Activisten hangen alternatieve straatnaambordjes op in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Activisten hangen alternatieve straatnaambordjes op in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Activisten hangen alternatieve straatnaambordjes op in Utrecht

Activisten hangen alternatieve straatnaambordjes op in Utrecht
Foto's: Bas van Setten
Activisten hebben in de nacht van zaterdag op zondag alternatieve straatnaambordjes opgehangen in Utrecht. Met de actie willen de activisten aandacht vragen voor het veranderende klimaat.

Activisten hebben in de nacht van zaterdag op zondag alternatieve straatnaambordjes opgehangen in Utrecht. Met de actie willen de activisten aandacht vragen voor het veranderende klimaat.

De initiatiefnemers noemen het ‘de straatnamen van de toekomst’ en er zijn iedere keer twee opties. Als het in de ogen van de actiegroep de goede kant op gaat wordt de Steenweg omgedoopt tot de ‘Steenkoolweg’. “Alle steenkoolcentrales zijn gesloten en we leven van schone energie”, is te lezen onder de naam.

Als het echter de andere kant opgaat wordt de Steenweg de ‘Koraalweg’. “Onze koraalriffen sterven al doordat de oceanen zijn verzuurd, met zware gevolgen voor mens en dier.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Bootjes

Niet alleen op de Steenweg, maar ook op de Mariastraat, de Mariaplaats en het Janskerkhof waren alternatieve straatnaambordjes opgehangen. Een deel van de borden was zaterdagmiddag al weggehaald.

Naast de straatnaamborden zijn er ook houten bootjes op het stadhuis en op een houten afscheidingswand op de Neude opgehangen. Op die bootjes stond ook een boodschap geschreven.

36 Reacties

Reageren
 1. Yoshua

  E.R legt in alle wereldsteden het verkeer en OV vast.
  Hier hangen de millennials bordjes op terwijl juist in onze stad de klimaat-noodtoestand is uitgeroepen.
  Kijk maar eens om je heen in de stad.
  Twee weken geleden was alles nog mooi groen en de boeren kwamen langs met hun stikstof en alle bladeren zijn van de bomen gevallen.
  Dit is natuurlijk geen toeval.
  De beste oplossing is om toch echt al het in en uitgaande verkeer op welke manier dan ook een week te blokkeren.
  Laat de klimaat ontkenners maar eens voelen hoe het is om een week lege schappen te moeten ervaren in de winkels.

 2. Bert

  Opmerkelijk en onbegrijpelijk dat cameratoezicht dit niet is opgevallen en dat hier niet tegen opgetreden is.

 3. Scherpschutter

  Het is ergens wel een beetje zielig. Die arme mensen zijn zo bang gemaakt en zo totaal in de war dat ze tot dit soort compleet zinloze acties over gaan.

  Totale hysterie, om een niet bestaand probleem. Sad.

 4. Angelique

  @Yoshua, ironisch bedoeld mag ik hopen? Anders kom ik in April/Mei wel even door je straat fietsen om de bomen weer groen te maken 😉

  Gelukkig is deze actie een stuk minder asociaal en belastend voor de politie, dan die blokkades, dit is beschaafd protest en zorgt voor meer goodwill.

 5. Joske

  @ Bert

  In tegenstelling tot wat jij denkt en wil (laat al meteen zien wat voor mens je bent en aan welke kant je staat> de foute) is demonstreren een mensenrecht en gewoon toegestaan. Verder is er geen schade aangericht met deze papierenbordjes, die makkelijk te verwijderen zijn en zullen vergaan.

  Ik weet niet waarom je wil optreden; leg me dat eens uit?

  Demonstreren zorgt er juist voor dat we scherp zijn op onze eigen samenleving, onze eigen bestuurders en onze eigen rol en daarmee de samenleving beter maken.

  Maar wanneer boeren protesteren om vooral niets te hoeven doen, niks te hoeven veranderen, zelf rijk te blijven en het milieu verder te mogen ruineren, dan mag dat van jou vast en zeker wel. Let wel: deze mensen hebben schade veroorzaakt; veel schade!

