Europese Verkiezing: bekijk hier hoeveel stemmen elke kandidaat kreeg in Utrecht Europese Verkiezing: bekijk hier hoeveel stemmen elke kandidaat kreeg in Utrecht

Europese Verkiezing: bekijk hier hoeveel stemmen elke kandidaat kreeg in Utrecht

Europese Verkiezing: bekijk hier hoeveel stemmen elke kandidaat kreeg in Utrecht
GroenLinks/PvdA is bij de Europese Parlementsverkiezing van vorige week in alle wijken van Utrecht de grootste partij geworden. Maandag werd al de voorlopige uitslag voor heel Utrecht bekend, nu is op wijkniveau duidelijk hoe er gestemd is. Ook het aantal stemmen per kandidaat is bekend.

GroenLinks/PvdA is bij de Europese Parlementsverkiezing van vorige week in alle wijken van Utrecht de grootste partij geworden. Maandag werd al de voorlopige uitslag voor heel Utrecht bekend, nu is op wijkniveau duidelijk hoe er gestemd is. Ook het aantal stemmen per kandidaat is bekend.

GroenLinks/PvdA kreeg in Utrecht 38,1 procent van de stemmen en is daarmee de grootste partij onder Utrechters. Ook op wijkniveau deed de partij het goed: GroenLinks/PvdA werd in alle wijken de grootste partij.

In de meeste wijken is D66 de tweede partij geworden. In Overvecht werd de PVV de tweede partij, in de Binnenstad Volt en in Vleuten-De Meern de VVD. Bij de Tweede Kamerverkiezing in november was de VVD in Vleuten-De Meern nog de grootste.

Kandidaten

Ook op kandidaatniveau zijn de stemmen geteld. GroenLinks/PvdA-lijsttrekker Bas Eickhout kreeg de meeste stemmen, namelijk 24.580, gevolgd door D66-lijsttrekker Gerben-Jan Gerbrandy, die kon rekenen op 8.573 Utrechtse stemmen. Marit Maij van GroenLinks/PvdA volgt na Gerbrandy met 8.387 stemmen. In de tabel hieronder is te zien hoeveel stemmen de kandidaten kregen van Utrechtse kiezers. Door op de dikgedrukte kopjes te klikken, kan de lijst op verschillende manieren gesorteerd worden.

Opkomst

Tot slot is ook het opkomstpercentage per wijk bekendgemaakt. Nog niet eerder gingen bij de verkiezing voor het Europees Parlement zo veel stemgerechtigde Utrechters naar de stembus: 56,3 procent bracht een stem uit. Dat is hoger dan het landelijke opkomstpercentage van 46,8 procent.

In Overvecht gingen relatief gezien de minste mensen naar de stembus: 31 procent van de kiesgerechtigden bracht een stem uit. De opkomst was het hoogst in de wijk Noordoost, waar 72 procent van de kiesgerechtigden de gang naar de stembus maakte. In de grafiek hieronder is het opkomstpercentage per wijk te zien.

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
 1. Chef Plongeur

  Ik schrik ervan dat zoveel mensen bereid zijn links te stemmen in Uttecht – terwijl onder je neus vóór je voordeur alles foutgaat en de stad in grote schulden is geraakt door Radicaal Groen. En dít trekken mensen nu dus graag door op Europees niveau. Niet vreemd dat er dan een tegenbewegi g komt van rechts…

 2. Hadjememaar

  @Chef, gek hè, er zijn mensen die niet in die enge radicaal rechtse frames geloven. Had u echt gedacht dat iedereen zou denken zoals u? VERRASSING! Nee dus.

 3. Koel Hoofd

  @Hadjemaar
  Wat is voor jou eng radicaal rechts?
  Is dat ongeveer hetzelfde gevoel als wat radicaal links bij anderen oproept?

  @Chef
  Dat is toch bekend, utrecht is kneiterlinks en het niveau daalt al jaren.
  Veel leuker weetje is dat Bas Eickhout GL heel veel lager stond op de GL-lijst bij de laatste gemeenteraadverkiezingen. Hij kreeg toen maar paar honderd stemmen van Utrechters. Dus zo populair is hij hier niet, anders hadden ze hem wel gekozen ipv de huidige aanvoerdster.

 4. arbeider

  Je zou maar op ” klimaatpaus ” Timmermans gestemd hebben zeg? Als EU topman hemel en aarde bewogen ( lees miljarden uitgegeven) als voorstander van Biomassa! Nu anders gestemd im de 2e Kamer…voel je je dan niet in de zeik genomen linkse klimaat rakkers?

  Het demasque van een ras oppurtunist!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).