Festival Smeerboel in Utrecht onder vuur vanwege ‘drugspromotie’ Festival Smeerboel in Utrecht onder vuur vanwege ‘drugspromotie’

Festival Smeerboel in Utrecht onder vuur vanwege ‘drugspromotie’

Festival Smeerboel in Utrecht onder vuur vanwege ‘drugspromotie’
Foto: Tim Buiting.
Festival Smeerboel in Utrecht ligt onder vuur vanwege hun marketingstrategie waarbij grappen over drugsgebruik gemaakt worden. Via sociale media heeft het festival meerdere keren op een ‘humoristische manier’ verwezen naar het gebruiken van drugs op het festival, dit terwijl het evenement in de huisregels aangeeft een zero tolerance-beleid te hanteren. Verschillende politici zijn verbolgen over de aanpak van het festival.

Festival Smeerboel in Utrecht ligt onder vuur vanwege hun marketingstrategie waarbij grappen over drugsgebruik gemaakt worden. Via sociale media heeft het festival meerdere keren op een ‘humoristische manier’ verwezen naar het gebruiken van drugs op het festival, dit terwijl het evenement in de huisregels aangeeft een zero tolerance-beleid te hanteren. Verschillende politici zijn verbolgen over de aanpak van het festival.

Smeerboel vindt 9 september plaats op de Grasweide bij Papendorp en zoals menig festivalorganisatie wordt er via sociale media flink ingezet op marketing. De organisatie van Smeerboel verwijst daarbij meerdere keren naar het gebruik van drugs met termen als ‘halfje erin’, ‘bijpakken’ en ‘dit is voor paarden toch’.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Een voorbeeld van een post waarin gehint wordt naar drugsgebruik

Ook andere posts hinten indirect op drugsgebruik. Deze marketing is overigens niet nieuw, de organisatie doet dat al langer en er is al meerdere keren melding van gemaakt, ook weer via sociale media.

Tekst gaat verder onder afbeeldingen

Een voorbeeld van een post waarin gehint wordt naar drugsgebruik

Ophef

Recent is er veel discussie ontstaan over de aanpak van Smeerboel. Staatssecretaris Maarten van Ooijen liet zich er over uit op X: “Drugsgebruik is niet normaal en past niet bij een gezonde leefstijl. Als festivals dit soort posts plaatsen, normaliseren ze gebruik, terwijl de meesten niet gebruiken.” Hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond, Koen Simmers, zei: “Lijkt me een goed moment om nog eens naar de vergunning van dit evenement te kijken en een strenge controle uit te voeren.” Verschillende partijen in de gemeenteraad van Utrecht hebben laten weten om opheldering te gaan vragen bij het college van B&W.

De organisatie van Smeerboel heeft ook zelf gereageerd. Ze ontkennen het promoten van drugsgebruik. “Op al onze evenementen hanteren wij een zerotolerancebeleid, waarbij drugs niet zijn toegestaan. Dit wordt, zoals op elk Nederlands festival, strikt gecontroleerd.”

Humor

Wel geeft de organisatie toe dat er grappen over gemaakt worden in de communicatie: “Bij Smeerboel is humor en open communicatie de rode draad binnen onze marketing. We houden van een directe aanpak en schuwen onderwerpen niet die in onze samenleving spelen, zelfs als anderen ze liever vermijden. Soms zijn we serieus, maar meestal met een knipoog. We maken ook grappen over drugsgebruik, maar het is altijd overduidelijk dat het om humor gaat. Wij geloven namelijk niet in het negeren van bepaalde onderwerpen.”

Verder zegt Smeerboel: “Over smaak valt te twisten als het om grappen gaat, maar het promoten van drugs is iets heel anders. We willen alleen niet doen alsof drugsgebruik niet bestaat en er niet over praten. Dat is, wat ons betreft, geen oplossing.”

Maar wat vinden de DUIC-lezers?

Grappen over drugsgebruik door een festivalorganisatie moeten kunnen

View Results

Loading ... Loading …

40 Reacties

Reageren
 1. Yoshua

  “Op al onze evenementen hanteren wij een zerotolerancebeleid, waarbij drugs niet zijn toegestaan. Dit wordt, zoals op elk Nederlands festival, strikt gecontroleerd.”
  Waarom heb je het dan wel over drugs?
  Nu moeten ze gebruik van pilletjes en poeders ook toestaan.
  Geef iedere bezoeker naar wens een pilletje, ketamine of een pakkie kabouterpost.

