Extra grote teststraat bij de Jaarbeurs in Utrecht opent half november Extra grote teststraat bij de Jaarbeurs in Utrecht opent half november

Extra grote teststraat bij de Jaarbeurs in Utrecht opent half november

Extra grote teststraat bij de Jaarbeurs in Utrecht opent half november
De extra grote coronateststraat op het Jaarbeursterrein in Utrecht gaat er komen. Eerder deze week werd al gespeculeerd over zo’n XL-testlocatie in de stad.

De extra grote coronateststraat op het Jaarbeursterrein in Utrecht gaat er komen. Eerder deze week werd al gespeculeerd over zo’n XL-testlocatie in de stad.

Het kabinet maakte woensdag bekend dat er plannen waren om zeven grote teststraten in Nederland te openen. Eén daarvan zou mogelijk naar Utrecht komen. De gemeente en GGD regio Utrecht hebben de afgelopen dagen gewerkt aan het realiseren van de XL-testlocatie in de stad.

Er is overeenstemming bereikt met de Jaarbeurs om aan de westzijde van het terrein een grote teststraat op te zetten. Daar komt ook nog een mobiel laboratorium bij. Vrijdag is begonnen met de bouw.

Alle Nederlanders

“Om de toenemende vraag naar coronatests aan te kunnen, schaalt GGD regio Utrecht komende periode flink op. Met deze XL-testlocatie spelen we hierop in. De testlocatie is toegankelijk voor alle Nederlanders met corona gerelateerde klachten en is een mooie ontwikkeling bij de bestrijding van het coronavirus”, zegt Judith Ludding van GGD regio Utrecht.

Patiënten die zich op deze nieuwe locatie willen laten testen op het coronavirus, moeten lopend door de teststraat. Auto’s kunnen op het terrein worden geparkeerd.

Sneltesten

Er wordt gewerkt aan veertig teststraten waarbij zo’n 4.000 testen per dag afgenomen kunnen worden. Naast het afnemen van de reguliere PCR-test zal GGD regio Utrecht op termijn ook starten met het afnemen van sneltesten op deze locatie.

“Sneltesten kunnen helpen het coronavirus beter te bestrijden. De landelijke overheid gaat daarom deze testen zoveel mogelijk inzetten, zodra dit snel, veilig en betrouwbaar kan”, aldus de gemeente Utrecht.

Momenteel wordt de teststraat nog opgebouwd. Het streven is dat de XL-testlocatie halverwege november in gebruik genomen kan worden.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. G. de Vries

    En? Is deze teststraat nu eindelijk eens goed bereikbaar met het OV? Ook beloopbaar voor oudere mensen die slecht ter been zijn, geen auto hebben en niet kunnen of willen fietsen?
    Trof afgelopen week een huisartsenpost die een griepprikactie had verzet naar de rand van de wijk terwijl het gezondheidscentrum in het midden van de wijk ligt. Mensen in de wachtrij kwamen per auto, fiets of scootmobiel maar voor menige wijkbewoner die afhankelijk is van een rollator was de looproute van de noordkant naar de uiterste rand van het zuiden toch echt te ver. Het betrof negen busstops om er te komen en op de terugweg onder begeleiding van een hoestende buschauffeur.
    ‘Als de tram had gereden was ik wel gegaan’ verzuchtte mijn rollatorafhankelijke buurvrouw door haar mondneuskapje ‘want de tram is groter dan een bus en je zit er korter in dus minder besmettingstijd’.

  2. Robin

    @G. De Vries
    Het is niet handig als je met Corona klachten het OV in stapt. Een mondkapje is verre van risico dekkend. OV bereikbaarheid lijkt me dus niet echt een vereiste. Kom alleen of met iemand uit je eigen gezin Kom met eigen vervoer. Als dit geen opties zijn voor je, ga dan 10 dagen in zelf quarantaine.

  3. Iefke

    Maar je mag, officieel, toch niet met het ov als je corona-achtige klachten heb? Je weet wel dezelfde klachten die aanleiding geven om een coronatest te doen.

