FC Utrecht-supporters boos op NOS | De Utrechtse Internet Courant FC Utrecht-supporters boos op NOS | De Utrechtse Internet Courant

FC Utrecht-supporters boos op NOS

FC Utrecht-supporters boos op NOS
Stadion Galgenwaard. Foto: DUIC
Een deel van de FC Utrecht-aanhang is boos. Boos op de NOS vanwege een nieuwsbericht over anti-joden spreekkoren die klonken vanuit het Utrecht-vak tijdens de wedstrijd tegen Sparta afgelopen weekend. 

Een deel van de FC Utrecht-aanhang is boos. Boos op de NOS vanwege een nieuwsbericht over anti-joden spreekkoren die klonken vanuit het Utrecht-vak tijdens de wedstrijd tegen Sparta afgelopen weekend. 

In het bericht wordt onder andere gemeld dat de supporters onder andere ‘de Joden gaan eraan’ zongen in aanloop naar FC Utrecht-Ajax volgende week. Ook het liedje ‘En wie niet springt is een jood’ passeerde de revue. De berichtgeving ligt gevoelig doordat er twee jaar geleden geen Ajax-supporters naar Utrecht mochten komen, omdat burgemeester Jan van Zanen het niet veilig achtte. Ook hier lagen kwetsende spreekkoren richting Ajax aan ten grondslag.

FC Utrecht zelf distantieert zich van de spreekkoren en hoopt op een positief geluid volgende week van de supporters. Algemeen directeur Wilco van Schaik laat weten: “Helaas zijn wij geconfronteerd met leuzen aan het einde van de wedstrijd. Laat duidelijk zijn dat FC Utrecht zich nadrukkelijk distantieert van kwetsende teksten. Wij betreuren het ten zeerste dat mensen in de samenleving hierdoor gekwetst worden. Het werpt een schaduw vooruit naar aanstaande zondag, een wedstrijd waar we al weken mee bezig zijn. Het moet iedereen om de club heen met een FC Utrecht-hart duidelijk zijn dat de club onder het vergrootglas ligt en dat we ons geen misstap kunnen permitteren. Rivaliteit hoort bij voetbal, maar dan wel op een sportieve manier. Zowel op het veld als op de tribune.”

Ben ten Boden, de FC Utrecht-volger van DUIC, is niet te spreken over de NOS. “Deze liedjes worden al tientallen jaren gezongen in veel stadions in Nederland. Nooit is er een haan die er naar kraait. De NOS beseft niet (of eigenlijk wel?) dat men hier doelbewust olie op het vuur gooit in de aanloop naar de wedstrijd van aanstaande zondag, FC Utrecht – Ajax. Deze tendentieuze berichtgeving schaadt FC Utrecht enorm.”

Een FC Utrecht-supporter maakte een compilatie van ‘anti-Semitische’ spreekkoren van andere clubs die niet door de NOS zijn uitgezonden. Bij het filmpje, dat al bijna 8.000 keer is bekeken, staat: “Kleine compilatie van sfeerbeelden die niet door de NOS werden gezien als anti-semitisme, of waarover in ieder geval niet werd bericht. Vooral zo doorgaan NOS! Lekker objectief!”

16 Reacties

Reageren
 1. Klaas

  “Maar mammie, zij doen het ooooook!” (zuertoon zelf erbij bedenken). Lekker volwassen.

  Als die supporters echte mannen waren, namen ze verantwoordelijkheid voor hun eigen woorden. Kan je de NOS de schuld van van zitten geven, maar ze verpesten het toch echt lekker voor zichzelf.

 2. Bas Benders

  Je boos maken omdat “anderen het ook doen” Met zo’n instelling kom je er wel Ben. Begin dan ook gelijk maar met belasting ontduiken, inbreken en ach waarom ook niet een liquidatie. Anderen doen het toch ook?

 3. Natte Otter

  Zullen we gewoon kappen met de suffe spreekkoren waar het hier om gaat? We hebben genoeg goede teksten die prima zijn.

  Ben het er mee eens dat het een beetje selectieve verontwaardiging is van de NOS, maar als we het niet zouden doen, zouden ze het ook niet kunnen uitzenden.

 4. Vincent

  “Maar hunnie doen het ook, dus dan mag het!” Ik geloof niet dat ik sinds het schoolplein in groep 8 iemand dat argument serieus heb zien gebruiken, maar deze “supporters” hebben daar kennelijk geen problemen mee. En vervolgens boos worden op de NOS omdat ze jouw eigen kreten publiceren – je moet het maar kunnen. Knap staaltje mentale gymnastiek.

 5. John

  Triest volk. In plaats van de hand in eigen boezem steken de boodschapper een trap geven. Typerend hoor. De weg volkomen kwijt die supporters, met die Ten Boden voorop.

 6. Wim Vreeswijk

  Ditmaal geen zinnige bijdrage van Ben dat het al zoveel jaar overal zou gebeuren. (einde citaat). Iets wat ‘gewoon fout’ is, moet juist vanwege het toenemend antisemitisme en hieruit voortvloeiende incidenten in onze samenleving juist de kop worden ingedrukt. Dus supporters, laten we het gewoon gezellig houden in het FC Utrechtstadion ! Er zijn wel ludiekere akties te bedenken, lijkt mij.

