Het is een vertrouwd maar daarom niet minder ergerlijk beeld in de stad. Knipteams die fietsen met een slijptol losmaken en deze naar de opslag brengen.
De redelijkheid van deze actie is soms ver te zoeken, constateerde vanmiddag een DUIC-lezer. Hij ging zoals vele inwoners vandaag op bezoek bij het Stadskantoor. Uiteraard met de fiets, want de auto is geen optie. Helaas, de fietsenstalling was vol. Wat nu? Ergens tegen een muur aanzetten. Dat leek logisch maar niet verstandig omdat een knipteam een paar meter verder op actief was. Toch nog even gevraagd of ze hun werk wilden staken omdat de stalling vol was. Het leverde een chagrijnig “Ja hoor, de groeten” op. Toen de fiets maar een paar honderd verderop gestald. Groot was zijn verbazing toen hij terugliep en twee dames toestemming kregen om hun fiets tegen een schutting te plaatsen. Op zich prima, maar dat de knipper gewoon doorging met zijn werk en de fiets direct naast die van dames wel verwijderde, kwam hem als onbegrijpelijk voor. Dat hij na zijn bezoekje aan het Stadskantoor zijn fiets kwijt was, paste prima in dit beeld. Naar het stadskantoor voor ondertrouw, paspoort of andere zaken? Ga maar lopen.
Ook Bart Prinsen verwonderde zich over de ‘snuggere knipteams’ in zijn column in de DUIC-krant van deze week.
23 Reacties
ReagerenAan weerskanten van het Stationsplein West (Jaarbeursplein) staan fietsenstallingen half leeg. Goed, dat is een paar honderd meter lopen, maar dat zou je als je met de auto kwam ook moeten en in de fietsenstalling loop je ook al gauw honderd meter. Houd toch eens op met dat gezeur.
Aan weerskanten van het Stationsplein West (Jaarbeursplein) bevinden zich fietsenstallingen die half leeg staan. Goed, dat is een paar honderd meter lopen, maar dat zou je als je met de auto kwam ook moeten en in de fietsenstalling loop je ook al gauw honderd meter. Houd toch eens op met dat gezeur.
Of je stalt hem iets verderop op het Westplein, daar is plek zat!
Schofterig beleid. De gemeente is de grootste fietsendief van de stad. Gelukkig nog niet het ‘genoegen’ gehad dat ze mijn fiets meenamen.
Als je de dame in kwestie al bekijkt, zie je al dat dit niet het meest intelligente type is, overgewicht komt dan ook veel voor bij lager opgeleiden.
Nu is het gehalte aan intelligentie ver te zoeken bij de afdeling handhaving, er moet echt iets gebeuren op leidinggevend niveau om deze afdeling publieksvriendelijk te maken, en te zorgen dat fietsers niet bang hoeven te zijn dat hun fiets word weg geknipt/gestolen.
Misschien iets voor de raadsleden om hier iets aan te doen.
Die fietsenstalling op zich is al een drama in gebruik.
Ik moet er helaas bijna dagelijks zijn en kwam laatst m’n fiets “uitchecken” en zag vervolgens dat er mensen werden weggestuurd omdat de stalling zogenaamd vol was. Er waren op de tweede én derde verdieping nog tientallen plekken vrij! Dit heb ik toen ook aangegeven, je zal maar je trein moeten halen en doodleuk de boodschap krijgen dat je je fiets eerst maar even op Westplein moet zetten… Met mijn opmerking werd verder niks gedaan; het is geen geheim meer dat de fiets het volgende vervoersmiddel non grata is.
De fietsenstalling bij de jaarbeurs is toch van de NS? En dus helemaal niet bedoeld voor bezoekers van de gemeente.
En dus is het eigenlijk raar dat de gemeente geen (fiets)parkeerfaciliteiten heeft bij zijn hoofdkantoor.
Of klopt bovenstaande niet?
“Groot was zijn verbazing toen hij terugliep en twee dames toestemming kregen om hun fiets tegen een schutting te plaatsen. Op zich prima, maar dat de knipper gewoon doorging met zijn werk en de fiets direct naast die van dames wel verwijderde, kwam hem als onbegrijpelijk voor”
Dat is regelrecht in strijd met het gelijkheidsbeginsel, kun je een mooi beroepsschriftje op baseren! Moet je het wel kunnen bewijzen uiteraard.
@Thijs: als je een trein moet halen, kun je ook wat eerder van huis gaan. Of een trein later nemen. De meeste forenzen weten heus wel dat deze stalling druk bezocht is. Minder ervaren reizigers doen er verstandig aan hun reis wat ruimer te plannen.
@Erwin: de stalling is misschien wel eigendom van de NS, maar echt niet alleen voor treinreizigers bestemd. Ook bezoekers van het Beatrix-theater, de Jaarbeurs of het Stadskantoor kunnen er hun fiets stallen. En is ook ideaal voor als je vanaf het Jaarbeursplein met een interlokale bus verder wilt reizen.
De gemeente zou er goed aan doen om haar medewerkers, vooral van stadswerken, een cursus klantvriendelijkheid te geven en er ook een speerpunt van te maken.
Dat is niet alleen prettig voor de burgers, maar zeker ook voor de medewerkers zelf.
