Fietsdepot aan de Kanaalweg in Utrecht wordt markthal met horeca en stadslandbouw Fietsdepot aan de Kanaalweg in Utrecht wordt markthal met horeca en stadslandbouw

Fietsdepot aan de Kanaalweg in Utrecht wordt markthal met horeca en stadslandbouw

Fietsdepot aan de Kanaalweg in Utrecht wordt markthal met horeca en stadslandbouw
Op de locatie van het huidige fietsendepot aan de Kanaalweg zijn plannen voor een markthal met horeca, creatieve bedrijvigheid en stadslandbouw. Onder de naam MENU moet het een bruisende plek worden in de nieuwe woonwijk Merwede.

Op de locatie van het huidige fietsendepot aan de Kanaalweg zijn plannen voor een markthal met horeca, creatieve bedrijvigheid en stadslandbouw. Onder de naam MENU moet het een bruisende plek worden in de nieuwe woonwijk Merwede.

Het fietsendepot gaat maandag 21 juni verhuizen naar de nieuwe locatie aan de Labradordreef 13 in Utrecht. De gemeente Utrecht heeft nu een akkoord bereikt met 3T Vastgoed, Janssen de Jong Projectontwikkeling en Lingotto om in het pand MENU te gaan realiseren.

De locatie van MENU is bewust gekozen vanwege de centrale ligging bij fietsverbindingen, omdat hier straks ook het Merwedepark komt te liggen en een van de twee groene pleinen.

Martijn Bakker, partner bij Lingotto: “MENU is ontstaan vanuit de wens om stadslandbouw meer te integreren in de stad. Door dit te combineren met andere functies ontstaat een inspirerende plek in een spannend gebouw.”

‘Groene stadswijk’

Het hergebruik van het voormalig fietsendepot is onderdeel van het plan voor de nieuwe stadswijk Merwede. Dat plan ligt op dit moment ter besluitvorming bij de gemeenteraad. De komende tijd kunnen er al wat activiteiten plaatsvinden in het gebouw van het fietsendepot, maar de markthal zelf kan pas later gerealiseerd worden.

“Met de verhuizing van het fietsendepot komt er, vooruitlopend op de verdere plannen van Merwede, een aantrekkelijke plek bij in onze stad. Met stadslandbouw voor het produceren en consumeren van lokaal geteeld voedsel. Dit past goed bij de groene stadswijk Merwede en het gezond stedelijk leven dat we als stad nastreven”, aldus wethouder Kees Diepeveen.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Stadslandbouw, markthal met horeca, creatieve bedrijvigheid?
  Chapeau voor de bedenkers, past perfect in de bakfiets ecobubbel merwedekanaalzone:
  Eerst met de blote handjes de eigen gekweekte stadsgroente uit de grond rukken
  Dan met de bakfiets vol door naar de markthal
  Waar de stadsgroente geruild wordt met andere stadslandbouwers
  De ruil wordt beklonken met een kopje wortelkoffie op een creatief ingericht overdekt terras.

  …Die 6 fietsbruggen zijn helemaal niet nodig….
  De vrije markt heeft net de gemeente vele miljoenen bespaart en de verwachte overlast geneutraliseerd…

 2. Carmen

  Ik kan niet wáchten op de reacties van JdV, Koel Hoofd en Scherpschutter. Als Wim Vreeswijk ook nog zijn mening wil geven is het plaatje helemaal af. *pakt popcorn*

  Ik vind het zelf een mooi plan!

 3. Erwin

  Wat een topplan!!!
  Hopelijk wordt het snel gerealiseerd!
  ps: misschien is er ook plek voor Oproer..??

 4. Scherpschutter

  @Carmen 18/6/2021 – 15:13

  Ha Carm! Ik zou het in dit geval met een woord kunnen afdoen (Kolchoz), maar deze schattige plattelands hippie-commune verdient natuurlijk wel iets meer liefde en aandacht dan dat.

  He-le-maal enig natuurlijk hoe de geest van ’68 en Woodstock heden ten dage Utrecht langzaam weer overwoekert en hoe de gemeente (ooit ingesteld om plantsoenen aan te harken) het zo in haar levens-omvattende visie en voorschriften voor burgers inbeeldt dat het lompenproletariaat na een lange dag arbeiden straks gebroederlijk met de poten in de bagger staat om haar eigen groenten staat voor de vegan maaltijd te verbouwen, waarbij de bedenker van dit plan zich vast inbeeldde dat de Internationale passioneel en uit volle borst meegezongen werd.

  Misschien werd er in de diepste fantasie van de bedenkers stiekem links en rechts ook nog wel aan een postzegeltje gelikt ook, Carm. 😉

 5. Ron Bouwman

  Weet iemand waar de hoeren straks heengaan? Ik vraag dit voor een vriend.

