Extra maatregelen in Utrecht om corona te bestrijden | De Utrechtse Internet Courant Extra maatregelen in Utrecht om corona te bestrijden | De Utrechtse Internet Courant

Extra maatregelen in Utrecht om corona te bestrijden

Extra maatregelen in Utrecht om corona te bestrijden
Er komen extra maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt sinds september snel toe, ook in Utrecht. Het gaat vooral om individuele besmettingen en kleine groepen.

Er komen extra maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt sinds september snel toe, ook in Utrecht. Het gaat vooral om individuele besmettingen en kleine groepen.

Burgemeester den Oudsten: “De cijfers lopen nu zo snel op dat er iets moet gebeuren om het tij te keren. Het valt op dat vooral bepaalde groepen jongeren zich minder goed aan de coronamaatregelen houden, waardoor het risico dat zij kwetsbare personen besmetten snel toeneemt. Tegelijk zie ik ook hoe moeilijk het is om vol te houden. Zeker als je niet weet hoe lang het nog duurt, je onzeker bent over studie, baan en toekomst en je beperkt wordt in je dagelijkse bewegingsvrijheid. Dit raakt ons allemaal. We gaan met mensen in gesprek om te horen wat zij nodig hebben en wat zij en wij kunnen doen. Maar feit blijft dat we, om te voorkomen dat we straks voor nog lastiger keuzes komen te staan, nu moeten volhouden en onze verantwoordelijkheid nemen. Alleen samen kunnen we verdere verspreiding van het coronavirus voorkomen.”

Maatregelen horeca en groepsbijeenkomsten maximaal 50 personen

In 6 veiligheidsregio’s, waaronder de Veiligheidsregio Utrecht, gaan op zondag 20 september om 18.00 uur de volgende maatregelen in:

 • Na middernacht mogen geen mensen meer naar binnen bij de horeca. Om 01.00 uur sluit de horeca.
 • Er komt een verbod om met meer dan 50 personen samen te zijn.
 • Voor bijeenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht.

Voor meer informatie over deze maatregelen en over mogelijke uitzonderingen zie de website van de Rijksoverheid.

Gesprek met partners in de stad

Naast de landelijk aangekondigde maatregelen gaat de gemeente de komende tijd in gesprek met een vertegenwoordigers van onder meer sport- en ondernemersverenigingen, onderwijsinstellingen, studentenorganisaties, welzijnsinstellingen, jongerenwerkers en brancheorganisaties om te horen wat zij nodig hebben en wat zij kunnen doen om corona verder te bestrijden.

27 Reacties

Reageren
 1. HArry

  Soort van de zee gaan blussen als de duinen in de fik staan. Heel logisch als je graag een toename wenst voor draagvlak van het vaccin.

 2. Scherpschutter

  Liefst 6% van alle besmettingen vindt verondersteld plaats in de horeca. Alsof je dat junt bewijzen met een PCR test waarvan 90% niet meer daadwerkelijk besmettelijk is (zie studie NYT deze week)….Maar dit terzijde.

  Volkomen *kuch* logisch dus dat je vrijwel alleen specifieke maatregelen in de horeca neemt….En ook volkomen logisch dat je dan een maatregel neemt als ‘geen nieuwe mensen meer na 24:00’ (want dan komt iedereen massaal voor 24.00) en ‘de muziek uitzet na 24.00’. Want zoals we allemaal weten houdt het coronavirus erg van muziek na middernacht. Allemaal buitengewoon intelligent, want we moeten al die ernstig zieke 70+’ers die normaal na 24:00 in duizelingwekkende aantallen de horeca bestormen natuurlijk wel in bescherming nemen tegen roekeloze jongeren voor wie dit virus 0,0 bedreiging vormt.

  En ook het verbod op samenkomsten van 50 of meer mensen is natuurlijk erg doordacht. Vooral in combinatie met de zin die er onder staat, namelijk dat er een meldplicht komt voor evenementen met meer dan 50 personen. Het is dus verboden, maar of u het wel even wil melden als u het toch doet.

  Wordt dit land wellicht stiekem geregeerd door een chimpansee die achter de schermen random briefjes met maatregelen uit een bingomachine trekt? Want je maakt mij niet wijs dat hier een intelligent en wilsbekwaam wezen aan het werk is.

