Extinction Rebellion projecteert Palestijnse vlag op Domtoren in Utrecht Extinction Rebellion projecteert Palestijnse vlag op Domtoren in Utrecht

Extinction Rebellion projecteert Palestijnse vlag op Domtoren in Utrecht

Extinction Rebellion projecteert Palestijnse vlag op Domtoren in Utrecht
Actiegroep Justice Now! van Extinction Rebellion projecteerde maandagavond de Palestijnse vlag op de Domtoren, maar de actie is inmiddels stopgezet.

Actiegroep Justice Now! van Extinction Rebellion projecteerde maandagavond de Palestijnse vlag op de Domtoren, maar de actie is inmiddels stopgezet.

De actie komt als reactie op het hijsen van de Israëlische vlag op het Binnenhof en in verschillende steden. De actievoerders wilden daarmee hun solidariteit uiten aan het Palestijnse volk. ‘’Daarnaast komt het als reactie op het verbannen van pro-Palestina demonstraties en het tonen van de Palestijnse vlag in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland. De vlag staat symbool voor het recht op vrijheid, wederkeer en zelfbeschikking van het Palestijnse volk.’’

De actievoerders zeggen de mensenrechtenschendingen van zowel Israël als Palestina af te keuren, maar: ‘’Palestijnen leven echter al decennialang onder een apartheidsregime en krijgen regelmatig te maken met grove oorlogsmisdaden.’’ Zij roepen de Nederlandse overheid dan ook op zich in te zetten voor de-escalatie en vrede. Zij eisen dat Nederland gehoor geeft aan de oproep van de Spaanse minister Ione Belarra om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu terecht te laten staan voor oorlogsmisdaden bij het Internationaal Strafhof.

Leden van Extinction Rebellion komen normaal gesproken in actie tegen de klimaat- en ecologische crisis. Maar: ‘’Wij zijn te allen tijden solidair met zij die onderdrukt worden. Ten tweede erkennen wij dat zowel de klimaatcrisis als de onderdrukking van Palestijnen in stand gehouden wordt door hetzelfde geglobaliseerde kapitalistische systeem dat altijd de belangen van een klein groepje rijke, machtsbeluste mensen boven rechtvaardigheid voor mens, dier en planeet zal stellen.’’

71 Reacties

Reageren
 1. W

  Ik was enorme fan van XR maar dit slaat nergens op!

 2. Scherpschutter

  Extinction Rebellion dat meent extra olie op een inferno te moeten gooien; isn’t it ironic?

 3. Wilma

  Snap de reden echt wel
  Toch beter wanneer ook de Israëlische vlag
  wordt geprojecteerd
  Er is al genoeg tweestrijd in de wereld

 4. Sjouke

  Is Extinction Rebellion vergeten dat er 1200 Israëliërs zijn afgeslacht vorige week? Gewone burgers zoals jij en ik, vrouwen, kinderen, mannen.

 5. Moniek

  @Wilma
  Helemaal geen vlag is nog beter.

 6. J. lamfers

  Wat een prachtig gebaar van XR…nu ben ik een nog grotere fan…

 7. Carlo

  Tegen kapitalisme betekent dat het gewoon ‘undercover’ communisten zijn.

 8. M.

  @W: Inderdaad buitengewoon onverstandig, omdat je hiermee toch de schijn op je laadt de terreuractie van Hamas goed te keuren. Bovendien zijn de verschrikkelijke gebeurtenissen niet rechtstreeks verbonden met de naderende klimaatcatastrofe waarvoor XR zeer terecht waarschuwt.

 9. Dymph

  Hiermee stop ik met het steun geven aan Extinction Rebellion.

 10. stadsie

  Eens…. met dit tegengeluid:
  De actievoerders zeggen de mensenrechtenschendingen van zowel Israël als Palestina af te keuren, maar: ‘’Palestijnen leven echter al decennialang onder een apartheidsregime en krijgen regelmatig te maken met grove oorlogsmisdaden.’’ Zij roepen de Nederlandse overheid dan ook op zich in te zetten voor de-escalatie en vrede. Zij eisen dat Nederland gehoor geeft aan de oproep van de Spaanse minister Ione Belarra om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu terecht te laten staan voor oorlogsmisdaden bij het Internationaal Strafhof.

 11. Klaraa

  Wat een miskleun van ER. Met die vlag. Zo doen jullie mee aan de tweedeling. Houd je bij je leest, milieu, klimaat etc.
  Als het deze richting uitgaat bij ER , gaat hier iemand er ook uit bij deze club.

