Festival Europa in Utrecht: een ‘Lowlands-achtige sfeer’ over de ver-van-mijn-bedshow de Europese Unie Festival Europa in Utrecht: een ‘Lowlands-achtige sfeer’ over de ver-van-mijn-bedshow de Europese Unie

Festival Europa in Utrecht: een ‘Lowlands-achtige sfeer’ over de ver-van-mijn-bedshow de Europese Unie

Festival Europa in Utrecht: een ‘Lowlands-achtige sfeer’ over de ver-van-mijn-bedshow de Europese Unie
Hanneke van Eijken en Pauline Phoa
Feesten in Chersonissos, museum bezoeken in Parijs, studeren in Berlijn en wandelen in Oostenrijk. Zonder de Europese Unie zou het allemaal een stuk lastiger zijn. Toch blijft Europa voor veel mensen wat abstract. Maar los van de buitenlandtripjes heeft de unie ook enorm veel invloed op de regels en het leven hier in Utrecht. De helft van de stemgerechtigden in Utrecht kwam vijf jaar geleden opdagen bij de Europese Verkiezingen. Donderdag 6 juni gaan de stembussen weer open en vrijdag 31 mei wordt Festival Europa georganiseerd, met een ‘Lowlands-achtige sfeer’ over de ver-van-mijn–bedshow de Europese Unie.

Feesten in Chersonissos, museum bezoeken in Parijs, studeren in Berlijn en wandelen in Oostenrijk. Zonder de Europese Unie zou het allemaal een stuk lastiger zijn. Toch blijft Europa voor veel mensen wat abstract. Maar los van de buitenlandtripjes heeft de unie ook enorm veel invloed op de regels en het leven hier in Utrecht. De helft van de stemgerechtigden in Utrecht kwam vijf jaar geleden opdagen bij de Europese Verkiezingen. Donderdag 6 juni gaan de stembussen weer open en vrijdag 31 mei wordt Festival Europa georganiseerd, met een ‘Lowlands-achtige sfeer’ over de ver-van-mijnbedshow de Europese Unie.

Menig Nederlander ziet nog wel het nut in van de Europese Unie, zo bleek uit recent onderzoek, maar de liefde voor Europa ontbreekt. Mensen weten er ook vaak weinig van. Toen Groot-Brittannië uit de EU stapte en daarmee de Brexit een feit werd, was een van de meest gestelde vragen via Google: ‘What is de EU?’

Precies dit gegeven was voor Pauline Phoa en Hanneke van Eijken reden om bij elkaar te komen. De twee zijn wetenschappers in Utrecht bij de universiteit en houden zich dagelijks bezig met Europa. Van Eijken: “Maar dat is vaak op een wetenschappelijke basis, door en voor andere wetenschappers.” Phoa: “Er werden eigenlijk maar weinig leuke dingen georganiseerd over Europa voor een breed publiek. Op televisie is er natuurlijk wel aandacht voor, maar dat is allemaal heel serieus en inhoudelijk met allemaal saaie witte mannen. Het stukje emotie en plezier ontbrak vaak.”

Theater, kunst, debat, dans en interviews

Vijf jaar geleden, bij de vorige verkiezingen besloten ze daarom om Festival Europa te organiseren, met een ‘Lowlands-achtige sfeer’ waar mensen gewoon in hun vrije tijd naartoe willen gaan. Vrijdag 31 mei staat de tweede editie op de agenda, met theater, kunst, debat, dans en interviews over Europa en de unie. Het festival in Bibliotheek Neude is gratis toegankelijk.

Toch wordt het niet alleen een feestje voor Eurofielen, zo menen Phoa en Van Eijken. “Er is ook zeker de nodige kritiek en er zijn sprekers die juist kritisch zijn op wat er allemaal gebeurt in Europa. We zijn van huis uit wetenschappers, dus we zijn het juist gewend om die kanten ook te bestuderen.” Maar zo zeggen de twee wel, ze geloven allebei in de grote voordelen van Europese samenwerking om grensoverschrijdende problemen het hoofd te bieden. Van Eijken: “De samenwerking is van origine een vredesproject, gestart na de Tweede Wereldoorlog om te voorkomen dat er weer oorlog komt in Europa. Als we nu aan oorlog denken, denken we vooral aan dreigingen van buiten Europa en niet aan bijvoorbeeld Spanje of Italië. Dat komt echt doordat de Europese landen samen aan tafel zitten.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

Daarbij is Europa volgens Phoa ook helemaal niet een ver-van-mijn-bedshow, de hele dag door komen Utrechters in aanraking met Europese regels, die inwoners juist beschermen: “De bescherming van privacy is in Europa bijvoorbeeld veel beter geregeld dan in de rest van de wereld. Maar ook de prijzen in supermarkten in Utrecht zijn goedkoper door gezamenlijk landbouwbeleid.” Van Eijken vult aan: “80 procent van de wetten in Nederland is gebaseerd op regels vanuit de Europese Unie. Dus die dagelijkse invloed is er zeker. Schoon zwemwater, een veilige leefomgeving, goedgekeurd speelgoed, gifstoffen in de landbouw, en stoffen in kleding; de Europese Unie maakt er regels voor om inwoners te beschermen.”

