Extreme hitte in Utrecht: hier kun je zwemmen | De Utrechtse Internet Courant Extreme hitte in Utrecht: hier kun je zwemmen | De Utrechtse Internet Courant

Extreme hitte in Utrecht: hier kun je zwemmen

Extreme hitte in Utrecht: hier kun je zwemmen
Zwemmen in de Oudegracht wordt afgeraden. Foto: Robert Oosterbroek
Het is warm in Utrecht. Een beetje verkoeling in het water is dus geen overbodige luxe, maar waar kan er worden gezwommen in Utrecht? Hieronder een overzicht.

Het is warm in Utrecht. Een beetje verkoeling in het water is dus geen overbodige luxe, maar waar kan er worden gezwommen in Utrecht? Hieronder een overzicht.

Veel Utrechters zoeken op de warme dagen verkoeling in het water bij de Muntkade. Ook al is dit geen officieel zwemwater. Dat geldt ook voor het Merwedekanaal waar regelmatig tientallen mensen aan het zwemmen zijn, vooral nabij de Veilinghavenkade. Een andere favoriet van veel Utrechters is de Kromme Rijn bij de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen.

Er zijn een paar officiële zwemwaterlocaties in en om Utrecht heen. Op zwemwater.nl, een website van de overheid, staan de goedgekeurde buitenzwemplekken aangegeven. Bij deze locaties wordt het water regelmatig getest.

Haarrijnseplas

De Haarrijnseplas ligt tussen Vleuten en het gebied Haarrijn, ten oosten van de Maarssenseweg, vlakbij de noordpunt van het Máximaa Park. In het afgeschermde gedeelte aan de noordelijke oever van de oostplas kan men veilig zwemmen. Er is een zandstrand met speelse duinen en een lig- en speelweide met sport- en speelvoorzieningen.

Voorveldse Polder

De Speelvijver Voorveldsepolder ligt aan de oostelijke rand van Utrecht net ten westen van de snelweg A27. De kleine vijver ligt in een parkachtig gebied waarin een aantal sportfaciliteiten zoals een manege en een tennispark aanwezig zijn. De gemeente Utrecht is de beheerder van de locatie. Het zwemgedeelte ligt aan de zuidkant van de vijver. Er is een zandstrandje van ca. 30 meter lang.

Zwembad De Krommerijn

Met een modern 50-meter wedstrijdbad kan er flink gesport worden, maar op een mooie zomerdag kan er ook buiten in het gras gelegen worden. Daarnaast is er ruimte om te volleyballen of voetballen en zijn er buitenrecreatiebaden. Er is ook een peuterterrein aanwezig met een peuterbad.

Strijkviertel

Strijkviertel is een plas gelegen langs het industriegebied Strijkviertel in Vleuten-De Meern, nabij de A12. De plas, met strand en ligweiden, is geschikt voor zwemmen, surfen en vissen.

Maarsseveense plassen

Hoewel net buiten de gemeente wordt deze locatie veel bezocht door Utrechters. Er zijn verschillende ligweiden waar gratis gelegen en gezwommen kan worden. Ook is er een betaald strandbad waar meerdere voorzieningen te vinden zijn.

Down Under

Ook net over de gemeentegrens. Er is een kindvriendelijk strandbad. Op warme dagen, zoals vandaag, wordt er entree gevraagd en is er toezicht aanwezig.

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
 1. Bernhard

  Lekker gezwommen gisteravond in de Haarrijnse plas. Ondanks de drukte een gemoedelijk sfeertje. Watertemperatuur zeer aangenaam.

 2. Waterliefhebber

  Jammer dat de Muntkade nog steeds ontsierd worst door hekwerken. Rijkswaterstaat (die verantwoordelijk is voor de kades en geen haast maakt) en gemeente (die verantwoordelijk is voor het welzijn van burgers in Utrecht i.h.a.) laten hier behoorlijke steken vallen.

 3. Koel Hoofd

  @Waterliefhebber
  De muntkade is géén zwemwater maar zit vol ratten zo groot als katten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).