Extra geld voor aanpak armoede in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Extra geld voor aanpak armoede in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Extra geld voor aanpak armoede in Utrecht

Extra geld voor aanpak armoede in Utrecht
De gemeente Utrecht gaat extra geld vrijmaken voor de aanpak van armoede. Vooral inwoners met een zorgvraag, alleenstaanden met en zonder kinderen, stellen met kinderen ouder dan twaalf jaar en deze kinderen zelf moeten er op vooruit gaan. Ook vanuit het Rijk komt er meer geld beschikbaar.

De gemeente Utrecht gaat extra geld vrijmaken voor de aanpak van armoede. Vooral inwoners met een zorgvraag, alleenstaanden met en zonder kinderen, stellen met kinderen ouder dan twaalf jaar en deze kinderen zelf moeten er op vooruit gaan. Ook vanuit het Rijk komt er meer geld beschikbaar.

“We hebben extra aandacht voor Utrechters die het moeilijker hebben. Deze vernieuwingen dragen bij aan het verminderen van de armoede”, aldus wethouder Linda Voortman. De individuele inkomenstoeslag voor alleenstaanden wordt verhoogd van €200 naar €225 en er wordt meer rekening gehouden met alleenstaanden met jonge kinderen en stellen met kinderen die ouder zijn dan twaalf jaar.

Ook de PvdA is blij met de nieuwe regeling. Dat laat fractievoorzitter Rick van der Zweth weten. “Door dit beetje extra kunnen sommige gezinnen weer een dag weg, of kan er bijvoorbeeld een nieuwe winterjas gekocht worden. De groep die door de nieuwe maatregel in aanmerking komt voor extra geld is door de vorige coalitie steeds gekort op het inkomen. Dit betekende dat sommigen aan het eind van de maand niks meer overhielden om boodschappen te kopen.”

Het U-pastegoed wordt voor kinderen van 12 tot 18 jaar verhoogd van €325 naar €385 en alle kinderen die een U-pas hebben kunnen eenmalig een laptop aanschaffen. Ook kunnen mensen in de schuldhulpverlening een U-pas aanvragen.

De extra regelingen moeten in 2019 worden ingesteld.

15 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  25 euro extra.
  Nou, daar ga ik het wel mee redden….

 2. Yoshua

  Wat zou er gebeuren wanneer we die armen per maand €150.- netto erbij geven om de straten en plantsoenen schoon te houden?
  Dan gaan ze er financieel op achteruit.
  Korting op huur,zorg en kindgebonden budget toeslagen.
  Deze zomer heb ik Tsjechië, Roemenië en Bulgarije bezocht, daar moet iedereen werken voor zijn uitkering.
  We zijn één grote EU familie, laten we dan iedereen ook als gelijken behandelen.
  Geen inkomen dan inzetten voor de buurt.

 3. Rietje

  Ik zou graag werken voor mijn uitkering (liever nog voor een normaal inkomen), maar de reden dat ik een uitkering heb is dat ik niet kan werken. Alles wat je zelf bedenkt om uit de finaciele ellende te komen wordt genadeloos afgestraft, dus dat kan ook niet. Mooi systeem..

 4. Katja

  Met dank aan Rutte II die liever geld uitdeelt aan multinationals maar geen oog (en oor) heeft voor de armen in deze tijd.

 5. MJPD

  @Yoshua
  U bent de grootschalige “Bulgarenfraude” met toeslagen van een paar jaar terug alweer vergeten en recent de WW-uitkeringsfraude door Poolse arbeidsmigranten? Die hoeven echt niet te werken voor hun (Nederlandse) uitkering. En we zijn geen grote EU-familie en zullen dat ook nooit worden….

  Ontopic: 25 Euro extra voor deze doelgroep is wat karig, maar geheel in lijn met het “Eurootje extra per dag” wat de rest van Nederland gemiddeld krijgt.