  Covidiots.

 3. Willem

  Alle jongelui die met honderden tegelijkertijd in het Griftpark of bij het paardenveld (Roost) zitten, is dat een bijeenkomst?
  Me dunkt dat daar heel wat besmettingen plaatsvinden.

 4. Bromsnor

  Bromsnor wil niet nog een keer 10.000 coronadoden. Dus houd je kop en houdt afstand!

 5. Ooginaller

  Veel te soft. Hiermee gaan we het tij niet keren. Mensen, wees voorzichtig alsjeblieft, houd afstand.

  En aan die op terrassen knuffelende studentes (‘Heeeee, zoooo lang niet gezien…hoe is t met jou?’ Smaksmak): op donderdag raak jij besmet, als je naar ‘huis’ gaat je moeder, en drie dagen later je oma. Reken maar uit wat er met haar gebeurt…

 6. Mark van Roozendaal

  @scherpschutter. Het percentage besmettingen groeit erg hard in de categorie +80 en bij jongeren. Die eerste categorie zijn veelal mensen in verzorgingshuizen. Hier kan je dus weinig doen met beperkende maatreglen (behalve voor personeel en bezoek). De tweede groep zijn grotendeels studenten. Kijk om je heen en je ziet dat deze groep zich inderdaad niet veel aantrekt van de beperkingen. Dat is vaak ook erg moeilijk. Ze wonen samen in een studentenhuis, moeten samenwerken in studiegroepen en sociale contacten zijn erg belangrijk als je net bent gaan studeren. De meeste horeca is om 1:00 allang dicht. Dit gaat dus alleen op voor (feest)cafe’s, waar er tot in de late uurtje wordt doorgegaan. Door deze om 01:00 te sluiten voorkom je dus dat grote groepen (van verschillende studerenhuizen/locaties) urenlang samenkomen. Door te eisen dat mensen al voor 00:00 binnen zijn zorg je ervoor dat mensen eerder naar de horeca gaan, waardoor ze dus vaak aan een tafel plaats moeten nemen ipv staand en lopend zich door een tent bewegen en je zorgt ervoor dat er minder verplaatsingen zijn tussen verschillenden cafe’s.

 7. R. Harmsen

  Prima eerste maatregelen. Elke week wat strenger en over twee maanden gewoon weer een lockdown, want met reacties zoals hierboven en bijbehorend gedrag kan je dasr wel van uitgaan.

 8. B030

  De bewoners van het TVG worden weer niet betrokken!!!!

 9. Utrechtvoorutrecht

  @Scherpschutter, uw kortzichtigheid blijft me verbazen. Ik reageer zodat andere DUIC-lezers weten dat er niet alleen egocentrische mensen in Utrecht wonen.

  De oorzaak van de meeste verspreidingen is lastig aan te pakken: je kunt huishoudens moeilijk vragen apart van elkaar te wonen. Wel kunnen we ze vragen om niet in grotere groepen bijeen te komen. Helaas wordt daar niet altijd gehoor aan gegeven. Dan kun je razzia-achtig gaan handhaven, maar dan raak je draagvlak kwijt. Op het werk hebben we ook richtlijnen, maar ook daar gaat het regelmatig fout.

  Wat doe je dan? Je kijkt welke leeftijdsgroep nu het meest bijdraagt en probeert daar maatregelen voor te introduceren die passend zijn en te handhaven zijn. Bovendien wil je geen draconische maatregelen voor een sector stellen, maar wel een zichtbaar signaal afgeven. Bewustwording, met als doel een betere naleving van andere richtlijnen, is een belangrijk neveldoel.

  Zijn de maatregelen perfect? Nee. Kan dat? Volgens mij niet. Corona is niet alleen voor 70+ers gevaarlijk, ook jongeren kunnen er goed ziek van worden. Er zijn in Nederland vele mensen die weken niet kunnen werken door corona. Als u het heeft over economische schade, mag u dit ook wel eens benoemen.

  Nog vragen? Of spuit u alleen?