  Straks gaan ze handgranaten en AK-47 promoten in de marketing en gaan doodleuk beweren dat ze tegen wapens zijn en je geen wapens mee mag nemen.

  Teleurstellend, mensen gaan ervan uit dat er in de dixie een spiegeltje ligt met rietjes om te kunnen nakken.
  Of je laat drugsgebruik, in een dixie, half pilletje pakken of een beetje paarde drugs toe of je geeft geen festival.

 2. 19bentje48

  Onderzoek eens of de drugswereld organisatorisch een rol speelt bij festivals. Ze hebben er een groot belang bij.

 3. Hetty

  Lijkt te suggereren, dat de beveiliging wel een oogje zal dichtknijpen bij de ingang. Kwalijke zaak, met recht een smeerboel ! Annuleren dan maar?

 4. Nick

  “terwijl de meesten niet gebruiken”, mr. van Ooijen is nog nooit op een dance festival geweest zeker…
  Alcohol en tabak passen trouwens ook niet bij een gezonde leefstijl maar ja, dat tolereren ze wel in Den Haag want dan levert goed geld op…

 5. Baliekluiver

  Festivalorganisatoren en hun klanten worden boos als ze niet elke week ergens een park kunnen slopen, een natuurgebied kunnen verstoren of een woonwijk uit de slaap kunnen houden. Ze vinden het ook geen enkel probleem om hun klanten willens en wetens een levenslang gehoortrauma te bezorgen. En wie wel eens op zo’n festival is geweest weet dat drugsgebruik daar net zo normaal is als water uit de kraan. De smoes van Smeerboel is te hypocriet voor woorden, hoogste tijd dat de festivalindustrie een toontje lager gaat zingen!

 6. Marjo

  Wanneer gaan festivalorganisaties nu eens op posters en billboards op het terrein breed aangeven dat gebruikende festivalgangers de drugscriminaliteit in stand houden door HUN EIGEN drugsgebruik.

 7. Moniek

  @Marjo
  Helemaal mee eens. Men is zo gebrand op drugssmokkel en – handel maar we vergeten vaak voor het gemak dat die misstanden bestaan vanwege de grootschalige afname van de rommel door het publiek.

 8. Wim

  Gezeur van de bovenste plank!!!

 9. Utrechter

  Nee niet grappig maar in een stad waar het gebruik van hard drugs niet strafbaar is en aanhoudende overlast van verslaafden getolereerd wordt niet verbazingwekkend.

 10. PD

  “Lijkt me een goed moment om nog eens naar de vergunning van dit evenement te kijken en een strenge controle uit te voeren.”

  Als er écht een strenge controle wordt uitgevoerd, is zo’n festival voortaan minimaal de helft van hun bezoekers kwijt…

  Oké, over de manier waarop Smeerboel dit ‘promoot’ valt te twisten. Maar terecht dat ze niet hun ogen sluiten en doen alsof het niet bestaat. Op de paar grote Utrechtse festivals waar ik deze zomer ben geweest, gaat zeker 80% van de bezoekers hard op pillen, poeders en/of keta.

  Hoogtijd dat staatssecretaris Van Ooijen zelf ‘ns een festivalletje pakt om te ervaren hoe leuk de sfeer is als er nauwelijks alcohol wordt gedronken 😉

 11. WJM

  Feestvieren zonder drugs, drank of pillen is al lange tijd helaas onmogelijk voor héél véél mensen!!!
  Dit alles geeft een veel te grote druk op de zorg! en de politie!

 12. Willem

  Selectief verontwaardigde politici. Misschien moeten christelijke politici zoals Maarten van Ooijen zich eerst focussen op het drugsgebruik bij de eigen achterban, in christelijke gemeenten zoals Volendam en Spakenburg.