 6. wollie

  ludieke actie, leuk 🙂 sympathieker dan stadhouderskade bezetten

 7. John

  Mooie actie. Hopelijk gaat Utrecht nu echt handelen naar de klimaatcrisis

 8. Geen file

  Echt? Na afgesloten snelwegen en kapot geploegde parken wordt er eindelijk ludiek geprotesteerd en we zijn toch weer boos? Ik zeg goed gedaan Extinction Rebellion! Maar blijkbaar willen mensen zoals Bert liever dat de A2 dicht wordt gezet…

 9. Joris

  Goeie actie.
  Dat logo staat me overigens wel erg tegen…
  Ik dacht dat dit een ‘spontane’ club was?

 10. Al weken een vraag

  Kan iemand mij ook vertellen waarom ‘we’ het bezetten van wegen in een stad door ER erg vinden, terwijl diezelfde ‘we’ de boeren en bouwers aanmoedigen die het verkeer in het complete land stil leggen?

 11. Harry

  De klimaatcrisis zit in je hoofd. Ga eens lekker wandelen in het bos of polder en geniet weer eens van de heerlijke geur en geluiden. De stedeling is volledig ontaard en denkt dat hij van elke crisis de oorzaak is.

 12. R

  Briljante actie van Exctinction Rebellion. Voor alle volwassenen die nu boos zijn op deze jeugd : zij doen wat jullie hadden móeten doen : klimaatverandering aanpakken. Wees dus niet boos, maar ga ze helpen. Ze doen dit ook voor jóuw kinderen!

 13. JdV

  @R: Als u de wereld echt wilt helpen, stop dan eens met de overbevolking toe te laten nemen en stop met het fokken van kinderen.

 14. Hadjememaar

  @Scherpschutter 3/11/2019 – 17:59, Ik ken u natuurlijk niet, maar uit uw reacties (ook deze) krijg ik de indruk dat u zelf misschien wel een beetje zielig bent, door hele nare mensen bang gemaakt voor progressieven, utopisten en klimaatspijbellaars. In uw reacties bespeur ik heel veel angst en daaruit voortvloeiende agressie met extreme standpunten. Kan u nog wel slapen? Hoe kunt u zo bang gemaakt worden voor “lieve mensen” die begaan zijn met de maatschappij en de omgeving waarin wij leven? Welke brute sociopaten hebben u in hun kladden? Wees eens lief, doe eens aardig, neem eens een keer een bloemetje mee. Niet voor mij hoor, maar voor jezelf. Praat eens MET mensen in plaats van TEGEN mensen. Ik hoopt dat u wat van uw angsten kwijt raakt en gelukkiger wordt.

 15. Niels Bokhove

  Helemaal eens met R (waarom niet meer van je naam laten zien?). Onze (klein)kinderen krijgen last van wat wij hebben nagelaten (in dubbele betekenis!). En dat geldt ook voor de generaties sinds de 19de eeuw, want toen begon de ellende eigenlijk al. Maar inderdaad, na WO II werd het een veel heviger: enorme technologische vooruitgang maar met achteruitgang op ander, veel belangrijker gebied (overleving van de mensheid) als gevolg.

 16. Hadjememaar

  @JdV 4/11/2019 – 10:58 Waar is deze persoonlijk aanval nou weer voor nodig? R geeft zijn/haar mening en omdat die u niet aanstaat gebruikt u verbale agressie. Wat een geestelijke armoe.