 10. Scherpschutter

  @Mark van Roozendaal

  Ten eerste groeit het aantal besmettingen niet hard. Hoe verzint u het? Een positieve coronatest is iets heel anders dan een positieve besmetting. Sterker: uit analyse van de CDC in Amerika blijkt dat 90% van de positieve coronatests al lang geen corona meer heeft. Het aantal false positives is gigantisch….Kijk naar de ziekenhuisopnames en IC opnames. De rest is je reinste flauwekul en bangmakerij.

  En al zou het aantal besmettingen welxsnel groeien: er is werkelijk geen enkele reden om studenten/jongeren te beschermen tegen dit impotente flutvirusje. Sterker, dit arme flutvirusje heeft juist bescherming tegen studenten nodig, want het afweersysteem van jongeren (en eigenlijk 99.9% van alle andere gezonde mensen) maakt gehakt van sars-cov-2. Het dreumesvirusje heeft nog niet een begin van een kans om een jongere ziek te maken, een extreem zeldzame uitzondering daargelaten…Er sterft ook wel eens een kerngezonde tiener aan de griep. C’est la vie.

  Het enige(!) dat je dus hoeft te doen is 50.000 kwetsbare ernstig zieke 70+’ers te beschermen tegen de laffe slapjanus die het coronavirus is. Deze mensen zijn over het algemeen toch al zo ziek en broos dat ze zo verstandig zijn om zichzelf te isoleren… En de enige manier om ze te beschermen is door aersols aan te pakken, die volgens de verblinde van Dissel geen rol spelen en dus zijn onze zieke ouderen alsnog de sigaar.

  Het maakt in ieder geval linksomxof rechtsom helemaal geen moer uit of dit watje van een virus zich verspreidt onder jongeren! Nul! Je moet alleen het ‘dorre hout’ (cru maar waar…) in de samenleving wat extra bescherming geven, hoewel “moet”…We doen dit met de griep natuurlijk ook niet. De dood hoort bij het leven jongens en meisjes. Wij mensjes kunnen niet iedereen redden.

  Je moet er toch niet aan denken dat er in Nederland een keer een echte pandemie uitbreekt met een serieus virus in plaats van dit flauwekulvirusje dat relatief net zo ‘ernstig’ is als de griep..Dan ben je gewoon totaal fucked met dit ‘leiderschap’ in dit land.

 11. Henk

  Compleet onzin voor iedereen jonger dan 70 jaar en de mensen ouder dan 70 komen nu de deur toch niet uit (of zij zouden zelf gewoon lekker binnen moeten blijven).

  Houd op met het focussen op miniscule virale deeltjes die de pcr-testen vaststellen terwijl er geen of amper klachten zijn om daarmee vervolgens de levens van de 99,9% compleet te vergallen en mogelijk enkele levensjaren van de 0,1% te redden. Dit is voor de griep ook niet nodig dus waarom nu wel?

  De maatregelen zijn onnodig, onevenredig en bovenal ongrondwettig. Stuur deze ongekozen dictators de laan uit!

 12. frank peters

  Het volgende lijkt me veel effectiever en minder schadelijk voor iedereen:

  1. Supermarkten van 8 tot 12 alleen voor 50 plus, van 12 tot 22 alleen 50 min
  2. Horeca restaurants en bistro van 9 tot 16 gemengd van 16 tot 20 alleen 50 plus en van 20.00 tot sluit alleen 50 min
  3. Cafe’s tot 21.00 beperkt aantal, van 21.00 tot 3.00 alleen 35 min: houdt de jongeren en studenten thuis weg en laat ze plezier hebben en hun gang gaan;
  4. buitengelegenheden waaronder terrassen: afstandsregels en geen beperkingen
  5.overige retail/apotheken/zorgcentra/winkelcentra: discipline afstand en meer desinfectie mogelijkheden en eventueel mondkapjes.
  6.alle plaatsen waar meer dan 50 mensen naar binnen kunnen: een toezichthouder in de vorm van een bedrijfseigen corona marshall.

  Ben benieuwd naar de reacties.

 13. Koel Hoofd

  @Mark van Roozendaal, je legt het heel helder uit aan Scherpschutter die tijdelijk even het spoor hier bijster is.

