Extern onderzoek naar kostenoverschrijdingen herstel kademuren | De Utrechtse Internet Courant Extern onderzoek naar kostenoverschrijdingen herstel kademuren | De Utrechtse Internet Courant

Extern onderzoek naar kostenoverschrijdingen herstel kademuren

Extern onderzoek naar kostenoverschrijdingen herstel kademuren
Werkzaamheden aan de Nieuwegracht. Foto: Robert Oosterbroek
Het renoveren van de wal- en kluismuren van de Utrechtse grachten kost meer geld dan begroot. Ook is er meer tijd nodig om het project af te ronden. De gemeente kondigt een extern onderzoek aan vanwege de overschrijdingen.

Het renoveren van de wal- en kluismuren van de Utrechtse grachten kost meer geld dan begroot. Ook is er meer tijd nodig om het project af te ronden. De gemeente kondigt een extern onderzoek aan vanwege de overschrijdingen.

De gemeente begrijpt dat het een complex project is, maar vindt dat men er pas té laat is achter gekomen dat er meer geld nodig is.

“De wal- en kluismuren maken deel uit van de historische grachten”, zegt wethouder Kees Diepeveen. “De restauratie is een uniek en complex project; we graven in de middeleeuwen. Dat betekent ook dat er sprake is van complex projectmanagement. Ik constateer nu dat er niet op tijd gesignaleerd is dat de financiën ontoereikend zijn en de planning niet langer haalbaar is als we op dezelfde voet verder gaan. Daarom laat ik nu een extern onderzoek uitvoeren.”

Het externe onderzoeksbureau krijgt de opdracht terug te kijken naar de projectaanpak en vooruit te kijken naar onder andere de benodigde financiën, de projectaanpak en de bouwtechniek. De totale kosten waren ooit geraamd op 35,6 miljoen euro, maar in 2017 werd al eens 12 miljoen euro extra vrijgemaakt en in 2018 nog eens 15 miljoen euro.

Werk stilgelegd

De gemeente kondigt ook een aantal maatregelen aan. Zo wordt de projectsturing aangepakt en gaat de gemeente kijken of het werk niet stilgelegd moet worden in afwachting van het onderzoek.

Zeker is dat de noodzakelijke werkzaamheden aan de Kromme Nieuwegracht tussen de Jeruzalemstraat en het Hieronymusplantsoen worden voortgezet. Bij de Zandbrug en de Jacobibrug aan de Oudegracht wordt het werk ook afgemaakt.

Tussen het Hieronymusplantsoen en de Drift worden de geplande onderzoeken naar de technische staat tijdelijk stilgelegd omdat alternatieve bouwmethodes moeten worden onderzocht. Bijna twee derde van het totale project is op dit moment afgerond.

De gemeente laat weten dat ze zich realiseert zich dat bewoners en ondernemers gevolgen kunnen ondervinden van de mogelijke vertraging. Om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de voortgang van het project, wordt het externe onderzoek zo snel mogelijk gestart.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Wederom een misser van jewelste bij een openbare aanbesteding. De gemeente leert in het geheel niet van gemaakte fouten en blijft zich herhalen. Ten koste van de inwoners uiteraard, want de kosten moeten op iemand verhaald worden en dat bent u. Gelukkig is er altijd nog meer dan voldoende geld om volslagen onbenullige linkse hobbyprojectjes als het compleet opnieuw aanleggen van de Maliebaan te financieren. Zolang de stad in 2024 maar doorgroeit naar 400.000 melkkoeien cq inwoners kan de incompetentie en vriendjespolitiek in 030 gewoon door blijven gaan. Arm Utrecht. Amsterdam light aan de Vecht.

 2. Don

  Zijn er eigenlijk projecten in Utrecht die niet gierend uit de klauw lopen.

 3. Bertje 030

  Kostenoverschrijding: Daar gaaaaaaan we weeeeer!