@MtU
Dat is gemakkelijk geredeneerd. Ik gá al eerder van huis vanwege de eindeloze werkzaamheden en omleidingen waardoor je als een soort voetzoeker door het stationsgebied moet wil je bij CS komen. De te krappe fietsenkelder icm alle werkzaamheden icm inconsequent beleid om fietsen weg te knippen die tegen een hekje staan zijn een cocktail om cynisch van te worden.
Een van de nadelen van het OV is het feit dat je zoveel tijd kwijt bent met wachten, geen enkele forens zit erop te wachten om stelselmatig nóg een kwartier eerder weg te gaan omdat ze mogelijk het risico lopen een – zogenaamd – volle stalling in te fietsen.
Fijn dat jij er zo pragmatisch in bent, ik zou er bijna uit opmaken dat je zelf nauwelijks in het stationsgebied komt want het is toch wel echt een portie ellende.
En als ik dan aan de gemeente vraag om bij mij in de buurt op een straathoek geparkeerde auto’s te beboeten (of liever nog af te slepen) doen ze daar niks mee. Dat vinden ze dan kennelijk weer niet gevaarlijk. Of te ingewikkeld.
Ik heb dit ook meegemaakt. Gelukkig stond mijn fiets er nog. Er waren zeker nog geen kniporders gegeven. Je komt bij dat bord: ´Helaas deze stalling is vol´. Van een verwijzing naar een alternatieve oplossing is niets te vinden. Je wordt geacht zelf de hele stad te kennen.
Opnieuw een voorbeeld van exclusief denken. Dat is de wethouder weer te verwijten. Zij dient haar team zo aan te sturen dat die deze problemen met een brede blik snel en adequaat, tijdelijk, oplossen.
Dan moet je wel monitoren en daar heeft van Hooijdonk een hekel aan. Een goede monitoring brengt feitelijke problemen in kaart en die stroken niet met de uitvoerbaarheid van haar grootse visies.
Ik ben dagelijkse gebruiker van de stalling aan de jaarbeurs en als deze vol is zet ik mn fiets op het Westplein. Stallingen op het Westplein hebben nog veel ruimte. Vanaf daar is het een kort stukje lopen naar de gemeente of de perrons. Via de noordtunnel ben je nog sneller op het perron dan via de stationshal. Het kost echt geen extra tijd.
De klaagzang op DUIC wordt hier gebruikt om het vriendelijke personeel van de stalling of de gemeente weer eens flink af te zeiken. Geheel onterecht. Fietsers die denken dat je overal je fiets maar kunt dumpen moeten zich even verplaatsen in de andere gebruikers van diezelfde openbare ruimte. Bovendien wordt er volop gebouwd en zorgt het versperren van de doorgang voor gevaarlijke situaties. En ga gewoon op tijd van huis. Haast is geen excuus om jouw problem bij een ander in de schoot te kieperen.
@Toine, wat een onzin dat gemeente niet monitort. Ze telt in stallingen in het centrum voortdurend de bezetting, ook van de Jaarbeursstalling. Je kunt zelf op diverse routes zien dat er geen of zeer weinig plek meer is in de jaarbeursstalling, met het P-route fiets-systeem. Dat vertelt je ook gelijk in welke stallingen in de buurt nog wel plek is. Er is ook een website en zelfs een app met dezelfde gegevens, zodat je al voor vertrek en tijdens je fietstocht kunt kiezen waar je gaat stallen. Zie ook: http://www.fietsenstallen.nl, http://www.utrecht.nl/utrecht-fietst/p-route/ en installeer de app: stallingen
Kijk, daarom kun je je beter niet onderwerpen aan de willekeur van een overheid en gewoon je eigen boontjes doppen met een auto.
Die twee dames moesten iets afgeven, de een liep naar boven, de andere bleef bij de fiets staan. Ze hadden dit aan het “knipteam” gevraagd. Ze was ook nog binnen vijf minuten terug.
Ik stal altijd op Westplein, loop naar noordertunnel via van Sijpesteinkade. Nooit hoeven zoeken naar plek, en sneller dan stallen aan het Jaarbeursplein. Of had ik dit niet moeten mailen.
Om je dood te lachen. Een van de redenen dat het OV niet kan concurreren met de auto is dat het deur-tot-deur vervoer te veel tijd kost. En nu leidt het beleid van Linke Lotje er dus toe dat we in Utrecht nog een kwartiertje bij de deur-tot-deur reistijd op moeten tellen, opdat je een plekje voor je fiets vindt.
Is dat de geheime agenda achter het Groenlinkse autopestbeleid? We zijn niet in staat OV- reistijden te optimaliseren, en dus moeten de auto-reistijden verlengd?
@Willem, @ Peter, @ Gerben: hear, hear!
@Ronald: voortaan graag een intelligente reactie!
Beste Peter,
Via jouw tip weet ik nu van het bestaan van de fietsstalling Westplein.
Dinsdag heb ik weer gebruik gemaakt van de NS stalling. Ik verzeker je echter dat op de routes die ik volg, speciaal op gelet, er geen enkele verwijzing naar de Westpleinstalling is.
om al deze ellende te voorkomen ga ik altyd een dag eerder van huis maar ik heb t gevoel dat dat ook niet helpt.
Voor de zoveelste maal mijn trein gemist omdat de fietsenstalling op het Jaarbeursplein weer vol is. Er verlieten fietsers de fietsenstalling, maar toch mocht ik niet naar binnen…
Is er een klachtenforum ergens?