Onder de aandacht: fietsen in voetgangersgebied | De Utrechtse Internet Courant Onder de aandacht: fietsen in voetgangersgebied | De Utrechtse Internet Courant

Onder de aandacht: fietsen in voetgangersgebied

Onder de aandacht: fietsen in voetgangersgebied
Tekstkar op Vredenburg. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
De gemeente brengt het verbod op fietsen in het voetgangersgebied in de binnenstad weer onder de aandacht door middel van tekstkarren. Op de karren staat dat er alleen gefietst mag worden tussen zes uur ’s avonds en ’s ochtends. Een boete is vijfenvijftig euro.

De gemeente brengt het verbod op fietsen in het voetgangersgebied in de binnenstad weer onder de aandacht door middel van tekstkarren. Op de karren staat dat er alleen gefietst mag worden tussen zes uur ’s avonds en ’s ochtends. Een boete is vijfenvijftig euro.

“Er is geen directe aanleiding toe. Net zoals we in het najaar mensen erop wijzen dat ze verplicht verlichting moeten hebben”, verklaart gemeentewoordvoerder Mathijs Keuning.

Een van de borden staat op de Stadhuisbrug tussen de Vismarkt en de Choorstraat. Onduidelijk is nu wáár er niet gefietst mag worden. “De Stadhuisbrug is fietsersgebied, net zoals de Vismarkt. Alleen op de Choorstraat mag niet gefietst worden.” Keuning zegt dat de gemeente de borden waarschijnlijk gaat verplaatsen naar de Choorstraat om onduidelijkheid te voorkomen.

20 Reacties

Reageren
 1. Ricard

  Net zoals met alle andere dingen omtrent regels en overtredingen valt en staat het ook hier weer met goede handhaving.

 2. Gerben

  @Ricard, jazeker, maar je houden aan regels des te meer. Op het moment dat iemand wordt aangesproken, en wordt bekeurd, (gezien en gehoord) volgt bijna altijd hetzelfde riedeltje “heb je niks beters te doen, ga boeven vangen”

 3. Claudia

  Hopelijk word het snel geregeld dat het publiek ook weet dat je met een driewielfiets, aangepaste fiets met een handicap wel mag fietsen. Hierin voorziet de wet op gehandicaptenvervoer. Tenslotte wordt dit gebruikt als hulpmiddel als je lopen moeilijk gaat. Dat scheelt weer uitschelden van het winkelend publiek.

 4. Rob Huibers

  Hoezo is “niet duidelijk waar gefietst mag worden”?
  Het hele voetgangersgebied is met borden aangegeven.

 5. Aad vd Enden

  Nou en, ze hebben dan toch ook een boef(je) te pakken?

 6. JdV

  Prima. Handhaven met de fietsterreur in Utrecht !

 7. Rob H.

  @Claudia:

  Zou dat uitschelden ook kunnen komen door de manier WAAROP er gereden wordt? Zoals ik soms scootmobielen door de stad zie raggen en wandelaars bijna ondersteboven rijden, dan kan ik me dat namelijk levendig voorstellen.

 8. Marko

  “Een boete kost 55 euro” zegt het bord. Volgens mij krijg je die boete gratis en moet je vervolgens het boetebedrag betalen. Zou wat zijn, als hij niet gratis was. Dat moest je eest je boete kopen voor 20 euro en vervolgens ook nog eens een boetebedrag van 55 euro betalen.

 9. jannes

  Tijd om een driewieler te kopen dus.

 10. Kees N

  Zo, zo, “Een boete kost 55 euro”? Wat zou de taalpolitie hiervoor rekenen?
  Gelukkig doet de redactie het beter: daar is de boete 55 euro!

 11. M. Schmidt

  Ik heb een winkeltje in de binnenstad en kom vaak op de fiets met voorraad. Auto’s mogen tot 11.00 bevoorraden, ik ga ervanuit dat ik dat ook mag op mijn fietsje! Maar ik vrees dat dit een uitzondering is waar geen rekening mee gehouden kan worden…..

 12. FrenkieXL

  Misschien kan de gemeente die tekstkarren ook eens langs de Oudegracht zetten met de mededeling dat de verplichte rijrichting ook voor fietsers geldt !

 13. Aimée deV

  Het zou goed zijn als fietsers én voetgangers beide weten waar gefietst worden mag en waar niet. Bijvoorbeeld een aanduiding op het plaveisel. Nu loopt en fietst men elkaar uit onwetendheid voor de voeten. Kleine aanpassing, helder.

 14. Gregor

  Kan er ook een bord worden gezet dat zeurende burgers verboden zijn!?!

 15. Cynthia

  Mooi zo. Hopelijk gaan ze het ook goed handhaven. Tijd dat de aso fietser in Utrecht aangepakt wordt! En voor iedereen los gaat…. Ik ben ook een fietser in Utrecht maar hou me netjes aan de regels (zelfs midden in de nacht na een avondje stappen). Dus idd stoppen voor rood licht, voorrang verlenen, hand uitsteken en lopen waar je niet mag fietsen. Tot irritatie van de andere fietser want ik word ook regelmatig voor uitgescholden… Best raar de fietsers hier ;-).

 16. Teunemans

  GEEF DIE BOETE DAN OOK!!!!!!!!!

 17. Mia Amram

  Je mag door de binnenstad fietsen buiten de winkelopeningstijden, dus niet als de winkels open zijn. Inderdaad zou het heel prettig zijn als iedereen zich daar eens aan hield dan niet te fietsen of op scooters/brommers tussen de mensen door te rijden. Invalidenvoertuigen mogen inderdaad ook wel wat rustiger rijden, als je niet uitkijkt bezorgen ze jou een ongeluk.
  En als we dan toch bezig zijn, zet je fiets gewoon in de fietsenstalling of in een fietsklem, gaat het er allemaal wat leuker en netter uitzien.

 18. LH

  Het zou fijn zijn als er ook op fietsverlichting wordt gecontroleerd.
  Zeker 80% fietst zonder verlichting, vooral de wintermaanden zorgt dat soms voor gevaarlijke situaties.
  Tegen het verkeer inrijden is ook zo gevaarlijk, met valpartijen tot gevolg.

 19. JdV

  @Gregor: Niet zo zeuren om een bord, oke ?

 20. Jan

  Ik woon in het centrum, maar even naar het winkelgebied is een ware plaag vanwege de fietsers die vaak ook nog vrij hard langs je heen scheuren. Ik mijd dat gebied liever en ik ken genoeg anderen die er ook liever niet komen. Er wordt niet gehandhaafd. Wordt dit dan bedoeld met ‘vrijheid’? De regels aan je laars lappen en anderen hinderen? De genoemde actie heeft voor wat ik gezien heb vandaag, zaterdag helemaal geen gevolgen/impact gehad. Genoeg fietsers daar, hoor. Geen handhaving gezien ook.
  Ook op de Oude Gracht lijkt het wel alsof men als fietser verplicht is tegen het verkeer in te rijden. Het lijkt wel een hype. Het is er een onaangename wanboel en gemeente en politie schijnen niet in te zien niet dat het er onveilig en onprettig fietsen/lopen/verblijven is inmiddels. Een chaos.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).