‘Er moet meer gebeuren om energiearmoede in Utrecht tegen te gaan’ ‘Er moet meer gebeuren om energiearmoede in Utrecht tegen te gaan’

‘Er moet meer gebeuren om energiearmoede in Utrecht tegen te gaan’

‘Er moet meer gebeuren om energiearmoede in Utrecht tegen te gaan’
Archiefbeeld
De gemeente Utrecht moet aan de slag om energiearmoede aan te pakken. Die oproep doet PvdA-lijsttrekker in Utrecht Rick van der Zweth. Vandaag, tijdens de bespreking van de begroting van de gemeente, doet hij daarvoor enkele voorstellen. Het college heeft overigens al eerder ook toegezegd om met het onderwerp aan de slag te gaan.

De gemeente Utrecht moet aan de slag om energiearmoede aan te pakken. Die oproep doet PvdA-lijsttrekker in Utrecht Rick van der Zweth. Vandaag, tijdens de bespreking van de begroting van de gemeente, doet hij daarvoor enkele voorstellen. Het college heeft overigens al eerder ook toegezegd om met het onderwerp aan de slag te gaan.

De afgelopen periode is er door de stijgende energieprijzen steeds meer aandacht voor energiearmoede. Dit verschijnsel komt voor bij huishoudens die een laag inkomen hebben en door hoge energiekosten in de problemen kunnen komen. Minima wonen daarnaast vaak in slecht geïsoleerde woningen en hebben zelf niet het geld om te verduurzamen of zijn daarvoor afhankelijk van de verhuurder.

TNO heeft recent onderzoek gedaan naar energiearmoede. In Utrecht leeft 4,2 procent van de huishoudens in energiearmoede, minder dan het landelijk gemiddelde van 7 procent. Het speelt vooral in Overvecht en Zuidwest. In beide wijken heeft 7,7 procent van de huishoudens ermee te maken. Ook in Noordwest is dat percentage met 7,3 procent van de huishoudens relatief hoog voor Utrecht. De laagste percentages zijn te vinden in Leidsche Rijn (1,2 procent van de huishoudens) en Noordoost (1,7 procent).

Volgens de Utrechtse lijsttrekker van de PvdA, Rick van der Zweth, krijgen steeds meer inwoners hiermee te maken. “Daar moet je als overheid wat mee.” Hij doet daarom vandaag enkele voorstellen in de gemeenteraad.

Compenseren

Volgens Van der Zweth zou niemand in de financiële problemen moeten komen door energiearmoede. “Minima moeten de eindjes aan elkaar knopen, als de energierekening stijgt zullen ze bijvoorbeeld minder boodschappen kunnen doen. Dat moeten we voorkomen.”

Het raadslid zou graag zien dat er een structurele energieregeling komt voor minima waarmee ze gecompenseerd worden als ze het financieel niet meer redden. “De energietransitie moet niet alleen weggelegd zijn voor mensen die het zich kunnen veroorloven, de overheid moet bijspringen voor mensen die het niet zelf kunnen betalen en juist ook in de energietransitie moeten worden meegenomen.”

Wethouder Lot van Hooijdonk beloofde vorige maand naar aanleiding van vragen van GroenLinks fractievoorzitter Julia Kleinrensink al om het geld dat nog over is uit de TONK-regeling (die gold om mensen in coronatijd financieel overeind te houden) in te gaan zetten om de stijging van energiekosten van huishoudens met de laagste inkomens deels te compenseren. Van der Zweth: “Dit is een goede oplossing voor komende winter, maar wij willen dat er een langdurige oplossing komt.”

Energiebox

De gemeente Utrecht heeft ook een ander middel dat energiearmoede tegen moet gaan. Zo kunnen bewoners gratis de energiebox en een energieadvies krijgen waarmee ze hun woning kunnen verduurzamen en krijgen ze tips hoe ze hun energieverbruik kunnen beperken. GroenLinks riep vorige maand al op om de energieboxen ruimhartiger te verspreiden, wat de wethouder ook toezegde.

PvdA-raadslid Van der Zweth zet zich ook al langer in voor de energieboxen, en wil daar vandaag nog extra aandacht aan geven. “Het moet massaal onder de aandacht gebracht worden, de noodzaak en urgentie is heel hoog maar veel mensen weten helemaal niet van de energiebox. Dit terwijl het een goede korte termijnoplossing is.”