 6. robert jan van der horst

  Fraai staaltje symboolpolitiek. Wat zijn de feiten: individuele inkomenstoeslag voor alleenstaanden in 2016: 275 euro; 2017: 250 euro; 2018, zojuist, begin september, overgemaakt: 203 euro. En in 2019 dus 225 euro.
  Cijfermatig (ruim 10% verhoging t.o.v. 2018) lijkt het inderdaad heel wat in 2019. Maar in de praktijk worden het voor onze Bijstandstrekkers dus nog ruim 11 moeizame maanden voordat wethouder Linda Voortman genoegzaam haar zilverlingen over het graaiende gepeupel uitstrooit. Vriendelijker uitgedrukt, zoals in bovenstaande persbericht door de PvdA: ‘We hebben extra aandacht voor mensen die het moeilijk hebben.’ Inderdaad verkneukelen we ons nu al op de winterjas die we in oktober 2019 gaan kopen.
  En dan te bedenken dat deze toeslag alleen wordt toegekend nadat mensen al drie moeizame jaren in de Bijstand hebben gezeten.
  Mocht overigens bij u de indruk zijn gewekt dat deze toeslag vanzelf wordt bijgeschreven, dan heeft u het mis. Deze moet eerst worden aangevraagd en met het verstrekken van die informatie is de gemeente, laten we vriendelijk blijven, eerder passief dan actief. Wie vervolgens in die bureaucratische papierwinkel nog het overzicht houdt of het hoofd koel houdt en niet in ergernis uitbarst over de gevraagde informatie, is spekkoper.
  Maar de beloning voor deze volharding aan de streep, in de vorm van deze armoedetoeslag, mag er beslist zijn.

 7. [email protected]

  Minder uitdelen aan groepen die er geen recht op hebben, maar meer investeren in de mensen hier wonen, en dan bedoel ik die clubjes die zich hard maken voor bed,bad,brood,en andere luxe hobby’s.

 8. Berend

  Goed voor de kinderen, die mogen niet achter blijven, ze hebben geen keus. Nu kunnen ze aan extra activiteiten meedoen.

 9. Ceylin.

  Voor aleenstaande 25 euro extra hoe hoog word de individuele inkomsten toeslag voor aleenstaande ouder met kinderen ????

 10. Yoshua

  @MJPD,
  U wilt beweren dat er 39 miljoen polen werkzaam zijn geweest in Nederland en een WW uitkering van ons ontvangen?
  U zegt dat 8 miljoen Bulgaren bij ons toeslagen onterecht hebben aangevraagd en ontvangen?
  U leeft een beetje in een fantasie wereld.

 11. anna

  Wat kort de bocht laat ze zich maar inzetten, ik kan honderden voorbeelden noemen van mensen die zich dagelijks inzetten voor de samenleving. Dat zijn vaak mensen die gebruik maken van een uitkering. Een uitkering heb je niet voor je lol. Mensen die arbeidsbeperkt zijn kunnen vaak nog (deels) werken, alleen geen werkgever, of sporadisch die iemand met een arbeidshandicap aanneemt. het woord alleen al. Hele groepen willen regulier meedoen maar dat lukt niet. Zeg niet dat mensen met de armen over elkaar zitten. En een buurtschoonhouden? Als we nu eens ophouden al die zooi op de straat te gooien? En ja er maken altijd mensen misbruik van een systeem zo zit de mens in elkaar. Hulde aan alle vrijwilligers, arbeidsbeperkten, mantelzorgers, jullie houden de maatschappij net zo goed draaiende en zorgen voor beetje menselijkheid. 25,- erbij voor een heel jaar… die kan je meteen weer inleveren naar de verhoogde ziektekosten premie.

 12. G.H.

  @Rietje: Een verhoging van uw toeslag met 12,5%, en dan nog een zure reactie geven.
  Chapeau.

 13. W.P.

  @G.H.: wij hopen dat u onze nederige excuses wilt aanvaarden voor onze inhaligheid en wij danken u op onze blote knieën dat u ons dit inzicht heeft bijgebracht.

 14. EchtUtrechtse

  Fijn, die gaat gelijk naar de verhoging van de ziektekostenpremie.
  En via de Belastingdienst kan ik ook steeds minder zorgkosten aftrekken, dus die 25 euro is een schijntje hoor. Symboolpolitiek!

  En bedankt Rutte, voor die 2 miljard naar multinationals.

 15. Es

  Van 385 naar 250 naar 225 joh wat ‘n Hulp!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).