Familie Broekman wilde verduurzamen maar bouwt nu een heel nieuw pand in hartje Utrecht Familie Broekman wilde verduurzamen maar bouwt nu een heel nieuw pand in hartje Utrecht

Familie Broekman wilde verduurzamen maar bouwt nu een heel nieuw pand in hartje Utrecht

Familie Broekman wilde verduurzamen maar bouwt nu een heel nieuw pand in hartje Utrecht
Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar begin deze maand is de laatste heipaal de grond ingegaan waarop straks de nieuwe winkel van Thom Broekman en veertien huurappartementen leunen. Het hele proces is meer dan negen jaar geleden gestart en als alles volgens planning verloopt wordt het pand ‘De Elisabeth’ in hartje Utrecht eind volgend jaar opgeleverd.

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar begin deze maand is de laatste heipaal de grond ingegaan waarop straks de nieuwe winkel van Thom Broekman en veertien huurappartementen leunen. Het hele proces is meer dan negen jaar geleden gestart en als alles volgens planning verloopt wordt het pand ‘De Elisabeth’ in hartje Utrecht eind volgend jaar opgeleverd.

De Elisabeth verrijst op de hoek van de Lange Elisabethstraat, de Korte Elisabethstraat en Achter Clarenburg. Margriet Broekman vertelt dat het idee voor de nieuwbouw ongeveer tien jaar geleden ontstond toen bekend werd dat kantoren in de toekomst minimaal het energielabel ‘C’ moesten hebben.

“Destijds zaten er boven de winkel een aantal kantoren die niet aan dat label voldeden, dus wij moesten daarmee aan de slag. Tegelijkertijd hadden we het idee dat het niet bij energielabel ‘C’ zou stoppen, dus we wilden direct het hele pand verduurzamen zodat het ook in de toekomst aan alle eisen zou voldoen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Al snel kwam men erachter dat het nieuwe verduurzaamde pand hoe dan ook een stuk zwaarder zou worden dan het oude gebouw. De fundering was hier niet op berekend en dat betekende dat er een heel nieuw fundament zou moeten komen, wat weer inhield dat het pand grotendeels gesloopt moest worden.

Het deel van het pand dat aan Achter Clarenburg grenst, stamt uit 1964. Vlak daarvoor was dit namelijk onderdeel van de bouwput van Hoog Catharijne en nadat het winkelcentrum was opgeleverd, werd dit deel gebouwd. De andere zijde, het stuk dat aan de Lange Elisabethstraat grenst, werd al in 1919 gebouwd. “Tijdens de bouw van Hoog Catharijne werd grondwater onder ons pand onttrokken, waardoor een stuk van het oude deel is verzakt”, zegt Margriet. “Daardoor kunnen we dit niet opnieuw gebruiken. Van het deel dat in de jaren 60 is gebouwd, gebruiken we wel een groot stuk weer in het nieuwe pand.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

In september 2014 is de familie Broekman het gesprek met de gemeente gestart. “We gaven toen aan dat we wilden verduurzamen. Daar werd enthousiast op gereageerd. In de loop der tijd hebben we afgewogen of we weer kantoren boven de winkel wilden of dat het woningen moesten worden. Gezien de markt hebben we voor het laatste gekozen.” Er komen straks dus veertien appartementen die tussen de 46 en 66 vierkante meter groot worden. De bewoners kunnen ook gebruikmaken van een gezamenlijke binnentuin op de eerste verdieping.

Uiteindelijk heeft het nog een tijdje geduurd voordat de sloop kon beginnen. Margriet: “We hebben al vaak de vraag gekregen wanneer het klaar is en wat de woningen moeten kosten, maar ze zijn niet te koop. Je kunt ze namelijk maar één keer verkopen en dat kan altijd nog.” De familie wil de woningen voorlopig verhuren.

Vanwege allerlei omwegen die genomen moesten worden omdat de gemeente volgens Margriet ‘niet altijd meewerkte als eerder beloofd’ is de sloop later gestart dan eerder was gepland. Desalniettemin is het oude pand nu nagenoeg weg en begin oktober werd de laatste, of zoals Thom tijdens het feestelijke moment zei: ‘een van de laatste’, heipalen de grond in geboord. Hierbij werd een speciale techniek gebruikt om te voorkomen dat eventueel erfgoed dat onder de grond zit beschadigd raakt.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Er waren drie generaties Broekman bij aanwezig. “Wij zitten al 186 jaar in Utrecht”, vertelt Margriet. “Thom en ik zijn de vijfde generatie en de zesde heeft het inmiddels al overgenomen. De zevende generatie, die nu 7 en 8 jaar oud zijn, mochten het knopje indrukken waardoor de heipaal de grond inging. Zij deden dus het belangrijke werk en als het goed is genieten zij het langst van dit nieuwe pand.”

Volgend jaar moet de bouw van De Elisabeth worden afgerond. Het is de bedoeling dat de nieuwe winkel in augustus 2024 de deuren opent. Die is iets groter dan de oude winkel op deze locatie. In oktober van datzelfde jaar worden de  appartementen opgeleverd. Margriet verwacht dat de nieuwe bewoners in november de sleutel krijgen. Wat de woningen per maand gaan kosten is nog niet bekend.

16 Reacties

Reageren
  1. Wat een doorzettingsvermogen zeg

    Een diepe buiging voor het waardig incasseren van alle overheidsteleurstellingen en de oude gevel onderdeel te maken van een nieuw toekomstbestendig gebouw. Aan jasjes makers heb je duidelijk meer dan jasjes spugers. Diep respect voor deze familie.