    Dus deze locatie lijkt met mijn beperkte kennis erover een beetje vreemd.

    Volgens mij rijdt er ook een rode kruis bus rond voor het testen van mensen die slecht ter been zijn. Dacht er een gezien te hebben… Maar als iemand het bestaan ervan kan bevestigen zou dat weer misinformatie kunnen schelen.

  4. Scherpschutter

    @Robin

    Waarom niet? Volgens het RIVM is 1.5 meter afstand houden en in de elleboog kuchen genoeg om de virusverspreiding te stoppen. In het OV heb je dan ook nog eens een mondmasker op. Waarom zou je dan niet in het OV mogen bij klachten als je afstand houdt?

  5. Iefke

    @Schutter (want de Scherpte is er natuurlijk wel een beetje vanaf)

    Daar is een reden voor, die misschien nog het best is uit te leggen met dit model:
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Gatenkaasmodel

    relevantere link is deze of google gewoon zelf “swiss cheese model covid” voor meer info:
    https://wxow.com/2020/10/23/doctors-say-swiss-cheese-model-is-key-to-covid-19-prevention/

    Je kan het ermee eens zijn of niet, maar 100% virusverspreiding stoppen is niet mogelijk, dacht ik. Je kan alleen risico’s verkleinen.

    Hierom zijn er verschillende ‘lagen’ van bescherming, die ieder zijn voor en nadelen hebben, en elk nadeel moet op een of andere manier gecompenseerd worden door de volgende laag van bescherming. Deze nadelen of gaten moeten dus opgevangen worden door de volgende laag. (vandaar de naam het Gatenkaasmodel)

    Kortom, de assumptie dat een laag van bescherming een andere laag volledig compenseert is onjuist in dit model.

    Maar het is een model, dus een versimpeling van de werkelijkheid, er valt dus genoeg op aan te merken.

  6. Robin

    @scherpschutter.
    Het draait allemaal om risico’s verkleinen. Je vergeet terloops de belangrijkste regel van het rivm: bij klachten, blijf thuis.

  7. De count

    @G. Je weet waar de jaarbeurs is toch? Perfect bereikbaar per bus trein (en tram als er niet zo hard gefaald wordt). Prima beloopbaar over een net nieuw aangelegd plein. Vanaf het stationsplateau roltrappen een lift naar beneden. Voor mensen die aan de rand van de stad wonen is het wat verder dan mensen die in de dichterswijk wonen. Maar wel weer dichterbij dan voor de mensen die in groningen worden.

    On topic. Ben een beetje bang dat dit mosterd na de maaltijd is. Dit hadden ze in augustus al moeten doen toen de besmettingen opliepen.

  8. Hetty

    Het lijkt me zinvol, om op de website van de teststraten in Utrecht een duidelijke plattegrond weer te geven met de te rijden route voor fietsers, scooters en auto s. En op de toegangswegen met duidelijke borden de route naar deze teststraat aan te gaan geven. Zeker met de auto zou ik niet meer weten, hoe ik daar moet komen. Aan het einde van de Croeselaan loopt het voor auto s dood, en als je vanaf de andere kant komt, weet ik nog niet zo net, of je daar kunt komen. Ik hoop ook, dat er de mogelijkheid komt, dat slecht ter been zijnde personen zonder auto ook thuis getest kunnen worden.

  9. Inez

    Voor de mensen die slecht ter been zijn, kan er dan geen tester bij ze thuis komen? Of de huisarts bijvoorbeeld?

  10. M.Andriessen

    Zeer slecht lopend bereikbaar. Het leek wel ganzenbord.
    Ik moest een kindje laten testen. Gelukkig is hij niet moeilijk maar voor kinderen zou ik het zelf toch anders doen. Een wat grotere kamer, op schoot bij mama is prima, maar echt…. hoe kom je op zo’n hoge stoel???
    En dan is het klaar en geen sticker, niks nopes voor die kids …

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).