 12. paul

  Heel terecht om op deze manier aandacht te vragen voor de Palestijnen die al zo lang onderdrukt worden. Als tegenhanger voor de steun aan de Israeli. Mooi gedaan XR! Jammer dat ik het niet live gezien heb.

 13. Leon

  Knap gemikt.

 14. Lombokker

  Mensen die beweren dat Israël een ‘apartheidsstaat’ is, verkondigen grote flauwekul.
  De enige Palestijnen onder een apartheidsbewind zijn degenen die in de Gazastrook onder het gezag van Hamas leven. Hamas handhaaft namelijk een extreme versie van de islam aan, waarin mannen en vrouwen strikt van elkaar worden gescheiden.
  Palestijnen die in Israël leven hebben daar volledige burgerrechten, en omdat Israël de enige democratische rechtstaat in de regio is, meer vrijheden dan in enig ander land in het Midden-Oosten.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Arabische_Isra%C3%ABli%C3%ABrs

 15. Utrechter

  De hiervoor gebruikte energie is toch niet met fossiele brandstof opgewekt ?

 16. Jakob

  “een klein groepje rijke, machtsbeluste mensen”, d.w.z. de leiders van Hamas?

 17. Statler

  Het was te prijzen geweest als beide vlaggen geprojecteerd waren, maar nu is de affiniteit van XR in elk geval helder en blijkt weinig inclusief.

 18. Blaag

  Wat is er een inferno aan het vragen van aandacht voor Palestijnse slachtoffers? Er hangen toch ook door heel Nederland Israëlische vlaggen om aandacht te vragen voor de Israëlische slachtoffers?

  Overduidelijk waar de zeer rechtse roeptoeters weer op uit zijn. Als je het over vuurtjes opstoken in de reacties hebt.

 19. Theo

  Recht op wederkeer, wat houdt dat in?
  In welke wet staat dat genoemd?

 20. Joris

  XR lijkt hiermee de terreur van hamas niet te veroordelen. Jammer.
  Waarom niet twee vlaggen projecteren?

  Beide zijden bestaan voor het overgrote deel uit mensen die het liefst in pais en vree leven, ook met elkaar. Het zijn de kleine groepen extremisten aan beide kanten die dat onmogelijk maken.

 21. Carlo

  @Jabob Nee DUiC is een belangrijk woordje vergeten, ze strijden tegen de ‘witte, rijke, en machtige mannen’
  https://extinctionrebellion.nl/over-ons/

  Het zijn dus ook racisten

 22. Shalom

  Bij de aanval van de terreurgroep Hamas tegen Israël wordt vaak ‘de context’ genoemd. Context? Vrouwen en kinderen zijn ontvoerd of ter plekke doodgeschoten, onschuldige burgers levend verbrand, verkrachtingen en nog veel meer afschuwelijk zaken die hier niet benoemd kunnen worden. Er is er veel kritiek op Netanyahu binnen Israël zelf, en terecht. Hamas is echter absoluut geen goede vertegenwoordiger van ‘de Palestijnse zaak’, omdat het een terroristische organisatie is die zelfs geen tegenspraak van de eigen bevolking tolereert en vergelijkbaar is met IS wat betreft ideologie en handelswijze. Het is begrijpelijk dat Israël zich hiertegen moet verdedigen. Waar is de linkse steun voor Israël?

 23. Cohen

  Dat het kapitalistische systeem, zoals het nu functioneert, problemen op allerlei terreinen veroorzaakt kan je best beargumenteren. Toch is dit enorm ver gezocht. En waarom dit conflict en niet al die andere conflicten die het nieuws toevallig niet halen? Waan van dag politiek.

  Links is ontzettend goed in mensen van zichzelf vervreemden en ze schieten zichzelf daardoor steeds weer in de voet. Hierdoor blijft de status quo alleen maar steviger in het zadel zitten.

 24. Niels

  Dat is nou het nadeel van in de binnenstad wonen:

  Drie keer per week overlast van een helikopter boven je hoofd, en
  tien keer per dag overlast van loeiende sirenes op de Catharijnesingel.

 25. waltet

  Ik vond XR zo leuk,maar nu niet meer.

 26. Dymph

  Ik begrijp niet waarom ER zich hiermee bemoeit. Hun actiedoelen zijn omvangrijk genoeg. Dit zaait ook bij ER intern verdeeldheid.