  2. Katja

    Hoop dat het niet een nieuwbouwgedrocht gaat worden, maar passend, liefst een beetje met historisch besef.

  3. Kees Truijens

    De gevel aan de Elizabethstraat wordt als enige bouwdeel gehandhaafd. Waarom, vraag ik mij af? Zo fraai en bijzonder is die niet. Waarom geen hedendaagse architectuur, liefst een beetje gedurfd? Dat zou ook de vormgeving van de appartementen meer mogelijkheden hebben gegeven.
    Dat zo’n ingreep in een historische omgeving tot een mooi resultaat kan leiden, zie je aan de hoekhuizen op de Kromme Nieuwegracht en de Drift en ook op de hoek Lange Nieuwstraat/Vrouwjuttenstraat.

  4. woutvr

    Dank voor het informatieve artikel. Ben benieuwd wat: “Hierbij werd een speciale techniek gebruikt om te voorkomen dat eventueel erfgoed dat onder de grond zit beschadigd raakt” inhoudt.

  5. Marcel

    Als de Utrechters nu is op de nieuwe partij: AUB = Algemeen Utrechts Belang zouden stemmen dan zou er veel makkelijker en 80% sneller dit soort zaken geregeld zijn. Heb het al eerder geprobeerd ( 12 jaar geleden ) maar weinig animo. Misschien nu? Totaal overbodig om dit zo lang te laten duren. Zoals zoveel. Bouwen zou voorop moeten staan. Het hele ambtenaren gedoe moet met 80% uitgedund worden. Vooral referenda moet ingevoerd worden zodat Utrechters die lezen dat er weer wat moet/staat te gebeuren hun stem daarover kunnen uitbrengen.

  6. Massegast

    Dit lijkt me zakelijk gezien een hele goede zet van de familie Broekman.

  7. PvC

    Respect. Lijkt me een monsterklus. Verduurzamen en woningen in plaats van kantoren, mooi.

  8. W

    @marcel: ik snap wel dat erweinig animo voor was. Klinkt als een ombudspartij cq vriendjespolitiekpartij…

  9. jan

    Ondernemerschap ten top! Super

  10. Scherpschutter

    @Massegast

    Mogelijk, maar het gaat nogal wat tijd kosten alvorens je je kosten alleen al hebt terugverdiend. Wat denk je dat het kost om 9(!) jaar bezig te zijn met bureaucratisch geneuzel en gebroken beloften alvorens je een eenvoudig complexje neer kunt zetten…?

    Dit heeft de familie Broekman tonnen gekost, nog voor er ook maar 1 heipaal de grond in ging….

  11. Paul

    Hiermee is hun reputatie om te gaan voor kwaliteit gezet lijkt me. Ben wel erg benieuwd naar de architectonische kwaliteiten van de nieuwbouw, helaas hier geen artist impression. Wort dat semi historiserend of echt onderscheidend ?
    Zowel economische als zeer zinvol deze bijdrage om meer woningen in de binnenstad te realiseren. Bij veel winkels gebeurd dit te weinig.

  12. Massegast

    @Scherpschutter — De huurprijs van de 14 appartementen is nog niet bekend. Maar ja, doe eens een gooi….. De familie Broekman creëert hiermee een tweede inkomstenbron. De kledingbranche ligt nl. nogal onder vuur vanwege de verkoop via internet. Verder denk ik dat de expats die de komende jaren in Utrecht arriveren met zo’n appartementje dolblij zullen zijn. Als je Mumbai gewend bent, dan is Utrecht een oase van rust. Met de gezellige terrasjes aan de Oudegracht om de hoek. Daarbij krijg je in Utrecht ook nog de tijd om ervan te genieten. In Mumbai of Bangalore wordt je geacht – elke avond – tot half 10 door te werken.

  13. Floris

    @geïnteresseerden:
    https://resetarchitecture.com/nl/portfolio/deelisabethutrecht%E2%80%A8/

  14. Len

    Mooi! Krijgen ze nog een vergoeding van HC voor hun verzakte fundering, of is dat destijds al gecompenseerd?

  15. Scherpschutter

    @Massegast

    Klopt wel, maar het laat onverlet dat de familie Broekman eerst een godsvermogen terug te verdienen heeft door 9(!) jaar gehannes met de gemeente alvorens ze ook maar kan denken aan een stuiver verdienen. Daarnaast; het zijn kleine appartementjes waarvoor in socialistisch Utrecht maar een maximum huur gerekend kan worden; expats of niet.

    De bruto winstmarge op huurwoningen is grosso modo (uiteraard afhankelijk van financieringsvorm e.d.) nog maar 5%. Wist u dat? Er is geen droge boterham meer aan te verdienen. Niet eens genoeg om de inflatie (geldontwaarding) mee bij te benen.

    Iedereen denkt dat je slapend rijk wordt met woningen verhuren, maar dat is niet meer. Woningen zijn eerder een liability dan een asset vandaag de dag. De hele vastgoedmarkt is om zeep geholpen.

    Mogelijk dus dat de familie Broekman hier op hele lange termijn beter van wordt (en dat gun ik deze goede mensen van ganser harte), maar de komende decennia is het vooral zaak om de investering terug te verdienen. Dat wordt al moeilijk genoeg.

  16. Woningnood

    Het klopt dat de stijging van de verhuur kosten geen gelijke tred vormen met de inflatie en per saldo deze dus lager worden .
    Terwijl verbouw en onderhouds kosten vaak hoger stijgen dan de inflatie door personeels gebrek. Dat maakt samen met beperkende maatregelen van de overheid particulier investeren in woningen creatie minder aantrekkelijk . En zo de woningnood nog groter dan deze al is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).