Fieldlab op basis van Utrechtse experimenten: ‘Laat bepaalde evenementen weer spoedig plaatsvinden’ Fieldlab op basis van Utrechtse experimenten: ‘Laat bepaalde evenementen weer spoedig plaatsvinden’

Fieldlab op basis van Utrechtse experimenten: ‘Laat bepaalde evenementen weer spoedig plaatsvinden’

Fieldlab op basis van Utrechtse experimenten: ‘Laat bepaalde evenementen weer spoedig plaatsvinden’
Beatrix Theater. Foto: Robert Oosterbroek
Op basis van twee Utrechtse experimenten adviseert Fieldlab Evenementen om onder andere voorstellingen en congressen weer toe te staan. Er gelden echter wel een aantal voorwaarden. Zo moeten de bezoekers van tevoren zijn getest, mag de bezettingsgraad maximaal 50 procent zijn en moet iedereen een mondkapje op zodra er wordt gelopen.

Op basis van twee Utrechtse experimenten adviseert Fieldlab Evenementen om onder andere voorstellingen en congressen weer toe te staan. Er gelden echter wel een aantal voorwaarden. Zo moeten de bezoekers van tevoren zijn getest, mag de bezettingsgraad maximaal 50 procent zijn en moet iedereen een mondkapje op zodra er wordt gelopen.

In februari van dit jaar waren er in Utrecht twee fieldlab-experimenten. In het Beatrixtheater was een zakelijk congres georganiseerd waar 500 gasten bij aanwezig waren en in hetzelfde gebouw was een paar dagen later ook een voorstelling van cabaretier Guido Weijers. Tijdens beide evenementen werd het gedrag van mensen onderzocht om uiteindelijk te kijken of bepaalde sectoren eerder geopend konden worden.

Type I

Nu blijkt volgens Fieldlab dat de zogenoemde type I-evenementen weer georganiseerd kunnen worden. Deze evenementen zijn binnen, met zitplaatsen en waarbij het publiek zich rustig gedraagt.

Daarnaast gelden er ook een aantal voorwaarden. Zo mag de bezettingsgraad maximaal 50 procent zijn, maar dan hoeven mensen geen anderhalve meter afstand te houden. Ook moeten bezoekers maximaal 24 uur van tevoren getest zijn, moet er een mondkapje gedragen worden zodra men in beweging komt en moet er goede ventilatie aanwezig zijn.

Het voorstel van Fieldlab Evenementen bestaat eruit dat evenementen van het type I, ondanks de lockdown, zo spoedig mogelijk weer plaats kunnen vinden, ook bij een hoge prevalentie van SARS-CoV-2, mits wordt voldaan aan een set aan maatregelen”, is te lezen in een tweet van Fieldlab.

April

Ook deze maand vinden er allerlei experimenten plaats om te onderzoeken of bepaalde sectoren eerder de deuren kunnen openen. Onder andere TivoliVredenburg, Spoorwegmuseum, Stadsschouwburg, Holland Casino, EKKO, De Helling en verschillende horecazaken openen in april ook tijdelijk hun deuren voor publiek.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Pee

  Wat willen ze dan testen als je aan al die voorwaarden moet voldoen.
  Nutteloos.

 2. HArry

  Het blijft als geconditioneerde vrijheid en geen echte vrijheid. Een soort van te klein aquarium terwijl je in de zee geboren bent.

  In Berlijn zijn inmiddels voor het winkelen een geldige test een eis. En wat blijkt maar 10% van de mensen laten zich nog zien.

  Wanneer gaan we nou eens inzien dat dit hele getest of vaccinatiepaspoorten niet gaan werken en resulteert in het algehele failliet von onze binnensteden.

 3. Fred

  Heel fijn dat Fieldlab Evenementen adviseert om een en ander weer onder bepaalde condities weer wil laten toestaan. Toch zie ik van deelname af omdat:
  1. een vaccinatie me liever is dan herhaaldelijk testen en de afspraak heb ik al,
  2. de voorstellingen en congressen hebben niet mijn belangstelling.

 4. Scherpschutter

  Dus ik word door deze denkers geacht om een mondmasker te dragen, me rustig te gedragen en afstand te houden, op een evenement waar bewezen helemaal niemand het coronavirus heeft….zoals is aangetoond met tests?

  Is er nou echt helemaal niemand die dit -laat ik me netjes uitdrukken- een tikje onlogisch vindt?

 5. Koel Hoofd

  Het is al gebleken dat vooraf testen niet 100% zekerheid geeft.
  Het is ook al gebleken dat minstens 20% zich achteraf niet laat testen.
  Het is ook al gebleken dat er mensen op die evenementen besmet zijn, en die hebben zich wel laten testen NB!
  Die types die wel besmet zijn maar zich niet laten testen totdat het veel te laat is geven het intussen lekker door met een R= 1.1
  Dat betekend dat de sector vermaak en beleving met de hedonistische egotrippers een tikkende tijdbom is onder onze samenleving.

 6. Piet

  @HArry heel goed opgemerkt dus laten we nog gewoon netjes 4 weken in lock-down blijven anders gaat het nog verder mis.

 7. Bubbel

  Vaccineren vaccineren
  En het wordt nooit meer als voor Corona

 8. Katja

  @HArry; met een vaccinatiepaspoort moet het mogelijk worden om gewoon ergens naar binnen te gaan, da’s toch juist mooi ?

 9. Froh

  Precies.
  Laten we stoppen met leuke dingen proberen te realiseren en te ontdekken hoe het virus zich gedraagt. Het is toch nutteloos.

  Gewoon nog even doormodderen en wachten tot het leven uitdooft. Het gaat vanzelf over lieve mensen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).