 6. Knuppel

  Leuk concept voor iedereen die nu van het leven geniet. En te creatief voor de seniele toetsenbordzeikerds, die zich daarover heerlijk op kunnen winden. Win-win!

 7. Len

  @ Ron: Van stadshoeren naar stadsboeren, het lijkt wel een telfort reclame.

 8. JdV

  Hoi Carmen: komt ie. Mooi plan. Heel vernieuwend ook. Horeca. Dat werdt tijd, daar is in Utrecht een schromelijk tekort aan. En dan die markthal. Briljant! Zou meteen patent aanvragen. Anders hebben ze voor je het weet in Amsterdam, Roteerdan en Schin-op-geul ook een markthal.

 9. Scherpschutter

  @Carmen

  Wat ik me afvraag: waar gaan horecazaken, een stadsboerderij en een markthal van overleven, in een schier onbereikbare paard-en-wagenwijk met een paar duizend inwoners? Zeg het maar…Het kan economisch niet. En zo vraag ik me op vele vele vlakken of hoe men het voor zich ziet dat dit grootschalige sociale experiment uberhaupt KAN slagen? Waar zit je dan met je gedachten?

  Kijk, deze hele wijk wordt een gigaflop. Niemand wil er werkelijk wonen. Belangrijk om te beseffen! Er zijn alleen weinig tot geen normale alternatieven op het moment (hetgeen de bedenkers van dit soort sociale experimenten niet slecht uitkomt, maar dat terzijde). Zodra die alternatieven er wel weer zijn, stroomt deze wijk totaal leeg. Niemand droomt van in een postzegel wonen in een onbereikbare wijk met dubieuze energievoorzieningen…

  Noteert u hem maar vast: dit is de nieuwe ‘krachtwijk’ van 2040. Noteert u ook maar vast dat de stadsboerderij, horecazaken en markthal waarschijnlijk 2026 niet eens halen. Ik zou niet weten hoe…

 10. Knuppel

  @JdV Lijkt me dat er genoeg te verdienen valt in de horeca, voor corona waren de nieuwe zaken ook niet aan te slepen. En in Schin-op-geul en Rotterdam hebben ze ook supermarkten. In Amsterdam niet want die willen origineel zijn. Wat is precies uw punt? Moeten we ook geen huizen bouwen want we hebben al huizen? En hoef ik niet te werken want dat doet iemand anders al? En “werd” wordt eigenlijk nooit met -dt geschreven. Daar heeft de overheid strikte regels voor opgelegd. Maar ik waardeer de originaliteit in uw spelling.

 11. Ton

  Het zijn ondernemers. Ze zullen er dus wel kansen zien.

 12. Jeroen

  Prachtig hoe, ondanks de duidelijke setup van Carmen sommige mensen het toch niet kunnen laten om er heel hard in te trappen.

 13. JdV

  @Ton: jazeker. Crowdsfunding uiteraard, geen bank die er geld in steekt.
  @Jeroen: graag gedaan, kun jij eindelijk ook een keer reagere. Welkom.
  @Knuppel: duidelijk. Waarom een levensvatbare en orginele invulling kiezen als je ook kunt gaan voor platgetreden paden die alleen door subsidie of crowdfunding kunnen starten en binnen korte tijd weer verdwijnen als het geld van andere mensen is opgemaakt.

 14. bawang putih

  @Carmen
  ik sla al een geruime tijd de reacties van diegene die u noemt stelselmatig over, dat lucht enorm op!

 15. waldorff

  @scherpschutter: mocht tegen uw scherpe economische inzichten in deze zich Kora Kemperman gehulde gewaden, quinoa kauwende bakfiets meute toch kiezen voor deze markthal, dan is dat toch een bewijs van de vrije-marktwerking die u hier eeuwig propagandeert?
  En zo niet, dan is deze toko binnen een jaar failliet. Who cares???

 16. Pol

  Dit lijkt een prima plaats voor een overpriced markthal met overpriced artikelen (net als in Rotterdam). Aangezien de appartementen op dit moment ook niet voor een zachte prijs weggaan, kunnen hier vooral ouderen met een verkochte eerdere woning of hogere inkomens in de buurt wonen. Daar zet je toch geen Aldi, Dirck of Lidl neer.
  Nee, maak van Utrecht maar een dure plats om te wonen…..

 17. Scherpschutter

  @waldorff

  Who cares? Wat denkt u dat er gaat gebeuren als die ondernemers failliet gaan? Krijg je weer tot in lengte van jaren gesubsidieerde kunst- en cultuurhippies in het pand…

 18. Stuurvrouwtje aan wal

  @JdV
  Stuurvrouwtje is benieuwd wat u dan voorstelt als ‘levensvatbare en originele invulling’ op die plek..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).