Het centrum van Leidsche Rijn dreigt op een fiasco uit te lopen. “Er wordt gebouwd voor structurele leegstand”, is te horen in een reportage van EenVandaag.
Het programma heeft een nog niet gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau Q&A in handen en daaruit komt naar voren dat tweederde van de winkelketens geen interesse heeft om zich te vestigen in het in aanbouw zijnde Leidsche Rijn Centrum. Ook winkelcentrum Terwijde en The wall in de Vinex-wijk kampen met leegstand.
Al langer is er kritiek op het project. De plannen dateren van jaren geleden, toen consumenten nog vol vertrouwen waren en meer goederen kochten in fysieke winkels. In de loop van de tijd wilde de projectontwikkelaar ASR en andere belangenpartijen zoals verhuurder Corio de plannen aanpassen aan de huidige tijd. Er zijn enkele aanpassingen gedaan door de gemeente maar volgens dit onderzoek is het nog lang niet voldoende. Ook Corio roept in de reportage van EenVandaag op om het winkelcentrum veel kleiner te maken: “Meer een wijkvoorziening dan een stadsdeelcentrum.”
Wethouder Kees Geldof ziet zeker kansen voor het centrum. Hij benadrukt vooral het feit dat een derde van de ketens zich wel zou willen vestigen in het winkelgebied en dat als het centrum er eenmaal is, er ook meer winkels gaan volgen.
De reportage van EenVandaag:
20 Reacties
Reagerende grote Corio-show gaat door.
Het enige belang van de Gemeente Utrecht zijn de grondopbrengsten. De Gemeente heeft veel kosten gemaakt en wil dekking voor bijv. culturele voorzieningen. Als Corio de grondkosten gewoon betaalt, waardoor de Gemeente niet met een financieel gat blijft zitten, dan wordt Leidsche Rijn een hoop leegstand bespaard. Overigens 18.000 m2 is nog steeds een flink (wijk)winkelcentrum.
Aanpassen aan de moderne tijd is niet het centrum kleiner maken. Er is voldoende animo voor winkelen maar niet meer in zaken als de Blokker en de V&D. Corio moet met z’n tijd meegaan en laten zien hoe je een NIEUW centrum neerzet ipv een 13 in een dozijn winkelcentrum. De reden waarom the Wall en Terwijde niet werken is omdat deze opgezet zijn als ‘winkelcentra’ en daar wil geen kip meer dood gevonden worden. Ouderwetse concepten. LR Centrum biedt juist mogelijkheden om een levendig centrum te worden. Een wijkvoorziening zorgt voor WEER een nieuw Kanaleneiland of Overvecht. Een afglijdende wijk omdat niemand er echt wil blijven maar steeds richting het historisch centrum trekt. Corio moet de bek houden en doen wat ze hebben beloofd. Toen een aantal jaren geleden de bomen tot de hemel groeide waren ze maar wat blij met de concessie van LR Centrum, ondernemen is risico lopen. Zo ook hier. Opbokken!
@ Jeroen
Natuurlijk zou Corio moeten inzetten op kleine, zelfstandige ondernemers met goede concepten (dus ook niet 13 in een dozijn, want in lokale winkelcentra zie je vaak winkels waar geen hond op zit te wachten) daar is altijd behoefte aan (dat is nooit anders geweest). De “verketening”van Nederland is een gevolg van de dollartekens in de ogen van projectontwikkelaars en vastgoedondernemers die eigenhandig de winkelprijzen (huur/ pacht) hebben opgedreven uit pure geldzucht.
Hoe kan het dat grote private vastgoedpartijen eigenaar zijn van grote stukken Nederland en daarmee onze samenleving geen goed doen. Op basis waarvan hebben zij eigenlijk zo’n positie kunnen krijgen? Namens wie heeft de politiek eigenlijk zijn ziel aan de duivel verkocht?
Het beste zou zijn wanneer een winkelier weer gewoon honderd procent eigenaar van een pand is.
Dit is een project van ASR. Als de gemeente ASR in dit project tegemoet was gekomen, dan zou lijkt mij zo, de bieb op de Neude al lang rond zijn.
Ik vraag mij af of dit er niet mee te maken heeft dat onroerend goed projecten over verschillende wethouders zijn verdeeld. Die zitten elkaar in de weg.
Het college van B&W zou van grote wijsheid blijk geven met een constructieve oplossing voor deze hete aardappels
Het zou toch inderdaad te doen moeten zijn om met ASR tot een vergelijk te komen als men het postkantoor op de Neude en de huidige lokatie van de bieb in de onderhandelingen betrekt.
Anderzijds, de gemeente heeft natuurlijk gewoon harde cash nodig en we weten ook niet in hoeverre ASR überhaupt iets wil aftikken.
