‘Er moet een maximale huurprijs komen voor zelfstandige studentenwoningen’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Er moet een maximale huurprijs komen voor zelfstandige studentenwoningen’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Er moet een maximale huurprijs komen voor zelfstandige studentenwoningen’

‘Er moet een maximale huurprijs komen voor zelfstandige studentenwoningen’
GroenLinks Utrecht wil dat er eisen gesteld worden aan de maximale huurprijs bij de nieuwbouw van studentenhuisvesting. Dat stelt raadslid Floor de Koning tijdens het commissiedebat over studentenhuisvesting donderdagmiddag.

GroenLinks Utrecht wil dat er eisen gesteld worden aan de maximale huurprijs bij de nieuwbouw van studentenhuisvesting. Dat stelt raadslid Floor de Koning tijdens het commissiedebat over studentenhuisvesting donderdagmiddag.

Van de 2.077 studentenkamers die komende jaren worden opgeleverd is, volgens GroenLinks, 86% zelfstandig en vaak erg duur. De Koning: “Bijvoorbeeld: een complex op de Vliegendhertlaan verhuurt studentenkamers van 23 vierkante meter voor ruim 800 euro per maand, of van 50 vierkante meter voor 1100 euro per maand. Dit zijn prijzen en vierkante meters die niet eens passen onder onze criteria voor middenhuur, maar die we wel meetellen als gerealiseerde studentenkamers. De wereld op z’n kop, als je het mij vraagt.”

De gemeenteraad heeft vorig jaar afspraken gemaakt over middenhuur (huizen met een huurprijs tussen de 710 euro en 950 euro per maand). Die afspraken zijn er nog niet voor nieuwbouw van studentenhuisvesting.

Student & Starter

De Koning maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van zelfstandige kamers die de komende jaren worden opgeleverd. Ook de Utrechtse partij Student & Starter maakt zich zorgen over betaalbare studentenwoningen. Bij de bouw van studentenwoningen zetten projectontwikkelaars vooral in op zelfstandige en vaak dure studio’s. De meeste studenten kunnen zo’n zelfstandige kamer alleen betalen met huurtoeslag.

Studenten onder de 23 jaar kunnen alleen huurtoeslag ontvangen bij een maximale huurprijs van 414 euro. “Knappe student die voor dat bedrag een zelfstandige kamer in Utrecht vindt. Het mag niet zo zijn dat alleen langstudeerders een kamer kunnen betalen”, aldus De Koning.

6 Reacties

Reageren
 1. [email protected]

  Zolang wij politici hebben in dit land die er alleen voor zichzelf zitten, zowel links als rechts, zullen wij geen oplossing krijgen voor dit soort problemen.
  Er is geen algemene visie dan alleen eigen visie zonder maatschappelijke oplossingen.
  Iedere groep heeft zijn eigen belang in deze maatschappij, echter dit heeft geleid tot tekorten en maatschappelijke problemen, het word tijd voor een realistische kijk en visie, en dan vooral de zaken benoemen zoals ze zijn, of het nou leuk is of niet.

 2. Lombokker

  Groen Links is in naar mijn mening medeverantwoordelijk voor het woningtekort in Nederland. Namelijk door het met open armen ontvangen van vluchtelingen, en deze met voorrang te voorzien van een gesubsidieerde huurwoning.

  Als je al dat geld zou besteden aan opvang van vluchtelingen in de regio, dan kan je er zeker vijf keer zoveel mensen mee helpen. Dat is ook nog eens eerlijker ten opzichte van mensen die geen geld hebben om de reis en de smokkelaars te betalen.

 3. cas

  Dus GL is al vele jaren aan het roer in de stad, maar heeft er nooit iets aan gedaan. En nu gaan ze iets roepen wat ze hebben zien aankomen en onder hun bestuur is gebeurd.
  Dit is gewoon schone schijn en imago politiek.

 4. JdV

  Eens. Ik stel 1000 euro per maand voor. Mooi rond bedrag. S&S blij. Next.

 5. Joep

  @ Lombtokker

  Jezus man, wat laat jij je makkelijk beïnvloeden door de rechtse partijen zeg.

  De ware reden voor woningnood en hoge prijzen is de ongebreidelde marktwerking in het vastgoed. De reden voor tekorten en prijsopdrijving. Kortom: het neo-liberalisme. Oorzaak: VVD, CDA, D’66, (deels de PvdA), meestemmende PVV en nu ook weer het FvD; het forum dus.).

  Het is niet geheel toevallig dat veel partijen die het neo-liberalisme voortaan, alle rechtse en alle rechts van het midden-partijen , de vluchtelingen van van alles en nog wat betichten, maar de reden dat er woningnood en te hoge prijzen zijn, is simpel.

  Woningspeculatie, het bewust creëren van tekorten en daarmee gepaard gaande prijsopdrijving, verkoop van sociaal woningbestand, omdat woningbouwcoöperaties winstgevend moeten zijn (inclusief exorbitante salarissen en bonussen voor bestuurders), liberalisering van de huurmarkt, waardoor een groot deel van het sociaal woningbestand in de particuliere/ vrije sector terecht is gekomen, het niet reguleren van de financiële sector, waardoor er veel geld uitgeleend wordt aan de bevolking tegen dubieuze voorwaarden, er worden nu bijvoorbeeld dezelfde financiële wanpoducten verkocht als voor 2009, onder een andere naam, maar wel producten die verantwoordelijk waren voor de crisis. Door mensen massaal te laten lenen en mensen massaal te laten investeren in huizen (met niet bestaand, want door d geldmarkt gecreëerd geld), worden prijzen ook extra opgedreven. Er wordt expres en zeer doelmatig ene huizenboom gecreëerd. De betrokkenen ontvluchten waarschijnlijk op tijd het zinkende schip (bij de banken) of weten dat de overheid ze weer gaat redden? too big to fail.

  Onthoud dat de PVV en het FvD bijvoorbeeld nagenoeg altijd met de VVD meestemmen, net als het CDA en D’66. De PvdA deed dat. Daar ligt de oorzaak.

  Was er geen neo-liberalisme op de woningmarkt, dan waren en de wachttijden niet zo enorm lang en dan waren ook de koopprijzen voor huizen veel lager. Dan had die enkele vluchteling die Nederland nog bereikt en dan de enkele vluchteling die mag blijven, want alleen deze’statushouders’ krijgen huizen (kijk de echte cijfers er maar op na en herhaal niet wat de PVV roept bijv.) makkelijk een huisje kunnen krijgen, naast alle anderen.

 6. blm

  Wat mij betreft wordt er een maximale vierkante meter prijs voor verhuur ingesteld. Twee tarieven, eentje voor binnen de Singel en eentje voor buiten de Singel.
  BV buiten de Singel 30 vierkante meter max 300 euro (10 euro per vierkante meter). En binnen de singel 15 euro per vierkante meter dus 450 euro per maand huur voor 30 vierkante meter. Evt toeslag voor goed geisoleerd/geventileerd (dak/gevel/beglazing) 1,50 extra per vierkante meter per maand.
  Dat zijn redelijke bedragen.

  Daarnaast geen bouwvergunning meer verlenen bij nieuwbouw voor wooneenheden kleiner dan 40 of 45 vierkante meter. Dus niet nog meer kippenhokken.

  En vwb splitsing van woningen: woningen met een oppervlakte van 200 vierkante meter of meer alleen vergunning verlenen, kleinere woningen tot 199 vierkante meter intact houden als gezinswoning.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).