  BTW, je fokt geen kinderen, je fokt mensen. Als je kinderen fokt ben je strafbaar (Artikel 244 Wetboek van Strafrecht)

 17. Wim

  @Niels
  Je moet je schamen om te benoemen dat na de 2de wereld oorlog alles in de vernieling hebben gebracht door de vooruitgang van technologie
  Heb je wel eens gekeken hoe de medemens voor die oorlog en vlak erna in armoe en moeizaam leefde, nu kunnen met redelijk eenvoudige middelen eenvoudig schoon leven
  Ga jij maar weer met een teil in de tuin de was doen.
  Ik wordt gewoon misselijk van deze huidige generatie verachters die denken dat wij de klimaat vernielers zijn
  Waar je echt winst kan maken is in de landen waar je met een gasmasker moet lopen.

 18. Hetty

  Ludieke, originele en creatieve actie, goed gedaan. Jammer, dat de bordjes zo snel weer zijn weggehaald. Uitstekend, dat het klimaat zo in de kijker staat. Toen dat met roken gebeurde, was de wereld te klein, en werd het gek of overdreven genoemd. Moet je nu zien, het roken word nu meer en meer verboden. En terecht. Ik hoop dan ook, dat milieuvervuiling en ook dierenmishandeling heel snel het nieuwe roken word, en massaal als not done beschouwd gaat worden.

 19. Margriet

  Ik liep net in de stad en zag nog heel veel bordjes hangen, hartstikke leuk!! Mijn favoriet is denk ik de Haverstraat: Havermelkstraat, of Havenstraat – kies je toekomst. Of het Hof van Klimaatrechtvaardigheid vs. Gewetenskerkhof op Janskerkhof, hahaha. Goede actie, zet je aan het denken! Hoop dat de bordjes lang blijven hangen.

 20. VincentDV

  @Niels en @Wim
  De klimaatcrisis is het gevolg van een ontwikkeling die nooit bedoeld was om zulke gevolgen te hebben. De mensen die de wereld sinds WOII hebben vormgegeven, deden dat niet met de intentie de boel lekker te verzieken, integendeel. Het is dus best wrang dat met alle goede bedoelingen, toch zo’n kwalijke situatie is ontstaan.

  Het heeft geen zin oudere generaties de schuld te geven, wat levert dat op? We moeten leren van fouten in het verleden en de rommel opruimen. De omslag in denken die daarvoor nodig is, bereik je niet door met de vinger naar elkaar te wijzen.

  Het is juist deze polarisatie die ertoe leidt dat mensen als @scherpschutter zich belaagd voelen en van de weeromstuit in de ontkenning schieten.

 21. Yoshua

  @jdv,
  Overbevolking heeft natuurlijk niets te maken met het krijgen van kinderen.
  Het probleem van overbevolking is dat de mensen tegen de natuur in veel te oud worden.
  Het is volkomen nutteloos om ouder dan 70 jaar te worden voor de wereld.
  Voor het milieu is een oudere een enorme belasting, laten we het niet hebben over de kosten van onnodig gezondheidszorg.
  Dat mensen voor enorm veel geld 80 jaar kunnen worden is asociaal gedrag.
  Het zou eerlijk zijn dat mensen werken tot 67 jaar en dan drie jaar nog alles uit het leven halen en dan is het feestje afgelopen.
  In derde wereldlanden zou een leeftijdsgrens van 45 jaar moeten worden aangehouden.
  Beter voor het klimaat dus betere leefbaarheid op aarde.

 22. Jan

  Er hangt ook een bordje: de burgers beslissen.
  Ik houd mijn hart vast als het om ingrijpende maatregelen gaat als minder vliegen, max.snelheid naar beneden en van het gas af….

 23. Marcel

  Altijd hetzelfde clubje mensen met dezelfde uitdrukkingen, dat is toch echt een beetje zielig aan het worden. Inhoudelijk zou er meer toe doen.
  Wat vind je van deze:
  Al die acties van bv: ER leiden nergens toe. En waarom? Gewoon wat roepen is zo makkelijk. Kolen dicht, gas eraf, duurzaam dit, olie weg, electra erin ( waarmee ? ) economie stoppen, naar 90 km, geen wegen erbij, geen huizen erbij etc etc.
  Goed plan. Nu nog even opschrijven hoe verder. Voorstel doen en het liefst realistisch. Niet wer dingen opnoemen die niet kunnen. Ik ben voor diesels uit onze stad ( van voor 2001 ) maar ook dan op de export naar zuid afrika. Ga even in de haven kijken. Het overgrote deel wordt opgekocht door handelaren en naar deze landen geexporteerd. Kolen komen uit Vietnam, daar hoor je niemand over. Bordjes ophangen? Ga liever in de zorg vrijwilligers werk doen?

