Evenement in Stadskantoor 2 weken voor aanvang afgelast; organisatie start juridische procedure tegen gemeente | De Utrechtse Internet Courant Evenement in Stadskantoor 2 weken voor aanvang afgelast; organisatie start juridische procedure tegen gemeente | De Utrechtse Internet Courant

Evenement in Stadskantoor 2 weken voor aanvang afgelast; organisatie start juridische procedure tegen gemeente

Evenement in Stadskantoor 2 weken voor aanvang afgelast; organisatie start juridische procedure tegen gemeente
Het vijfdaagse evenement Innotoon dat zou plaatsvinden in het Stadskantoor gaat niet door. De gemeente Utrecht stelt geen ruimte meer beschikbaar. De organisatie is vol onbegrip: “Twee weken van te voren, op een zaterdag, laten ze plotseling via een email weten dat het evenement geen doorgang mag vinden.” De gemeente geeft aan altijd duidelijk gecommuniceerd te hebben naar de organisatie over de mogelijkheden voor het evenement.

Het vijfdaagse evenement Innotoon dat zou plaatsvinden in het Stadskantoor gaat niet door. De gemeente Utrecht stelt geen ruimte meer beschikbaar. De organisatie is vol onbegrip: “Twee weken van te voren, op een zaterdag, laten ze plotseling via een email weten dat het evenement geen doorgang mag vinden.” De gemeente geeft aan altijd duidelijk gecommuniceerd te hebben naar de organisatie over de mogelijkheden voor het evenement.

De initiatiefnemers achter Innotoon zijn zeer teleurgesteld in de gemeente. Het evenement over innovatieve producten en concepten zou van 9 tot en met 13 februari plaatsvinden in de hal van het Stadskantoor, het zogeheten Podium van de Stad. Volgens de organisatie was alles al in kannen en kruiken: “Exposanten en sprekers hadden hun werk voorbereid, agenda’s waren vrijgehouden, wethouder Paulus Jansen zou het evenement openen, het bedrijfsleven in Utrecht was betrokken evenals vele studenten in Utrecht.” Zelfs de senior adviseur van de gemeente, Arthur Klink, had toegezegd rondleidingen te gaan geven door het centrum van Utrecht. “En plotseling kregen we een mailtje dat het evenement niet door mag gaan. Zonder verdere opgaaf van reden”, vertelt initiatiefnemer Anita van de Ven. “We hebben natuurlijk meteen gebeld, maar we krijgen geen duidelijk antwoord van de gemeente.”

Van de Ven vervolgt: “Het was een mooie gelegenheid voor het bedrijfsleven en studenten om te tonen wat Utrecht in zich heeft. Het evenement moest voor verbinding zorgen.” Ook de gemeente zou de hele tijd dolenthousiast zijn geweest: “Er werd ons gezegd dat dit evenement precies past bij wat de gemeente wil. Toen wij in november voor het eerst spraken met de gemeente zeiden ze nog dat alles mogelijk was.”

Van de Ven kon dan ook niet geloven dat het mailtje klopte: “Het was onvoorstelbaar. Alles was klaar, we zijn maandenlang bezig geweest met een team waarbij onder andere veel studenten betrokken waren om er een bruisend evenement van te maken. Er is nooit twijfel geweest of het wel of niet door zou gaan, we hadden dit nooit kunnen bedenken.”

Stadskantoor-06De kaders

De gemeente Utrecht laat weten dat volgens hun de zaken anders liggen: “Wij waren inderdaad enthousiast over het idee dat Innotoon had. We vonden het ook leuk dat het MKB en studenten erbij betrokken waren. Toen ze het plan echter presenteerden in januari bleek het toch niet te passen bij het idee van de gemeente hoe we die ruimte willen invullen. Het plan paste gewoon niet in het kader dat wij stellen voor het gebruik van het Podium van de Stad.”

De gemeentewoordvoerder laat weten dat Innotoon het grootste gedeelte van de hal wilde gebruiken: “Informatiezuilen en andere kunstvoorwerpen moesten wijken. Ook zou er een groot scherm geplaatst worden die qua hoogte tot de tweede verdieping zou komen. In het Stadskantoor moeten mensen natuurlijk ook gewoon terecht voor een rijbewijs, om een kind aan te geven of voor een bruiloft. Dan kan het niet zo zijn dat de hele publieke hal dagenlang bezet is. Wij hebben dit duidelijk overgebracht naar de organisatie maar zij bleken steeds het kader te willen oprekken. De gemeente heeft dit probleem meerdere keren aangekaart. Vorige week hebben we moeten beslissen dat het evenement niet door kan gaan omdat het niet past bij de normen die wij stellen. Een dagenlang evenement waar andere zaken voor moeten wijken past gewoon niet in de hal. Dat is ook helaas voor ons maar we zijn heel helder geweest.”

Volgens medeorganisator Filip van der Heijden is het pertinent niet waar dat de gemeente duidelijk heeft gemaakt dat het plan niet aan de eisen zou voldoen: “Het is niet dat we dit verzinnen. Ook uit concrete acties van de gemeente bleek dat het gewoon kon doorgaan, agenda’s werden vrijgehouden en afspraken waren gemaakt. Het was juist de gemeente die de kaders steeds inperkte, het was een zoektocht voor de gemeente. Wij hebben steeds gezocht naar een oplossing om binnen de te kaders te blijven. In overleg met de gemeente hebben we het plan dus steeds aangepast. Het concept van Innotoon zou geschikt zijn voor de gemeente en voor het Podium van de Stad werd ons medegedeeld. Zonder opgaaf van reden wordt het nu afgezegd.”

Van de Ven: “We zijn heel erg teleurgesteld.” Innotoon kan ook niet ergens anders gehouden worden: “Veel lezingen en activiteiten gingen juist over het Stadskantoor. Zo kort van te voren het evenement verplaatsen naar een nieuwe locatie is niet te doen. We hebben een jurist ingeschakeld om een juridische procedure te starten tegen de gemeente.

6 Reacties

Reageren
 1. utrechtse vogel

  prutsers

 2. Ot

  @utrechtse vogel: wie bedoel je precies? De gemeente? De organisatoren?

 3. Liesbeth

  Verplaatsen naar het postkantoor op de Neude?

 4. Jeroen

  Dit is niet de eerste keer dat de gemeente zoiets lulligs doet en zal ook zeker niet de laatste keer zijn. Ik herinner me bijvoorbeeld een nieuwjaarsfeest in de Toren van Babel en Stekker in de Tunnel van 2014. Allemaal met gebrekkige communicatie vanuit de gemeente, vertragingstactieken en uiteindelijk een botte weigering.

 5. Ronald

  Dat was dan een mooie test voor het Podium “van de Stad”. Organiseer daar niet uw evenementen!

 6. Utrechter

  Waarom ligt de schuld altijd bij de gemeente. Ondertussen ben ik na zoveel jaren er wel achter gekomen dat de gemeente niet de boeman zoals altijd geschetst word in de media. In de rechtszaken blijkt altijd maar weer dat de gemeente het wel goed heeft gedaan en een organisator niet helemaal het juiste verhaal verteld naar de buitenwereld…..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).