 4. Marcel

  Ben ik verbaasd? Nee. Met 100% overschrijding valt t nog mee zo op 2/3 van het traject.
  De raad zit er zonder last en ruggespraak ( vreselijke term ) dat betekent: je doet maar wat t komt altijd goed want je hoeft t zelf niet te betalen. Dat is nu waar het aan ontbreekt. Vooraf uitzoeken door iemand die het kan weten. Dan handtekening eronder. Te hoog? Zelf betalen.

 5. Harry

  Wellicht waren de kosten beter besteed aan een echt gedegen onafhankelijk onderzoek naar de budgetoverschrijdingen van de Uithoflijn.

  Zolang hier geen politieke consequenties aan worden verbonden is elk ander onderzoek lachwekkend.

 6. Lombokker

  Geraamd op 35,6 miljoen; waar inmiddels 27 miljoen bij gekomen is. Het heeft dus al 76% meer gekost, en daar zal waarschijnlijk niet bij blijven. Daar dan nog de kosten van het externe onderzoek bij; gaat al richting een verdubbeling van het oorspronkelijke bedrag.

  Maar, zo vraag ik mij af, wat is nu het nut van zo’n extern onderzoek. Want het is in Utrecht inmiddels gebruikelijk dat de verantwoordelijken kunnen gewoon blijven zitten, omdat hen door de coalitiepartijen de hand boven het hoofd wordt gehouden.

  Wat mij betreft is dat externe onderzoek alleen maar geldverspilling. Tenzij er in de gemeenteraad wordt afgesproken dat er nu eens een keer koppen rollen als blijkt dat er ernstige fouten zijn gemaakt. Maar dat laatste zie ik nog niet zo gauw gebeuren.

 7. Luuk Upuuk

  Geld voor een fietswedstrijd is er altijd te vinden, geef het project gewoon een andere naam : Utrechtse Grachtenronde.

 8. Cor Nelis

  Prima begroot! Het zou totaal 35 miljoen kosten, nu is het al 62 miljoen en het is pas voor bijna tweederde klaar. Een simpel rekensommetje brengt de totale kosten dus op een slordige 100 miljoen! Een overschrijding met bijna 200%.

 9. Jelle

  Tja. Bij zo’n renovatieproject kunnen onverwachte tegenvallers optreden. Verzakkingen in dit geval. Dat oplossen kost tijd en (blijkbaar veel) geld. Spijtig, maar t is niet anders. Gelukkig lopen de meeste grote projecten hier, op de Uithoflijn na, wel behoorlijk volgens planning en budget. Da’s toch best knap, als je beseft dat de afgelopen tien jaar zo’n beetje elke klinker van de binnenstad drie keer is omgekeerd.

 10. Ruud Gubbels

  Dit was te voorspellen sinds men koos voor een uiterst kostbare boormethode. En dat allemaal voor het behoud van bomen waarvan de levensduur behoorlijk op zijn einde is. Ooit geschat op 80.000 per boom maar vermoedelijk door dat boren meer in de richting van een paar ton per boom. Gelukkig hebben de kindertjes in Afrika andere zorgen want zij zouden dit écht niet begrijpen.

 11. Dirk

  Het probleem zit hem in het feit dat de gemeente geen expertise heeft om dit soort projecten in te schatten/te overzien. En iedere individuele gemeente kan het individueel ook niet betalen om dit op te bouwen.

  Rijkswaterstaat is niets anders dan een organisatie die de kennis opgebouwd heeft om grote projecten succesvol uit te voeren. Waarom doen de gemeenten dat ook niet?

  Het feit dat gemeentes rondom infrastructuurprojecten nog steeds tegen kostenoverschrijdingen aanlopen, heeft wat mij betreft te maken met een gebrek aan visie en ambitie.

 12. Katja

  Is toch raar…als ik mijn huis laat verbouwen spreek ik een prijs af met de aannemer, en daar wordt het voor gedaan. Niet van “tsja mevrouwtje, het gaat het dubbele kosten, tegenvallertje he” .

