Extra politie-inzet tijdens klimaatdemonstratie in Utrecht door dreiging aanslag Extra politie-inzet tijdens klimaatdemonstratie in Utrecht door dreiging aanslag

Extra politie-inzet tijdens klimaatdemonstratie in Utrecht door dreiging aanslag

Extra politie-inzet tijdens klimaatdemonstratie in Utrecht door dreiging aanslag
Foto: Armelle van Helden
Burgemeester Sharon Dijksma heeft vrijdag gezegd dat de politie-inzet tijdens de klimaatdemonstratie mede werd beïnvloed door de dreiging van een aanslag. Donderdag kwam het onderwerp ook al voorbij tijdens het vragenuur. De SP en Partij voor de Dieren vonden dat de politie zondag een ‘dreigende houding’ aannam.

Burgemeester Sharon Dijksma heeft vrijdag gezegd dat de politie-inzet tijdens de klimaatdemonstratie mede werd beïnvloed door de dreiging van een aanslag. Donderdag kwam het onderwerp ook al voorbij tijdens het vragenuur. De SP en Partij voor de Dieren vonden dat de politie zondag een ‘dreigende houding’ aannam.

Tijdens het vragenuur zei burgemeester Sharon Dijksma dat het voor de politie lastig in te schatten was hoeveel mensen er op het klimaatprotest af zouden komen. Er mochten vanwege corona maximaal 200 demonstranten bij aanwezig zijn.

“De organisatie kon van tevoren niet garanderen dat er niet veel meer mensen zouden komen. Dat is ook begrijpelijk. Daar heeft men (de politie, red.) natuurlijk wel op ingegrepen”, zei Dijksma tijdens het vragenuur.

Extra informatie

Vrijdag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat voor aanvang van de klimaatdemonstratie een 24-jarige Utrechter werd gearresteerd. De man had gedreigd om rond 15.00 uur mensen op het Jaarbeursplein neer te schieten die geen masker droegen.

Nadat het OM dit bekend had gemaakt, publiceerde de gemeente een raadsbrief met extra informatie. Daarin is te lezen dat de driehoek (politie, OM en gemeente) zaterdagochtend bijeenkwam om de dreiging te bespreken.

Geen doorgang

“Hierbij is als uitgangspunt genomen dat de verdachte zo snel mogelijk aangehouden zou moeten worden. Tegelijkertijd is er maximaal ingezet op het beschermen en zo lang mogelijk faciliteren van het demonstratierecht. Overwogen is om aanvullende maatregelen te treffen en ultimum de demonstratie geen doorgang te laten vinden”, is te lezen in de brief. Uiteindelijk is de verdachte voor aanvang van de klimaatdemonstratie aangehouden.

In de raadsbrief is tot slot te lezen dat deze informatie donderdag tijdens het vragenuur nog niet gedeeld mocht worden. “Ik hecht er aan deze informatie met u te delen, ook gezien de mondelinge vragen die de fractie van de SP stelde over de politie-inzet bij de klimaatdemonstratie.”

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Wat is dit? Mevrouw Dijkstra wist dus al langer dat A) er een gewapende gek op af zou komen die de intentie had om te schieten op protestanten, B) pakt de gek (met grote mazzel vermoedelijk) veel te laat net voor het evenement op (kan ook ruim ervoor) en verdedigt vervolgens extra politie-inzet TIJDENS het evenement met de drogredenering dat er mogelijk een aanslag zou kunnen komen, waar die gek dus al voor het evenement opgepakt was?

  Wat is dit?

  Mevrouw Dijkstra is overduidelijk niet competent genoeg om openbare veiligheid aan toe te vertrouwen. En dan druk ik me heel mild en zwakjes uit.

 2. Fred

  @Scherpschutter:
  U bedoelt misschien demonstrant in plaats van protestant?

 3. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Voorkomen is vaak echt beter dan achteraf jankend moeten genezen.

 4. Wim Barmentloo

  @Scherpschutter Dit is niet de eerste keer dat je volledig voorbij gaat aan de inhoud van het bericht en de chronologie ervan. De Burgemeester is eindverantwoordelijke in de afweging. het lijkt mij dat naast de openbare orde het veiligheidsaspect verreweg het belangrijkste is. Nu dan heeft het bevoegde gezag alle recht om alle relevante informatie omdat de veiligheid dat vraagt tot nader order geheim te houden en desnoods helemaal niet te delen. Mij interesseert het hoegenaamd niets gedurende afwegingen van de driehoek. En zoals je ziet zijn ze op een toelaatbaar moment ivm de veiligheid met informatie naar buiten gekomen. Het feit dat iemand op een zeker moment aangehouden is zegt niets over de veiligheid daarna. De afweging daarin wordt pas later gemaakt en dan is het irrelevant dat er ergens SPers rondlopen die nu alleen maar bestuurlijke rotzooi willen trappen of een inwoner van de stad die zich anoniem hult in de benaming “scherpschutter” .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).