‘Faillissement exploitant Moxy heeft geen gevolgen voor nieuw hotel Rotsoord’ ‘Faillissement exploitant Moxy heeft geen gevolgen voor nieuw hotel Rotsoord’

‘Faillissement exploitant Moxy heeft geen gevolgen voor nieuw hotel Rotsoord’

‘Faillissement exploitant Moxy heeft geen gevolgen voor nieuw hotel Rotsoord’
De Utrechtse vestiging van Moxy is nu volop in aanbouw.
Het faillissement van de exploitant van Moxy-hotels, het bedrijf Belvar, heeft geen gevolgen voor het in aanbouw zijnde nieuwe hotel op Rotsoord in Utrecht. Dat laat Joep Radermacher aan DUIC weten. Het hotel kan gewoon volgend jaar openen.

Het faillissement van de exploitant van Moxy-hotels, het bedrijf Belvar, heeft geen gevolgen voor het in aanbouw zijnde nieuwe hotel op Rotsoord in Utrecht. Dat laat Joep Radermacher aan DUIC weten. Het hotel kan gewoon volgend jaar openen.

Er is enige uitleg nodig om het faillissement van Belvar te duiden. De Amsterdamse krant Het Parool schreef er in augustus een artikel over. Enkele jaren geleden werd de komst van tientallen Moxy-hotels in Europa aangekondigd. Het vastgoed, de gebouwen dus, kwam in handen van het bedrijf Vastint. Dat bedrijf is ook de ontwikkelaar van het hotel op Rotsoord.

Vastint was echter niet van plan om de hotels zelf te exploiteren. Daar richtte de Noorse uitbater Maribel, de dochter Belvar, voor op. Belvar is nu failliet gegaan maar had al voor het faillissement de hotelexploitatie van in totaal 22 hotels overgedragen aan Vastint. Die richtte weer Hotel Co 51 op om daarmee de exploitatie van de hotels te gaan doen. Dat bedrijf gaat nu ook de exploitatie van het Utrechtse hotel doen en daarmee ondervindt de locatie op Rotsoord er geen hinder van.

Discussie

Overigens is er wel discussie ontstaan over de wijze waarop het faillissement tot stand is gekomen. CNV spreekt haar vermoedens uit over een voorbereid faillissement. In juni waarschuwde de vakbond al dat het hotelpersoneel mogelijk onterecht ontslagen zou worden. CNV meent dat Vastint ook gewoon het personeel van Belvar had kunnen overnemen aangezien de werkzaamheden ook overgenomen werden. Bij het Parool is te lezen dat een deel van het personeel naar de rechter stapt.

De Utrechtse vestiging van Moxy is nu volop in aanbouw. De gemeente stemde in 2018 in met de bouwplannen van Vastint. Moxy maakt ‘luxe maar betaalbare kamers gericht op de behoeften van millennials’. De locatie in Utrecht krijgt 172 kamers.

16 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Het is en blijft een lelijk ding. En op z’n Utrechts: de gemeente had bij het zetten van de handtekening nogal stront in den ogen. Die oude fabriekjes die er stonden waren oogstrelender. Zo nodig kun je er tiny houses of een studentenflat van maken.

 2. Wim

  W A T een gedrocht van een gebouw.
  En dat op zo’n markante plek.
  De toegangspoort van Utrecht. Bah.

 3. Hugo Aylva

  @Massegast en Wim: er moet nog een gevel op gemonteerd worden, he?

  Wordt het daarmee dan een architectonisch hoogstandje? Nou nee, maar het past wel heel goed bij de rest van de nieuwbouw op Rotsoord en bij het karakter van de wijk. Het is (wanneer het af en open is) in ieder geval beter dan de garage die er eerst stond en dan de gebouwen er tegenover (oude politiebureau en het kantoorgebouw op het hoekje. Zeker wanneer de gemeente het gebied gaat herinrichten ná oplevering van het hotel.

 4. Wim

  Beste Hugo, dat is mij bekend.
  Ik ken de plaatjes en de tekeningen.
  W A T een gedrocht dat gebouw,
  Vergelijking met wat er stond en staat is onzin.
  Hier had gewoon een eyecatcher moeten komen,

 5. Dakhaes

  Bouwen voor leegstand. Weer hotel en horeca. Ben benieuwd wie daar als uitbater baat bij vindt.

 6. Ton

  Ik snap er niets van.
  Je bent hotelondernemer. Oké, dan bouw je een hotel en exploiteert die. Simpel.
  Waarom dan zoveel wisselende dochterondernemingen?

 7. Monique

  Kan dat gebouw niet weg?

 8. Angelique

  Heeft het toekomstige hotel, dat nu nog gebouwd wordt en pas volgend jaar open gaat al personeel aangenomen om te ontslaan?

 9. Jeroen

  Ik vrees dat grondprijzen en duurzaamheidseisen van de gemeente ervoor gezorgd hebben dat het ontwerp niet wat fraaier is uitgevallen.

 10. Berk

  Hugo Aylva dat meen je toch niet serieus? Ja het past inderdaad goed bij de rest van Rotsoord omdat de rest van de nieuwbouw ook zo goedkoop en zielloos is geworden.

  Er lag hier echt een mooie kans om van Rotsoord een prachtige plek te maken met kwalitatief hoogwaardige architectuur (want dat kan daar – zie bijvoorbeeld een Zijdebalen aan de andere kant van de stad). Er staat nu echt dertien in een dozijn nieuwbouw die nu nog wel ok is, maar waar men over twintig jaar over afvraagt hoe men dit in vredesnaam zo heeft kunnen doen. Dit hotel spant wat mij betreft echt de kroon. Een enorm gebouw, architectureel niet veel meer dan verschillende aan elkaar gelaste zeecontainers, op zon markante plek. De gemeente heeft of zitten slapen, of heeft hier een zodanig slechte positie gehad dat ze helemaal niks konden. Ik weet niet wat erger is.

 11. Barend

  @ Berk

  Helemaal mee eens. Rotsoord is een onsamenhangend geheel van zielloze architectuur geworden. En dit gebouw spant daarbij de kroon; wat een gemiste kans.

 12. Jansen

  @ Jeroen

  Ik vrees dat het denken van de vastgoedwereld en projectontwikkelaars vooral bijdraagt aan zielloze architectuur. Namelijk: zeer weinig uitgeven, zo veel mogelijk verdienen; vandaar vaak ook hoogbouw tegenwoordig. Het zijn juist vaak de welstandseisen die de boel kunnen redden, maar dan moet er wel serieus werk van gemaakt worden en dan moet een gemeente niet lopen slapen (en goede architecten in een commissie weten te plaatsen).

 13. BdV

  Inderdaad, hoe kan dit nu een bewuste keuze zijn geweest? Misschien is de handtekening gezet met de Atoomweg in gedachten?

 14. MJPD

  Laat Vastint ook maar volledig failliet gaan. Dan kunnen we starterswoningen maken van dit foeilelijke low budget hotel. Dan heeft het nog enig nut. Niemand in de buurt zit te wachten op een tjokvol hotel met ‘millennials’ die geen cent te maken hebben. Dat hebben we tenslotte Amsterdam voor. Wat dat betreft mag de Coronacrisis nog een tijdje voortduren. Minder van dit soort misstanden waaraan de gemeente debet is geweest.

 15. Koel Hoofd

  Klinkt als fraude…

 16. Bromsnor

  Bromsnor is vandaag even langsgefietst, bleueueugghhh, mag ik een teiltje?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).