 13. bee

  ik ben het volledig eens met de voorgaande reacties.

 14. R.v.t

  Leuk maar ook droevig.al die mensen die maar blijven schelden op de gemeente. Ja het is stom maar is het meteen nodig om te zeggen dat er koppen moeten rollen, wie dan??en waarom . Je kunt toch niet verwachten dat die er met een kasboek bovenop zou gaan zitten. Dus de verantwoordelijke ambtenaar die het allemaal aan heeft moeten zien komen.Ik heb bij de gemeente gewerkt en daar had ik een chef die afentoe een paraaf zette en zijn ondergeschikte tot meer spoed aan manen.Als er een overschrijding zat aan te komen durfde hij er niet mee naar de directeur te gaan want die ging gewoon zijn eigen gang.Ik heb hem op een aantal mogelijkheden gewezen om de komende tekorten weg te werken of in ieder geval te halveren
  Maar ja .Ik was maar een ondergeschikte zonder gementefinancien te hebben gestudeerd dus dat was bij voorbaat al niet mogelijk.ik heb toen een aantal dingen met hulp van de boekhouding veranderd. Zogenaamd met medeweten van de chef en een aantal dngen op eigen houtje.

 15. E westerhoff beekink

  Helemaal mee eens met voorgaande reacties eerst de kosten plannen met deskundigen op dat gebied en dan pas aan de slag is daar iets mis mee ik vind van niet overschrijding van de kosten gewoon belachelijk zeker zoveel maar ja de uithoflijn dendert ook gewoon door en het debacle van het vredenburgplein maar niet te noemen met die GEWELDIGE vloer(puinhoop)

 16. De Vee

  Helaas gaat de discussie enkel over de kosten en niet over de kwaliteit. De kades worden “gerestaureerd”, wat in dit geval zo veel wil zeggen als dat de bestaande kades compleet worden afgebroken en worden vervangen door stalen damwanden en prefab betonnen kademuren. Voor de aardigheid zijn hier – als een esthetisch schilletje – bakstenen in opgenomen. Ter plaatse van de naden werd een afdichting gemaakt van compriband, in de volksmond schuimrubber. Dit was – waar het nog niet los hing – eenvoudig los te trekken. Een oplossing die in de gemiddelde Vinex-wijk niet zou misstaan.

  Bij de proeftravee nabij de Twijnstraat is de muur echter wel gewoon gemetseld. Gedurende het project is dus bij wijze van trial-and-error geschakeld tussen verschillende oplossingen.

  Bij de walmuren tussen Lange Rozendaal en de Geertestraat waren in 2014 alweer zoveel stenen uitgevallen dat reparaties en herstel nodig waren nog vóórdat de werkzaamheden bij die rakken waren afgerond.

  Is deze oplossing van een dusdanig duurzame kwaliteit dat de kade muren er – technisch én esthetisch – weer jaren tegen aan kunnen?

 17. Berend

  Wat ook gezegd moet worden, na renovatie ziet het er echt weer mooi uit! Maar waar die extra miljoenen in gaan zitten zou prima aanwijsbaar moeten zijn. Als ik de werkzaamheden zo volg, zijn het kort door de bocht, steigerwerk, damwanden, een betonnensloof, metselwerk en straatwerk. Er gaan vast veel uren in zitten, maar ik zie ook weer geen heel leger aan het werk de afgelopen jaren.

 18. wollie

  wat is de drijfveer voor de aannemer om zo’n klus binnen budget af te ronden? precies, die is er niet. want het moet toch af en extra geld wordt vanzelf wel vrij gemaakt.

 19. Hassie

  Het is eerder regel dan uitzondering dat dit soort complexe projecten gierend uit de hand loopt. Externe onderzoeken behoren de rituele begeleiding daarvan. Ik denk dat het deels onvermijdbaar is. In control is een illusie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).