Exploitatietekort TivoliVredenburg half miljoen euro minder dan verwacht | De Utrechtse Internet Courant Exploitatietekort TivoliVredenburg half miljoen euro minder dan verwacht | De Utrechtse Internet Courant

Exploitatietekort TivoliVredenburg half miljoen euro minder dan verwacht

Exploitatietekort TivoliVredenburg half miljoen euro minder dan verwacht
Het exploitatietekort van TivoliVredenburg over 2014 is een half miljoen euro minder dan verwacht. Toch is er nog steeds sprake van een tekort van 1,2 miljoen euro. Dit blijkt uit stukken die de gemeente heeft gepubliceerd.

Het exploitatietekort van TivoliVredenburg over 2014 is een half miljoen euro minder dan verwacht. Toch is er nog steeds sprake van een tekort van 1,2 miljoen euro. Dit blijkt uit stukken die de gemeente heeft gepubliceerd.

“TivoliVredenburg wil zoveel mogelijk mensen laten profiteren van een zo breed en hoogstaand mogelijk muziekaanbod”, is de missie van het muziekpaleis. In de hoeveelheid mensen lijkt TivoliVredenburg te slagen, de bezoekersaantallen overtreffen de eigen verwachtingen. In 2015 worden er zo’n 700.000 bezoekers verwacht. In 2014 waren er 454.000 bezoekers en meer dan 900 concerten en evenementen. De verwachtingen lagen een stuk lager.

Ook laten bezoekers veelal weten tevreden te zijn met het gebouw en het aanbod, de grootste groep bezoekers komt natuurlijk uit Utrecht. Maar ook uit andere provincies komen mensen naar de stad voor optredens blijkt uit de cijfers. Naast Nederlanders zijn Belgen de grootste groep bezoekers, maar ook uit Rusland, Amerika, Duitsland, Noorwegen, Canada en andere landen komen de mensen naar TivoliVredenburg.

Het Gegeven Paard

Hoewel het muzikaal en qua bezoekers goed gaat met TivoliVredenburg zijn er ook nog enkele zaken die beter kunnen.

Het grand-café Het Gegeven Paard op de begane grond is in september open gegaan. De omzet van Het Gegeven Paard laat in het eerste kwartaal van 2015 een stijgende lijn zien ten opzichte van 2014. Ondanks deze positieve ontwikkeling wordt er voor 2015 nog wel een negatief resultaat verwacht, een van de redenen zou de ‘allesbehalve uitnodigende omgeving’ van het pand zijn. “We hebben weliswaar een vergunning om deze zomer aan de westzijde een terras uit te zetten, maar van een terras met uitzicht op een schutting hebben we nog geen hooggespannen verwachtingen.”

Ook het ziekteverzuim bij de medewerkers van Tivolivredenburg is hoger dan het landelijk gemiddelde. Mogelijk houdt dit ook verband met de ‘enorme werkdruk’, het percentage overuren in 2014 ligt namelijk ook hoger dan wenselijk is, aldus TivoliVredenburg.

Hoewel het exploitatietekort dus flink minder hoog is dan verwacht wordt er voor de jaren 2015 en 2016 ook gerekend op een tekort. Aanloopproblemen, het geluidslek, minder horecaomzet per bezoeker en de overheadkosten zijn enkele redenen voor het tekort in 2014. De beheerslasten van het gebouw worden ook genoemd als reden voor een structureel tekort. In 2015 wordt er een tekort van 2,5 miljoen euro verwacht en in 2016 1,1 miljoen euro. De gemeente heeft laten weten reserveringen aan te leggen om TivoliVredenburg financieel te kunnen steunen.

“We hebben het volste vertrouwen dat TivoliVredenburg zich de komende jaren verder zal ontwikkelen tot een uiterst succesvol muziekpaleis, waarover met trots zal worden gesproken. De ervaringen uit 2014 hebben geleid tot nieuwe inzichten van waaruit de verbetering en vernieuwing van programmering en exploitatie worden gerealiseerd”, aldus directeur Vreeke.

4 Reacties

Reageren
 1. Alwin

  De hoogste tijd voor een diepgravend journalistiek onderzoek derhalve. Had @duic dat niet ooit beloofd cq er zelfs geld voor ingezameld?!?!?!?!

 2. duik

  @ Alwin goedgelovig ben jij zeg!

 3. Ulaan

  Ik was heel nieuwsgierig naar Het Gegeven Paard. Vooral ‘s avonds ziet het er gezellig uit – van buiten. Binnen vond ik het nogal teleurstellend. Er was geen (zichtbaar goede) leiding, ik vond het personeel helemaal niet aardig, of geestig, behulpzaam, of zelfs maar servicegericht, maar vooral in elkaar geïnteresseerd, het meubilair vond ik tegenvallen, hoewel ik begrijp dat retro in is, ik vond de indeling niet aansprekend, de acoustiek niet lekker, en, maar dat kan het paard niks aan doen, het wemelde er van de laptoppers, de zwijgende monniken van deze tijd. Natuurlijk ga ik er binnenkort wéér een keer heen in de veronderstelling dat ik die dag toevallig op een culminatiepunt van ongelukkige samenlopen van omstandigheden ben gestuit.

 4. Luuk Upuuk

  Met de extra kosten ivm het geluidslek begint het sommetje uiteindelijk toch weer aardig te kloppen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).