FC Utrecht over een derde stadionbezetting: ‘Je wordt met je rug tegen de muur gezet’ FC Utrecht over een derde stadionbezetting: ‘Je wordt met je rug tegen de muur gezet’

FC Utrecht over een derde stadionbezetting: ‘Je wordt met je rug tegen de muur gezet’

FC Utrecht over een derde stadionbezetting: ‘Je wordt met je rug tegen de muur gezet’
De KNVB, de Keuken Kampioen Divisie en alle clubs uit de Eredivisie hebben in een gezamenlijk statement ‘nee’ gezegd tegen het idee om met een derde van het publiek te gaan spelen. “De overheid maakt ons blij met een dode mus”, aldus Thijs van Es, CEO van FC Utrecht. “Ze suggereert dat ze weer iets mogelijk maakt, maar eigenlijk biedt ze iets aan wat helemaal niet mogelijk is.”

De KNVB, de Keuken Kampioen Divisie en alle clubs uit de Eredivisie hebben in een gezamenlijk statement ‘nee’ gezegd tegen het idee om met een derde van het publiek te gaan spelen. “De overheid maakt ons blij met een dode mus”, aldus Thijs van Es, CEO van FC Utrecht. “Ze suggereert dat ze weer iets mogelijk maakt, maar eigenlijk biedt ze iets aan wat helemaal niet mogelijk is.”

Spelen voor een derde van het publiek zou volgens Van Es meerdere gevolgen hebben voor de club. “Het mag duidelijk zijn dat wij het liefst voor een vol publiek, inclusief uitpubliek, spelen. Bij een derde bezetting van de tribunes maken wij nog meer verlies dan dat we nu lijden. De organisatie die nodig is om het stadion te openen staat volledig uit verhouding met die bezetting. We zijn dan meer kwijt dan wanneer we het stadion dicht zouden houden”

‘Hier is geen club op te draaien’

Ook is het volgens hem moeilijk om de beperkte toelating te verkopen aan de achterban. “De band met onze achterban is goed, ze stellen zich ongelofelijk ondersteunend naar ons op. Dat zagen we met het Sint Maarten Pact en het aantal seizoenkaarten dat dit jaar is verkocht. Het is allemaal heel positief, maar een derde bezetting zou betekenen dat we niet alle seizoenkaarthouders in het stadion kunnen ontvangen.”

FC Utrecht heeft op het moment zo’n twaalfduizend seizoenkaarthouders. De Galgenwaard, voor een derde gevuld, zou aan ongeveer zevenduizend toeschouwers plek kunnen bieden. “Juist omdat zij de club zoveel steun bieden, vind ik het belangrijk dat ze allemaal naar de wedstrijden moeten kunnen komen. Een club is een gemeenschap gebouwd op steun voor elkaar. Wat ons nu wordt voorgeschoteld helpt daar niet aan mee”, laat Van Es weten.

‘Nee’

En dus hebben de KNVB en de clubs ‘nee’ gezegd tegen het idee om met een derde publiek te spelen. Hun voorstel: vanaf 4 februari, het eerstvolgende speelweekend, de tribunes voor twee derde vullen. Van Es: “Op die manier kunnen kunnen we iedere seizoenkaarthouder weer verwelkomen in het stadion, en staat het aantal bezoekers in verhouding met de kosten van de organisatie.”

Het is nu afwachten of de overheid het statement meeneemt in de versoepelingen van de coronamaatregelen. “We hebben ons laten horen en we weten vanavond wat de overheid er mee gaat doen. Als het een derde bezetting blijft, worden we met onze rug tegen de muur gezet. Je wil je stadion dan natuurlijk openzetten zodat er zoveel mogelijk supporters kunnen komen, maar dan moet je ook keuzes maken over wie er binnenkomt en bovendien lijd je verlies. Je trekt de club nog verder in een ongezonde situatie, wat er uiteindelijk op neer komt dat ze weer moet leunen op de steun van de supporters en businessclubleden.”

11 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Voetbalclubs en hun fans hebben in het verleden steeds laten zien dat het keurige oppassende modelburgers zijn die alle regels stikt naleven. Het is inderdaad heel raar dat er nu geen uitzondeling wordt gemaakt voor deze essentiële bedrijfstak!

