Twee exposities voor viering twintig jaar Griftpark | De Utrechtse Internet Courant Twee exposities voor viering twintig jaar Griftpark | De Utrechtse Internet Courant

Twee exposities voor viering twintig jaar Griftpark

Twee exposities voor viering twintig jaar Griftpark
Het Griftpark werd 20 jaar geleden feestelijk geopend en daarom komen er twee exposities. Wethouder Linda Voortman opent de exposities.

Het Griftpark werd 20 jaar geleden feestelijk geopend en daarom komen er twee exposities. Wethouder Linda Voortman opent de exposities.

Vanaf woensdag 28 augustus zijn de dubbele expositie op Griftsteede te bezoeken. De ene expositie bestaat uit een actualisering van foto’s van de ontwikkeling en geschiedenis van het Griftpark. Deze expositie is een initiatief van de gemeentelijke Werkgroep Directe Voorzieningen.

De andere expositie heet ‘Ontmoetingen op Griftsteede’. In deze foto-expositie met audiotour vertelt een diversiteit aan bezoekers wat Griftsteede voor hen betekent. De portretfoto’s zijn gemaakt door Hiske Midavaine.

Vanaf 14.00 uur zijn er op Griftsteede (kinder)activiteiten met onder meer een speciale editie van het blotevoetenpad, samen in de cinefiets en mega-jenga.

Griftpark

Het Griftpark werd twintig jaar geleden geopend. Van 1860 tot 1960 stond aan de Blauwkapelseweg een gasfabriek. Uit steenkolen werd stadsgas gemaakt, waarbij afvalproducten ontstonden die in de bodem terecht zijn gekomen.

In de jaren ’70 vroegen omwonenden het voormalige gasfabrieksterrein een park kon worden en de gemeente begon in 1979 met aanleggen van het Griftpark. Tijdens de werkzaamheden werd de vervuilde bodem ontdekt en van 1993 tot 2002 is de bodem gesaneerd.

4 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Wat me opvalt is de parallel tussen de gaswinning in Groningen en in Utrecht destijds. Zowel Groningen als Utrecht zijn geconfronteerd met een enorme ‘naheffing’. Groningen in de vorm van aardbevingen en de schade die daarmee gepaard gaat. Utrecht ontdekte het gifpakket, waar we toch wel het prachtige Griftpark aan hebben overgehouden. Groningen heeft voorlopig alleen het bijzondere Groninger museum van de Gasunie gekregen. De rest van de schade-afwikkeling moet daar nog volgen. Voor Utrecht was het gifpakket een geluk bij een ongeluk. Was het er niet geweest, dan hadden we nu tegen een waarschijnlijk lelijke verzameling onroerend goed aangekeken. En nog een conclusie: elke energie-winning gaat van – Au – .

 2. Jan

  @Massegast
  Veel Nederlandse steden hadden een gasfabriek. Kijk bijvoorbeeld naar de Westergasfabriek in A’dam. Daar zijn ze zo slim geweest niet alles te slopen, maar ook te restaureren.

 3. wollie

  Ik las ‘twee explosies’, heel freudiaans…

 4. Massegast

  @Jan — In mijn beleving was de architectuur van de Utrechtse gasfabriek niet van dezelfde kwaliteit als de gebouwen van de Westergasfabriek. En ik ken de gasfabriek nog uit mijn jeugd. Heb nog in het giftige tolueen cowboytje gespeeld. Alleen de directeurswoning aan de Blauwkapelseweg hadden ze mogen laten staan. Daar had je een paar prachtige appartementen in kunnen realiseren, beneden horeca en aan de achterkant een terras op het Westen met avondzon over het Griftpark en uitzicht op de Dom. Was subliem geweest! Overigens hulde aan iedereen die zich heeft ingespannen om het Griftpark te realiseren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).