Programma

Daarom theater, dans, kunst, lezingen en debat over Europa. Op Festival Europa speelt Saman Amini een stuk uit ‘Saman Amini’s Integratieplan’, dat in reprise ging in 2024 en in steden door heel Nederland voor uitverkochte zalen zorgt. Blaudzun treedt op als muzikant en vertelt over reizen als artiest door Europa, post Brexit. Tijdens De Grote Europashow stomen De Kiesmannen je in no time helemaal klaar voor het stemhokje met politieke analyses, humor en muziek. De Utrechtse presentator en tv-maker Dwight van van de Vijver staat bij het hoofdpodium en interviewt sprekers zoals Sander Schimmelpenninck en Lise Witteman. Het nummer Europapa wordt opgevoerd door de Studenten Big Band en is er een silent disco. Het programma is van 16.00 tot 23.00 uur.

Van Eijken: “Vorige keer was het festival nog in TivoliVredenburg, maar we hebben er nu bewust voor gekozen om het in de bibliotheek te doen. We willen een zo breed mogelijke doelgroep aanspreken, niet alleen de inwoners die al erg ‘Eurominded’ zijn.” Volgens de initiatiefnemers is er ook nog maar weinig campagne voor de verkiezingen. Phoa: “We moeten mensen ook echt wel een beetje wakker schudden, laten zien wat we aan Europa hebben en dat we het moeten waarderen. De boodschap van Europa past niet helemaal in één sexy tweet, maar we moeten het blijven agenderen.”

13 Reacties

Reageren
 1. edith wegman

  Geweldig initiatief!!!!!!!!!!!

 2. Europa is essentieel voor Vrede & Economie

  Communicatie over wat precies EU voor ons alle betekend is vaak erg beperkt gebleken. Daardoor heeft vooral het negatieve sentimenten, zonder feiten besef, bijna de overhand gekregen. Het is heel goed om kritisch te zijn op de EU, en de democratie ervan, maar niet los van de vele positieve resultaten. Hopelijk helpt dit event, in de betere bewust zijn hiervan.
  De Brexit heeft duidelijk gemaakt dat zelfs veel EU wetgeving wijzigen een onmogelijkheid is. Omdat deze dan weer opnieuw bedacht dienen te worden.
  Meer dan ooit hebben we een EU nodig om sterk te staan in de huidige Geopolitieke oorlog fase.

 3. Johnny

  Wat voor goeds heeft Von der Leyen gebracht in het belang van de kritische europeanen?

 4. Rob H.

  De Nexitmensen verlangen allemaal weer naar de rijen bij de grens, het geldwisselkantoor en de telefooncellen…

 5. Koel Hoofd

  Standaard vermaak event met zang, dans en theater om de verveelde millennial iets te doen te geven terwijl ze pretenderen zich ergens voor te interesseren.

  Een Engelstalige zoekopdracht “what is the EU” tijdens de Brexit is namelijk helemaal niet gedaan door Nederlanders want die vragen ‘wat is de EU’. Aangezien wij Nederlanders na 70 jaar intussen ALLEMAAL zijn opgegroeid met de EEG wat EU werd en dus WETEN WAT DE EU is, keken wij vooral met grote ogen naar de Britten met hun Brexit perikelen die dagelijks op de buis kwamen waardoor Google overbodig was.

  “Op televisie is er natuurlijk wel aandacht voor, maar dat is allemaal heel serieus en inhoudelijk met allemaal saaie witte mannen. ”
  Saaie witte mannen….
  Populistisch bullshit statement in de bekende kleine bubbel.
  Assita Kanko is een vrouw, gekleurd, komt van buiten de EU, schrijft voor de Telegraaf, komt regelmatig op tv en zit in het Europees parlement hele zinnige intelligente dingen te zeggen. Maar ja, wel kritisch, serieus en inhoudelijk…
  Dat past niet in de exclusieve microbubbel die alleen inclusief op papier wil zijn.