 2. Uuu

  We kunnen ook zonder publiek blijven spelen hoor FC Utrecht.

  Wat willen jullie nu eigenlijk daar? Het is nooit goed.

  En met “het is onmogelijk” lees ik vooral, we hebben geen zin om het publiek gespreid te placeren want dan moeten we aan het werk en we hebben geen zin om te moeten vragen het publiek te laten zitten (want we zijn bang voor onze eigen harde kern). Die seizoenskaarthouders spreid je dan maar 9over meerdere wedstrijden. Het is even niet anders.

  En 1/3 van de capaciteit bij FC Utrecht is 7000 toeschouwers. Er zijn genoeg eredivisieclubs waar dit gewoon het toeschouwers gemiddelde is/ was (en bij FC Utrecht in een grijs verleden ook). Die clubs gaan er pas echt op achteruit en met name voor die clubs is het nog moeilijker een club te runnen. Niet voor de FCU. Dat is een overdrijving special voor de media. Dat het opengooien bij 7000 bezoekers meer kost dan het oplevert is pertinente (en gewoon dor de journalist te controleren) onzin.

  Laten we de stadions weer gewoon helemaal dicht gooien weer, want ik word nu al moe van het gejank van de knvb en een aantal eredivisieclubs. Het is nog steeds een pandemie waar we in zitten. Het lijkt wel een kleuterklas met die clubs. Tussen augustus en november heeft men bewezen niet op te treden tegen de eigen toeschouwers met alle overvolle harde kern-vakken en staande en schreeuwende dicht tegen elkaar aangepakte supporters, tegen de afspraken in. Het is snotverdomme nog steeds een pandemie.

 3. vak K

  @ Uuuuu

  En daar istie weer de voetbalhater , lekker kort verhaal ook weer zeg!

  Wederom niet op de hoogte wat voor extra verliezen dit alle clubs weer gaat kosten!

  Je maakt je steeds meer belachelijk, ga zo door jochie!

 4. Uuu

  @ Vak K

  Als de clubs, waaronder de FCU en haar “supporters” wat verstandiger met hun verantwoordelijkheid in de stadions waren omgegaan bij start van afgelopen seizoen, dan waren ze nu niet als laatste aan de beurt geweest bij heropening. De clubs en “supporters” hebben bewezen niet volwassen met deze verantwoordelijkheid om te kunnen gaan, want het was geen gezicht, die uitpuilende tribunes met duizenden mensen kriskras door elkaar over elkaar heen springend en schreeuwend, terwijl de ziekenhuizen weer langzaam overlopen werden. Over een dikke middelvinger en egoïsme en narcisme gesproken

  Overigens gelden dezelfde regels voor de evenmenten-sector en die hoor ik niet zo hard huilen en die hebben met vele grotere negatieve financiële gevolgen te kampen; en met ook minder steun als de voetballerij.

  Ik ben overigens alles behalve een voetbalhater en in de basis ook geen hater van de FCU, ik heb wel moeite met de mentaliteit en uitspraken van “supporters” als jij en moeite met het huidige management en beleid bij de FCU.

 5. Rij 7 Stoel 13

  De regel was destijds testen voor toegang en daarna hoefde er geen afstand gehouden te worden in de stadions.
  Toen het er in de beeldvorming op tv niet zo best uitzag waren supporters weer eens een makkelijk slachtoffer vd politiek die zelf deze afspraak had gemaakt.
  En waarom trekt elk topic over Fc Utreg op deze site altijd van die slecht geinformeerde voetbalhaters aan?! Steek je energie in iets wat je wel aanspreekt.

 6. Uuu

  @ Rij 7

  Het was testen voor toegang EN spreiden over het stadion!

  Je bent nog niet eens op de hoogte…..

  En misschien moeten ze bij de FCU, club en supporters, eens in de spiegel leren kijken. Dan begrijpen ze dit soort reacties wat beter.

 7. Klaas

  @ Rij7

  Het was zitplaats verplicht jongen.

 8. arbeider

  Juis Rij7 Stoel 19

  Uuuuu is wederom niet op de hoogte van wat er wel of niet mocht.

  Daarbij is het niet meer te verkopen t.o. de burgers op maar de vinger op de pols te houden terwijl er om ons heen van alles weer mogelijk is.