 27. Johan

  @ Lombokker.
  Man man man, wat informeer jij je selectief. De Palestijnen op de Westoever zijn volledig rechteloos, met extremistische kolonisten alom die aan door het leger beschermde landjepik doen. En de burgerrechten van de Arabieren bestaan in Israël nog wel in naam, maar de facto in het geheel niet meer. De huidige extreemrechtse regering heeft daar nog eens een akelige schep bovenop gedaan.
  En ja, Hamas is een verwerpelijke terroristische organisatie, maar rechtvaardigt dat dan het afsluiten van alle elementaire levensbehoeften van 2 mln mensen, let wel, mensen?

 28. Kees

  De klimaatcrisis is onderdeel van de een bredere ecologische crisis. Denk aan biodiversiteitsverlies, vervuiling van ons ecosysteem (plastics, PFAS, (landbouw)gif, etc). Dit alles komt voort uit hoe het economisch systeem dat vanuit Europa de wereld over ging, omgaat met geld, mensen en natuur. Het maakt een paar mensen steenrijk en heeft aan de andere kant tot gevolg dat in NL het aantal daklozen in 10 jaar tijd verdubbelde.

  Kolonialisme en arbeid uit slavernij zijn onmisbaar geweest in dit systeem, en in al dan niet verkapte vorm nog steeds noodzakelijk, om het zo groot te laten worden.
  XR en andere klimaatclubs zien dit verband en weten dan ook dat het niet gaat om slechts C02-uitstoot naar beneden te krijgen maar dat we de transitie naar een ander economisch systeem moeten maken. Omdat de meesten van ons nu nog alleen dit systeem kennen, denken we al gauw dat het enige andere alternatief communisme zou zijn maar dat is een valse tegenstelling: er zijn namelijk heel veel andere manieren om een economie te organiseren die ook nu al (op kleinere schaal) plaatsvinden. Zolang we dit systeem niet veranderen zal de ecologische crisis door blijven gaan. Vandaar dat je milieuclubs af en toe ook actie ziet voeren tegen zaken die niet direct met fossiele brandstoffen te maken lijken te hebben.

  Welke rol Israel heeft in het huidige systeem dat afhankelijk is van kolonisalisme, wordt beschreven in een artikel van One World: https://www.oneworld.nl/mensenrechten/wie-profiteert-van-een-bezet-palestina-2/

 29. Nina

  @ Cohen
  “Dat het kapitalistische systeem, zoals het nu functioneert, problemen op allerlei terreinen veroorzaakt kan je best beargumenteren.”

  Om welzijn te hebben, is welvaart nodig. Er staat geen geldboom op het Binnenhof. We moeten het geld dat we besteden aan bijv. onderwijs, zorg, toeslagen, politie, brandweer, infra, subsidies, uitkeringen en toeslagen eerst verdienen.

  Wie veel geld verdient (loondienst of bedrijf), betaalt veel belasting. Ik vind het raar dat we daar niet blij mee zijn en zelfs afgeven op mensen die geld verdienen in ons land.

  Voorbeeld:
  https://www.ad.nl/show/dit-hallucinante-bedrag-betaalt-ed-sheeran-aan-belastingen-hij-is-tenminste-eerlijk~aeb5f91a/

 30. Nico

  Extinction Rebellion, kunnen we deze kanslozen groep niet gewoon bij wet verbieden want enige wat je aan ze hebt is ellende. I.p.v een politieke partij op te richten voor hun zogenaamde idealen zal ik maar zeggen schoppen ze alleen maar herrie en zorgen voor ellende.

 31. erwin

  dacht dat XR een miljeuklup was…

 32. M.

  @Nina: u hebt een uiterst beperkte visie op productie. Leraren, zorgpersoneel, politie- en brandweermensen, musici, enzovoorts, leveren in de vorm van dienstverlening ook productie, en heel wat waardevollere productie dan de vaak vervuilende industrieën. En ze betalen ook nog belastingen en premies. Om de aarde te laten voortbestaan dienen we af te stappen van het neoliberale kapitalisme en een vanuit de democratisch gekozen overheid gestuurd economisch systeem te introduceren. Dit laat onverlet dat een deel van de ‘kapitalistische’ concurrentie gehandhaafd kan worden, maar ook dat dient langs democratische weg te worden bepaald.