  Gezien de vele korte reacties van welbespraakte studenten door heel Nederland op diverse tv kanalen gisteren, er zitten er maar een paar intelligente studenten tussen. Werkelijk Verbijsterend.

  Hoe moeilijk is het nou om afstand te houden, handen te wassen en samenscholing te vermijden? Dat is geen hogere wiskunde, maar 1 seconde logisch nadenken. Ze willen kennelijk maar niet begrijpen dat ze wandelende coronaverspreiders zijn. Dat is wat de wetenschap nu wel onomstotelijk heeft bewezen.

  Ik weet een hele simpele manier om daar een halt aan toe te roepen.
  Iedereen die betrapt wordt op feestjes, huidhonger stillen met diverse hapjes, op elkaars lip zitten zonder goede reden (zoals bij studentenhuis is op elkaars lip zitten met goede reden, daar dan een feestje geven is een domme reden): onmiddelijk uitschrijven bij hun studie en voor minimaal een jaar van de opleidingen verbannen.. Een verplicht tussenjaar om te leren wat verantwoordelijkheid voor de eigen daden en sociaal t.o.v. anderen zijn werkelijk betekend..

  Want dit zijn wel onze toekomstige psychologen, juristen, artsen, bestuurders, managers en etc. Wie wil er nou later door zo een debiel worden behandeld?
  Artsen die geen hygiene in acht kunnen nemen, psychologen die je vertellen dat je enkel je eigen geluk moet najagen, juristen die de wet toepassen om de wet te breken, managers die werknemers enkel gebruiken t.g.v. hun eigen meerdere eer en glorie, en nog misschien wel het grootste schrikbeeld: totalitaire bestuurders.
  Mensen die letterlijk over lijken gaan vanwege hun eigen genot en ideetjes.
  Jong geleerd is namelijk oud gedaan en dat normaal vinden….

 14. Wim Vreeswijk

  Utrecht is veel te vol. Maak je niet druk, want GL wil er nog eens 100.000 extra inwoners bij proppen, dan weten we tenminste zeker dat de besmettingskans nog een heel stuk groter is.

 15. Pete

  Ik woon in binnenstad winkelgebied,plus veel horeca
  Er is werkelijk niemand die zich aan de 1.5 meter afstand houd
  De boten in de singel zitten muntje vol
  Handhaving,,wegkijkhandhaving

 16. Hans

  @ Koel Hoofd 👍

 17. W

  Laat iedereen de Libelle, nr40, van deze week eens lezen.
  Het is een themanummer ‘ Dit is onze zorg’. Aan het woord de vrouwen van het Amphia ziekenhuis te Breda! Aangrijpende verhalen van deze vrouwen! Chapeau en héél véél respect van mijn kant!
  Na het lezen weet je meteen waarom we samen ons gedrag moeten aanpassen en ons vooral moeten houden aan die paar regels, zoals de 1,5 meter afstand, handen wassen en nog even geen feestjes mensen! Dat komt echt wel weer…………….., geloof me.
  In zuid-Korea is geen corona meer hoorde ik eergister in een radioprogramma de Nederlandse correspondent zeggen. Op de vraag over ‘hoe dit toch kon’ zei hij dat het toch wel aan het gedrag van de mensen lag. In zuid-Korea wordt er door iedereen van jong tot oud met respect de opgelegde/gevraagde regels door de bevolking nageleefd!
  Nu wij nog………..! Waarom zou het ons in Nederland ook niet kunnen lukken!?!

 18. HArry

  Ziekenhuis/IC opnames en het aantal doden zijn de nog meest betrouwbare indices. En zelfs bij deze is er nog sprake van gegevensvervuiling.

  Wanneer je als overheid volledig je beleid en aanpak baseert op ONBETROUWBARE PCR-testen en je als overheid kennis hebt van deze zelfde ONBTROUWBAARHEID raad dan eens hoe de bevolking over zijn eigen overheid zal gaan denken.

  De juiste vraag is aldus waarom de overheid willens en wetens er alles aan doet om het beeld van toenames wenst te creëren terwijl de betrouwbare gegevens dit NIET aangeven.

  Waarom moeten we angstig zijn?

