Extinction Rebellion bestolen tijdens actie in Utrecht Extinction Rebellion bestolen tijdens actie in Utrecht

Extinction Rebellion bestolen tijdens actie in Utrecht

Extinction Rebellion bestolen tijdens actie in Utrecht
Foto: Romy Fernandez
De actiegroep Extinction Rebellion is tijdens Black Friday in Utrecht bestolen van spullen. De actievoerders belonen de gouden tip met 500 euro voor iemand die kan helpen de spullen terug te vinden.

De actiegroep Extinction Rebellion is tijdens Black Friday in Utrecht bestolen van spullen. De actievoerders belonen de gouden tip met 500 euro voor iemand die kan helpen de spullen terug te vinden.

Op Black Friday organiseerde Extinction Rebellion op het Stationsplein een alternatieve modeshow. Zij hadden hun busje met daarin allerlei spullen op het parkeerterrein van de Jaarbeurs neergezet. Na de actie kregen ze te horen dat er een ruitje was ingetikt. “Veel tassen waren weg, spullen van onze crew en modellen. Een waarde van ongeveer 2000 euro”, aldus de actiegroep.

Compenseren

Nu looft Extinction Rebellion een bedrag van 500 euro uit aan degene die kan vertellen waar de spullen zijn. Ook als deze persoon de inbreker van het busje is. “We begrijpen dat sommige mensen noodgedwongen moeten stelen en zijn gedreven tot de misdaad omdat ons systeem onderscheid maakt tussen mensen. Daarom willen we de daders of eventuele vinders van de spullen compenseren”, laten ze in een reactie weten.

“Het is heel pijnlijk hoeveel persoonlijke eigendommen er missen. […] Tassen met daarin sleutelbossen, documenten, persoonlijke relikwieën en enkele apparaten met een lage waarde voor een heler.”

29 Reacties

Reageren
 1. Harry

  Men rijdt dus met een busje op duivelse oliebrandstof? Dan ben je volgens je eigen ideologie terecht bestraft.

 2. Lombokker

  “We begrijpen dat sommige mensen noodgedwongen moeten stelen en zijn gedreven tot de misdaad omdat ons systeem onderscheid maakt tussen mensen.”

  Als je zo redeneert mogen ze wat mij betreft nog veel vaker bestolen worden.

 3. WvR

  Altijd sneu en zuur voor de bestolenen, maar, los daar van:
  Een busje?
  Met een extinction-bevorderende verbrandingsmotor d’r in en zo?

  Daarna haak ik af bij
  “…we begrijpen dat sommige mensen noodgedwongen moeten stelen en zijn gedreven tot de misdaad omdat ons systeem onderscheid maakt tussen mensen…”.

  Of het is gewoon een (door de maatschappij gedwongen) beroepscrimineel, of een (door de maatschappij gedwongen) verslaafde.

  Maar meest belangrijk:
  Als Extinction Rebellion dan *toch* met busjes komt, kunnen ze daar dan niet een hele grote “Extinction Rebellion” sticker op plakken (met biologisch afbreekbare lijm)? Dan hebben we een win-win voor iedereen: Potentiele auto inbrekers kunnen dan die busjes als doelwit uitzoeken, de boel leeg roven, en daarna 500 euro komen ophalen, en tegelijkertijd kan de rest van de bevolking de auto met een gerust hart parkeren.

  Een door Extinction Rebellion verzorgd centraal punt waar inbrekers zich kunnen aanmelden voor een uitkering van 500 euro kan natuurlijk ook. Scheelt een hoop rompslomp, en bespaart tripjes naar de garage, wat het milieu weer ten goede komt.