 33. Koel Hoofd

  Hamas = de regering, het leger, de publieke voorzieningen (politie, rechtspraak, zorg) en de grootste goederen importeur van de Palestijnen in Gaza. De grens tussen onschuldige Palestijnse bevolking en hamas is daardoor zeer zeer ZEER diffuus. Geen simplistisch zwart-wit good-bad Disney Hollywood style affair maar 2 miljoen tinten grijs. Hamas heeft in hun handvest artikel 7 genocide op de joden tussen de rivier en de zee als doelstelling, dat bedoelen ze met vrij palestina tussen de rivier en de zee. Geen onschuldige leus om de Palestijnse kwestie aan de kaak te stellen maar een oproep tot genocide.
  Oproepen tot genocide gaat werkelijk alle beschavingsperken te buiten en is buitensporig grensoverschrijdend gedrag wat zelfs Putin niet in zijn kale kop haalt.

  XR zou zich eens wat beter in de materie moeten verdiepen in plaats van zich altijd maar weer laten leiden door hyperemotionele meningen over iets wat ze niet eens begrijpen maar wel als leuk tijdverdrijf zien.

 34. Blaag

  @ Joris

  Wat da fok heeft de Palestijnse vlag met Hamas te maken?

  @Cohen
  Wat heeft links hiermee te maken, behalve dat JIJ hier een links-rechts spel van maakt door dergelijke uitspraken (moedwillig) te doen. Jij> rechts (?)/ polariseert dus in dezen.

  @Carlo> strijden tegen white supremacists racisme noemen> gekker moet het niet worden. Grappig dat de veroordeling van ER steevast uit zeer rechtse hoek komt en dan vanuit “hun” trollenlegertjes, zoals jij nu doet.

  @ Statler> die Israëlische vlaggen hangen al op heel veel plekken. Dit is de tegenhanger.

  @ lombokker en @ DUIC redactie> waarom mag Lombokker hier zaken verdraaien en zo desinformatie verspreiden via jullie media?

 35. Mazzelaer

  “..hetzelfde geglobaliseerde kapitalistische systeem”

  Laten we maar even vergeten dat XR zelf is opgezet met het geld van de Kennedy’s, met geld uit het oliekapitaal van de Getty’s, met als hoofdprijs een vermogen van Soros. Globaal-kapitalistischer kan het niet.

 36. Luuk Upuuk

  @ Lombokker: jaja apartheidstaat Zuid Afrika gebruikte het argument dat “zwarten” in de Zuid Afrika en de thuislanden beter af waren dan die in andere afrikaanse landen. Ze staafden dit met allerlei vergelijkende statistiekjes over toegang tot electriciteit, artsen, onderwijs e.d. . daarbij landen als Nigeria, Kenia, Senegal gebruikend. Vergelijkingen met de “witte” zuid-afrikanen publiceerden ze niet. Jij doet hetzelfde inzake de rechten van arabieren in de apartheidsstaat Israel.

 37. ML

  Ze vermelden dat schennis van mensenrechten van beide afkeuren!.

  Het was en is nog steeds gaande bij de Palestijnen. Water, zorg en reizen waren al beperkt en nu helemaal niet ook geen voedsel en elektriciteit.

  De burgers hebben hier geen deel aan genomen,
  het is tegen de regels van oorlogsvoering, elke dag ontelbaar bommen en doden onder de Palestijnen burgers. Als de Israëlische vlag overal wappert innNederland dan kan de Palestijnse vlag worden geprojecteerd. Als je mens bent dan sta je de Palestijnse onschuldige burgers bij.

 38. Tommas

  Waarom moet dit in Utrecht? In Utrecht is er juist voor gekozen om geen vlag van beide partijen te kiezen, maar om de vlag halfstok te hangen.

 39. WV

  @ Lombokker

  Dit lemma is volledig verouderd. Gaat tot begin deze eeuw. Over de daarna doorgevoerde discriminerende en racistische maatregelen geen woord. Israël is inmiddels helaas een ergere apartheidsstaat dan Zuid-Afrika ooit was.
  En dan hebben we het nog niet eens over het bombardement op het ziekenhuis vandaag. Of over de 2 mln mensen die volledig van water en brood afgesloten zijn.