Corio is overigens als ik mij goed herinner in den beginne bij dit winkelcentrum betrokken geweest. Maar ook daar heb ik nog wel een paar wensen, zoals bijvoorbeeld een Rabobrug met trappen naar perrons, zonder gedoe.
@ Marco Knol
Goede ruilhandel, nu zo veel mogelijk binnenslepen en de macht van beide partijen beperken, dan valt er pas te praten over aanpassingen lijkt mij.
ASR heeft in 2008 de Tender (Europese aanbesteding) gewonnen door de hoogste prijs te bieden. Zo hoog zelfs dat de rest van ontwikkelend NL zich afvroeg hoe dit bedrag in hemelsnaam mogelijk was. Bijna 10 jaar later heeft de gemeente al een belangrijk deel van het geld uitgegeven wat door ASR nog “verdiend” moet worden met de ontwikkeling.
Kortom ASR en Gemeente zijn juridisch tot elkander veroordeeld.
En ASR wil niet voor niets al heel lang van zijn Ontwikkelpoot af. Deze soap is nog lang niet afgelopen.
natuurlijk wordt dit centrum niets, Leidsche Rijn is een saai en kleurloos woonoord en daar horen troosteloze winkelcentra als de Wall, eetschuren als dat ding naast de A2, lege velden en nog veel meer gedoe wat hoort bij dit soort oorden. Zelfde patroon zie je in moderne ghetto’s als Zoetermeer, Maarsen, Nieuwegein en als mooiste voorbeeld Almere.
Als de LR-ers willen shoppen kunnen ze kiezen voor de sfeervolle binnenstad van Utrecht en diverse regionale winkelcentra als Cittyplaza, Bisonspoor, Kanaleneiland, Overvecht en wil je een keer wat anders dan is Woerden of IJsselstein ook vlakbij.
Gewoon faseren. Bouw eerst de helft van het beoogde plan, breid uit als de markt aantrekt.
Ergens “een centrum toevoegen” is een fundamentele denkfout, net zoals “betekenis geven” ook uitgaat van gedweeë plan- en maakbaarheid. Pas door een al bestaande “betekenis” verder te versterken kun je het succesvol uitbouwen. Daarvan is hier nergens sprake.
En dan hebben we het nog niet eens over de abberatie dat LRC bepaald niet centraal ligt in LR – je zou zeggen randvoorwaarde nr 1. In geen enkel vakje een vinkje.
De jonge en mobiele LR-bewoner vestigt zich nu langs de A2-tunnel vanwege goede verbindingen, ruimte en een aantrekkelijke (oude) binnenstad op fietsafstand. In hun dagdagelijkse behoefte kan een simpel wijkwinkelcentrum prima voorzien. Een nep-centrum dat gebukt gaat onder onrealistische ambities kan zelfs hun woongenot in de weg staan…
De oplossing is simpel. Laat het gebied autonoom en organisch groeien. Door de ligging gaat dat best lukken. Dat betekent dat de grondopbrengsten wat later komen, maar dat je over 30 jaar wel kunt zeggen dat er stedelijke kwaliteit is ontstaan. En wie weet, wordt het ooit een centrum.
Heran is nog nooit in Leidsche Rijn geweest. Er zijn daar saaie stukken maar ook zeer fraai gelukte wijken. Een van de ideeen van Leidsche Rijn Centrum is om het oude centrum juist te ontzien. Want dat is al overvol en drukkerdedruk, zeker in het weekend. Dat V&D en Blokker in de problemen zitten geeft geen goed beeld van het gehele winkelaanbod in Utrecht. Dat zit volgens mij geenszins in de problemen. Alleen ouderwetse megamallconcepten zoals The Wal, al bij de bouw sleetse winkelcentra als Terwijde en onhandig op een hoek naast een moskee geplaatste winkelruimtes kampen met problemen. Vleuterweide heeft een leuk centrum, opgezet als een open dorpscentrumpje dat helemaal geen problemen met leegstand heeft zover ik weet. Zet het aantrekkelijk en gezellig op en de mensen komen vanzelf langs over het algemeen.
In 2009 voerde de Stichting Zelfstandige Ondernemers Utrecht in een procedure tegen de uitbreiding van HC (Woonwinkelgebouw) aan dat er al jaren sprake was van een enorme overbewinkeling. Alle plannen bij elkaar opgeteld zou er twee keer zoveel winkelvloeroppervlak worden gerealiseerd dan waar koopkracht voor zou bestaan.
De gemeente kwam met ‘deskundige’ rapporten aanzetten van Goudappel Coffeng om aan te tonen dat er voorlopig nog geen sprake zou zijn van overbewinkeling en dat internetaankopen niets voorstelden. De bomen groeien volgens de gemeente altijd tot de hemel. Zie ook de ambitie om 3 nieuwe megabioscopen te realiseren.
