Familie Anne Faber reageert geschokt op onderzoek: ‘Bijzonder pijnlijk’ | De Utrechtse Internet Courant Familie Anne Faber reageert geschokt op onderzoek: ‘Bijzonder pijnlijk’ | De Utrechtse Internet Courant

Familie Anne Faber reageert geschokt op onderzoek: ‘Bijzonder pijnlijk’

Familie Anne Faber reageert geschokt op onderzoek: ‘Bijzonder pijnlijk’
De familie van Anne Faber heeft geschokt gereageerd op de rapporten over de behandeling van Michael P. Vandaag werd bekend dat er fout op fout is gestapeld in zijn behandeling.

De familie van Anne Faber heeft geschokt gereageerd op de rapporten over de behandeling van Michael P. Vandaag werd bekend dat er fout op fout is gestapeld in zijn behandeling.

De familie reageert geschokt op de rapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en de Inspectie JenV en Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De rapporten bevestigen het beeld wat de familie al had: “Dat Michael P. tijdens de tenuitvoerlegging van zijn gevangenisstraf als een vrij man kon gaan en staan waar hij wilde, zonder dat er in FPA Roosenburg, de forensisch psychiatrische kliniek waar hij verbleef, enig zicht was op wie hij was, wat hem bezighield en wat hij uitvoerde.”

Behandelplan

Michael P. zat voor de moord op Anne Faber een celstraf van elf jaar uit voor onder meer twee gruwelijke verkrachtingen en vijf afpersingen. Hij weigerde echter psychiatrisch onderzoek en kon daarom geen tbs opgelegd krijgen. De familie noemt het onthutsend dat P. zelf kon bepalen welke informatie zijn behandelaars hadden.

In het rapport staat dat P. zelf voorkwam dat  zijn zedendossier werd overgedragen om privacyredenen. De straf van P. liep bijna ten einde waardoor hij in de kliniek in Den Dolder kon werken aan zijn terugkeer in de maatschappij. Op basis van privacywetgeving kon hij weigeren dat zijn medisch dossier werd gedeeld met zijn nieuwe behandelaren.

De overdracht was daarom incompleet en zijn achtergrond met zedenmisdrijven werd niet meegenomen in zijn behandelplan.

Bijzonder pijnlijk

De familie Faber stelt in een reactie dat het bijzonder pijnlijk is dat professionals in de forensische zorg aan wie de verantwoordelijkheid over deze zedendelinquent is toevertrouwd, ernstig tekort zijn geschoten in de bescherming van de samenleving.

“De constatering dat de forensische zorg over de volle breedte nauwelijks oog heeft voor de
risico’s van gedetineerden met een ernstig zeden- en geweldsverleden, is onvoorstelbaar en
schrijnend.” De familie stelt dat de grove fouten niet zonder gevolgen mogen blijven.

De nabestaanden stellen het wel op prijs dat minister Dekker in een persoonlijk gesprek de verantwoordelijkheid van de overheid heeft erkend en waardeert het dat hij namens de overheid aan hen excuses heeft aangeboden.

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
  1. Levi

    De samenleving is te lang gebruikt als zandbak voor allerlei levensgevaarlijke experimenten door de forensische psychiatrie en reclassering. Niet zelden met dodelijke afloop. Ook in dit geval vind ik de fouten zo onverteerbaar en onacceptabel dat het OM misschien eens zou moeten nadenken over strafrechtelijke vervolging van de verantwoordelijken.

  2. Toine Goossens

    Opheffen die privacy wetgeving. Die wet maakt het mogelijk dat mensen ongekend, ongestoord en anoniem hun gang kunnen gaan. Dat was 70 jaar geleden nog anders. Iedereen die zich in de openbare ruimte liet zien was gekend en bekend. Daardoor was er veel minder toezicht en handhaving nodig.

    Doe met mij mee en post altijd alleen onder de eigen naam. Voor degenen die een publieke functie uitoefenen maken we een uitzondering. Zij mogen onder pseudoniem reageren, naam en adres bij de redactie bekend.

    Het is te danken aan het beleid van de redactie, reacties worden beoordeeld, dat DUIC een waardig discussieplatform is. Houden zo, geef uw mening bloot en oogst respect daarvoor.

  3. w

    je mond valt open bij het lezen van dit artikel…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).