 40. Scherpschutter

  @Kees 15:19

  Wat een omfloerst geleuter. Zeg nou eens iets concreets. Niemand kan iets met die anti-taal…

  Wat is dan exact en concreet dat andere econonische systeem dat XR wil? Man en paard gaarne. Ik hoor niets anders dan XR gillen dat alles kapot moet, maar waarmee moet het dan vervangen worden nadat alles naar de klote is? Joost mag het weten en dat is ook de reden dat XR (in mijn optiek terecht) in de publieke opinie gezien wordt als een clubje nihilistische wasbenzinesnuivers…

  Wat is in godsnaam de visie…? Wat dan wél? Een duidelijk antwoord graag. Niet weer van dat oeverloze geouwehoer. Verklaar wat u wil, in niet mis te verstane bewoording, en wel nu…

 41. BdV

  Achteraf gezien toch niet heel misplaatst, na de aanval op het ziekenhuis in Gaza waarbij 500 doden vielen. Alleen was ik net als anderen in de veronderstelling dat XR een duidelijk doel had, zijnde het klimaat. Dat is nu dus niet meer zo duidelijk.

 42. Cas

  @ Kees, je zet jezelf op een dwaalspoor. Er is geen verband tussen beide maar ze zoeken dit om al hun acties legitiem te maken. Jammer dat ze er zo weinig van begrijpen. Een stel verwende Nederlanders die er niks van begrijpen.

 43. Sanne

  Ben wel benieuwd naar het standpunt van milieudefensie en greenpeace…

  Overigens moeten we als samenleving ons stinkende best doen om dit conflict niet te importeren en nog meer tegenover elkaar te komen staan.
  Ook daarom vind ik de actie van XR onbegrijpelijk, het gooit olie op het vuur.
  Beter om met elkaar in dialoog te gaan en te blijven dan dit soort acties.
  Amen.

 44. M.

  Zo onduidelijk is Kees niet. Zie mijn reactie hierboven. In de wederopbouwfase na de Tweede Wereldoorlog kenden we het zogeheten Rijnlandse model, waarin de overheid een duidelijke rol speelde. Helaas is dit systeem sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw steeds meer vervangen door een ongebreideld neoliberaal kapitalisme, dat niet alleen geleid heeft tot een gigantische verspillingseconomie, maar ook tot steeds verder toenemende ongelijkheid, zowel tussen individuen als tussen groepen. Hieruit zullen al in de nabije toekomst steeds meer grote rampen voortkomen.

 45. George Knight

  Ik had altijd een zekere sympathie voor XR, maar die heb ik nu verloren door de inmenging in de wereldpolitiek.

  Wat een domme actie om een Palestijnse vlag op de Dom te projecteren. Waarom trouwens geen Israëlische vlag? Telt de moord op 1400 Israëlische burgers niet mee? Progressief links kiest eenzijdig partij in het conflict tussen Hamas en Israël. Waarom?

  Klimaat is de kerntaak van XR en niet het Midden-Oosten. Van wereldpolitiek heeft XR niet dezelfde expertise als van het klimaat.

  XR heeft zich met deze actie te kijk gezet als naïef en emotioneel. Daarmee heeft het het eigen aanzien dat het met veel moeite opgebouwd had met een klap beschadigd.

  Dat is dom. Nodig is een debat binnen XR om te zorgen dat het zich voortaan niet meer mengt in zaken waar het weinig verstand van heeft en die XR publicitair beschadigt. Wat een blunder van XR.

 46. Gerben

  Vreemd dat mensen dit afkeuren in het licht van de doden die zijn gevallen aan Israelische zijde. In het statement staat notebene nog te lezen dat ze ook dat afkeuren. Het feit is alleen dat Palestijnen al ruim 70 jaar worden onderdrukt door de Israelische staat. Daar kijken westerse landen al ontzettend lang voor weg. Dus dat mag ook wel eens wat meer onder de aandacht komen. Zeker na de Israelische bommen op het Palestijnse ziekenhuis.

 47. WV

  @ Lombokker

  Dat lemma is 20 jaar oud. Toen was er nog hoop, vlak na het totstandkomen van de Oslo-akkoorden. Sindsdien is Israël wel degelijk veranderd in een apartheidsstaat waar de Palestijnen gediscrimineerd en rechteloos behandeld worden.

 48. Blaag

  @ Sanne

  Importeren? Nederland is hier sinds jaar en dag bij betrokken.

  Nederland is een bondgenoot van de staat Israël en leverde financiële en militaire steun (en militaire kennis)> vooral uit schuldgevoel> Holocaust> nergens zijn verhoudingsgewijs zoveel Joodse mede-inwoners verraden en vermoord als in NL>>>>>maarde staat Israël, iets anders dan haar inwoners, overtreed het internationaal recht al dik 60 jaar en lapt ook al die tijd al VN resoluties aan haar laars, zonder dat het westen dit echt veroordeelt of echte sancties in stelt.