De gemeenteraad heeft sindsdien niets geleerd en loopt nog steeds achter ‘deskundige’ rapporten aan, waar commerciële adviesbureaus goud geld mee verdienen. Utrecht is hard bezig een art. 12 gemeente te worden (een onder financieel toezicht gestelde gemeente). Misschien dat het dan eindelijk afgelopen is met kostbare prestige projecten en stadspromotie.
De Gemeente heeft zich jaren geleden niets aangetrokken van o.a. de Utrechtse binnenstadsondernemers die toen al, in een nog voor de detailhandel uitstekende tijd, stelden dat er geen ruimte was voor het Leidsche Rijn winkelcentrum. Zo dichtbij de winkels van Vleuterweide, Bisonspoor, Terwijde, De Meern, The Wall, Vleuten, Overvecht en niet te vergeten de historische binnenstad van Utrecht was het toen al duidelijk dat niemand zat te wachten op nog een groot winkelcentrum, waar dan ook.
Dat dit toen doorgedrukt werd mogen we de Gemeente behoorlijk kwalijk nemen; dit wordt een behoorlijk verlies en diegenen die toendertijd met ons gemeenschapsgeld hebben gespeculeerd, hebben allang elders een leuk baantje.
De Gemeente zou zich wat meer aan mogen trekken van wat de Utrechtse winkeliers graag willen i.p.v. Corio of ASR.
Nee mw. Amram, dat ziet u verkeerd. De gemeente zou beter naar haar bewoners moeten luisteren, niet specifiek winkeliers. Want als ik het goed heb willen mensen als Thom Broekman ook graag dat hun klanten met de auto kunnen komen en dergelijke. Iets waar de gemiddelde Utrechter, laat staan de bewoner van het centrum, volgens mij niet echt op zit te wachten.
Dat de ontwikkeling van Leidsche Rijn Centrum destijds al niet realistisch was, soit. Maar anderzijds, zou een ASR of Corio het pikken als de gemeente 10 jaar later een vergunning alsnog zou intrekken wegens voortschrijdend inzicht? Daar zouden ze een forse claim aan hangen. Van mij mag het kleiner hoor daar niet van. Als ASR maar gewoon schuift. Linksom of rechtsom.
Maar wat gebeurd er nu na al dit nieuws? Is de gemeente zo blind en doof dat ze gewoon doorgaan met hun verouderde inzichten? Dat is dan vergissing nummer 2!
Met de kop in het Leidscherijnse zand en gewoon doorgaan met een uitvlucht richting een wijkcentrum?
Wow heren…ik ben diep onder de indruk!
Het zou alleen al gebouwd moeten worden, zodat de Utrechtse binnenstad ontlast wordt van die hordes Leisdsche Rijnse stellen, inclusief kinderwagens 🙂
De vraag is alleen wie er in een “gemaakt centrum” rond gaan lopen als het af is.
Mijnheer Knol, de gemeente zou natuurlijk naar zijn bewoners moeten luisteren….. maar vooral ook naar zijn winkeliers als het gaat om zo’n enorme uitbreiding van het aantal vierkante meters winkeloppervlakte.
De autobereikbaarheid van het centrum is een totaal andere discussie. De luchtkwaliteit van het centrum wordt allesbehalve geholpen met het afknijpen van het autoverkeer en hoe de gemiddelde Utrechter de binnenstad prefereert te bereiken is ook nog maar de vraag.
Het blijft apart dat aan de ene kant Corio piept over teveel winkels en leegstand en aan de andere kant de enorme uitbreiding van het winkeloppervlakte van Hoog Catharijne erdoor duwt.
De personificatie van negatief denken mag met pensioen wat mij betreft. Leidse Rijn Centrum kan wel zeker een succes worden, maar daar zijn een aantal zaken voor nodig. Niet traditioneel denken zoals van Oosten, of zoals Corio ook. Ten eerste zorg dat er een ruim aantal bewoners zeer geconcentreerd zijn, want er zijn meer inwoners per M2 winkel oppervlakte nodig.Dus durf ook woning hoogbouw ( zoals oorspronkelijk gepland) aan rond om het station. Ten 2e, innovatief denken betekend een zeer goede mix tussen keten en zelfstandige unieke ( start ups/ buitenlandse ) ondernemers. Ten derde, denk juist niet alleen aan winkels, maar een zeer brede mix van publieke functies en zeer hoogwaardige openbare verblijf’s ruimtes. Wat daar draait toekomstig shoppen om.Tot slot… vele denken nu aan de crisis, maar het centrum moet juist duurzaam zijn, dus maak de begane grond ruimte multi functioneel, zodat het centrum organisch groeit. Een negatief imago is altijd makkelijk te creëren in de media/ of door geboren anti- denkers, maar uiteraard zijn er veel kansen met straks een goed metro achtige verbinding met de rest van Utrecht.