 24. Reactionaire rechtse zak.

  De kinderen van XR zouden zich een rolberoerte schrikken als ze werden geconfronteerd met de wereld waarin de babyboomers zijn opgegroeid. Tot ver na de 2e wereld oorlog (1939/1945: ik zet het er voor hen maar even bij) was de leefomgeving totaal vervuild. De industrie braakte constant giftige wolken uit. Het oppervlaktewater, meren en de rivieren waren zwaar vervuild. Hele scholen dooie vis kon je langs zien drijven. Wat nu het Grifpark is was slechts één van de zwaar vervuilde, giftige stukken (stads)grond. Als je in het Merwede of het A’damrijnkanaal had gezwommen zat je daarna onder de zweren. Olievlekken bij de vleet, dood vee en allerhande gore troep dreef er in.
  Het schone gespreide bedje waarin jullie, XE generatie, zijn geboren hebben jullie aan die vermaledijde babyboomers te danken. Die generatie heeft al de giftige smerigheid opgeruimd en de vervuilende fabrieken gesloten of technisch aangepast aan de door hen gestelde eisen. In de jaren ’70 ging het autoverkeer op de schop en kreeg de fiets overal voorrang. Enzovoort enzovoort. Ga de derde wereld bezoeken om echte vervuiling te zien zoals de babyboomers het ook nog hebben meegemaakt. New Delhi was vandaag nog in het nieuws.
  Yoshua 4/11/2019 – 13:40. Ik zeg dit mild maar ik kook van woede. Kijk maar uit met wat je wenst.

 25. Ton

  Beste Marcel, bordjes ophangen kan net zo effectief zijn als reageren op DUIC.

 26. W.H.de Groen

  Wanneer de afgelopen regeringen geen boodschap hebben gehad aan de afspraken van o.a het klimaatverdrag in Parijs krijg je problemen.

  Die problemen rondom het stikstofbeleid e.d. hadden er niet geweest wanneer die regeringen niet steeds de ellende voor zich uit hadden geschoven.

  Nu weer even naar TV kijken waarin we via een documentaire kunnen ervaren dat Californie (VS) geen enkele toekomst meer heeft omdat de natuurbranden per jaar toenemen.

  Kortom,blij dat er dan beweging is die wel begrijpt dat het grote gelul nu echt voorbij is…… en daarbij ludieke acties onderneemt om de toestroom van tientallen miljoenen klimaatvluchtelingen naar Europa preventief te lijf te gaan.

  Dat de critici op dit artikel zo de grootste jankerds zijn wanneer alles mis gaat is ook iets wat we reeds weten.

  Leuke actie en lekker doorgaan dus.

 27. Arjan Verhoeven

  @Yoshua, dat getrol wordt wel een tikje vermoeiend hoor.

 28. Jan Willem

  Sorry Marcel, daar heb ik geen tijd voor. Ik werk namelijk al (fulltime) in de zorg. Actief in beweging komen voor ER, voor ons” is iets wat erbij hoort. Het is tijd voor een ander geluid. DOe mee, we kunnen iedereen gebruiken 🙂 Je hebt genoeg goede ideeen zo te lezen !

 29. Arjan Verhoeven

  Och, Annabel Nanninga moet ook nog even “ludiek” worden aangevallen. Die lieve vrouw waar werkelijk geen greintje kwaadaardigheid in zit. Die Annabel die geheim hield dat zij wél een homoseksuele asielzoeker opving.

  Annabel zou “verdeling” zaaien (ik neem aan dat hier “verdeeldheid” wordt bedoeld). De ironie.