  Joodse (of christelijke of Palestijnse) slachtoffers zijn heel erg en ik gun iedereen het recht om in zijn of haar eigen land te wonen, maar systematisch een gebied en volk haar rechten ontnemen, klem zetten en burgers uitmoorden op grote georganiseerde schaal zijn misdaden tegen de menselijkheid en al helemaal als ze door een staat moedwillig begaan worden.

 49. Scherpschutter

  @BdV 02:18

  “Achteraf gezien toch niet heel misplaatst, na de aanval op het ziekenhuis in Gaza waarbij 500 doden vielen.”

  Dat is wel heel prematuur. Er zijn hele sterke aanwijzingen dat het hier om een haperende raket van een Palestijnse beweging zelf ging…Dit nog los bezien van het gegeven dat alle gebouwen van het ziekenhuis onbeschadigd zijn en alleen een relatief kleine parkeerplaats geraakt lijkt te zijn en dan niet eens door een explosief. Er is geen krater… Hoe dit alles tot de veronderstelde 500 doden zou kunnen leiden is vele experts een raadsel.

  Het eerste dat sneuvelt in iedere oorlog is de waarheid. Blijf zelfstandig denken en als ik een breder advies mag geven; blijf mentaal vooral Zwitserland in dit barbaarse conflict tussen monsters.

 50. Bart

  Als ik op ‘Justice Now Extinction Rebellion’ zoek vind ik alleen deze gebeurtenis.

  Klinkt als een stel snuiters die de naam van ER misbruiken voor iets wat er níks mee te maken heeft. Wellicht expres? Zou niet de eerste onderhandse truc zijn vanuit de olie- en gasindustrie en hun gelieerden.

 51. Filistin

  3200 palestijnen waarvan 70% vrouw en kinderen tot nu toe. Het moorden moet simpelweg gewoon stoppen.

 52. Cohen

  @Nina beetje off topic, maar macro economisch werkt een op FIAT gebaseerd kapitalistisch systeem eigenlijk niet zo. Geld creatie gaat voor aan belasting, dat is in feite hoe overheden dingen betalen, want de markt kan zelf geen geld produceren. Belastingen reguleren de hoeveelheid geld en de omloopsnelheid van dat geld. Dus het zou de taak van de overheid en ‘hun’ centrale bank moeten zijn om bestaande middelen zo optimaal mogelijk te stimuleren en (waar de markt dat niet doet) voor goede voorzieningen te zorgen zonder dat de markt overhit of onderkoeld raakt. Met de enorm toegenomen ongelijkheid en de totale ontwaarding van arbeid na de jaren 70 doen we dat eigenlijk vrij beroerd.

 53. Bülent

  @Filistin (je naam verraadt het al).

  De schuld van de aanslag is nog niet bekend. De oorspronkelijke acties van Hamas wel, ze wisten dat ze slachtoffers onder hun eigen bevolking gingen maken met hun terreurdaden.
  Hamas moet stoppen.

 54. Filistin

  Ik heb het in mijn comment niet over de mensonterende aanslag van vanacht. Wel ironisch dat je toch al gelijk in de verdediging schiet erover.

  Over de aanslag van vanacht; Dat de dader het ontkent betekend niet dat de dader niet aan te wijzen is.
  Hamas maakt niet de slachtoffers aan de kant van gaza, dat doet de IDF met hun mensonterende, over een kam scherende, tegen de internationale wetten ingaande verdelging sancties.

  Dat je zegt hamas moet stoppen ipv dat het geweld in zijn geheel moet stoppen laat zien hoeveel je geeft om de ONSCHULDIGE burgerslachtoffers aan de Palestijnse kant.

  Elk mensenleven telt even zwaar! Ongeacht of je verbintenis of afschuw ervaart ermee!

 55. Koel Hoofd

  XR gaat naar de filistijnen…

 56. Henk vdB

  XR staat voor mij voor klimaatgerechtigheid, iets waar ik sympathie voor heb. Deze actie gaat daar niet over (misser 1) en bovendien volstrekt ongepast om op dit moment zo’n vlag te projecteren (misser 2).

