Er komt een tunnel voor dieren bij de Biltse Rading Er komt een tunnel voor dieren bij de Biltse Rading

Er komt een tunnel voor dieren bij de Biltse Rading

Er komt een tunnel voor dieren bij de Biltse Rading
Biltse Rading. Bron: Google Maps
De gemeente Utrecht begint deze maand met de aanleg van een tunnel voor dieren onder de Biltse Rading. Deze zogenoemde faunapassage is onderdeel van een aaneengesloten gebied dat loopt van de grote rivieren via Rhijnauwen en Amelisweerd tot het Noorderpark en de Oostelijke Vechtplassen.

De gemeente Utrecht begint deze maand met de aanleg van een tunnel voor dieren onder de Biltse Rading. Deze zogenoemde faunapassage is onderdeel van een aaneengesloten gebied dat loopt van de grote rivieren via Rhijnauwen en Amelisweerd tot het Noorderpark en de Oostelijke Vechtplassen.

De faunapassage wordt ter hoogte van Fort Voordorp gebouwd en is geschikt voor dieren als de das, de marter, amfibieën en reptielen. Ook wordt de tunnel zo gebouwd dat vleermuizen er kunnen overwinteren. De maatvoering is volgens de gemeente ook geschikt voor incidentele passage door reeën.

Tijdens de aanleg van de tunnel moet het autoverkeer tijdelijk gebruik maken van één rijbaan. Voor fietsers wordt een tijdelijk fietspad aangelegd.

Corridor

De afgelopen jaren zijn vergelijkbare passages bij onder andere de snelwegen A12 en A28 en het spoor gebouwd. De Utrechtseweg en de Biltse Rading zijn de laatste twee barrières in deze corridor, en deze worden nu aangepakt.

De faunapassage bij de Utrechtseweg wordt naar verwachting eind dit jaar gebouwd. De provincie Utrecht is verantwoordelijk voor de uitvoering. “Aanleg van deze passages is belangrijk om dieren de ruimte te geven en om hun leefgebieden te verbinden. Dat zorgt voor een goede kwaliteit van groen en het ecosysteem in de regio”, schrijft wethouder Lot van Hooijdonk in een brief aan de raad.

10 Reacties

Reageren
 1. Leon

  Mooi.

 2. Nina

  Ik rijd hier vaak met de auto/fiets en nog nooit heb ik een dier zien oversteken. Er liggen ook geen dode dieren op de wegen. Lijkt mij daarom compleet zinloos.

 3. Wim

  Is er ook een passage voor wandelaars en fietsers.
  Wanneer gaan die beesten belasting betalen voor de voorzieningen.

 4. Leon

  @Nina: Is dit serieus? Omdat de dieren daar niet door jou overreden willen worden als jij er met je auto voorbij scheurt, is het niet nodig? Wat is dit voor logica?

 5. Nina

  @Leon

  Dat er geen overreden dieren op de weg liggen, geeft aan dat ze niet worden overreden en er zeer hoogstwaarschijnlijk niet lopen en/of oversteken. Naar mijn idee er dus geen noodzaak is voor een tunnelpassage.

 6. Koel Hoofd

  Ben het eens met Nina, sinds 1988 heb ik er nog nooit een dier zien oversteken of kadavers zien liggen. Hooguit platte vogels op het asfalt, maar voor hun is die tunnel niet bedoelt. Trouwens, behalve de standaard boerderijdieren in de wei, heb ik er ook nog nooit wild gezien. Niet eens een konijntje! En ben dierenliefhebber dus let er wel altijd op. Er zijn in de provincie echt wel betere locaties te verzinnen voor wildtunnels!

  Maar ach, de binnenstedelijke GL en D66 krijgen er een goed gevoel van op kosten van de belastingbetaler.

 7. Luuk Upuuk

  @Nina, en op de Utrechtseweg moeten 2 benzinestations wijken en dus uitgekocht worden…………………..

 8. wollie

  goed idee; kunnen ze meteen die lantaarnpalen effe nakijken.

 9. JdV

  Geen geld voor tunnels voor mensen aan de NRW in Overvecht. Wel geld voor tunnels voor niet bestaande diertjes in Oost. Duidelijk waar de prioriteiten weer liggen bij GL.

 10. Katja

  Waarom niet de weg verlagen in een bak, en groen eroverheen ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).