 13. Herman

  Wat zijn we weer keurig….
  De jeugd gebruikt overal massaal drugs, meestal kijken we weg.
  Maar oh oh, als er iets hardop wordt gezegd.
  Veel schijnheilige gaat het niet worden zie hier onze gemaakte 2023 samenleving……

 14. Koel Hoofd

  Van Ooijen is lekker politiekhypocriet bezig. Het gebeurde ook al toen hij hier wethouder was maar toen boeide het hem niet. Smeerboel is er sinds 2009, toen hij hier in het Sodom en Ghomorra van de grote stad kwam studeren. Kennelijk vanuit de provincie dat hij het vrije decadente studentenleven niet heeft meegekregen. Daarnaast, hij ging nog niet eens zo lang geleden op ‘daklozen safari’, misschien is het handig als hij eens op ‘festival safari’ gaat?

  Overigens, bij de gristenunie is de luxe van humor niet rijkelijk aanwezig. Bikker heeft zich hier ooit spontaan met rood hoofd verslikt over een gouden bikini reclame.

 15. HenQ

  Hypocriet gezeur, laat het toch. Op een beetje technofestival is juist nooit gezeur itt urban- en NL-talige events. Liefst zou ik dus gewoon (deels) legalisering zien. Grappen over die andere harddrugs, die eeuwenlang al ingeburgerd is.. alcohol.. kan toch ook? Boomers die hier een probleem maken gaan nooit naar dance/technofestivals.

 16. jan

  Kijk de twintigers van tegenwoordig maken zich druk over het milieu en biologisch eten. En ondertussen snuiven ze zich suf en eten ze de xtc pillen als snoepjes. Elke twintiger heeft minstens 1 nummer van een dealer in de telefoon die sneller levert dan een aankoop via flink. Dat dit een groot maatschappelijk probleem is daar denken ze niet over na

 17. Ronald

  Wat een hypocriet gejammer om niks. Als 65 jarige een aantal festivals van deze organisatie bezocht. Degelijke controle aan de poort en altijd een super relaxed sfeertje tijdens het festival. Zonder drugsgebruik. Goeie grap die timetable en wie dit uitlegt als promotie van drugsgebruik zoekt blijkbaar een stok om mee te slaan. Koop eens eens ticket en geniet!

 18. BW

  Zero tolerance beleid en fouilleren bij de ingang is ook alleen maar voor de bühne (en om een vergunning te krijgen), maar om openlijk lollig over te doen over drugsgebruik is wel weer het andere uiterste.

 19. Uuu

  Grappig, de anti-deugreacties hier.

  Bedenk even waarom Peter R. de Vries geliquideerd is.

  Dat komt mede door jouw (o.a.) snuivende sponsoring van Ridouan T.

  En natuurlijk hoeft middelen gebruik niet op een moraliserende wijze veroordeeld te worden (wat is er mis met even ontsnappen aan de werkelijkheid en alcohol is ook een (hard) drug, maar veel middelen zijn zo zwaar verslavend dat ze daadwerkelijk wel je leven ruïneren (voor iemand die in de muziekscene in de jaren tachtig en negentig zat> ja, er werd toen ook relativerend gepraat en gedacht over Heroïne en Crack> zeg maar de mensen die nu naast de Stadsschouwburg hun dagen doorbrengen> om je even een beeld voor te schotelen).

 20. Pee

  Ze weten dat er veel gasten zijn die naar dit soort evenementen gaan om te gebruiken.

 21. Len

  Haha, mooi. Geen taboes.

 22. Angelique

  Alcohol is ook drugs,
  En zo’n festivalorganisatie is vooral gebaat bij bieromzet, aan pilgebruik verdient men helemaal niets. Dus promotie daarvan lijkt me niet geloofwaardig.
  Ik denk dat veel mensen niet beseffen hoe gemeengoed xtc onder jongeren is geworden.

 23. Rob Gee

  Op elk technofeest staat meer dan de helft van de mensen strak. Ik moet ook het eerste technofeest nog tegenkomen waar er ruzie gemaakt wordt… het is een publiek geheim dat dit zo gaat maar ineens mogen grappen niet meer? Laat de politiek de sterfgevallen van alcohol en xtc nog eens naast elkaar leggen en ga dan nog eens verontwaardigd lopen doen over wat xtc gebruik… de reden dat er drugscriminaliteit is, is omdat drugs door de politiek als crimineel aangemerkt is.

 24. Rob

  Al deze gebruikende gasten zijn mietjes ik kan prima op een wijntje de grootste lol hebben . Loosers!