 57. Koel Hoofd

  @allen
  Hou er aub rekening mee dat we in een wereld zitten waar de grootste schoften bijzonder goed zijn in desinformatie verspreiden om zo de publieke opinie op hun hand te krijgen door hun wandaden bij anderen in de schoenen schuiven.

  Het enige wapen tegen desinformatie is harde kennis. Maar als dat wordt gecensureerd vanwege ‘deugen’ en/of ‘politiek belang’ of ’emotionele gevoeligheden’ dan houdt alles op en rennen we als een stel lemmingen achter de rattenvanger van Hamelen aan zo de afgrond naar de hel in.

  Er is bijvoorbeeld al een hele generatie die niet eens weet wie Hitler was, dat de holocaust toch echt is gebeurd, wat een pogrom is, of dat Apartheid (wettelijk vastgelegde rassensegregatie) het Zuid-Afrikaans regime was waarvoor Zuid Afrika door het (toen nog) witte westen werd geboycot. Hitler, de holocaust en pogroms hebben direct te maken met de huidige crisis in Israel. Apartheid heeft daar echter helemaal niets mee te maken omdat Israel weliswaar een joodse staat is, maar primair is en blijft het een multiculturele samenleving.

 58. Scherpschutter

  @BdV 02:18

  Joe Biden bevestigt. Het was het andere team. Niet Israël. OSINT inschatting qua doden; 30-50. Geen 500.

  Goed. Dus wat hebben we hier? Een Amerikaans(!)-Christelijk ziekenhuisje in Gaza met 80 bedden ontvangt een bom op het parkeerplaatsje waar 20 auto’s staan, te midden van een Hamas barrage van raketten, net voordat de Amerikaanse president het vliegtuig instapt naar in Israël. Hamas gilt moord en brand over een massa-aanslag en claimt 500 doden, wereldwijd breken onlusten uit, terwijl de NOS het overneemt en zelfs spreekt van “zoektochten naar honderden mensen onder het puin”, waar er geen puin is….Er zit geen krasje op geen enkel genouwtje van de Amerikaanse ziekenhuisje (alle gebouwen zijn heel), geen bomkrater, niets…

  Wat hier werkelijk gebeurt is laat zich nu wel raden.

 59. Barend

  XR had mijn sympathie.
  XR heeft mijn sympathie verloren.

  Schoenmaker blijf bij je leest en meng je niet in een onoplosbaar conflict.

 60. WvR

  @Scherpschutter:

  “…Joe Biden bevestigt. Het was het andere team. Niet Israël. OSINT inschatting qua doden; 30-50. Geen 500…”

  De Britten zijn een stuk minder zeker, houden vele slagen om de arm, en bevestigen helemaal niks.

  Betekent niet dat het /niet/ “het andere team” was, maar het verbaast me eerlijk gezegd dat je blind in het woord van Biden gelooft.

 61. Viridis

  XR moet zich verre van elke politieke inmenging houden.
  Als milieuactivisten kunnen ze een rol van betekenis spelen, omdat iedereen het er (min-of-meer) wel mee eens is dat wat moet gebeuren. Behalve klimaatcrisis ook vervuiling van de aarde, etc).
  Wanneer ze zich uitspreken voor een partij in dit oude en polariserende conflict, dreigen ze in de ogen van velen te verworden tot links-politieke en (in het ergste geval) anti-joodse club, waar weinigen zich in kunnen vinden.

 62. Ronald

  Extinction Rebellion draagt niet echt bij aan de oplossing door slechts aandacht te vragen voor één van de twee betrokken partijen.

 63. S

  Feit: geen krater
  Feit: ziet er uit als een brandstofbrand
  Feit: ziekenhuis is niet geraakt, maar een parkeerplaats
  Feit: geen honderden doden

  Als iedereen even wacht tot alle feiten bekend staan ipv als heethoofden de straat op te gaan zou dat een hoop schelen.

 64. Bert

  Degenen die zeggen dat ze nu ineens hun sympathie hebben verloren voor die prutsers, of dat ze zich niet met geopolitieke dingen moeten bezig houden. Als je de statements van de oprichters had gelezen of met wie ze congegreren, of gewoonweg gekeken naar hun modus oprandi, had je allang geweten wat voor vlees je in de kuip had.

 65. BdV

  @Scherpschutter – Intussen is inderdaad meer bekend en mijn reactie is achterhaald.

