918288:0

 28. F

  Niemand die zich afvraagt waarvan die fietsen moeten blijven die nu aan de potterstraat staan. Die kunnen natuurlijk in het souterrain, maar zo krijg je er netto volgens mij geen parkeerplaats extra bij voor fietsen.

 29. Marieke

  Ik hoop van harte dat ze er geen levende kreeften of ander dierenleed gaan verkopen, net als in de Jumbo in Amsterdam. Je moet er toch niet aan denken wat voor lijdensweg die kreeften hebben moeten doorstaan en nog moeten doorstaan in de handen van mensen die ze levend in een pan heet water gooien of op een andere manier proberen te doden. Liefst dus biologisch en zoveel mogelijk plantaardig voedsel!

 30. wilmer

  ….en als je naar het plaatje kijkt bestaan er geen mensen boven de dertig. Doelgroep duidelijk.

 31. Ton C. Kroon (BiebOpNeude)

  @RobDoes Bij de inpassing van de nieuwe ingangen, het opnieuw openen van de alkoven, het plaatsen van daklichten en het bouwen van de nieuwe achtergevel zal uiteraard goed gekeken worden naar de monumentenstatus. De aanpassingen zijn echter onontkoombaar. Het gebouw is ooit gebouwd als een kantoor/technische ruimte/sorteerbedrijf waar ‘s ochtens wat mensen naar binnen gingen en ‘s avonds wat mensen uit. Via de hoofdingang kwam het publiek binnen voor het postkantoor.
  Wanneer het totale oppervlak van het gebouw ingericht gaat worden voor een doorlopend in- en uitlopend publiek ontkom je niet aan het maken van meerdere toegangen. Al was het maar voor de veiligheid. Het pand krijg een totaal andere functie dan waar het voor gebouwd is. De functie waarvoor het is gebouwd (of soortgelijk) bestaat niet meer. Dat vergt dus aanpassingen. Het is aanpassen of slopen. Het wordt hoog tijd dat deze nu dode kolos weer tot leven wordt gewekt en dat kan met relatief kleine ingrepen.

 32. Dien Meibos

  Mooi zo’n foodmarkt ik hoop op veel vlees met antibiotica en producten met veel e nummers en andere modificaties. De groente kunnen ze wel achterwege laten.

 33. Harry

  @Ton C. Kroon: Dat er aanpassingen gedaan moeten worden aan een pand dat een totaal andere functie krijgt snapt iedereen. Maar de ingang op deze sfeerimpressie sluit echt helemaal niet aan bij hoe het pand er nu uitziet. Ik hoop dat daar goed over nagedacht gaat worden want dit ziet er gewoon echt niet uit.

 34. Marco Knol

  @Ton C. Kroon
  Maar ik mag toch hopen dat de ingang aan de Potterstraat wat meer in lijn is met de hoofdingang aan de Neude in plaats van dat lelijke ding op de render.

 35. Mark Plumen

  echo echo echo, de bezoekers van het oude postkantoor hielden het stil. Nu niet meer….. ideaal.

 36. Ton C. Kroon (BiebOpNeude)

  @Harry @Marco Knol: Persoonlijk ben ik het met jullie eens. BiebOpNeude heeft uiteraard geen enkele invloed op de uitvoering. BiebOpNeude is geboren vanuit de behoefte het oude postkantoor een nieuw leven te geven. Liefst met een zo verantwoord mogelijke invulling. De bibliotheek leek ons de best passende optie en het feit dat de bieb al decennia aan het werk was om zich te herhuisvesten paste daar perfect bij.
  Veruit de meeste renders die nu nog te zien zijn zijn vanuit een allereerste fase van plannen die ASR destijds had. Ze stammen denk ik uit een brainstormfase. Er zijn er ook die het concept ‘hotel’ nog helemaal uitwerken. Er is altijd gezegd (en daar wordt bij mijn weten ook op toegezien) dat aanpassingen zullen worden gedaan met respect voor de oorspronkelijke architectuur. Het zal echter een delicate zaak blijven. Het gebouw is ruim 90 jaar oud en is vrijwel niet meegegaan met zijn tijd. Dat vergt al de nodige aanpassingen, maar om het project ook nog financieel haalbaar te maken zal aan de achterzijde uitbreiding plaatsvinden in de vorm van een glazen pui.
  BiebOpNeude is in geen enkel opzicht verantwoordelijk voor of betrokken bij de aanpassingen. Maar we denken tot nu toe wel een verantwoordelijke houding te zien die passend is nu dit gebouw een dergelijke grote transformatie moet ondergaan.
  Kijk ook even op de Facebookpagina van BiebOpNeude, je vindt daar een link naar ZECC, het architectenbureau dat zich met de vormgeving gaat bemoeien.

 37. Toeschouwer

  @herman @berend Die “huidige opvattingen” over een openbare bibliotheek als plek van samenkomst en culturele expressie zijn niet onomstreden. Het gebruik als kenniscentrum zich uitende in bezoekersaantallen en ontleningen blijkt in het buitenland sterk te lijden onder al te populistisch (lees: lawaaiierig, levendig) en te divers tegenstrijdig gebruik. Hopelijk bereikt die informatie van Drimmelen voordat hij de foute richting inslaat met onze Bibliotheek Utrecht.

 38. Vincent

  Wat is het toch altijd een gezeur dat er niets in de stad mag veranderen. Alles moet blijven zoals de mensen het gewend zijn. Maar dat wat de mensen gewend zijn, is allemaal voortgekomen uit verandering.

  Vóór het postkantoor op de Neude werd gebouwd, stond hier een rijtje prachtige oude huizen. Die hadden natuurlijk ook nooit gesloopt mogen worden. Maar voordat die huizen er stonden, stonden er nóg oudere huizen en die waren heel erg vernieuwd want de houten gevels zijn daar ooit vervangen door stenen, wat een aantasting was dat zeg!

  Maar die heel oude huizen zijn gebouwd op een prachtig stukje moerasland, met een heel eigen vegetatie en populatie wilde dieren. Wat erg dat de mensen daar toen zo mee omgesprongen zijn zeg!

  De stad is een levend geheel van mensen, dieren, planten en dingen, waaronder gebouwen. Tijden veranderen en de stad moet mee veranderen. Wie van de stad een museum wil maken, wil het leven eruit halen. Mensen versturen geen telegrammen meer. Bovendien willen ze geen Bums dwarsgebakken meer maar vers brood. En geen potjes Hak, maar verse groenten. Daarom moet je van een telegraafkantoor een versmarkt maken. En die moet je een ingang geven, dus verander je wat aan de gevel. Het postkantoor van toen dankt zijn vorm aan de functies van toen. Die functies bestaan niet meer, dus moet je de vorm een beetje aanpassen.

  Net zoals de taal soms wat aanpassing behoeft. Een versmarkt is iets anders dan een foodmarket. Dan kun je heel erg je best doen om een Nederlands woord daarvoor te bedenken, of je pakt het Engelse begrip, dat beter de lading dekt. Een moderne rekenmachine is een computer en een telefoon zonder beperkingen aan functionaliteit noemen we een smartphone. Big deal!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).