 25. Teun

  @jan: mijn dealer werkt gewoon voor flink, dus mijn boodschappen zijn er ook aanzienlijk sneller

 26. Bert

  Er horen zoveel dingen niet bij een gezonde levensstijl. De hoofdsponsoren van de olympische spelen zijn bedrijven als mcdonalds en coca-cola, maar op een of andere manier verdringen de politici elkaar om daar heen te gaan, incl ons staatshoofd.

  Dat is wel ff een stapje verder dan wat grapjes er over maken in je communicatie.

 27. Markie

  Alles al gezegd hierboven…maar het moreel verheven vingertje over criminaliteit in stand houden….ja dat klopt inderdaad, maar dat aankaarten is van intense hypocrisie. Dat gaat op voor alles op, koop dan maar niks meer met een batterij, laat die zonnepaneeltjes ook maar zitten, suikerindustrie is al helemaal idioot etc. We houden met zijn allen van alles instand om ons deugende luxe leventje te leiden .

  War on drugs heeft nog nooit wat opgeleverd. Het wordt tijd dat het ooit zo liberale Nederland weer wordt zoals het ooit was. Wordt een voorloper op het gebied van legaliseren, gedogen etc. Want dit christelijke bekrompen hypocriete geleuter (hoi liefhebber van bijbelse wijn…hoeveel mensen zijn ook alweer alcohol verslaafd) is natuurlijk te tenenkrommend.

  Natuurlijk zeggen festivals er alles aan te doen vanuit vergunning perspectief, maar iedereen weet (als politici dit niet weten….staan ze wel erg ver van de mensen) dat drugs veel en overal gebruikt wordt. En het is recreatief..niet onbelangrijk. De vergelijking met verslaafden in de stad gaat volledig mank.

  Het is een eigen keuze om iets te gebruiken, het is van de zotte dat we regels hebben hiervoor. Terwijl we weten dat die niet werken.

  Smeerboel is nu ineens de gebeten hond, omdat zij gewoon op een grappige manier vertellen hoe de werkelijkheid is. Ik zou hopen dat festivals en andere gelegenheden gewoon zeggen: ” neem alles lekker mee” behalve wapens. Overigens nutteloos…want geweld is er nooit op dit soort feesten.

  Ik gebruik overigens nooit drugs, maar ik kan dan ook een eigen keuze maken, net als iedereen. Als ik het wel zou doen, voel ik me niet verantwoordelijk voor de dood van Peter r de Vries. Net als dat u zich niet verantwoordelijk voelt voor een dood kind in een kobaltmijn. (Toch?)

 28. Kaat

  Verkeerde pr strategie gekozen en nu wordt het afgedaan als ‘humor’. Beetje een zwaktebod, geef je misser gewoon toe.

  Verder niks mis met mensen met principes. Je hoeft het er niet mee eens te zijn. Maar om politici zo anoniem op internet te bashen heeft ook iets sneus.

 29. Cono West

  Drugs criminaliteit bestaat alleen maar omdat de overheid drugs criminaliseert en doodleuk zegt “deze drugs mogen jullie niet gebruiken, maar deze (alcohol) wel” . Terwijl over het algemeen met alcohol veel meer problemen ontstaan bij uitgaansgelegenheden/ festivals of waar dan ook. Legaliseer en reguleer drugs ipv doen als of je het tegen gaat houden en daar ondertussen miljoenen euro’s verspilt aan de zogenaamde bestrijding. Want dat bestrijden gaat goed of niet?

 30. Sjem

  @Rob: je noemt gebruikers mietjes maar zelf gebruik je ook middelen (wijn)? Wat is het verschil?

 31. Moniek

  Hoe stelt u zich legalisering en regulering van drugs in praktische zin voor, Cono West?
  Nog afgezien van of internationale wetgeving dit mogelijk zou maken en dat is niet het geval, kan ik u verzekeren.
  Maar overlaten aan eigen keuze, zoals Markie hierboven suggereert? Verslavingen dan maar op de koop toe nemen? Voorbij die grens, en die is heel snel bereikt, is er helemaal geen eigen keuze meer!
  Tja, alcohol… Dat gebruiken we al zoveel eeuwen dat er geen houden meer aan is. Als alcohol en tabak nu zouden worden uitgevonden, denk ik dat die producten niet op de markt zouden worden toegelaten.
  Kortom: een eenvoudige oplossing is er niet.