 7. herman

  FC Utrecht supporters zijn altijd boos, dat is geen nieuws.

  Wat wel nieuws is dat het bestuur van Utrecht zich meteen heeft gedistantieerd van de spreekkoren, dat lijkt normaal ,maar is toch nieuw.

  Tot op heden durfde het bestuur uit angst nooit afstand te nemen van haar eigen “supporters” en het is dan ook niet raar dat deze lieden dachten dat hun teksten normaal waren.

  Na (te) veel excessen is het nu 1 voor 12 en is het bestuur ook tot de conclusie gekomen dat dut echt niet meer kan.

  De volgende groep die dit moeten gaan afkeuren zijn de supporters zelf, het is waar dat slechts een kleine groep spreekkoren roept, maar een groot deel van het publiek ziet stiekem te gniffelen. Hopelijk keert het gehele publiek in navolging van het bestuur zich tegen deze kleine groep met hun onacceptabele spreekkoren.

  Het wordt hoog tijd dat Utrecht een volwassen club wordt en daar hoort bij dat je niet boos wordt op de NOS maar boos wordt op die kleine groep.

 8. Carel

  oh dus als het in elk stadion is te horen moeten we dit dan maar accepteren
  stelletje Gladiolen

 9. Paul

  Dat er nog gereageerd wordt op deze “columnist ” DUIC onwaardig.

 10. Marco Verbeek

  zolang Ajax supporters zichzelf “super Joden “noemen moet je niet gek op kijken dat er in meerdere stadions hierop gereageerd wordt

 11. MikeB

  Normaal gesproken zou ik het eens zijn met de bovengenoemde stellingen van dat het zwak is naar andere te wijzen onder het motto van “maar hij doet het ook”. Echter kun en mag je niet voorbij gaan en twee feiten:

  1. Zijn de zaterdag gebezigde woorden (wie niet springt, en ze gaan eraan) nu echt zo erg? Enkel en alleen omdat er het woordje jood (=Ajax zo noemen ze zich immers zelf) wordt gebruikt?

  2. Het blijf wonderlijk dat heel Nederland ongestraft dezelfde termen , of erger, mag bezigen maar als het FC Utrecht betreft het ineens onder de loep wordt genomen.

  Dat zijn wonderlijke feiten waarbij alle objectiviteit ontbreekt. Je mag en moet anders verwachten van een medium dat door de gehele Nederlandse bevolking wordt gefinancierd.

 12. Stanley

  UTRECHT – De supportersvereniging van FC Utrecht vindt de berichtgeving over de spreekkoren tijdens de uitwedstrijd tegen Sparta overdreven.

  Een deel van de FC Utrecht-aanhang zong onder meer “de Joden gaan eraan” en “wie niet spring is een Jood”, verwijzend naar de wedstrijd tegen Ajax komende zondag. De NOS berichtte hierover en andere media namen het over.

  De supportersvereniging vindt dat FC Utrecht na eerder bestrafte spreekkoren onder een enorm vergrootglas ligt, terwijl deze leuzen al jaren worden gezongen in Nederlandse stadions. “Zelfs door Ajacieden zelf”, aldus Teun den Hartog, voorzitter van de supportersvereniging. “We moeten hierbij toch echt naar Ajax zelf kijken: zij hebben zichzelf Joden genoemd.”

  TURKEN
  Den Hartog: “Als FC Utrecht-fans zichzelf ‘Turken’ noemen, staat misschien ook de hele Turkse gemeenschap op de stoep. Het is gewoon niet zo’n handige naam. Overigens worden Utrechters vaak ‘homo’s’ genoemd, maar ik heb nog nooit het COC boos langs zien komen. Ik vind het heel vervelend dat we hier mensen mee kwetsen. Maar we bedoelen daar echt niet de Joodse gemeenschap zelf mee.”

  FC Utrecht nam zondag afstand van de spreekkoren. “We distantiëren ons nadrukkelijk van kwetsende teksten vanaf de tribune en betreuren het ten zeerste dat mensen in de samenleving hierdoor gekwetst worden”, zei algemeen directeur Wilco van Schaik.

 13. Timo

  Dat er nou nooit wat aan gedaan word dat de supporters uit Amsterdam zich zomaar “Joden” noemen vind ik nog het meest opvallende.

 14. MikeB

  Zo de NOS stelt nu zelf ook dat men overdreven heeft gereageerd. Daar moet ik dan wel weer stiekem van gniffelen Herman, niet op die momenten die jij benoemt. Tenminste niet als het om spreekkoren gaat die echt niet door de beugel kunnen.

 15. Johan

  @ MikeB

  Er zal wel een stel van die hooligans aan de deur van de NOS geweest zijn.

 16. Sjonnie

  Jood als geuzenaam gebruiken(waar ik me ook aan stoor)of Jood als scheldnaam gebruiken is toch wel wat anders, maar dat snapt dat tokkievolk natuurlijk niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).