Event Space op Stationsplein na kritiek eerst als proef 3 jaar naar Klépierre | De Utrechtse Internet Courant Event Space op Stationsplein na kritiek eerst als proef 3 jaar naar Klépierre | De Utrechtse Internet Courant

Event Space op Stationsplein na kritiek eerst als proef 3 jaar naar Klépierre

Event Space op Stationsplein na kritiek eerst als proef 3 jaar naar Klépierre
Er komt een proefperiode voor het overdragen van de Event Space op het Stationsplein. Er ontstond verzet van politieke partijen nadat bleek dat een gedeelte van het plein naar Klépierre zou gaan in erfpacht voor een periode tot 2070. Er is nu gekozen voor een proefperiode van 3 jaar.

Er komt een proefperiode voor het overdragen van de Event Space op het Stationsplein. Er ontstond verzet van politieke partijen nadat bleek dat een gedeelte van het plein naar Klépierre zou gaan in erfpacht voor een periode tot 2070. Er is nu gekozen voor een proefperiode van 3 jaar.

Het Stationsplein heeft een zogenaamd Event Space – waar evenementen kunnen worden gehouden. Het gaat om een stuk grond onder het Bollendak van 120 m2.

Het Stationsplein is anders uitgepakt dan in de plannen was getekend. Het plein met de Event Space is een stuk groter geworden dan gedacht, er zijn meer mogelijke routes richting de binnenstad en de kiosken op het plein zijn er niet gekomen. Er is daardoor meer ruimte voor verblijfsmogelijkheden op het plein.

Eerdere overeenkomsten

In overeenkomsten uit 2008 is afgesproken dat het evenementengedeelte van 120 m2 van het plein in erfpacht wordt uitgegeven aan Klépierre. Hiervoor moet de Franse multinational en eigenaar van Hoog Catharijne jaarlijks betalen tot 2070.

Het beheer van het plein blijft wel bij de gemeente, maar Klépierre zou bijvoorbeeld geen andere commerciële huurders hoeven toestaan.

Er waren bedenkingen van veel politieke partijen over de eerder gemaakte afspraken. Dat ging vooral om de beperkingen voor het (commerciële) medegebruik van het Stationsplein door derden. Ook zou de regeling te lang zijn. Er waren bedenkingen van acht verschillende partijen.

Proefperiode

Wethouder Everhardt meldt dat er met Klépierre is gesproken over andere voorwaarden, maar dat heeft niet geleid tot een concreet voorstel. Klépierre blijft namelijk van plan om volgens de eerder gemaakte afspraken het Event Space in gebruik te nemen.

Wel is het volgens de wethouder wenselijk om meer inzicht te krijgen in de consequenties van het gebruik van het Stationsplein en partijen meer ervaring te laten krijgen bij de voorwaarden en exploitatie van de evenementenplek.

“Uiteindelijk is daarom met Klépierre overeengekomen voorlopig niet definitief te leveren maar een proefperiode aan te gaan van drie jaar”, aldus Everhardt. Er komt in de proefperiode een periodieke evaluatie door een beheergroep met omwonenden winkeliers, Klépierre en de gemeente. Uiteindelijk wordt na 2 jaar bekeken of de afspraak doorgaat of dat er andere voorwaarden komen.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. JdV

  De volle 120m2 naar Klepierre? Als ze dat maar aan kunnen. Is dat niet te groot voor ze? Kunnen we het niet beter door een super-professionele gemeentelijke afdeling laten beheren? Met een proven track record op het gebied van goed georganiseerde projecten die binnen budget blijven?

 2. Utrechter

  Over welke ‘meer mogelijke routes’ hebben ze het dan? Volgens mij moet iedereen van/naar CS via dat gekke hoekje met die deurtjes lopen, daar bij dat Bollendak?

 3. Gerard Brugmans

  Even twee dingen:
  1.”Het Stationsplein is anders uitgepakt dan in de plannen was getekend. Het plein met de Event Space is een stuk groter geworden dan gedacht…”. Hoe is dat nou toch in godsnaam mogelijk? Had het misschien ook kleiner kunnen uitvallen dan gepland, of hadden ze er misschien ook een volkstuinencomplex van kunnen maken? Wat is dat nou toch voor raar onprofessioneel gedoe?
  2. “Klépierre blijft namelijk van plan om volgens de eerder gemaakte afspraken het Event Space in gebruik te nemen”. Klépierre heeft nog nooit water bij de wijn gedaan, en de Utrecht heeft altijd het onderspit gedolven in conflicten met Klépierre. Die ‘proefperiode’ stelt dus niets voor!

 4. Koel Hoofd

  Dat gaat Klépierre gewoon winnen van de gemeente want ze hebben getekende contracten. Wel grappig, dergelijke rotgeintjes haalt de gemeente standaard uit met de inwoners. Nu zijn ze zelf het dupe van hun eigen spelletjes want bedrijven zijn gewoon heel veel beter onderlegd als het over geld gaat.