 30. VincentDV

  @Marcel
  Het zijn niet zomaar loze kreten. Zoals ‘van het gas af’: Als je wilt dat over een paar decennia niemand meer fossiele brandstoffen gebruikt, moet je nu beginnen in nieuwe huizen geen gasaansluiting te maken, anders zadel je de bewoners later op met de overlast en kosten van aanpassingen. Zelfs wanneer de elektriciteit voor die woningen nu nog deels met fossiel wordt opgewekt, leg je toch de basis voor een soepele overgang naar fossielvrij. Het is immers makkelijker een paar centrales te vervangen door schone alternatieven dan een paar miljoen huizen te verbouwen.

  Vergelijkbare argumenten gaan op voor de andere dingen die je noemde. Er zit veel denkwerk achter. Alleen ‘economie stoppen’ begrijp ik niet, er is niemand die dat wil. Er moet wel een vernieuwing van de economie plaatsvinden: van vervuilend naar schoon. En het mooie is dat zo’n economie in niets onderdoet voor wat we nu hebben.

 31. Scherpschutter

  @Arjan Verhoeven

  Eens! Annabel Nanninga is een schat van een meid! Maar ja: een razendintelligente libertarische he. De nachtmerrie waar iedere (groene) communist midden in de nacht huilend van wakker schrikt…

 32. Marco

  Net als mijn buren vind ik dit een hele mooie actie! In de gemeente Utrecht worden soms goede beslissingen genomen, maar vergeleken met wat wetenschappers zeggen dat nodig is zijn we er nog lang niet. We komen niet in de buurt. Een “biomassa”-centrale, dat is bomen verbranden voor energie. Dat zoiets hier bestaat in 2019, terwijl we afstevenen op 3 graden opwarming is ONVOORSTELBAAR. Goed bezig, Extinction Rebellion! Actie is hoognodig!

  Als individu: Consuminder, leef meer!
  Als samenleving: haal winstbejag uit natuurbehoud, investeer in degelijk openbaar vervoer, creëer goedbetaalde duurzame banen (ja, door de overheid), stop met subsidies aan Fossiele bedrijven, laat dergelijke bedrijven en de lucht- en scheepvaart gewoon belasting betalen en bovenal: stop met achterlijke verdragen als CETA en MERCOSUR

 33. Koel Hoofd

  @reactionaire rechtse zak
  Staande ovatie!

 34. Willem

  @reactionaire rechtse zak
  Dat babyboomers Nederland hebben opgeschoond betekent niet dat ze de wereld hebben gered, zoals u lijkt te suggereren. De meeste vervuilende industrie is verplaatst naar landen met weinig of geen milieuwetgeving. De nieuwe generatie heeft een co2 budget dat een fractie is van wat de gemiddelde westerse babyboomer heeft genoten. https://www.theguardian.com/environment/2019/apr/10/climate-crisis-todays-children-face-lives-with-tiny-carbon-footprints

 35. Theo

  ls het zo makkelijk was geweest om een paar centrales te vervangen door schone alternatieven, VincentDV, dan hadden we dat allang gedaan.
  Waar wil jij die schone energie vandaan halen?
  Je praat zonder kennis van zaken.
  Sluit je maar aan bij Extinction Rebellion. Die doen dat ook.

 36. Nina

  @VincentDV

  Er zijn zoveel plekken op de aarde waar geen electriciteitsnet is. Daar is men al blij te eten te hebben of water om te drinken. Daar is men blij dat er hout is om het warm te stoken. Zonnepanelen kopen of een electrische auto rijden; dat is ver van hun bed.

  Verder stoten biomassa centrales meer CO2 uit, dan kolencentrales. Dat dit dan weer pas achteraf blijkt na miljoenen subsidies….. droevig.

  De aarde en het milieu zijn meer gebaat bij missiewerk in het buitenland, dan geldslurpende marginale verbeteringen invoeren in Nederland.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).