 4. Yoshua

  Wat een onzin dat demonstranten voor een betere wereld en een beter milieu niet in een dieselbusje zouden mogen of kunnen rijden.
  Niet iedere priester geloofd in God, maar dat zegt niets over of het een goede of slechte priester is.
  Ik ben ook voorstander van extreem strenge en ad hoc milieu maatregelen voor alle Nederlanders.
  Maar dat betekend niet dat ik het milieu niet meer vervuil.
  Je demonstreert natuurlijk niet voor of tegen jezelf.
  Er zijn in dit land een zeer marginaal aantal klimaatcatastrofe ontkenners en die dienen te worden wakkergeschud.
  Mensen die zich bewust zijn van het grote probleem mogen best wel een paar keer per jaar de wereld rondvliegen en een dieselbusje rijden.
  Het gaat juist om de mensen die zich nergens iets van aantrekken en wegkijken.

 5. stefan

  @Harry & WvR: ik zie nergens staan waar dat busje op rijdt. Misschien wel netjes op een accu.

 6. Koel Hoofd

  Ik haak volledig af bij dergelijke types.
  In de grote stad moet je niets VOL in het zicht in je vervuilende vehikel laten liggen. Dat weet iedereen en de politie hamert er ook al jaaaaren op voor het geval mensen dat maar niet willen begrijpen.

 7. Nina

  @Yoshua

  Ik neem niets aan van mensen die zelf niet het leven voorleven dat ze prediken.

  Ik zou willen pleiten voor een keurmerk (bijv. op basis van footprint) voor iedereen die iets roept over duurzaamheid.

 8. WvR

  @stefan:
  Ik concludeer ook niks, ik vraag (herkenbaar aan het vraagteken aan het eind van de zin).

 9. Simone

  Soms heb je gewoon een busje nodig. Extinction Rebellion is volgens mij ook helemaal niet voor een verbod op busjes ofzo. Daarnaast ageert de club ook niet tegen andere die in een busje rijden. Een beetje flauw om ze daar op aan te spreken. Die mensen zijn gewoon bestolen en dat is treurig.

 10. Harry

  @Nina
  Briljant plan. Dan kunnen alle regeringsleiders, internationale klimaatredders inclusief koningshuizen en filmsterren de mond met zwarte tape dichtplakken. En geen internationale klimaatconferenties meer waar duizenden mensen naar toe vliegen inclusief de bespaarde zendtijd en publicaties in pers op TV en internet.

  Dan gaan er waarschijnlijk enkele honderden de werkloosheid tegemoet. Klimaat geschreeuw is inmiddels een inkomen geworden. Dat maakt het ook steeds ongeloofwaardiger.

 11. Janah

  Volgens hogepriester Bregman deugen de meeste mensen, dus ook deze dieven. Het zullen wel kwetsbare mensen zijn…

 12. Yoshua

  @Nina,
  Dan zou je dus ook geen enkel merk product moeten kopen.
  De E.R moet je ook zien als een A merk dat draait op een goed marketingconcept.
  Greta is trouwens ook een heel goed merk.
  Waar het natuurlijk allemaal omgaat is dat de mensheid de aarde aan het verliezen is en niemand een verliezer wil zijn.
  Juist door je verhaal zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen krijg je medestanders die achter jou gaan staan.
  Doe je niet mee met het redden van de aarde dan sta je langs de zijlijn en weet iedereen dat je een zielig rechtse gekkie bent, dat wil een normaal respectvol mens natuurlijk nooit zijn.
  Vergeet niet dat de klimaatramp op economisch gebied een paar miljoen banen kan creëren.
  En de rechtse gekkies die worden bozer en bozer, dat is natuurlijk ook een prachtige bijkomstigheid.

 13. Tinus

  Is dat dezelfde club die met spuitbussen en aanplakbiljetten prullenbakken, BOMEN!! ja u leest het goed BOMEN!!, de stoep en fietspaden in het Wilhelminapark en omstreken beklad ? Misschien kan die 500 euro vindersloon naar de gemeente als onkosten vergoeding..