 5. Tinus

  Om te beginnen: wat is er mis om gewoon de Nederlandse taal te gebruiken. Een evenemententerrein klinkt zeker niet hip. Al dat Engelse popi jopi taalgebruik, je wordt er gek van.
  Ik vraag mij af of deze locatie überhaupt geschikt is voor een evenement. Het ziet er nu al zwart van de mensen . Het is een te druk centrum van te veel aanbod van winkels, vooral vreettenten, en hangend publiek wat het veiligheidsgevoel niet ten goede komt.
  PS. wanneer krijgen we vanaf de Moreelsebrug toegang tot de perrons? Stop de macht van Kleppiere, de stad is er voor de inwoners!

 6. Inez

  Je kan nu gelukkig wel op 2 manieren naar het station lopen zonder door Hoog Catharijne te moeten, geen gezellige routes, maar het is mogelijk.

 7. Scherpschutter

  Buitengewoon coulant van Klépierre. De Gemeente toont zich hier maar weer eens de notoir onbetrouwbare partner die we hebben leren kennen in de laatste decennia. Zelfs een handtekening belet ze niet om zich terug uit een deal te trekken. Zuiver misbruik van de machtspositie.

 8. Rob

  Event Space…. Jakkes! Bollenpleintje?

 9. Dave Molentoph

  Waar had daar in godsnaam nog een kiosk moeten staan? Zo groot voelt en is dat plein niet hoor. Het is toch ook vooral een doorgang naar het station? Niet handig om dat vol te plempen met hokken, biertaps, frietkramen, foodtrucks, sushitreinen, popupshops, goochelaars, clowns, dj acts, workshops, marktkramen, goede doelen hosselaars en andere koekenbakkers. Zeker niet als Bep uit de provincie in paniek haar trein moet halen

 10. Fred

  Dat hebben ze weer goed voor elkaar.
  Dus Klépierre mag het plein, dat eigenlijk gewoon een openbare ruimte hoort te zijn, volledig commercieel uitbuiten, maar het beheer blijft bij de gemeente, ofwel het onderhoud is op kosten van de belastingbetaler.
  Een volstrekt idiote constructie.
  Het open karakter van dit plein is nu juist een positief punt, straks krijg je daar allemaal zooi, zoals reclamezuilen, kiosken of andere commerciële meuk.
  En Klépierre heeft opnieuw de macht over de alternatieve looproutes die niet door HC gaan.
  Wat zijn dat toch voor bestuurders die bij de gemeente zitten ?

 11. Herman

  Plan is inderdaad anders uitgepakt. Gevolg onlogische looproute vanuit stationshal naar HC.
  Men is vergeten dat men rechtuit de hal uit wil, dus aan de kopse kant. Nu moet je met een slinger aan de linkerkant eruit.
  Eerst dus die spleet tussen stations hal en plein dicht Plan en en dan daar uitgang creëren, dan zien we wel weer verder.

 12. Harry Schuring

  Weet u wel dat 120m2 maar 6 meter breed en 20 meter lang is ??

 13. Slappehap

  Eens @Fred. Niets aan toe te voegen.

 14. Rinke Doornekamp

  Het is weer hetzelfde liedje eerst was Bredero (de betonboer) de baas op het stationsplein, en nu is het de Frans multinational Klépierre die de lakens uitdeelt.

 15. de medicijnman

  Waar hebben we het over 120 m2 …10 m bij 12 meter. Mijn appartement komt aardig over een.maar meer dan 2 foodtrucks krijg ik er echt niet in.?

 16. ACTK

  Oude contracten of niet, dit zou een principekwestie moeten zijn. We moeten de invloed van Klèpierre terugdringen waar we kunnen. Anders lopen we binnen 5 jaar alleen nog de routes die zij bepalen, kijken we naar de dingen die zij bepalen, krijgen we het culturele aanbod in de openbare ruimte die zij bepalen.
  Utrechters die hierboven zo enthousiast zijn over het succes van Klèpierre en het falen van het Utrechtste bestuur moeten zich bedenken dat Klèpierre uitsluitend haar eigen commerciële belang voor ogen heeft en dat zij zelf onderaan de piramide staan in het verdienmodel van Klèpierre. Utrechters en bezoekers van Utrecht moeten al dit beton en deze lege pleinen bekostigen.
  Als er (eindelijk) een paar partijen zijn die iets aan af proberen te doen doen een stukje van een plein terug te veroveren verdient dat onze steun. Hoe knullig het soms ook gaat. Utrecht moet nog veel leren voordat het de stad heeft teruggewonnen en weer zelf vorm geeft…

 17. anna

  straks kan ik zelfs dit plein niet meer oversteken met mijn (geen officiële hulp) hond als ik reis en nog verder omlopen met een beperking. Kleppiere haat namelijk honden. En dat kan omdat de openbare ruimte nu commercieel wordt uitgebuit, terwijl openbaar het al zegt van iedereen is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).