  @Europa is essentieel voor vrede en economie
  Vele positieve resultaten??
  Heb je enig idee wat de EU heeft aangericht de afgelopen 3 decennia?
  Economen hebben aantal jaar geleden berekend dat we één maandsalaris hebben verdiend aan de EU. …één maandsalaris, wat nu al weer is verdampt door EU moraal politiek met expansiedrang. Dat staat in heel schril contrast met alle door de EU veroorzaakte problemen die we nu niet eens kunnen oplossen dankzij die EU.

  Daarnaast kan de EU zonder gemeenschappelijke vijand/concurrent niet eens bestaan vanwege de historische interne verdeeldheid welke tot op de dag van vandaag speelt en met chantage en pressie wordt geprobeerd de kop in te drukken. Dus hoezo goed voor de vrede?
  Omdat de Spanjaarden, Fransen en Duitsers nu als toerist komen ipv als soldaat?
  Wees niet naief.
  De volgende groep buitenlandse bezettingssoldaten staat al klaar, dankzij de EU… We noemen ze Russen, terwijl die nog nooit de behoefte hebben gehad om NL te overwinnen omdat handel winstgevender was. Napoleon en Hitler hadden wel de behoefte om Rusland te bezetten, maar generaal Winter heeft dat verholpen.

 6. Berend

  We hebben het te goed, er is te lang vrede, daarom.denken we dat we overal recht op hebben. We beseffen we niet goed wat we hebben en kunnen houden met een beetje samenwerken en beetje samen delen.

 7. Berend

  Kritisch zijn betekent ook kunnen reflecteren en gas terug nemen als er ook een ander gezichtspunt is en vandaaruit verder bouwen aan verbeteringen. De enige constante is verandering

 8. Paul

  @ johnny, ze heeft zich zeer sterk gemaakt voor Ukraine 🇺🇦, en dit is in ons allerbelang de agressie van de Russen daar tot stilstand te brengen. Tevens is het Europese solidariteit, om democratie en welvaart voor alle Europeanen.
  Verder heeft ze Europa meer een gezicht gegeven naar zowel China.

 9. Herman

  Vrees dat dit weer veel subsidie kost…
  EU us orims voorbije handel, EU moet ver weg van politiek blijven,l dat regelen we zelf wel.

 10. Pee

  ” Op televisie is er natuurlijk wel aandacht voor, maar dat is allemaal heel serieus en inhoudelijk met allemaal saaie witte mannen. Het stukje emotie en plezier ontbrak vaak.”
  Dankzij die saaie witte mannen, waarvan werd verwacht serieus te zijn voor de camera, hebben jullie in vrede kunnen opgroeien.
  Nu worden we bij oorlogen betrokken waar wij niets mee te maken hebben.
  Vluchtelingen stromen moeten toe laten die ongekend zijn en zorgen voor achteruitgang van ons land.
  Wat voor wetenschappers zijn jullie dan als je dat niet inziet of naar voren brengt.
  We hebben er nog nooit zo slecht voorgestaan na de tweede wereldoorlog als nu.
  @Paul
  Dat van @ johnny klopt gewoon of ben je niet op de hoogte van waar we allemaal door haar in beland zijn .
  @Rob H.
  Als dat de voordelen zijn die jij opnoem dat weegt niet op tegen de nadelen , die je voor het gemak even niet noem.

  Ik sluit me geheel aan bij @Koel Hoofd

 11. Condorcet

  @Koel Hoofd, lees je eigen woeste geraaskal nog eens terug, en dan je ironische nickname. Wow.

  Sinds de EU bestaat is er decennialang vrede, daarvoor nóóit. Realiseer je dat. Jij kan onbezorgd dit suffe stukje tikken op je computer, doordat je geheel toevallig in vrede bent opgegroeid.

  De Russen hebben het trouwens misschien niet op Nederland gemunt, maar overduidelijk wel op vele andere handelspartners van Nederland. Zullen we die dan maar droppen, puur voor een pijpleiding met gas en een afzetmarkt voor onze bloemetjes? En hopen dat Rusland het geliefde Nederland verdedigt wanneer het intern misgaat?

  Oh ja, van die gemeenschappelijke vijanden zijn er meer dan genoeg, niet alleen Russen. Ik ben benieuwd welk bondgenootschap jij voor je ziet, zonder Spanjaarden Fransen en Duitsers.

 12. Realist

  Ik zie het al, het is vooral een progressief links feestje.. Saai.

 13. Johnny

  @Paul Waarom beschermt ze liever een non-EU land in plaats van de huidige europeanen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).