 14. M.A.

  Wat een treurige wereldvreemde club is Extinction Rebellion toch. Ik krijg toch meer de indruk dat ze graag ergens voor willen demonstreren en binnensteden willen platleggen. Als je nou echt wat voor het milieu wilt doen ga dan eerst eens aan je eigen “footprint” werken. En daarna pas naar anderen schreeuwen.
  Thermostaatknop lager, heel kort douchen, fietsen, letten op wat je eet (wat is grootste belasting?), denken aan je afval(hergebruik, plastic weigeren), consumentengedrag (koop duurzaam). Dat zijn zaken waar we al veel verschil mee kunnen maken. En in groter verband energietransitie; zonnepanelen op alle daken, kerncentrales, iets doen aan al die goedkope vluchten, veel comfortabeler OV. En, lieve jongens en meisjes van Extinction Rebellion; een hele grote vervuiler is… het internetgebruik, blijven jullie daar ook van af dan?!

 15. Cico

  Volgens de rechtse reageerders moet je een soort eco heilige zijn om te mogen protesteren? Eerst een Tesla aanschaffen ofzo? Nogal een drogreden.

 16. Alphons Mantel

  elke windmolen vermoordt dagelijks 4 miljard insecten en duizenden vogels per jaar; wil men dit?

 17. Nina

  @Yoshua

  Voor het milieu zijn heeft niets met links of rechts zijn te maken.

  In jouw verhaal leg je uit dat mensen allerlei dingen doen vanuit een bepaald gevoel om iig de schijn van voor het milieu te zijn op te houden; het maakt niet uit hoe je het doet, maar dat je wat doet. Het doel heiligt dan blijkbaar het milieu schaden?

  Beter is het vanuit het verstand te redeneren, een paar stappen terug of vooruit te kijken en eerst de impact van je acties op het milieu af te wegen, alvorens als een blinde kip het onderbuikgevoel te willen sussen.

  By-the-way: ik vlieg al 20 jaar niet, zet nu voor de 19e keer dezelfde kunstkerstboom neer, heb 100% windenergie van Eneco ook al is dat duurder (hoef daarom dus ook geen zonnepanelen aan te schaffen) en heb geen wasdroger; om maar een paar voorbeelden te noemen. Denk dat het wel goed zit met mijn footprint 😉.

 18. Harry

  @ Cico
  Tip: Gewoon even naar Nieuwsuur van gisteren kijken. Dan blijkt het niet links of rechts te zijn maar zielige bangmakerij waar, helaas, een hoop tere gevoelige zieltjes enorm gevoelig voor zijn.

 19. Claus

  Waar lezen jullie dat het een dieselbusje is? Misschien rijdt het busje wel op (groene) stroom…? Of heeft het busje geen bodem en rijden ze zoals in de Flintstones…?

 20. Eduard F.

  Houd toch op over vermeende hypocrisie, stelletje zanikers. Een beter milieu begint niet bij jezelf, maar bij de overheid, industrie, landbouw en het bedrijfsleven.

  En ja, dat betekent dat je prima actie kan voeren voor de bescherming van milieu en klimaat terwijl je ook weleens in een auto rijdt. Het een sluit het ander niet uit.

  (Wat niet wegneemt dat het best fijn is als je met persoonlijke keuzes wat bij kan dragen aan de oplossing van het probleem.)

 21. Yoshua

  @Nina,
  Wij hebben ook geen wasdroger!
  20 jaar niet vliegen?
  Heb je geen vrienden of interesse in andere culturen.
  Zelf vlieg ik max 8 maal per jaar 2x buiten Europa en 6 x in Europa uitsluitend om het milieu te sparen.
  Maar 20 jaar niet op vakantie gaan is natuurlijk niet de bedoeling van moeder aarde.
  Je mag best wel genieten van al het moois dat moeder aarde bezit.
  Moeder aarde is juist trots op haar prachten en die moeten worden bekeken.
  Je kan beter geen shampoo, sokken,ondergoed en platstick gebruiken voor een beter milieu.

 22. Grapjas

  @Yoshua: Beetje vreemd wat je zegt.zeker als je bedenkt dat vliegen 7 tot 11 maal zo vervuilend is dan andere vervoersmiddelen. En dit vooral bij korte reisjes. Deze vorm van reizen heeft veel meer impact op het milieu zoals je zelf ook wel zal weten. ? En dan ook nog zeggen dat het is om het milieu te sparen?
  Ik snap het wel, Barcelona met het vliegtuig kost je maar € 50 en met de auto kost het je € 250…….. . En ik snap ook wel als je zegt dat het je niet om het geld gaat maar het is wel een lekkere bijkomstigheid, toch?
  En voor andere culturen hoef je echt niet meer met het vliegtuig weg hoor.