  Minister Kuipers oreerde in al de talkshows dat er te weinig capaciteit in de ziekenhuizen was en dat dit opgelost moet worden. Zie nu,,,,onder de “Rutte Doctrine” is het in ene niet meer het grootste probleem terwijl ze het nu weer gooien op de hoge ziektecijfers en ontwrichting vd maatschappi,j dieze notabene zelf in de hand werken door iedereen maar in quiraitaine te sturen..

  Als iedereen eens goed nadenkt wat er in dit land gebeurd onder Rutte piep je wel anders, alles wat mis kan gaan gaat mis Tekenend de quote van ex minister Grapperhaus die constateerde dat op maandagmorgen Hugo de Jonge en Eutte bepaalde wat er ging gebeuren ( dus zonder de andere ministers) en ze vervolgens een dictaat kregen opgelegd. Mona Keijzer is niet voor niets opgelegd.

  Dus Uuuuu blijf lekker geloven in het OMT en deze Overheid, jij zit bij die 20% die er nog wel in geloven!

 9. Scherpschutter

  Ik begrijp werkelijk niet waarom de voetballerij de overheid niet eens tot de orde roept en op zijn minst eens vraagt om deugdelijke onderbouwing van waarop de maatregelen nu eigenlijk berusten.

  Er vinden vrijwel nul besmettingen plaats in de buitenlucht…Waarom zou je dan een voetbalstadion in de buitenlucht dicht moeten gooien? Makes no sense at all! Waarom vraagt de voetballerij niet eens wat hier nu het harde meetbare doel nu eigenlijk van is?

  En waarom kan het stadion niet gewoon open met testen voor toegang? Wie geen corona heeft kan het ook niet versprijden. Waarom dringen voetbalclubs hier niet op aan?

  En waarom vragen voetbalclubs niet massaal om perspectief? Als je al niet open mag met 290 man op de IC, ja, wanneer in naam der Lieve Heer dan wel?

  En waarom spreekt de verbindende voetballerij (een volkssport voor iedereen) zich niet uit tegen de splijtende QR codes?

  Ik begrijp werkelijk niet dat een tak/industrie met zoveel invloed (en wellicht wel macht) zich als makke lammeren naar de slachtbank laat leiden en niet eens de simpele essentiële vragen stelt…Waarom accepteer je dat iemand de doelpalen tijdens de wedstrijd continu verplaatst, zonder enige uitleg?

  Ik vind het nogal een slap, weerloos en zoutloos verhaal van deze mijnheer van Es. Dat is dan wel weer keurig in lijn met het veldspel van de FC dit seizoen overigens, maar dit terzijde.

 10. vak K

  @ Uuuu

  De clubs lijden verlies omdat een wedstrijd organiseren veel geld kost, in het geval van Utrecht 150 k. Daarbij is het grote verdienmodel de losse kaartverkoop plus de baten vd horeca. Aangezien Utrecht 11.000 SCC heeft en een capaciteit van 23.500 is de rekensom gauw gemaakt, ongeveer 8000 supporters zijn toegestaan,dus SCC houders die al betaald hebben, zeg het maar even want Uuuu leeft en rekent als een zure kleuter.

  Afgelopen seizoen al 5.5 mio verlies door Corona, ondanks Overheidsteun.

  Blijf maar loze woorden plaatsen hier, en de naam Uuuuu ben je niet waard!

 11. trol

  Uuu….je eerste verhaal kun je 1op1 kopieeren naar de horeca. Daar is het ook nooit goed en werd er ook niet gehandhaafd (1.5 meter..je zit bijna op elkaars schoot, en scannen was ook nogal moeilijk) Overigens was in augustus t/m november (maak er maar oktober van) geen spreiding in de stadions (wel 75% net als in de concertzalen bijv.), enkel 3G…dat terzeide. Gooi lekker de boel open, dat is voor iedereen beter. We hebben de ouderen en zwakkeren lang genoeg beschermd, Blijven die maar binnen of trekken ze een hazmatsuit aan. verder een groot (basic) coronohospitaaltje openen en we zijn klaar. Nog even wat druk op vacineren, om die graad wat op te krikken, zou een bonus zijn.

  Nog even over de aanhang…proleten of niet…ze hebben wel betaald, zonder garantie op toegang…dat kan bijna nergens anders ook gezegd worden. Vrij offtopic.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).