 66. Scherpschutter

  @WvR 17:47

  Ik geloof helemaal niets of niemand op de ogen, blauw of bruin. Israël, de V.S., Hamas; het zijn stuk voor stuk bewezen leugenaren. Dat is mijn punt nu net. Blijf zelf nadenken…

  Ik geloof alleen wat ik op basis van mijn eigen waarnemingen kan concluderen. In tegenstelling tot alle grote Nederlandse media outlets kennelijk (geloof ook die nooit!), had ik hier vanaf de eerste seconde had ik hier uiteraard al wel door dat er meerdere zaken totaal niet klopten aan het oorspronkelijke verhaal, al was het alleen al omdat er alleen wat beelden van een verbrande parkeerplaats te zien waren en nul van een ziekenhuis dat in as lag….

  Alle bewijzen nu bij elkaar opgeteld (Biden als enkel stukje bewijs uiteraard tussen tientallen andere vormen van bewijs…), leiden tot maar 1 mogelijke conclusie; de parkeerplaats van dit Amerikaans-Christelijke charitatieve ziekenhuisje is geraakt door een Palestijnse raket….

  Wat een dubbele pech ook trouwens hè…? Astronomisch toeval. Dat nu uit-ge-re-kend het laatste (Amerikaanse!) Christelijke ziekenhuis in Gaza geraakt moet worden door een onfortuinlijke ‘blindganger’, precies op het moment dat de Amerikaanse president in zijn vliegtuig stapt om die kant op te komen, waarop Abbas en vele andere regeringsleiders zich ‘genoodzaakt’ voelden om de meetingen met Biden te annuleren…

  Denk zelf na! Geloof a priori niets. Blijf mentaal ‘Zwitserland’ in dit conflict. Er is geen good and bad, er is alleen maar slecht. Ik zal het blijven herhalen.

  @BdV 2:50

  Het ongelijk durven toegegeven getuigt van persoonlijkheid. Chapeau.

 67. Niels

  @Bert Dank voor je wijze woorden!

 68. Boogschutter

  Iedere vlag, van welke nationale staat dan ook is er één teveel in dit verband.

 69. WvR

  @Scherpschutter:
  “…Ik geloof helemaal niets of niemand op de ogen, blauw of bruin. Israël, de V.S., Hamas; het zijn stuk voor stuk bewezen leugenaren. Dat is mijn punt nu net. Blijf zelf nadenken…”

  Denk dat we het daar makkelijk over eens kunnen zijn.

  “…Ik geloof alleen wat ik op basis van mijn eigen waarnemingen kan concluderen…”

  Er gemakshalve vanuit gaande dat je niet direct ter plekke was om één en ander waar te nemen, en er fotootjes van te nemen:
  Die waarnemingen zijn dus ook gebaseerd op aangeleverd materiaal van diverse media outlets. Of zijn dat hele geheime, super betrouwbare, alleen jouw bekende outlets?

  Beide kampen kunnen het geweest zijn (ik kan ook ontzettend goed Zwitserlanden ™), niks staat vast. Gaan we ook nooit achter komen.
  De hele “dubbele pech” paragraaf laat niet echt een indruk achter dat je zelf goed bent in Zwitserlanden.

  Anyway, en as per usual, aan het eind blijft er toch maar één waarheid over:
  Die van de winnaar, of het nu waar was of niet.

 70. Marco

  Mooie link, Kees! Interessant artikel op oneworld.
  Verder vind ik dit hele conflict te complex om stelling in te nemen. Qua klimaatcrisis is het wel duidelijk: dat we zsm moeten stoppen met fossiele brandstoffen en vlees en zuivel, plus dat we onze economie radicaal rechtvaardiger moeten maken was tien jaar geleden al duidelijk, en nu kan bijna niemand er meer omheen. Ach ja, zo maar eens een laatste wandelingetje door de stadsnatuur. We hebben het maar goed.

 71. Scherpschutter

  @WvR 18:31

  U en ik lijken er ongeveer wel hetzelfde over te denken. U slaat naar mijn mening alleen iets te ver door in het stukje bewijslast. Simpele vraag bijvoorbeeld; ongeacht welke media outlet je gebruikt, waar is ook maar 1 gram bewijs voor het verhaal van Hamas….?

  Dat laatste is zonder meer correct.

  @Marco

  Ik moet helemaal niks! Stop zelf met olie gebruiken, deel al uw bezit met de medemens en honger uzelf uit door u het dieet van een koe aan te meten (i don’t give a shit), maar laat mij buiten uw klimaatwanen…Er is geen ‘we’.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).