 23. Koel Hoofd

  @Yoshua
  Als je echt van reizen en moeder aarde in al haar glorie zou houden, dan zou je met het OV naar China gaan en de tijd voor de reis uittrekken.

 24. Kadoendra

  Op zich getuigd het laten liggen van spullen in een geparkeerde auto van weinig hersen inhoud.

  Maar hetzelfde gaat ook op voor personen die het gaan hebben over de eventuele vervuiling van 1 busje.

  De veeteelt industrie is in Nederland verantwoordelijk voor ruim 46% van de uitstoot van alle broeikasgassen.

  Dus 1 busje zie ik niet zo snel die 46% voor zijn rekening gaan nemen en als de dames en heren van dat busje vegetariërs of veganisten zijn dan zijn ze toch nog heel erg goed bezig!

 25. Kadoendra

  @Yoshua

  Heel apart dat jij best wel flink veel vliegt om het milieu te sparen.

 26. Yoshua

  @Koel hoofd.
  Natuurlijk zou ik met het OV naar China reizen wanneer dit mogelijk zou zijn bij mijn werkgever.
  Alleen kan ik geen vier maanden vakantie nemen als wijkverpleegkundige.
  @Kadoendra,
  Sorry hoor, maar max 10 maal per jaar vliegen is niet flink veel.
  Mijn vriendin haalt dit maandelijks alleen al voor woon werkverkeer.
  Juist voor het milieu te besparen vlieg ik zo weinig.
  Mijn droom is altijd nog een huis in Ghana en daar dan een paar weekenden per jaar te verblijven.
  Maar dat doe ik niet vanwege het milieu.

 27. Bernhard

  “We begrijpen dat sommige mensen noodgedwongen moeten stelen en zijn gedreven tot de misdaad omdat ons systeem onderscheid maakt tussen mensen. Daarom willen we de daders of eventuele vinders van de spullen compenseren”, laten ze in een reactie weten.”
  HAHAHAHAHA. Zo tekenend voor dit slag mensen.

 28. WvR

  Ik heb altijd gedacht dat ik eigenlijk niks extra doe voor het milieu, en dat ik best iets meer zou kunnen doen. Maar wat blijkt: Ik blijk het al kneitergoed te doen: Ik vlieg maar een keer of 8 per jaar, m’n vrouw tikt de 12 tot 15x aan inclusief werk.

  Da’s ver onder de standaard die milieubikkel Yoshua hanteert.

  Alleen die wasdroger van ons, daar zal ik toch wat aan moeten doen.

 29. Jay

  Leuke reacties op dit artikel, bedankt 🙂 Ik kan wel wat context geven over deze actie.
  Wij willen ten eerste niet de mensen de schuld geven van dit probleem en daarom spreken we de overheid én problematische bedrijven aan in dit geval Fast Fashion bedrijven in Hoog Catharijne. Ja, we gebruiken een busje, ja ik rijd soms een autotje omdat ik een bedrijf heb.
  Fast Fashion is iets waar we zeer kritisch op moeten zijn want niet alleen lopen we in slechte kwaliteit kleding die na 1 seizoen stuk is, er worden miljoenen mensen uitgebuit in fabrieken, allemaal mensen als jij en ik. Daarnaast worden er enorme gebieden vergiftigd en droog gepompt voor de productie. Wij komen op voor dit soort onrechtvaardigheid. Als je aan de zijlijn wilt staan prima, maar probeer ons een beetje aan te moedigen want we willen de PLANEET BOVEN POEN! Dus politiek: ga daar iets aan doen! Kom op voor belangen van de mensen en niet voor de belangen van foute bedrijven! Want dat is op de lange termijn beter voor ons allemaal.

  Groeten! Jay van XR

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).