Er lijkt toch geen fontein te komen op het Vredenburgplein | De Utrechtse Internet Courant Er lijkt toch geen fontein te komen op het Vredenburgplein | De Utrechtse Internet Courant

Er lijkt toch geen fontein te komen op het Vredenburgplein

Er lijkt toch geen fontein te komen op het Vredenburgplein
Het Vredenburg. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
Het alternatieve ontwerp ‘Kasteel Vredenburg met Stadsfontein’ is uitgesloten van de verkiezing voor de inrichting van het Vredenburgplein. Dit ondanks eerdere toezegging van wethouder Victor Everhardt.

Het alternatieve ontwerp ‘Kasteel Vredenburg met Stadsfontein’ is uitgesloten van de verkiezing voor de inrichting van het Vredenburgplein. Dit ondanks eerdere toezegging van wethouder Victor Everhardt.

De fontein in de vorm het oude kasteel Vredenburg kwam er na onvrede over de vijf ontwerpen waaruit gekozen kon worden. “Ik weiger het beste van het slechtste te moeten kiezen”, zei Wouter van Dam, initiatiefnemer van de fontein. En het was niet alleen Van Dam die ontevreden was. Op DUIC kwamen ook veel negatieve reacties binnen over de vijf ontwerpen.

Kasteel Vredenburg met Stadsfontein kreeg veel positieve reacties en wethouder Everhardt had de initiatiefnemers toegezegd dat hun ontwerp meegenomen zou worden in het uiteindelijke besluit. Dat is nu van de baan.

Maar Van Dam en zijn team laten het er niet bij zitten. Zij zijn een petitie gestart waarmee zij Utrechters oproepen ‘nee’ te zeggen tegen de vijf bestaande ontwerpen, en ‘ja’ voor een gelijkwaardige kans voor Kasteel Vredenburg met Stadsfontein.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Hendrik

  Ach ach wat een gezanik. Fantasieloos en niet meer van deze tijd zo’n fontein. En, ja hoor, alweer een petitie.

 2. wer

  Het Vredenburg, het was al niks, is niks en t wordt niks, het lijkt wel Almere met die lelijke nieuwbouw aan 2 zijden.
  Het wordt dat mozaiek, simpelweg omdat het plein multifunctioneel gebruikt kan worden zonder obstakels, geen kanonnen met water en kasteel met fontein, wat in no-time een berg zwerfvuil aantrekt

 3. Atilla Vigh

  Terecht, wat is een petitie nu voor een middel?
  De waarde ervan is op zijn zachts gezegd 0.
  Vermoedelijk krijg je 100 man en echt mee en de rest tekent maar wat (onder sociale groepsdruk).

  Mijn mening is nog steeds dezelfde: niets te fontijnen, niets te kuntswerken, lekker niets! Gewoon een plein: wat is daar mis mee?

 4. BozeWolf

  Getekend! Alles is beter dan die spuuglelijke “kunst” die nu is voorgesteld.
  Ongelofelijk wat een stel stijllozen die deze broddelwerken uberhaubt tot serieuze optie hebben gemaakt. Je kan toch niet met droge ogen zeggen dat dit mooi(e kunst) is? Laat het plein dan leeg tot er wél iets moois neer te zetten valt. In dit geval geldt iets is beter dan niets dus niet.

 5. Agnita

  Goede journalistiek zou zijn: uitzoeken waarom het plan ineens niet meer meegenomen wordt. Of waarom openbare inzendingen niet mogelijk waren en er alleen een ondoorzichtige niet transparant selectie was door een vrij onbekende commissie. Precies dit maakt duidelijk hoe ver gevorderd corruptie in Nederland momenteel is en hoe er inmiddels miljarden verdwijnen in zakken waar ze eigenlijk niet horen. Hier worden vast weer bevriende kunstenaars uit het netwerk voorgetrokken en de standaard corrupte bouwbedrijven bevoordeeld. Vooral om dat laatste gaat het natuurlijk!

 6. mees kees

  Stem nou allemaal eerst in ieder geval op dat mozaiek (dan heeft de gemeente haar zin), dan regelen we later deze of een andere fontein gewoon. Als je nu op één van de vier andere kunstwerken stemt, is er zeker later geen ruimte meer voor een fontein.

 7. JdV

  Mozaiek is de beste keuze. Fontein kost bergen geld. Wordt gesloopt of hangplek voor junks of dronkelappen.

 8. herman

  Soms moeten burgers door de politiek tegen zichzelf beschermd worden.

  Een fontein hoort niet op het Vredenburg, een fontein past wel op een mooi Italiaans plein of in een oord als Leidsche Rijn het gebrek aan maak is.

 9. Willem

  @mees kees: ik stem helegaar niet voor dat mozaiek en een fontei vind ik kitsch.
  Laat dat plein gewoon een plein zijn. Niks mis mee.

 10. Marco de Groot

  Gezien ook een alternatief (hoe ziet dat er trouwens uit) toch is geweigerd icm met wat ik al eerder heb gesuggereerd: stop nu even. Er is geen duidelijkheid wie nu bepalend is bij de herinrichting. De omwonenden icm bedrijven, of de marktkramers of toch ook de algemene bevolking. Voordat dat niet duidelijk is ga je sowieso richting chaos. Dus nu eerst bepalen wie wat bepaald en dat bv iedereen een (icm de voorwaarden) een ontwerp kan insturen.
  Kan een leuke wedstrijd worden!?

 11. Jos de Grood

  Voor mij zou een groot formaat van het huidige beeld van Trijn van de Leemput in het midden heel goed passen bij de moderne architectuur. En ook een hint geven naar de historie van deze plek waar boven de grond niets meer van zichtbaar is. Ik ondersteun dus van harte de suggestie van Vincent van Oldenborg. Dat wordt mooi.
  Van de vijf suggesties vind ik het mozaïek het mooist maar zoals al opgemerkt: daar zie je weinig van als het plein bevolkt is.

 12. BdV

  Tante Bep moet per se een fontein. Wouter gaat het regelen. Gelukkig hebben ze een aardig assortiment bij de Intratuin. Welke wil je Bep? Zo’n modern zen apparaat of één met een klassiek engeltje? Of misschien toch maar geen fontein? Ja? Moet het wel een fontein zijn? Nou, dan doen we dat toch. De allergrootste, met die honderd meter hoge muren van met gigantisch kabaal neerstortende watermassa’s, uitmondend in een wildwaterbaan richting de Dom? Mooi, groot gelijk, die wordt het dan!

 13. Jan scherjon

  Wat een gezeik zo’n lullig klein pleintje om ieder te vrede te stellen !
  Plaats dan een paar bomen met bankjes om de boom heen !
  Kost niet veel en als er andere plannen komen kan het zo verwijderd worden.
  En zo groen is Utrecht niet !

 14. Barend

  Stel drammers met een raar voorstel. Replica van het kasteel in combinatie met een fontein. Ze hebben een designer uitgenodigd voor het ontwerp las ik. Bravo, zet het maar vol dat plein. Dus NIET.

 15. Johannes

  Ik ben voor een petitie tegen deze petitie.

 16. we

  Als je zo graag een fontein wil? dan ga je maar naar den Hommel

 17. wer

  Een kasteel met een fontein, weet je wat? gekleurde led’s erbij!
  en in alle 4 hoeken van het plein alsnog de overige ontwerpen!
  haha het is hier geen Las Vegas!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).