FC Utrecht neemt afstand van antisemitische spreekkoren voor bekerduel | De Utrechtse Internet Courant FC Utrecht neemt afstand van antisemitische spreekkoren voor bekerduel | De Utrechtse Internet Courant

FC Utrecht neemt afstand van antisemitische spreekkoren voor bekerduel

FC Utrecht neemt afstand van antisemitische spreekkoren voor bekerduel
Stadion Galgenwaard. Foto: DUIC
FC Utrecht won in de halve finale van de beker van Ajax met 2-0, maar het duel werd vooraf ontsierd door antisemitische spreekkoren. De club zegt dat het een zaak is van het Openbaar Ministerie.

FC Utrecht won in de halve finale van de beker van Ajax met 2-0, maar het duel werd vooraf ontsierd door antisemitische spreekkoren. De club zegt dat het een zaak is van het Openbaar Ministerie.

Voor het duel wachtten supporters de spelersbus van Utrecht op, maar kwam ook de spelersbus van Ajax aan. Daarbij waren antisemitische spreekkoren te horen.

In een statement op de site veroordeelt Utrecht de gescandeerde leuzen en neemt er afstand van: “Rondom het duel met Ajax woensdagavond hebben aanhangers van FC Utrecht zich schuldig gemaakt aan het gebruik van antisemitische spreekkoren. FC Utrecht keurt dit gedrag ten zeerste af, en distantieert zich van iedere vorm van antisemitisme.”

De zaak is volgens de club voor het Openbaar Ministerie en FC Utrecht verleent daarvoor alle medewerking.

11 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Nou, nou, stoere taal hoor! Gaat men zelf ook nog iets ondernemen of laten we het maar weer bij deze plichtmatige reactie? Ik vraag me ook af wat de sponsors denken van deze ellende. Waarom steunen zij een klub waar het steeds zo vreselijk uit de hand loopt? En de eigenaar, voelt die zich op z’n minst een beetje ongemakkelijk door de wandaden van zijn hooligans?

 2. Kees Truijens

  Het zijn altijd de Gemeente, de Politie, het Openbaar Ministerie…, die actie moeten nemen en nooit het bestuur van de FC.
  Dat statement op de eigen website is niet meer dan een plichtpleging, waarna men een glas kan drinken, een plas doen en alles laten zoals het was.

 3. James

  Toch vraag ik me af of de kern van deze koren echt antisemitisch is. De aanhangers van Ajax noemen zichzelf joden en zien dat zelfs als een geuzennaam. In het licht daarvan zijn spreekkoren niet zozeer antisemitisch maar meer anti ajax. Dit neemt overigens niet weg dat ze van een bedenkelijk niveau zijn.

 4. Vak K

  @ James

  Precies James…je hoort iedere thuiswedstrijd de hele Arena jodenliedjes zingen, word er dan opgetreden…..het is een geuzenaam onder supporters.

  psv word boeren genoemd, benieuwd of de Boerenbond in actie komt, hou toch op.

  fnoord word kakkerlakken genoemd….hoor je de PVDD?

  Het is weer vingertje wijzen voor nog geen 20 seconden iets scanderen.

 5. Koel Hoofd

  Wat werd er dan gescandeerd?
  En net wat James zegt, ajacieden hanteren joden al decennia lang als een geuzennaam. Betekend dat dan automatisch dat niet-ajacieden dat niet mogen doen omdat ze geen geus zijn?
  Waarom verzint men niet gewoon een goeie pakkende scheldnaam voor die geflipte FC utrechters?

 6. Gerard Brugmans

  Zolang mensen zoals @James en @Koel Hoofd blijven proberen dat vreselijke hooligansgedrag te bagataliseren zal er een voedingsbodem blijven voor die mafkezen. Alles rond FC Utrecht ademt die bedenkelijke benadering, daarom gaat het altijd weer mis. Waarom greep er weer niemand in tijdens die spreekkoren bij de Ajax bus?

 7. trol

  Gerard, je hebt helemaal gelijk. Ga je zo mee naar al fitra, om daar iedereen aan te spreken waarom er haat gepredikt wordt, vrouwen ongelijk worden behandeld en homo’s….acht laat ook maar. We moeten toch als bewoners iedereen overal op aanspreken? Ik verwacht van een bevlogen burger als u volledige inzet! Ik ben er om 16:00 uur. Kunnen we daarna nog even naar de Tesladealer (foei kobalt en lithium) en naar een aantal kroegeigenaren en bierfabrikanten, want dat uitgaanspubliek moet ook ter verantwoording worden geroepen.

  Verder is er tijdens de wedstrijd werkelijks niets gebeurt, terwijl wij moeten denken dat er 90 minuten lang haat gezaaid is. De groep bij de bus voor de wedstrijd…dat was inderdaad bespottelijk. Er is beeld, dus als het strafrecht werkt, komt dat toch gewoon goed? kennelijk heeft u geen vertrouwen in de rechtsstaat.
  Sterker nog, het zijn mensen bij een voetbalwedstrijd, die staan volgende week al op opsporing verzocht. Dat moet bij een verkachter of bejaardenovervaller eens gebeuren…owee privacy.

 8. Wim Koster

  FC utrecht distantieert zich? Nee FC utrecht faciliteert dit. Deze zogenaamde supporters worden op handen gedragen door de club. Eigen tribune, inspraak in de club. FC utrecht moet zich kapot schamen en deze gasten er allemaal uit gooien

 9. Trol

  Wim, welke eigen tribune? Welke inspraak? Ik ben wel benieuwd?

 10. Wim Koster

  @wim De statribune en het overleg van FC Utrecht met supporters over wat ze willen.

  @james Van een lied als Wie niet springt die is (g)een Jood, zou je inderdaad kunnen zeggen dat het hier om een geuzennaam gaat die door voor- en tegenstanders wordt gerbuikt. Hoe jij Hamas, Hamas joden aan het gas als niet antisemitisch vindt is schokkend.

 11. trol

  Ik weet niet of exact de mensen die bij de bus stonden ook de mensen van de statribune zijn, het is slechts een aanname. Net als deze aanname van mij.

  Het gesprek vond ik ook overigens vrij kansloos, maar dat heeft meer te maken met de manier waarop. Er wordt gespeeld voor betalend publiek. Als het product (voetbal) niet goed is, mag je daar als klant best over klagen, ook bij de club zelf. U bent vast ook boos als en evenement tegenvalt, na 5 minuten al is afgelopen, of als een product non conform is? Dit is hier niet anders.

  Wel jammer dat Gerard niet bij mijn voorgestelde afspraak was.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).