Feesten met darkroom niet hetzelfde als seksinrichting, meent Utrechtse GroenLinks Feesten met darkroom niet hetzelfde als seksinrichting, meent Utrechtse GroenLinks

Feesten met darkroom niet hetzelfde als seksinrichting, meent Utrechtse GroenLinks

Feesten met darkroom niet hetzelfde als seksinrichting, meent Utrechtse GroenLinks
Een ondernemer moet een vergunning voor een seksinrichting aanvragen als hij feesten in Utrecht wil geven met een darkroom, stelt de gemeente. De fractie van de Utrechtse GroenLinks plaatst hier vraagtekens bij en heeft hier dan ook schriftelijke vragen over aan het college gesteld. 

Een ondernemer moet een vergunning voor een seksinrichting aanvragen als hij feesten in Utrecht wil geven met een darkroom, stelt de gemeente. De fractie van de Utrechtse GroenLinks plaatst hier vraagtekens bij en heeft hier dan ook schriftelijke vragen over aan het college gesteld. 

De ondernemer is van plan om in Utrecht feesten te organiseren. Op deze feesten kunnen de bezoekers gebruikmaken van een darkroom. Een darkroom is een ruimte zonder verlichting, waar vrijwillig anonieme seksuele contacten kunnen plaatsvinden.

Volgens de gemeente vormen de entreetickets voor het feest en het faciliteren van een darkroom de noodzaak om een vergunning aan te vragen; een vergunning voor het hebben van een seksinrichting. Maar, zegt de Utrechtse GroenLinks, de seksuele handelingen zijn niet de hoofdactiviteit van de feesten.

De feesten zijn betaald, maar van de darkroom kan men gratis en vrijwillig gebruikmaken, voegt GroenLinks toe. “Slechts een kleine minderheid van de gasten zal gebruik maken van de darkroom”, schrijft de fractie. “Het merendeel van de gasten komt vooral voor een leuke avond dansen met vrienden.”

Sauna

De Utrechtse GroenLinks vraagt onder meer of de gemeente de mening deelt dat bij het vrijwillig gebruik van de darkroom geen sprake is van sekswerkers of mensenhandel. Ook vraagt de fractie of de gemeente bereid is de APV (Algemene plaatselijke verordening) aan te passen, zodat darkrooms waar vrijwillige seks kan plaatsvinden niet vergunningsplichtig zijn.

GroenLinks zegt dat de ondernemer ook plannen heeft voor het openen van een gay sauna. Hij zou bang zijn dat hij ook hiervoor een vergunning voor het exploiteren van een seksinrichting moet aanvragen.

11 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoner

  Lekker dan. Wat een idiote gedachtenkronkel van Groenlinks. Je zou maar op vanwege klimaat, huisvesting en ‘duurzaamheid’ op Groenlinks hebben gestemd zoals de meesten en dan dit standpunt erbij krijgen.

  Faciliteren van seks in nota bene darkroom is gewoon een seksclub. Vergelijkbaar met een parenclub waar ook geen betaalde sekswerkers rondlopen.

  Ow ja, en laat die darkrooms maar lekker in Amsterdam blijven. We zitten niet te wachten op dit soort sekstoerisme/ seksfeesten.

 2. Realist

  Hoe naïef weer van GL. De meeste bezoekers zullen juist voor die darkroom komen.. Het is gewoon een sexinrichting.

 3. Bas

  Zou het sowieso niet logischer zijn om meer ruimtes te maken in de samenleving waar je legaal intiem kan zijn? We zijn na de seksuele en sinds de digitale revolutie steeds banger geworden voor intimiteit en seksualiteit offline.

 4. Mariska

  ‘We zitten niet te wachten op dit soort sekstoerisme/ seksfeesten.’
  Bepaal jij dat? Wie weet hoeveel mensen daar op zitten te wachten.

 5. deram

  Spreek voor je zelf “binnenstadbewoner” Van mij mogen ze komen.
  Seks is niet eng hoor en laat mensen zélf uitmaken hoe ze het willen beleven! Welke last zul jij er nu eigenlijk van hebben ?
  Je kan de keuze maken om gewoon thuis te blijven!

 6. Ootje

  Zelf geen liefhebber van darkrooms, maar ben wel vaak op feesten geweest waar er eentje was. Heeft niets met een seksinrichting of prostitutie te maken, maar is een alternatief voor vluchtige seks op het toilet of in een donker achteraf steegje. Al vele jaren in vele steden en landen de normaalste zaak.
  Laten we alsjeblieft ophouden met die vetrutting van onze samenleving, net als met de Corona-uitbreiding van terrassen! Vrijheid blijheid, leven en laten leven! En als het problemen oplvert, ingrijpen. Hoe simpel kan het zijn?

 7. Herman

  Waar bemoeien we ons mee. Ga lekker je gang, typisch punt waar de gemeente zijn kostbare capaciteit niet aan hoeft te besteden.
  Er zijn urgentere zaken.

  Lekker dansen en van bil gaan maar!

 8. Bromsnor

  Je zal Bromsnor niet snel in een darkroom treffen, maar als anderen dat fijn vinden, prima! @Bas, “Zou het sowieso niet logischer zijn om meer ruimtes te maken in de samenleving waar je legaal intiem kan zijn?”, ja, volgens Bromsnor zijn dat “slaapkamers” daar zijn er inderdaad niet genoeg van.

 9. Utrechtse Vogel

  Een darkroom lijkt me juist zeer duurzaam, want dat scheelt toch aanzienlijk in verlichting. Terecht punt van Groenlinks.

 10. Speak Up

  Wat is er eigenlijk mis met seks?

  Rare moraalridders

 11. Sic

  De gemeenteraad heeft gewoon gelijk, die ondernemer probeert met semantisch gelul een loophole uit om zo makkelijker aan een vergunning te komen.

  En terzijde: waarom wordt er steeds geschreven over ‘de Utrechtse’ GroenLinks? Zit er ook een Amsterdamse GroenLinks in het Utrechtse college oid?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).