 19. Sjoerd

  @scherpschutter
  ‘Het dorre hout’ oké, bijzonder. Ik 35 met een vriendgroep van rond die leeftijd. 2 besmettingen, waarvan 1 na lichte klachten weer de wei in kon. De ander na lichte klachten inmiddels 50% kan werken, buiten adem is op warme dagen, niet langer dan 15 minuten kan wandelen en bijzonder veel levensvreugde is verloren. Voorheen liep hij 3x per week 15km voetbalde hij 3x in de week. Nu ga jij mij uitleggen dat het een flutvirusje is en we allemaal niet zo bang moeten zijn. Hou op met je bagitaliseren en je cynische kijk op meer dan wenselijke maatregelen vanuit instanties die er echt meer verstand van hebben dan jij.

 20. W

  Goede reactie Sjoerd!
  Onbegrijpelijk hoe dom en heel onverantwoordelijk mensen maar blijven reageren! Hoe onnozel moet je zijn…………. Een uurtje verplicht kijken! op de ic, misschien dat dat overtuigt.
  Sterkte met je vrienden.

 21. Scherpschutter

  @HArry

  “Waarom moeten we angstig zijn?”

  Omdat een overheid geen enkel belang heeft bij een intelligente, zelfdenkende, onafhankelijke bevolking die in een zelfbewuste, koele rationele staat van welzijn verkeert, maar belang heeft bij een samenleving met zoveel mogelijk zwakken, afhankelijken die de stuipen op het lijf gejaagd zijn.

  Je ziet het nu prachtig met dit impotente flutvirus. Ook in deze comments weer. Het maakt werkelijk niet uit wat voor een wetenschappelijke feiten, studies of cijfers je op enkelen afvuurt: enkelen zijn simpelweg totaal in paniek en ieder zicht op de realiteit verloren.

  Zonder ook maar enige slag of stoot laten deze lieden de overheid de economie verwoesten en vele vrijheiden afpakken, in pure doodsangst hopende dat diezelfde overheid een oplossing biedt…Voor een bedrag dat niet klopt.

 22. Yoshua

  @wim vreeswijk,

  Zou je denken dat over tien jaar het virus er nog steeds is en geen vaccin beschikbaar is. Die 100.000 extra inwoners zijn er dan pas.
  Dat Utrecht te vol is is mogelijk gemaakt door alle mensen die in de jaren 80 en 90 in het bestuur zaten van stad en provincie.
  De plannen van een groeiende stad zijn toen gemaakt.
  Spreek de mensen erop aan die toen politiek actief waren, daar ligt de oorzaak, waar jij je aan ergert.

 23. Erwin

  @wim vreeswijk: hilarisch hoe je je zelfs via dit onderwerp bij de stokpaardje weet uit te komen. Chapeau en wat en giller!!

 24. Koel Hoofd

  @Yoshua
  Die bestuurders uit de jaren 80 en 90 hebben LR gebouwd, die nieuwe groene leefbare mobiele stad aan de andere kant van het kanaal…
  Wat er nu bestuurt wil nog eens 100.000 mensen toevoegen IN de stad, ten koste van ruimte, groen, leefbaarheid, mobiliteit, milieu en klimaat.
  Die bestuurders uit de vorige eeuw waren echt een heel stuk slimmer dan wat er nu op het bestuurlijk pluche hangt.

 25. Yoshua

  @Koel hoofd,

  Sorry.
  Je hebt gelijk, ik was helemaal vergeten dat vroeger alles absoluut perfect was.
  Al die slimme plannen uit de jaren 80 en 90 hebben ons zoveel goeds gebracht, huh?

 26. J

  Ze praten steeds over thuis max 6 personen maar volgens mijn betaald niet rutte of de overheid onze huur

 27. Koel Hoofd

  @Yoshua
  Die oude generatie bestuurders hebben het in iedergeval gepresteerd om voor vele honderdduizenden mensen huizen met tuinen te bouwen en in de individuele mobiliele behoeften te voorzien.
  De nieuwe generatie bestuurders wil dat allemaal weer afnemen omdat mensen de mobiele vrijheid ontnemen en ophokken in gestapelde piepkleine peperdure hokjes vanwege ideologie ondersteund met pseudowetenschap welke al lang is achterhaal door de werkelijkheid, zoveel duurzamer zou zijn….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).