Isoleren

Als laatste, en dat is volgens Van der Zweth ook het belangrijkst voor de lange termijn, roept het raadslid op om versneld sociale huurwoningen te gaan isoleren. “Dat scheelt in de portemonnee voor bewoners, maar is ook nog eens hartstikke duurzaam. Nog te vaak zie ik dat woningen enkel glas hebben en dat het er hartstikke tocht. We moeten daar structureel geld voor vrijmaken. De energietransitie moet niet alleen weggelegd zijn voor mensen die het zich kunnen veroorloven, de overheid moet bijspringen voor mensen die het niet zelf allemaal kunnen betalen.”

Vandaag praat de gemeenteraad de hele dag over de begroting. Daarbij gaan de verschillende politieke partijen tal van voorstellen doen. Later op de dag zal er gestemd worden en moet duidelijk worden wat er overblijft van alle plannen.

13 Reacties

Reageren
  1. Subsidie

    Het zou de gemeente sieren as ze ook eens naar hun eigen belastingen kijken. Die zijn de afgelopen tijd ook enorm gestegen!

  2. Scherpschutter

    Begin eens met simpelweg de energiebelastingen op te heffen voor iedereen zou ik zeggen. Dat scheelt al 50%.

  3. molem

    Isoleren werkt alleen als deze bewoners ook af kunnen van de stadsverwarming.
    Stadsverwarming is gebaat bij slechte isolatie. (hoge vaste lasten, semi lage verbruik lasten)

    Een goed geïsoleerde woning houd alleen de hoge vaste lasten over.

    Isoleren is dus alleen gunstig voor de portemonnee als de bewoners ook van de stadsverwarming af kunnen!

    En stadsverwarming uit Utrecht is ook nog eens goed voor het milieu.

  4. JdV

    Wat maakt het nou uit of je wat minder warmte in huis hebt. Je hebt wel mooi een fietsboulevard voor je deur. Das pas belangrijk.

  5. Geenstijl@Utrecht 🤔

    Stadsverwarming is mensen door de strot geduwd,dankzij een Utrechtse gemeenteraad die zat te slapen, en nu moeten mensen flink dokken voor vaste lasten,en belastingen.
    En er is geen concurrentie, want ENECO heeft het alleen recht,gewoon overstappen op houtkachels.

  6. Realist

    De energiebox wordt door de gemeenschap betaald maar levert minimale opbrengst op. Grappig projectje weer op een CV maar nul effect.

  7. Manfred

    Jemig SS; ga eens leven man! Je doet niets anders dan op dit forum leuteren.
    (Dit mag vast niet van DUIC geplaatst worden)

  8. Massegast

    Minister Ollongren adviseert korter te douchen. Ach, het is mens nu eenmaal niet gegeven over zichzelf heen te kijken. Hier laat ik maar bij.

  9. Koel Hoofd

    Als GL nou eens dat stuk bij Amelisweerd wat toch gekapt gaat worden voor de verbreding A27 deze winter al in de biomassacentrale gooit?
    We hebben immers door klimaatdrammers en moraalkruisvaarders nu een energieprobleem.

  10. Pee

    @Geenstijl@Utrecht
    Ik heb een flauw vermoeden dat ze met de tijd toch die houtkachels gaan verbieden.

    Stadsverwarming loop je op leeg .
    Men vergeet ook nog wel eens dat we bij veel zaken belasting over belasting betalen ,al dan niet onder een andere noemer.

  11. wollie

    @molem isoleren werkt ongeacht je warmtebron

  12. RABE

    Isoleren is goed maar mensen beginnen ook met tochtstrippen alles dicht te plakken. Zo wordt het binnen heel vochtig en nu met Corona is het nodig om te ventileren en lucht verversen.

  13. trol

    Wat is het probleem met stadverwarming? Dat iedereen hier schijnt te haten. Het werkt en je hebt geen ketel nodig (Molem…dat zijn ook vaste lasten dan is je rekenmodel wat eerlijker….) En voor de groen denkers: ook nog eens “van het gas af” Kun je daar ook nog mee pronken, voor zover dat nuttig is natuurlijk.

    Ja het is een monopolist, maar de prijs volgt de gemiddelde gasprijs (onder toezicht). Nu alleen hopen dat dat volgen even langzij wordt gelegd, omdat de rijs dan onredelijk hoog zou worden op basis van de gasprijs.

    Daarnaast: wil je het niet, had je een ander huis moeten kopen/huren, of je legt je eigen circuitje aan met gas, hout elektra of iets anders. maar wacht/….liever dat alles geregeld wordt natuurlijk.

    Als verhuurders nu eens de kosten delen. Dus isoleren, (en eventueel direct zonnepanelen) en wel een kleine huurverhoging, dat is winwin. Want je moet niet gratis alles maar verwachten, Kopers moeten ook zelf dingen regelen en betalen. = De energiebox is trouwens een lachertje…wat moet je daar mee? net als de tips.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).