 32. jan

  Wat een rare denkbeelden hebben mensen toch. Omdat je het wil gebruiken moet de overheid de drugs maar uit de illegaliteit halen. Er is al jarenlang onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om dat te doen. De conclusie: het levert alleen maar gezeik op. Mensen weten geen maat te houden. Problemen in het verkeer. Jongeren die het als normaal gaan zien etc etc. En uiteindelijk is het echt heel slecht voor je lijf en daarmee de zorg. Recentelijk was nog in het nieuws hoeveel mensen er nu last hebben van blaasproblemen door keta gebruik. En wat dacht je van hersenproblemen bij langdurig xtc gebruik? En dacht je dat het mogelijk was om als 1 land die stap naar legalisering van drugs te maken? Ik moet al niet denken aan de ongelofelijke hoeveelheid drugs toerisme. En wat dacht je van de illegale handel. Die wordt alleen maar groter richting het buitenland als het hier legaal is. Nee de mensen die het goed praten die hebben niet ver doorgedacht.

 33. Statler

  Waar bij al die whataboutisms in deze discussie aan voorbij gegaan wordt: alcohol is een natuurproduct. Dat kan van de veelgebruikte synthetische genots- en roesmiddelen niet gezegd worden. @Moniek: inderdaad.
  Overigens ga ik mee in de huidige stellingname van de gemeente.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 34. sjem

  @Statler: opium is ook een natuurproduct. Dit is toch ook niet legaal?

 35. Statler

  @Sjem,:
  klopt, cannabis idem. Het ging mij om de historische beschikbaarheid van alcohol, zoals @Moniek al terecht stelde: “zoveel eeuwen”. Alcohol is al enkele millennia ingeburgerd, de cannabis is nu in de gedoogzone. De meeste syntheten zijn in dat licht kakelvers.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 36. Moniek

  Natuurproducten zijn niet meer dan gecompliceerde mengsels van chemische verbindingen. Sommige natuurproducten zijn verslavend, evenals sommige moderne chemisch samengestelde drugs. Waarom zouden we in deze discussie onderscheid moeten maken tussen natuur en chemisch samengesteld?

 37. Statler

  @Moniek:
  geen onderscheid op moleculair niveau. Een verschil zie ik o.a. in beschikbaarheid in de tijd. U merkt terecht op dat alcohol al ” zoveel eeuwen gebruikt wordt, dat er geen houden aan is”. Oorzaak is de natuurlijke oorsprong door spontane – en later geforceerde gisting. Alcohol is daardoor al minstens drie millenia beschikbaar, gebruikt en geaccepteerd. De moleculen waar in dit item sprake van is ontstaan niet spontaan, en zijn pas relatief kort beschikbaar. Daar ontstaat het door mij bedoelde verschil tussen natuur en syntheet. Ze staan nog ter discussie. Van de lange termijn effecten is,- in tegenstelling tot alcohol- volgens mij nog weinig bekend, en ze zijn zonder farmaceutische controle methodiek ontwikkeld en geproduceerd.
  Ik ben overigens meer van “geniet, maar drink met mate”.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 38. Moniek

  @Statler
  Een deel van die synthetische stoffen betreft geneesmiddelen. Daar zou kritischer mee omgegaan kunnen worden bij het legaal voorschrijven en afleveren. Voorzover ze in het zwarte circuit terechtkomen, is dat een groot probleem waarbij zowel naar de “handel” als naar het grote publiek moet worden gekeken. Het grote publiek, de gebruikers, houden nu eenmaal de ongewenste situatie in stand. Veel synthetische drugs die geen farmaceutische toepassing kennen, zijn nog gevaarlijker. Daar is nl. geen of onvoldoende onderzoek naar gedaan v.w.b. werking en (on)veiligheid. Gebruik daarvan is spelen met vuur.
  Vergelijken met alcohol is deels terecht, maar inderdaad: dit gebruik kunnen we niet meer stoppen omdat we er al eeuwen gebruik van maken. En laten we wel wezen: in het verleden dronk je veiliger bier dan water.

 39. Statler

  @Moniek:
  wat een snelle reactie! Ik denk dat we het eens zijn.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 40. Moniek

  @Statler
  Inderdaad, we zijn het eens. Helaas is het niet aan ons DE oplossing te vinden want die ligt niet voor de hand zoals sommigen wel eens denken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).